hotellien haku
Booking.com
Ranskankielinen ruokalista
Rahaa saa Pariisissakin uppoamaan ateriaan, vaikkei maailmankuulujen kokkien ravintoloissa aterioisikaan. Toisaalta myös hyvää ja halpaa voi löytää.

Ruokailu ja kahvittelu

Ranskalaista keittiötä kehutaan yhdeksi maailman parhaista ja Pariisi on maan pääkaupunkina keittotaidon keskiössä. Vaikka jotkut ovatkin sitä mieltä, että parasta ranskalaista ruokaa on tarjolla Ranskan maaseudun pikkuravintoloissa, niin Pariisin laajasta tarjonnasta löytyy takuulla myös loistavia yhdistelmiä taitoa, kokemusta, tunnelmaa ja tuoreita raaka-aineita - tietysti mukaan mahtuu myös pettymyksiä.

Pariisin lukuisista ravintoloista ja kahviloista löytyy paljon myös etnisiä vaihtoehtoja, mutta ennen kaikkea tarjolla on runsaasti valinnanvaraa ranskalaisen ruuan suhteen. Varaa aikaa ruokailuun - päivällä voit syödä jotain pientä ja nopeaa lounaaksi, mutta illallisella ainakin ranskalaiset viettävät aikaa syöden alkuruuan, pääruuan sekä lopuksi juustoja ja/tai jälkiruokaa. Aterian kruunaa tietysti huolella valittu viini ja hyvä seura.

Hinta

Pariisi ei ole kovin edullinen ruokailukaupunki ja rahaa saa uppoamaan ateriaan todella paljon, vaikkei maailmankuulujen kokkien ravintoloissa aterioisikaan. Toisaalta myös hyvää ja halpaa voi löytää, kunhan vain jaksaa etsiä. Niin kuin monissa muissakin turistien suosimissa paikoissa, suosittujen nähtävyyksien läheisyydessä sijaitsevat ravintolat ovat valitettavan usein ruokaan ja palveluun nähden ylihinnoiteltuja. Yritä löytää paikka, jossa kuulet pääasiassa puhuttavan ranskaa - eihän sekään mitään takaa, mutta siitä on ainakin hyvä aloittaa.

Gourmeeta Michelin-ravintoloissa

Kun nälkä yllättää, niin vaihtoehtoja on monia. Todellisille ruuan ystäville ja gastronomeille matka Pariisiin ei ole täydellinen ennen vierailua yhdessä kaupungin monista maailmankuulun Michelin-tähden saaneessa ravintolassa. Kuulujen kokkien, kuten Alain Ducassen tai Guy Savoyn ravintolat tarjoavat hienoja gourmee-annoksia hanhenmaksasta hummeriin ja ostereihin täydellisyyttä hipovan palvelun kera loistokkaassa ympäristössä. Varaa pöytä hyvissä ajoin ja saavu paikalle luottokortin tai paksun setelinipun kanssa. Jos pöytävaraus ei onnistu millään enää illaksi ja haluat ehdottomasti käydä tietyssä ravintolassa, niin yritä uudelleen lounasaikaan, silloin on yleensä enemmän tilaa (sekä edullisempaa).

Edullisemmat bistrot ja brasseriet

Jos kalliit trendiravintolat eivät ole sinun juttusi, niin halvemmallakin toki voi selvitä. Bistrot, jotka ovat pieniä kahviloita tai ravintoloita, ja niiden "isosiskot", alunperin panimoina toimineet brasseriet, tarjoavat yksinkertaista ja perinteistä ranskalaista ruokaa suhteellisen edullisin hinnoin. Hieman hienostuneimmista brasserieista saat vaikkapa sipulikeittoa ja coq au vinia, rennot bistrot tarjoavat mm. erilaisia perinteisiä liharuokia. Useat ravintolat tarjoavat kiinteähintaisen menuun lounaaksi tai illalliseksi, johon kuuluu alkuruoka, pääruoka sekä jälkiruoka, joskus myös viini sekä juustot. Tämä on usein hyvä vaihtoehto, ja kun olet löytänyt hyvältä näyttävän menuun sopivasta ravintolasta, niin enää ei tarvitse kuin nauttia illasta ja ruokailusta kiirehtimättä, pitkän kaavan mukaan.

Leipomot, konditoriat ja kahvilat

Nälän taltuttamiseen löytyy myös monia muita vaihtoehtoja. Pariisin ihanista leipomoista (boulangerie) ja konditorioista (pâtisserie) löydät tuoreet patongit, leivät ja croissantit aamupalaksi tai pikkunälkään. Leipomoita löydät joka kulman takaa ja niiden tarjonta on myös hyvä vaihtoehto budjettimatkaajille. Pikalounasvaihtoehtoina ovat mm. katukojuista tai leipomoista löytyvät täytetyt patongit tai crêperieiden suolaiset tai makeat letut. Jos et ole nälkäinen, mutta kaipaat hetken hengähdystauon nähtävyyksien katselusta, niin mikäpä olisi pariisilaisempaa kuin istahtaa kulmakahvilaan café au lait'lle. Huomaa muuten, että jos tilaat yksinkertaisesti yhden cafén niin saatat suuremman kupillisen sijaan saada espresson eteesi! Jos et halua suomalaisittain erikoiskahveja, vaan kupin perussumppia, niin varminta on tilata café américain.

Kasvisruoka

Vaikka pariisilainen ravintolakulttuuri tarjoaa kaikille jotain, kasvisruuan ystäville vaihtoehtoja löytyy hyvin vähän, sillä ranskalainen ruoka on hyvin lihapainotteista. Kasvisruuan kysyjiin saatetaan joskus suhtautua hieman kummeksuen, mutta pienellä improvisaatiolla ja etsiväntyöllä jopa vegaaniruokaa tarjoava ravintola kyllä löytyy. Jos ei välttämättä tarvitse ranskalaista kasvisruokaa, niin ravintola voi löytyä helpommin; esim. marokkolaiset ja algerialaiset ravintolat on suhteellisen yleisiä Pariisissa ja useat tarjoavat myös kasvisannoksia.

Aukioloajat

Lounasaika on yleensä klo 12 ja 14 välillä, ja tämä saattaa olla hyvin kiireistä aikaa monissa ravintoloissa. Toisaalta et voi aina välttyä ruuhkalta, sillä useimmat ravintolat ovat kiinni lounasajan ja päivällisajan välillä, eli paikalle on pakko mennä lounasaikaan. Ravintolat alkavat avata oviaan taas illalla aikaisintaan klo 19, usein vasta myöhemmin, sillä pariisilaiset aloittavat päivällisen melko myöhään, yleensä lähempänä klo 21. Turistialueilla ravintolat saattavat avata ovensa aikaisemmin, mutta alkuillasta et vielä paikallisia näe syömässä, he istuvat todennäköisesti jossain muualla aperitiiveja nautiskellen. Useimmat ravintolat ovat auki ainakin puoleenyöhön asti.

Maksaminen

Melkein kaikki ravintolat hyväksyvät yleisimmät luottokortit maksuvälineenä, joten sinun ei tarvitse kantaa suurta määrää käteistä mukanasi. Hieman pikkurahaa kannattaa pitää mukana, sillä vaikka hinnat sisältävät palvelumaksun, niin hyvästä palvelusta voi jättää noin 5-10% juomarahan.

Ravintoloita

Parisinfo-sivustolla on lisätietoa Pariisin ravintolatarjonnasta.

Lukijoiden kommentteja

Yksi erittäin hyvä tabas -tyylinen ravintola on Le Car'aimant Pariisissa. Se on aika pieni, mutta viihtyisä ja siisti (etenkin vessa, mitä ei todellakaan voi sanoa edes vähän kalliimmista ravintoloista). Ruoka on hyvää ja kehuivat tekevänsä kaiken itse, ketsupista lähtien :) Kannattaa tsekata! /ST

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti