Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Oslo
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Oslon Sentralstasjon (S) -päärautatieasema
Oslon Sentralstasjon (S) -päärautatieasemalle (kuvassa) on vaivatonta tulla Gardermoen-lentokentältä. Monet parhaat hotellit ovat aivan rautatieaseman vieressä.

Oslon matkat ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan, miten Oslon ympäristössä olevilta lentokentiltä pääsee etenemään keskustaan tai majapaikalle. Lisäksi luomme katsauksen siihen, minkälaisia vaihtoehtoja lomalle on, minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan ja minkälaista hintatason vaihtelua matkalle on minäkin vuodenaikana odotettavissa.

Siirtyminen Gardermoen-kentältä keskustaan

Oslon pääasiallinen lentokenttä on Gardermoen. Sieltä on vaivaton tulla keskustaan esimerkiksi Kansallisteatterin (Nationaltheatret), Stortinget- tai Oslo S -päärautatieaseman metroasemille Airport Express Train -junalla. Myös NSB:n junilla pääsee kentältä eri puolille Osloa ja myös muualle Norjaan.

Ruter-bussit kulkevat kentän ja keskustan väliä nekin. Flybussen kulkee kentän ja keskustan väliä 20 minuutin välein. Myös Flybussekspressen vie bussilla kentältä keskustaan ja eri puolille Osloa.

Kentältä pääsee keskustaan taksilla, mutta lentokenttä suosittelee, että taksin tilaa "Taxi information desk" -pisteestä, joka on saapuvien hallissa (Arrivals hall). Täältä saa tietoa eri taksiyhtiöiden taksoista, ja taksin voi myös tilauttaa pisteestä.

Siirtyminen Sandefjord Torp -kentältä keskustaan

Sandefjord Torp -kentältä on huomattavasti pidempi matka keskustaan. Torpekspressen-bussit vievät kuitenkin lentokoneella saapuneet Oslon keskustaan. Mikäli mieluummin kulkee junalla Torpin päärautatieasemalta, ovat NSB:n junat siihen tarkoitukseen hyviä.

Siirtyminen Rygge-kentältä keskustaan

Moss-kaupungin Rygge-kentältä on sieltäkin matkaa keskustaan. Ryggeekspressen-bussi vie kentältä Oslon keskustaan alle 20 eurolla. NSB:n junilla pääsee Mossin rautatieasemalta paitsi Osloon myös muun muassa Ruotsin Göteborgiin.

Taksilla matka niin Ryggen kuin Torpinkin kentiltä on erittäin kallis, kalleimmillaan reilusti yli 200 euroa.

Siirtyminen rautatie- ja bussiasemilta majapaikalle

Oslon Sentralstasjon (S) -päärautatieasema on aivan ydinkeskustassa, Karl Johans gate -pääkadun päässä. Kävelymatkaa on monille keskustan hotelleille vain muutama minuutti, ja monet parhaat majapaikat ovat aivan rautatieaseman vieressä. Jos matka jatkuu asemalta ydinkeskustan ulkopuolelle, pääsee minne tahansa kaupunkiin nopeasti kuudella eri metrolinjalla tai useilla eri raitiovaunu- ja bussilinjoilla. Päärautatieasemalta on tietenkin myös erinomaiset yhteydet rautateitse Oslon ulkopuolelle minne tahansa Norjaan, ja junia lähtee varsin tiuhaan tahtiin myös kohti Ruotsia ja muitakin maita.

Galleri Oslo -linja-autoasema on heti päärautatieaseman takana. Sisätiloja tai ulkopuolen ramppeja pitkin linja-autoasemalta on vain parin minuutin kävelymatka rautatieaseman edustalle, ja täältä pääsee nopeasti niin kävellen kuin joukkoliikennevälineilläkin minnepäin keskustaa ja kaupunkia tahansa.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Osloon

Omatoimimatkailija pääsee lentämään Osloon varsin edullisesti etenkin Norwegian Air Shuttle -yhtiön koneilla, joilla edestakainen matka voi maksaa vain 100-120 euroakin. Edullisia yleensä ovat myös Estonian Air -yhtiön koneet, jotka tosin eivät lennä Helsingistä Osloon suoraan vaan lyhyehkön välilaskun kanssa. Suoraan kaupunkien väliä mutta yleensä kovemmalla hinnalla lentää Finnair, samoin kuin Sas. Suora lentoaika Helsingistä Osloon on vain tunnin ja 25 minuuttia, ja lyhyimmät välilaskulliset lennot vievät vähän yli kaksi tuntia.

Jos Suomesta ei halua Helsingistä lentää Osloon, voi Turusta tai Helsingistä matkustaa ensin myös laivalla Tukholmaan, sitten bussilla tai junalla kohti Osloa. Viking Linen ja Silja Linen laivat ylittävät lahden Tukholmaan Helsingistä joka yö, Turusta myös päiväsaikaan, ja niin junat kuin bussitkin suuntaavat tiuhaan tahtiin Tukholmasta Osloon. Rautateitse matkustaminen on mukavaa mutta muille kuin lippunsa edullisesti etukäteen verkon kautta hoitaneille kallista. Bussilla matkustaminen on yleensä edullisempaa, ja niin Swebus kuin Gobybuskin vievät varsin kohtuulliseen hintaan Tukholmasta Osloon - sitä edullisemmin, mitä aikaisemmin lippunsa varaa ja maksaa internetin kautta.

Osloon tehdään jonkin verran järjestettyjä matkoja, mutta kuten arvata saattaa, niillä on melkoisesti hintaa. Kaleva Travel esimerkiksi tekee kolmen vuorokauden matkoja, ja ne on hinnoiteltu hotellin mukaan niin, että hostellityylisessä majoituksessa vuorokausihinnaksi tulee reilut 100 euroa, 4 tähden hotellissa 120 euroa.

Oslon hinnat ovat vakaita ympäri vuoden, eikä mitään varsinaisia matkustuspiikkejä ole. Kesä ja kesäkuun alun Bisletin yleisurheilukilpailut etenkin voivat tuoda normaalia enemmän ihmisiä paikalle, mutta mitään ryntäystä sinne ei Suomesta tai muualtakaan kesälläkään ole.

Huomionarvoisin seikka Osloon matkustettaessa on se, että edullisimmat majoituspaikat ovat kaikkein suosituimpia, ja näin hostellin tai halvan hotellin perässä olevien kannattaa varata huoneensa vähintään viikko pari ennen matkan alkamista, etenkin ajalla toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Kauanko kentältä kestää keskustaan? Jos on pitkä koneen vaihto, haluaa tietää kauanko matkaan menee. /Matka-aika

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti