Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Oopperatalo Palais Garnier
Palais Garnierin oopperatalo on paikka, jossa on sekä oopperaa että balettia, ja kausi kestää syyskuulta heinäkuulle.

Pariisin kulttuurielämä ja tapahtumat

Pariisissa voi mennä oopperaan, balettiesitykseen tai klassisen musiikin konserttiin, ja siellä voi myös viettää aikaa jazzklubilla, klubissa kuuntelemassa punkkia tai suuren luokan konsertissa Stade de Francella. Pariisi on maailman tunnetuin elokuvakaupunki, ja siellä jos missä on hohdokasta mennä käymään elokuvissa. Pariisi on huippuluokan kaupunki myös teattereidensa puolesta, ja näytelmien seuraamista helpottavat englanninkieliset tekstit, joita on yhä enemmän. Pariisi on myös paikka, jossa on erilaisia tapahtumia jalkapallo-otteluista karnevaaleihin, ja se on myös kaupunki, jossa kaikille löytyy mieleistä tekemistä ja nähtävää.

Ooppera, baletti ja klassinen musiikki

Palais Garnierin [kartalla] oopperatalo (metro: Opéra) on paikka, jossa on sekä oopperaa että balettia, ja kausi kestää syyskuulta heinäkuulle.

Opéra Bastille [kartalla] on toinen oopperatalo (metro: Bastille), jossa myös on sekä oopperaa että balettia. Palais Garnierin tavoin siellä on jonkin verran kamarimusiikkia ja laulua. Liput näytöksiin kannattaa hoitaa hyvissä ajoin etukäteen.

Vuonna 2015 avattu konserttitalo klassiselle musiikille on Philharmonie de Paris [kartalla], johon mahtuu 2400 kuuntelijaa ja jossa on korkeatasoisia filharmoniaorkesterin konsertteja. Siellä on myös muuta musiikkia, kuten jatsia, ja siellä on konsertteja kesälläkin. Vieressä on toinen konserttitalo, Cité de la Musique, jonka konserteista ja tapahtumista saa tietoa samoilta verkkosivuilta. Parc de la Villette, jossa konserttitalot sijaitsevat, on entistä monipuolisempi vierailupaikka aivan kehätien vieressä. Parhaiten paikalle pääsee kulkemalla metrolla asemalla Porte de Pantin.

Kirkoissa pidettävät klassisen musiikin konsertit

Pariisin kirkoissa ja muissakin paikoissa on konsertteja, ja osa kirkkokonserteista on ilmaisia. Notre Damen katedraalissa [kartalla] voi kuulla joka ilta klo 20 ilmaisia urkumusiikin konsertteja. Muissa kirkoissa on myös ilmaiskonsertteja, ja niin niistä kuin joistain muistakin konserttipaikoista voi lukea Paris infosta.

Pariisin kirkot ovat aina käypiä paikkoja mitä erilaisimmille konserteille, mutta Pariisissa kirkkokonsertit voivat olla myös maksullisia. Liput maksavat noin 20–40 euroa, ja konsertteja on sellaisissa kirkoissa [kartalla] kuin Église Saint-Éphrem, joka on Sorbonnen ja Panthéonin vieressä, ja L'Église de la Madeleine, joka on joen toisella eli pohjoispuolella, Madelaine-metroaseman vieressä. Asiaan vihkiytyneiltä sivuilta voi nähdä konsertit, ajat ja esityspaikat, ja sivuilta voi myös varata lippuja. Kirkkokonsertteja on muissakin kirkoissa, niistä on tietoa kirkkojen ulkopuolella olevissa tauluissa, ja kirkot ovat yksi parhaista ja edullisimmista paikoista päästä klassisen musiikin makuun Pariisissa. Samoissa kirkoissa on myös ilmaiskonsertteja, joten niiden ulkopuolella kannattavaa vierailla ja tutkia ilmoitustauluja.

Lisää konserteista ja esityksistä:

Pariisin kirkoissa esitettävistä konserteista ja muistakin konserteista voi lukea Classicticista.

Paris info esittelee kaikenlaista konserteista muihin esityksiin.

Teatteri ja musikaalit

Moliéren ja Voltairen kotikaupunki, jossa on asunut sellaisia näytelmäkirjailijoita kuin August Strindberg, Oscar Wilde ja Samuel Beckett, on yksi maailman johtavia teatterikaupunkeja. Ranskan kielen taito on tietenkin oleellinen asia teatteriesityksissä, mutta nykyään englanninkieliset tekstit ovat yleistyneet monessa teatterissa. Theatre in Paris on tekstittänyt ranskankielisiä näytelmiä, ja niitä esitetään kaupungin parhaissa teattereissa. Esitykset ovat eri paikoissa, jotka ilmoitetaan kunkin näytelmän yhteydessä, ja näytelmää katsomaan pääsee alkaen reilulla kahdellakympillä.

Yksi keskeinen ja monipuolinen teatteri, jossa esitetään paljon näytelmiä, on kaupunginteatteri eli Théâtre de la Ville [kartalla], jossa on musikaaleja, teatteria, maailmanmusiikkia ja muutakin. Se on aivan Notre Dameen johtavan sillan vieressä ja monen metroaseman lähellä, joen rannalla.

Théâtre du Châtelet on aivan kaupunginteatterin ja Notre Damen vieressä oleva teatteri, jossa on musikaaleja. Niistä osa on englanniksi, osa ranskaksi.

Paris info esittelee musikaaleja, teatteriesityksiä, sirkusta ja muita esityksiä.

Elokuvat

Pariisin yksi tunnetuimpia piirteitä on ollut sen yhteys elokuvan historiaan, ja elokuvien kautta Pariisin tuntevat myös ne, jotka eivät ole siellä käyneetkään. Pariisissa ei kuitenkaan ole vain suunniteltu, kirjoitettu ja kuvattu merkittäviä elokuvia vaan sen elokuvateatterit hakevat vertaisiaan. Se on tunnetusti kaupunki, jossa voi nähdä valtavan määrän elokuvia joka viikko, ja sen reilut 100 edelleen toiminnassa olevaa elokuvateatteria näyttävät keskimäärin 300 eri elokuvaa joka viikko. Elokuvia näytetään aamusta yömyöhään, ja vaikka lippujen hinnat eivät ole erityisen edullisia, voi kuluissa säästää jos menee elokuviin ennen puoltapäivää. “Seitsemäs taiteenlaji” kuten elokuvaa Ranskassa on tapana kutsua, on edelleen hyvin suosittu, ja elokuvissa käydään yhtä paljon kuin ennenkin sen sijaan että tuijotettaisiin kotona elokuvia.

Elokuvateatteri le Champo
Latinalaiskorttelistossa, Sorbonnen yliopiston vieressä oleva Le Champo on kenties kuuluisin kaupungin legendaarisista elokuvateattereista.

Pariisin elokuvateatterien elokuvat esitetään joko alkukielisinä (VO) tai dubattuina (VF). Ranskan kieltä taitava voi mennä katsomaan melkoista määrää elokuvia klassikoista aivan uusimpiin, mutta Ranskassakaan todelliset elokuvanystävät eivät mene katsomaan dubattuja elokuvia. Joten tekstitettyjä elokuvia näytetään paljon, ja elokuvateatterit tarjoavat myös tilaisuuden opetella lisää ranskaa katsomalla vaikka ranskaksi tekstitettyjä englanninkielisiä elokuvia.

Kenties kuuluisin ja arvostetuin elokuvateatteri on Cinémathèque Française [kartalla], joka on lähellä Bercy-metroasemaa. Elokuvateatteri on modernissa, Frank Gehryn suunnittelemassa rakennuksessa, ja siellä on näytetty yli 40 000 eri elokuvaa. Tämä on elokuva-arkiston tyylinen paikka, jossa näytetään esimerkiksi eri ohjaajien tuotantoa jonkin aikaa, ja siellä on kaikenlaisia teemoja ja tilaisuuksiakin.

Latinalaiskorttelistossa, Sorbonnen yliopiston vieressä oleva Le Champo [kartalla] on kenties kuuluisin kaupungin legendaarisista elokuvateattereista. Siellä on jo pitkään näytetty suurten ranskalaisten ohjaajien ensi-iltoja, ja se on erinomainen paikka mennä katsomaan kaikkialta maailmasta peräisin olevia elokuvia. Teatteri on Sorbonnen metroaseman lähellä mutta myös monen muun.

Joen toisella puolella oleva Centre Pompidou [kartalla] on tunnettu paikka Les Halles -metroaseman vieressä, ja sen monista vierailupaikoista sen elokuvateatteri on myös suosittu. Siellä on paljon eri ohjaajien esittelyjä, ja siellä on näytillä myös Cal Arts -elokuvakoulun oppilaiden töitä.

Cinema Clock näyttää aakkosjärjestyksessä kaikki Pariisissa esitettävät elokuvat, ja Le Parisienin elokuvasivut esittelevät elokuvia ranskaksi. Lisää elokuvateattereita ja elokuvia voi katsoa Secrets of Paris -sivuilta.

Jazz ja blues

Jazz ja blues ovat soineet Pariisissa toisen maailmansodan jälkeen enemmän kuin muissa Euroopan kaupungeissa, ja edelleenkin kansainväliset tähdet esiintyvät mielellään kaupungin jazzklubeilla. Osa konserteista on ilmaisia, toisiin voi olla parin kolmen kympin pääsymaksu, mutta juomat ovat aina hintavia.

Jazzklubi Caveau des Oubliettes (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Caveau des Oubliettes on jazzklubi, jossa on muutakin musiikkia, kuten maanantaisin pop- ja rock-jami-iltoja.

Parhaat alueet kuulla jatsia ja bluesia ovat St-Germain, Montmartre ja Les Halles mutta muillakin tienoilla tulee jazzklubeja vastaan. Turistien suosimalla alueella, latinalaiskortteleissa, sijaitseva Caveau des Oubliettes [kartalla] on monen muun menopaikan vieressä. Tässä kellaribaarissa on muutakin musiikkia, kuten maanantaisin pop- ja rock-jami-iltoja, ja monta kertaa viikossa on muutenkin luvassa jameja. Sitä lähes vastapäätä sijaitseva Le Caveau de la Huchette [kartalla] on myös kellariklubi, jossa on pelkästään jatsia, bluesia ja muuta vastaavaa musiikkia.

Toisella puolella jokea, Les Hallesissa, oleva Le Sunset/Sunside [kartalla] on paikka, joka vetää puoleensa suuren luokan jazztähtiä, mutta siellä on myös elektromusiikkia ja akustisia konsertteja. Samassa rakennuksessa oleva Le Baiser Salé eli “suolainen suudelma” on myös paikka, jossa on kansainvälisiä jazztähtiä mutta jonkin verran myös muuta, yleensä kokeellista musiikkia. Samalla kadulla (Rue des Lombards) on melkoinen määrä muitakin jazzklubeja ja huvittelupaikkoja, ja se on paras osoite suunnata illan pimennyttyä.

Le Marais on tunnettu hyvistä klubeistaan, ja siellä on myös jazzklubi 38 Riv [kartalla], jossa on myös brasilialaista musiikkia ja bailuja.

Hyvä sivusto löytää lisää jazzklubeja on Paris Jazz Club.

Rock, pop ja muu viihdemusiikki

Pariisi ei kenties ole paikka, johon Suomesta asti lähdettäisiin varta vasten keikalle, mutta siellä on vuoden jokaisena päivänä melkoinen määrä mitä erilaisimpia live-esityksiä.

Jos mielii oikein megaluokan keikalle, on Stade de France [kartalla] yksi perinteisimpiä paikkoja suuren luokan keikoille, etenkin kesäaikaan.

Toinen vastaavanlainen paikka on Bercy-metroaseman vieressä oleva Palais Omnisports de Paris-Bercy [kartalla].

Kolmas suuren luokan keikkapaikka on keskustan ulkopuolella, Parc de la Villettessa sijaitseva Le Zénith [kartalla].

Urheilu: jalkapallo

Ranskassa ei ole ikinä ollut samanlaisia huippumenestyneitä joukkueita kuin Englannissa, Espanjassa tai Italiassa, mutta siellä on erinomainen liiga, paljon otteluita ja elokuulta toukokuulle mahdollisuus nähdä huippuluokan jalkapalloa. Pariisi ei ole ehkä kaupunki, johon normaalisti lähdetään jalkapallo-otteluun, mutta jos siellä mielii näkemään suuren luokan ottelun on paras seura PSG eli Paris Saint-Germain. Se perustettiin vasta vuonna 1970, ja nykyään se pelaa vähän alle 50 000 ihmistä vetävällä stadionilla nimeltään Parc des Princes [kartalla], jonka lähin metroasema on “Porte de St Cloud”.

Parc des Princes (CC License: Attribution 3.0 Unported)
PSG eli Paris Saint-Germain pelaa vähän alle 50 000 ihmistä vetävällä stadionilla nimeltään Parc des Princes.

Suosituin ottelu on kenties menestyneintä ranskalaista joukkuetta eli Olympique de Marseillea vastaan pelattava “Le Classique”, joka on Pariisissa ainakin kerran kaudessa. PSG:n menestys on melko uutta, sillä siitä tuli Ranskan johtava joukkue vasta vuoden 2011 jälkeen, kun qatarilaiset ostivat joukkueen ja alkoivat öljyrahoin panostaa siihen. Nykyään joukkue voittaa mennen tullen Ranskan mestaruuden ja on yleensä joka vuosi Mestarien liigassa. Jos mielii katsomaan ottelua, ovat Mestarien liigan kärkikamppailut ja Le Classique kaikkein hankalimpia saada lippuja, mutta Ranskan liigan heikoimpia joukkueita vastaan tunkua stadionille ei ole.

Yleiset lomapäivät

Ranskassa on päiviä, jolloin monet paikat ovat kiinni ja jolloin Pariisissa ei välttämättä ole kaikkein mukavin olla. Pääsiäinen ei ole kovin paha aika, sillä vain maanantai on silloin lomapäivä. Jouluna vain joulupäivä on yleinen pyhä ja vapaapäivä, ja yleisesti tunnettu Ranskan kansallispäivä, 14.7., ei välttämättä ole hyvä ajankohta ainakaan ensi kertaa yrittää tutustua Pariisiin. Myös 1.5. on yleinen vapaapäivä, jolloin voi olla mielenosoituksiakin.

Päivät, jotka ovat yllättäviä lomapäiviä, ovat esimerkiksi 8.5., 15.8., 1.11. ja 11.11.

Kaikki lomapäivät voi nähdä Time and Datesta.

Suurimmat tapahtumat

Pariisissa on valtava määrä tapahtumia, ja siellä on mitä erilaisimpia tapahtumia vuoden jokaisena päivänä. Yleistä juhlahumua on etenkin 14.7., mutta vastaan tulee muitakin päiviä, jolloin ihmiset ovat kadulla ja juhlistavat jotakin. 14.7. ei välttämättä ole paras ajankohta olla Pariisissa, eivätkä muutkaan loma-ajat ole kovin hyviä ajankohtia tutustua perinpohjaisesti kaupunkiin. Yleensä kaikkein paras sinne on lähteä tapahtumien aikaan osallistumaan itse tapahtumaan ja muina aikoina lomamatkalle.

Suuria tapahtumia on eniten kesällä, jolloin säät ovat parhaimmillaan. Varsinaisen kesän avaa yleensä toukokuun viimeisenä viikonloppuna French Open eli Ranskan avoin tennisturnaus, johon kuten muihinkin tennisturnauksiin liput ovat kallistuneet ja turvatoimet kiristyneet.

Huippuluokan musiikkitapahtumia Pariisissa on kesällä useita. Festival de St Denis kestää koko kesäkuun, ja sen aikana kuullaan St Denisin tuomiokirkossa [kartalla] huippuluokan klassista musiikkia.

Paris Jazz Festival kestää reilut kolme viikkoa kesäkuun lopulta heinäkuun viimeiselle viikonlopulle.

Elokuu on kuukausi, jolloin pariisilaiset suuntaavat muualle kuten Bretagneen ja vuorille, ja tällöin Pariisiin ei ole juurikaan järkeä matkustaa. Syyskuussa elämä pyörähtää kuun ensimmäisinä päivinä taas käyntiin, ja tällöin on luvassa kaikenlaista mielenkiintoista, ja tällöin torit ovat maan antimineen erityisen hyviä. Yksi syksyn suuria tapahtumia on Festival d’ Automne eli syysfestivaalit. Festivaalit alkavat syyskuun toisen maanantain aikoihin, ne jatkuvat kiivaina koko kuun ja lokakuussakin ja jotkin tapahtumat jatkuvat aina seuraavan vuoden puolelle. Tapahtumien joukossa on kaikkea mahdollista teatterista musiikkiin, ja ohjelmisto on erittäin kansainvälinen.

Pariisi on syksyllä monella tapaa kauneimmillaan, mutta talvi siellä voi olla aika ankea ja se on monin tavoin ikävien yllätysten aikaa. Marraskuun lopulta joulukuun loppuun kaupunkiin kuitenkin ilmaantuu joulutoreja, jotka tuovat väriä ja täysin toisenlaista ilmettä kaupunkiin. Champs-Élyséesin kuuluisat joulumarkkinat lopetettiin vuonna 2017, mutta jos Pariisissa on marraskuun lopussa tai ennen joulua, on kaupungissa useita eri markkinoita, joilla kannattaa vierailla.

Paris Insider kertoo tapahtumista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti