Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa helmikuussa 2014

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita helmikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Lue myös seuraava (2014/03) katsaus.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Hiekkaranta
Pullo matkatavaroissa
Montenegron lippu
Madrid
Gotlanti
Tallinna

Pilaako Matti kukkarossasi lomasuunnitelmasi? Osallistu ja voita matka-aiheisia palkintoja!

Hiekkaranta

Aurinkomatkojen ensi talvi on myynnissä

Kyllästyttääkö kylmä? Aurinkomatkojen talven 2014–2015 suosikkikohteiden matkat ovat nyt myynnissä. Aikaisin varaaminen kannattaa, sillä ennakkovaraajan etu on aikuista matkustajaa kohden jopa 200 euroa. Talvelle tyypilliseen tapaan useimmat kohteet sijaitsevat talvikuukausinakin lämmöstä nauttivilla Kanariansaarilla sekä Thaimaassa.

Finnmatkat avaa lentoreitin Jamaikalle

Lämmöstä pääsee nauttimaan myös Jamaikalla, ja ensi talvesta lähtien sinne matkustaminen on helpompaa kuin koskaan. Joulukuussa 2014 Finnmatkat avaa suoran lentoreitin Jamaikan Montego Bayhin. Suoran lennon ansiosta eksoottiseen karibialaisparatiisiin pääsee alle 12 tunnissa. Jamaika tarjoaa turisteille paitsi lämpöä ja upeita hiekkarantoja, myös sademetsiä ja mukaansatempaavaa Raggae-kulttuuria.

Finnair lisää Lapin lentojaan

Kunnon talvesta nauttivat sen sijaan ilahtunevat uutisesta, jonka mukaan Finnair lisää lentojaan Lappiin huomattavasti talveksi 2014–2015. Lentojen lähtöpaikkana toimii Helsinki ja kohteina erityisesti Kittilä, Ivalo ja Kuusamo. Eksoottinen lappi on ollut viime vuosina erityisesti aasialaisten matkailijoiden kasvavassa suosiossa.

Pullo matkatavaroissa

Nesteet tarkempaan syyniin

Lentomatkustamisen rintamalla on viime viikkojen aikana tapahtunut muutama muutos. Euroopan Unionin uusi nesteasetus tuli voimaan 31. tammikuuta 2014. Tästä lähtien kaikki käsimatkatavaroihin unohtuneet nesteet, kuten vauvanruuat ja hygienia- ja kosmettiikkatuotteet aiheuttavat lisätarkastuksen. Aikaavievän lisätarkastuksen välttääkseen käsimatkatavaroissa kannettavat nesteet kannattaa pakata läpinäkyviin uudelleensuljettaviin pusseihin ja sijoittaa kätevään paikkaan laukussa, jolloin ne voi helposti esittää turvatarkastuksen henkilökunnalle.

Ryanair numeroi istumapaikat

Monimutkaisista matkustussäännöistään tunnettu Ryanair on sen sijaan päättänyt helpottaa lentomatkustajiensa arkea. Helmikuusta 2014 alkaen Ryanair tarjoaa kaikille matkustajilleen numeroidun istuinpaikan. Paikat määritetään automaattisesti, mutta tietyn paikan haluava voi edelleen varata sen etukäteen erillistä korvausta vastaan. Tämä uutinen ilahduttanee erityisesti lapsiperheitä sekä muita sellasia matkustajia, joita tuntikausien portilla jonottaminen tai kyynärpäätekniikan käyttö eivät erityisesti innosta.

Montenegron lippu

Montenegroon Apollomatkojen kanssa

Ikuisiin Kreikan ja Espanjan rantalomiin kyllästyneet huomio! Apollomatkojen uusin matkakohde on upeat maisemat omaava Montenegro.

Niin ikään turistien kasvavasta suosiosta nauttivan Kroatian naapurissa sijaitseva Montenegro tarjoaa kävijöilleen kaunista luontoa, upeita kilometrien pituisia hiekkarantoja Adrianmeren rannalla sekä edullisen hintatason. Kesäkuukausina jopa yli 30 asteen lämpötiloihin yltävä Montenegro sijoittui toiseksi Lonely Planetin listauksessa maailman kiinnostavimmista lomakohteista.

Mikä sitten erottaa Montenegron jo vuosikymmeniä suosittuina turismimaina tunnetuista Espanjasta ja Kreikasta? Montenegron turismi kärsi pahasti 1990-luvulla Jugoslaviassa käydystä sisällissodasta. Jugoslavian hajottua Montenegro muodosti valtioliiton Serbian kanssa, kunnes maa vuonna 2006 julistautui itsenäiseksi. Tämä aiemmin levoton Balkanin alue on nykyään turisteille täysin turvallinen, ja monipuolisuutensa sekä pilaamattoman luontonsa vuoksi varmasti kokeilemisen arvoinen kohde.

Montenergoon voi perinteisten rantalomien lisäksi lähteä myös esimerkiksi vaellus- tai vesiurheilumatkalle. Talvikuukausina luminen Montenegro tarjoaa hyvät mahdollisuudet talviurheiluun, joskin Apollomatkat vie suomalaisia kohteeseen vasta toukokuusta alkaen. Maan kansallispuistoissa pääsee nauttimaan upeista vuoristomaisemista, kanjoneista ja järvistä. Matkaa Montenegroon saa Helsingistä tehdä, odotusaikoja huomioimatta, noin viisi tuntia, joista kolme kuluu lentäessä Kroatian Dubrovnikiin ja kaksi bussikuljetuksessa Montenegron Budvan Rivieralle.

Madrid

Norwegian lentää Madridiin

Kaupunkilomien ystävillekin löytyy hyviä uutisia. Edullisia lentoja tarjoava lentoyhtiö Norwegian avaa kesäkuussa uuden lentoyhteyden Helsingin ja Madridin välille. Madridiin on aiemminkin voitu lentää suoraan Helsingistä muun muassa Finnairin siivin, mutta nyt Espanjan kolmen miljoonan asukkaan eläväiseen pääkaupunkiin pääsee myös huokoisampaan hintaan.

Vilkkaasta yöelämästään tunnettu Madrid tarjoaa turisteille useita nähtävyyksiä sekä laadukkaita museoita; Museo Reina Sofíasta löytyy muun muassa Pablo Picasson tunnetuin työ Guernica. Madrid on kuuluisa myös upeista Flamenco-esityksistään ja erinomaisista ravintoloistaan. Kesäkuukausina Madridissa on mannerilmastonsa ansiosta kuuma niin päivisin kuin öisinkin. Hellettä kannattaa karata El Retiron puistoon, jossa voi vaikkapa soudella suuren tekojärven vesillä. Talvella lämpötilat sen sijaan tippuvat 10 asteen alapuolelle. Lisätietoa Madridista turistikohteena löydät Madridin pienestä matkaoppaasta.

Gotlanti

Siljan kyydissä Gotlantiin

Mielenkiintoisiin kohteisiin pääsee helposti myös laivalla. Silja Europa risteilee suositulle Gotlannin saarelle myös kesällä 2014. Ristelyjä tehdään heinä-elokuun aikana vain kolme, joten Visbyhyn mielivien kannattaa varata matkansa ajoissa.

Risteilyn kokonaiskesto on lähes kaksi vuorokautta, joista yksi kokonainen päivä vietetään Visbyssä. Aikuiset matkaajat nauttivat Visbyssä kauniista maisemista, historiasta ja saaristolaiskulttuurista. Lapsiperheiden kannattaa suunnata katsomaan Peppi Pitkätossua Kneippbyn-kesämaahan tai tutustua viikinkien tapoihin Toftan viikinkikylässä.

Sambaa Viking Mariellalla

Ruotsiin risteilee myös Viking Linen Mariella, jolla vietetään 22.3.2014 Sambamessuja. Laivalla pääsee muun muassa opettelemaan samban alkeita ja maistelemaan brasilialaisia herkkuja. Tämä piristys talven keskelle ei tule kalliiksikaan, sillä hytti 2–4 henkilölle maksaa 36–52 euroa hyttiluokasta riippuen.

Välimeren risteily Allure of the Seas

Lompakkoaan kernaammin raottaville tiedoksi, että maailman suurin risteilyalus Allure of the Seas risteilee välimerellä kesällä 2015. Tämä ei kuitenkaan ole aluksen ensimmäinen visiitti Eurooppaan; Allure of the Seas rakennettiin kotoisalla Turun telakallamme. Laivan sisältä löytyy muun muassa vesipuisto ja luistinrata, eivätkä risteilykohteetkaan hullummilta kuulosta: Espanjan Barcelona ja Palma de Mallorca, Ranskan Marseille sekä Italian kohteet Civitavecchia ja Napoli.

Tallinna

Tallinna ja Ruotsi ovat suomalaisten suosikkeja

Tilastokeskuksen uusimman, 5. helmikuuta 2014 julkaistun Suomalaisten matkailu -tutkimuksen mukaan suomalaiset matkustivat loppuvuodesta 2013 edellisvuotta huomattavasti enemmän Ruotsiin ja Viroon risteilyiden merkeissä.

Myös Kanariansaarille matkustettiin enemmän. Espanja nautti suomalaisten matkailijoiden suosiosta koko syksyn, jolloin Espanjan matkoja tehtiin yhteensä 230 000.

Turkkiin matkoja suuntautui huomattavasti vähemmän, 95 000, mutta Turkki kasvatti kuitenkin suosiotaan edellisvuoteen nähden 32 prosenttiyksiköllä. Venäjän matkailu sen sijaan väheni 20 prosenttiyksiköllä. Yhteensä 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät vuoden 2013 viimeisellä kolmanneksella yli 12 miljoonaa matkaa.

Teksti: Nelli Kelonen
2014/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti