Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Oslo
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Slottsparken-puisto
Oslon säät ovat samanlaisia kuin Etelä-Suomessakin, joskin talvi on hivenen leudompi ja kesä vähän pidempi. Sateisia päiviä on silti melkoisesti.

Oslon sää ja ilmasto

Sää Oslossa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologian laitoksen tarjoama Oslon sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Oslossa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Oslon säät ovat samanlaisia kuin Etelä-Suomessakin, joskin hivenen leudompi talvi ja vähän pidempi kesäkausi saattavat ilahduttaa kaupunkiin matkustavaa suomalaista. Oslossa sataa melkoisesti ympäri vuoden mutta ei yhtä paljon kuin Bergenissä ja muualla länsirannikolla. Aurinkoa on luvassa 1 650 tuntia vuodessa, mikä on jonkin verran vähemmän kuin Helsingissä mutta melko tavanomainen tuntimäärä Pohjois-Euroopassa.

Kesäkausi alkaa Oslossa toukokuussa ja jatkuu syyskuun alkupuolelle. Sen aikana on yllättävän usein helteitä ja jopa yli 30 asteen lämpötiloja. Talvikausi lähtee liikkeelle yleensä marraskuussa, lunta tulee todennäköisimmin tammi- ja helmikuussa. Joinain vuosina jo marraskuussa on lunta, ja on sitä tavattu Oslon kaduilta usein huhtikuussakin. Jäätä muodostuu talvella kaduille ja katoille, niin että Oslossa pätevät samat varotoimet kuin Suomenkin talvessa.

Huomionarvoinen seikka on se, että Oslofjorden eli Oslon edessä oleva lahti on sen verran erossa Atlantin valtamerestä, että se jäätyy talvisin joskus kokonaan ja kesäisin se tarjoaa näille leveysasteille poikkeuksellisen lämpimiä uimavesiä.

Parhaat matkustusajat

Osloon voi hyvin matkustaa ympäri vuoden, mutta touko-syyskuu on tietenkin miellyttävin aika tutustua kaupungin katuihin ja puistoihin. Kulttuurielämä on vilkkaimmillaan syyskuusta toukokuun loppupuolelle, mutta kesäisin on melkoisesti festivaaleja ja kaikenlaisia tilaisuuksia ulkotiloissa. Talvikausi ja etenkin kevättalvi ovat hyvää aikaa lähteä hiihtämään Oslon ympäristöön tai seuraamaan hiihto- tai muita talviurheilukilpailuja. Varsinaisia talvikelejä, jolloin Oslonvuonokin voi jäätyä, on luvassa joulukuun loppupuolelta maaliskuun alkuun.

Oslo on nykyisin suosittu turistikohde risteilijöiden keskuudessa, ja sinne tulee joka aamu risteilijöitä, eniten kesäkuun alusta syyskuun alkupuolelle. Muuten kaupunkiin ei ole valtavia turistimassoja luvassa muulloin kuin hiihtokilpailujen ja muiden urheilutapahtumien aikaan, mutta etenkin heinäkuu on suosittu aika vierailla kaupungissa.

Oslossa on aina sen verran vierailijoita, että etenkin edullisimmat majapaikat kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Etenkin kaupungin hostelleissa ja muissa edullisimmissa majapaikoissa on ympäri vuoden paljon yöpyjiä: turistien lisäksi niitä, jotka yrittävät etsiä kaupungista töitä tai asuvat hostelleissa asuntoa etsiessään, ja näin se saattavat olla talvellakin yllättävän suosittuja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti