Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Norwegian, lentokoneen siipi
Omatoimimatkailija pääsee Helsingistä lentämään Osloon yleensä edullisesti ja myös tiiviiseen tahtiin norjalaisen halpalentoyhtiön Norwegianin kyydissä.

Matkat ja matkustaminen Osloon

Oslo on yksi Euroopan kalleimpia kaupunkikohteita, mutta lennot Suomesta sinne ovat yllättävän kohtuullisissa hinnoissa ja niitä on paljon. Osloon voi alimmillaan matkustaa noin 60 eurolla suuntaansa, ja matkaan voi useimpina viikonpäivinä lähteä monta kertaa päivässä. Jos Osloon mielii järjestetylle matkalle, on sellainen melko hintava mutta lyhyellä lomalla sellainen voi tulla vain vähän kalliimmaksi kuin omatoimimatka.

Tätä nykyä bussilla matkustaminen Tukholmasta tai muualta Skandinaviasta on hintavampaa kuin junalla. Osloon voi bussin ja junan lisäksi matkustaa lautalla, joista tunnetuin yhteys on Kööpenhamina–Oslo. Jos Osloon saapuu bussilla, junalla tai lautalla, ovat asemat ja matkustajasatama aivan kaupungin ytimessä.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Osloon

Suomesta voi nopeasti lentää Osloon, ja lentoja on joka päivä ja usein monta kertaa päivässä. Muualta Norjasta, Ruotsista ja myös muista maista voi matkustaa Osloon bussilla, rautateitse tai lautalla, jonkalainen Osloon saapuu Tanskan Kööpenhaminasta ja Fredrikshamnista.

Lentäen Suomesta Osloon

Suomesta voi noin puolessatoista tunnissa lentää suoraan Osloon, eikä välilaskullinen lento välttämättä ole paljon pidempi kuin suora lento. Lentojen hinnat ovat melko vakaita ympäri vuoden, eikä mitään suuria hintapiikkejä yleensä nähdä.

Hinnat ja suosituimmat matkustusajat

Oslon hinnat ovat vakaita ympäri vuoden, eikä mitään varsinaisia matkustuspiikkejä ole. Kesän tapahtumat ja ylipäätään heinä- ja elokuun lomat voivat tuoda sinne ajoittain normaalia suurempia tungoksia. Jos Osloon matkustaa toukokuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana, jolloin sinne on eniten menijöitä, kannattaa matka varata hyvissä ajoin etukäteen. Sekä lennot että majapaikka kannattaa järjestää ainakin muutama viikko ennen matkan alkamista. Tosin muinakaan vuodenaikoina viivyttelystä on harvoin mitään hyötyä.

Huomionarvoisin seikka Osloon matkustettaessa on se, että edullisimmat majoituspaikat ovat kaikkein suosituimpia, ja näin hostelin tai normaalia edullisemman hotellin perässä olevien kannattaa varata huoneensa vähintään viikko pari ennen matkan alkamista, etenkin ajalla toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Lennot Suomesta Osloon

Omatoimimatkailija pääsee Helsingistä lentämään Osloon yleensä edullisesti ja myös tiiviiseen tahtiin norjalaisen halpalentoyhtiön Norwegianin kyydissä. Lentoja on joka päivä, niistä monella on välilasku Tukholmassa ja halvimmat yhdensuuntaiset liput maksavat 45–60 euroa ilman matkalaukkua. Matkalaukun kanssa hintaa tulee alimmillaan 55–80 euroa suuntaansa, niin että edestakaisen lipun voi matkalaukun kanssa saada alkaen noin 120 eurolla. Norwegian kuten muutkin suuret yhtiöt lentää Gardermoenin lentoasemalle.

Air Baltic lentää välilaskullisia lentoja Riian kautta Osloon Gardermoenin kentälle useimpina päivinä ja usein monta kertaa päivässä. Alimmat lippujen hinnat ovat noin 60 euroa, mutta jos haluaa matkalaukun mukaansa, tulee hintaa reilut 20 euroa lisää suuntaansa, niin että alimmillaan Osloon voi edestakaisin lentää Air Balticilla paitsi Helsingistä myös Tampereelta ja Turusta Riian kautta noin 160 eurolla. Lennon kestoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä osa lennoista kestää lähes vuorokauden ja lyhyimmät lennot kestävät noin 4 tuntia suuntaansa. Myös lähtöaikaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä osa lennoista on aikaisin aamulla ja osa taas tekee matkaa yön yli.

Finnair lentää Helsingistä Oslon Gardermoenin kentälle suoraan joka päivä ja usein kolmekin kertaa päivässä. Liput ovat hyvissä hinnoissa, niin että edullisen lipun saa alkaen noin 80 eurosta suuntaansa matkalaukkuineen päivineen ja ilman matkalaukkua voi selvitä noin 60 eurolla suuntaansa.

Lisää lentoja Suomesta Osloon:

Hätätapauksessa jonkin verran muitakin lentoja voi löytyä Skyscannerista.

Lentoja voi katsella myös Omiosta, joka näyttää myös pieniä yhtiöitä ja halpalentoyhtiöitä.

Lautalla Suomesta Ruotsiin ja sieltä bussilla tai junalla Osloon

Jos Suomesta ei halua lentää Osloon, voi Turusta tai Helsingistä matkustaa ensin laivalla Tukholmaan ja sitten bussilla tai junalla kohti Osloa. Viking Linen ja Silja Linen laivat ylittävät lahden Tukholmaan Helsingistä joka yö, Turusta myös päiväsaikaan, ja niin junat kuin bussitkin suuntaavat tiuhaan tahtiin Tukholmasta Osloon. Muitakin laivoja kuten rahtilaivoja Naantalista kulkee Tukholman lähistölle, mutta ne on tarkoitettu vain niille, joilla on kulkuneuvo matkassa mukana.

Siirtyminen julkisilla Ruotsista, muualta Norjasta tai muista maista Osloon

Perinteisesti edullisinta on ollut matkustaa Tukholman keskustan linja-autoasemalta (Cityterminalen), mutta juna ei ole useinkaan oikeastaan lainkaan hintavampi kyyti. Yksi tapa suunnata Osloon on myös mennä sinne lautalla Tanskasta.

Linja-auto Ruotsista, Tanskasta tai muualta Norjasta Osloon

Tukholmasta niin kuin muualtakin Ruotsista ja myös muista maista on edullista siirtyä linja-autolla Osloon. Nopeimmat yhteydet Tukholmasta kestävät noin 7 tuntia, ja matkan voi tehdä päiväsaikaan tai yön yli. Liput eivät enää ole yhtä edullisia kuin ennen, ja bussilippu Tukholman ja Oslon välillä maksaa usein 50–60 euroa suuntaansa.

Tällä hetkellä Vy Buss ajaa matkan usein. Sama bussiyhtiö kulkee myös muualta Ruotsista kuten Göteborgista Osloon, ja yhtiön bussit myös kulkevat noin kahdeksassa tunnissa Kööpenhaminasta Göteborgin kautta Osloon.

Monet vanhat bussiyhtiöt ovat vuosien varrella kadonneet tai muuttuneet uusiksi yhtiöiksi, ja lisää muutoksia voi olla luvassa tulevaisuudessa. Näin ollen bussien aikatauluja ja hintoja on paras katsella Omiossa, jonka kautta voi myös varata lippunsa.

Jos haluaa siirtyä muualta Norjasta Osloon, voi Omiosta katsoa sekä bussi- että junayhteydet pääkaupunkiin.

Rautateitse Tukholmasta tai muualta Osloon

Rautateitse matka taittuu suurin piirtein samassa ajassa kuin bussilla eli matka Tukholmasta Osloon kestää junalla reilusta kuudesta tunnista reiluun seitsemään tuntiin. Liput ovat yleensä vähän edullisempia kuin bussiliput, joten hinnan takia ei bussilla ainakaan tällä hetkellä kannata matkustaa.

Omio on hyvä apuväline niille, jotka haluavat enemmänkin tutkia yhteyksiä paitsi Ruotsista myös Tanskasta tai muualta Norjasta Osloon.

Lautalla Tanskasta Osloon

Yksi Pohjoismaiden monista hienoista lauttayhteyksistä on Kööpenhamina–Oslo, jonka on tapana lähteä päivittäin iltapäivisin ja matka-aika on usein noin 19 tuntia. DFDS antaa tietoa ja myy lippuja lauttoihin. Ilman kulkuneuvoa ja halvimman hytin kanssa matka maksaa noin 100 euroa suuntaansa, ja autosta ja paremmasta hytistä joutuu maksamaan enemmän.

Sama yhtiö kulkee myös aivan Tanskan pohjoisimmissa osissa olevasta Fredrikshavnista Osloon. Matka kestää vähän alle 10 tuntia, hyttipakkoa ei ole ja matkan hinta on huomattavasti edullisempi kuin Kööpenhaminasta asti. Fredrikshavnista on myös lauttayhteys Göteborgiin, ja tämä matka kestää vain kolme ja puoli tuntia.

Oslossa lautta saapuu terminaaliin [kartalla], joka on aivan ytimessä, oopperatalon kupeessa.

Järjestetyt matkat

Jotkut kotimaiset matkatoimistot järjestävät matkoja Osloon. Suomessa toimivat matkatoimistot ovat viime vuosina muuttuneet, joten monet vanhat suosikit eivät enää välttämättä järjestä matkoja ainakaan Osloon.

Ikaalisten matkatoimisto järjestää matkoja Osloon. Matkan pituuden voi itse valita, ja esimerkiksi pitkä viikonloppu kahdelle hengelle maksaa alkaen reilusta tuhannesta eurosta ylöspäin, hotellista riippuen.

Myös Kymen matkatoimisto järjestää kaupunkilomia Oslossa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti