Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Les Deux Magots -kahvila St-Germainissa
Saint-Germain-des-Prés on yksi Pariisin hienoimmista kaupunginosista, ja sen alueella on paljon erinomaisia ravintoloita.

Pariisin parhaat alueet ravintolalle

Pariisin jokaisessa kaupunginosassa on ravintoloita, jotka tarjoavat vähintäänkin keskinkertaisia ruokia, eikä siellä ole ongelmallista löytää sopivaa ravintolaa. Turistien suosimilla alueilla on melkoinen määrä kaikenlaisia ravintoloita, mutta joillain seuduilla ruokailu on huomattavasti hintavampaa kuin joillain toisilla. Latinalaiskorttelisto on tunnettu edullisista ravintoloistaan, aasialaiset ravintolat ovat nekin usein kohtuuhintaisia ja lounastarjoukset tuovat kaikenlaisia ruokia pienelläkin budjetilla matkustavien ulottuville.

Parhaat alueet ravintolalle

Pariisissa on jokaisessa kaupunginosassa ravintoloita, joiden joukosta löytyy jotakin mieleistä, mutta tietyt alueet ovat hankalia ruokailua ajatellen. Esimerkiksi Champs-Élysées, suuret bulevardit, Louvren tienoo, Seinen saaret ja St-Germain ovat alueita, joilla on paljon hintavia ja hienoja ravintoloita. Pienellä matkakassalla liikkeellä olevien onkin hyvä suosia lounas- ja illallisaikaan tiettyjä alueita, ja Pariisissa voi säästää melkoisesti, jos majapaikassa onnistuu syömään vaikka aamiaisen tai iltapalan.

St-Germain

Saint-Germain-des-Prés on yksi Pariisin hienoimmista kaupunginosista, ja sen alueella on paljon erinomaisia ravintoloita. Ne ovat keskittyneet tietyille alueille, ja St-Germainin joissain osissa on rajallisesti ravintoloita.

Turistien Huomion usein vievät kuuluisat kahvilat, joissa sellaiset merkkihenkilöt kuin Picasso ja Sartre aikoinaan oleskelivat. Ne on helppo löytää kaupunginosan keskusaukiolta (Place Saint Germain des Prés) [kartalla], mutta kesäkauden aikana niiden terassit ovat lounasaikaan vilkkaita. Café de Flore on kahvila-ravintola, jolle voi tulla eräänlaiselle aamiaisellekin, ja sen ruoat ovat melko kevyitä. Sitä vastapäätä sijaitseva Les Deux Magots on hieno, kallis ravintola, jossa voi syödä vaikka pihvin mutta jossa perusateriaan kuluu useita kymppejä. Molemmat paikat ovat avoinna klo 7.30 alkaen aina yli puolenyön.

Le Comptoir St-Germainissa
Odéon-metroaseman naapurissa on paljon hyviä ravintoloita, ja yksi kaikkein parhaista bistroista näillä main on Le Comptoir.

Pelkästään näiden kahden kahvilan ohi kulkevalla Boulevard du Saint-Germainilla on paljon ravintoloita, ja lähes jokaisella sivukadulla on niitä lisää. Itse bulevardilla ruokailu voi olla hankalaa, mutta muualtakin Pariisista löytyvä, belgialaisvaikutteinen Léon de Bruxelles numerossa 131 on tasokas ja kohtuuhintainen paikka. Sen 13 euron lounas on viikolla hinta-laatusuhteeltaan hyvä, ja siellä on muulloinkin houkuttelevia ateriakokonaisuuksia.

Vain korttelin päässä tästä ravintolasta sijaitsevan kauppahallin [kartalla] ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita. Kauppahallin ympäristö on hyvä paikka niille, jotka eivät tiedä mitä haluaisivat tai jotka haluavat valita ravintolansa monen joukosta.

Lisää ravintoloita on läheisillä kaduilla, kuten Rue Guisardella ja sen sivukaduilla, ja ravintoloiden joukossa on kaikkea mahdollista paikallisista italialaisiin, meksikolaisiin, aasialaisiin ja kalaruokia tarjoaviin ravintoloihin. Jos haluaa takuuvarmasti hyviä ja varsin kohtuuhintaisiakin ruokia, ovat Sathees ja sen vieressä oleva Le Petit Fernand [kartalla] loistavia ranskalaisia ravintoloita.

Aivan lähellä olevan Odéon-metroaseman naapurissa on paljon hyviä ravintoloita, joilla on terassit ja jotka kaikki ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa. Yksi kaikkein parhaista bistroista näillä main on Le Comptoir [kartalla], johon tosin voi olla lounasaikaan jonoa. Jos sinne on turhan pitkä jono, on lähistöllä melkoinen valikoima kahviloita ja ravintoloita, joissa on kelvollisia ruokia ja juomia.

Latinalaiskorttelisto
Latinalaiskorttelistossa erityisen paljon ravintoloita on Rue du Pot de Fer -kadun kulmauksessa.

Latinalaiskorttelisto

Toinen ns. “vasemman rannan” eli joen eteläpuolen kaupunginosa, jossa on paljon ravintoloita, on Quartier latin eli latinalaiskorttelisto. Se ei ole mikään tarkkaan rajattu, virallinen kaupunginosa, vaan korttelisto, joka on Sorbonne-yliopiston naapurissa ja jonka kortteleissa on monenmoista aluetta.

Paras alue lähteä syömään on Rue Mouffetard [kartalla]. Se on torikatu, jolla on paljon ruokakauppoja, muita kauppoja, baareja, kahviloita ja ravintoloita. Se ei ole mikään kaikkein paras ravintolakatu, mutta sen varrella ja lähitienoilta on helppo löytää jonkinlainen ravintola. Erityisen paljon ravintoloita, joilla on terassit, on Rue du Pot de Fer -kadun kulmauksessa. Maineeltaan hyviä kreikkalaisia ruokia saa numerossa 85 olevasta La Cretestä. Toinen takuuvarmasti kelvollinen ravintola on Le Resto (Rue Tournefort 8), joka tosin sijaitsee korttelin päässä Rue Mouffetardista.

Place Saint-André des Arts
Place Saint-André des Arts

Itse varsinaisissa, turistien jatkuvasti kansoittamissa latinalaiskortteleissa on ravintoloita pilvin pimein. Hyvä aukio istua iltaakin on Place Saint-André des ArtsPlace Saint-André des Arts [kartalla], jolla on lukuisia, vähintäänkin kohtalaisia ravintoloita, joiden ruoat tulevat maailman eri kolkista. Aukiolta lähtevä Rue Saint-SévérinRue Saint-Severin on yksi alueen pääkatuja, ja sillä on useita 10 euron ateriakokonaisuuksia tarjoavia ravintoloita, kebabpaikkoja ja muitakin varsin kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Kaikki sen sivu- ja lähikadut ovat ravintoloita täynnä, eikä täällä tarvitse kuin kierrellä ja katsella, niin pian jonkinlainen ruokapaikka löytyy. Näiden korttelien huonoin puoli ovat sisäänheittäjät, joiden takia ruokalistojen tutkiminen ja paikkoihin tutustuminen rauhassa on hankalaa.

Le Dome, Montparnasse
Montparnasse on entinen kirjailijoiden ja taiteilijoiden tyyssija, ja siellä yksi kuuluisa kahvila-brassiere on Le Dôme.

Montparnasse

Montparnasse on tunnettu entinen kirjailijoiden ja taiteilijoiden tyyssija, jossa käydään paitsi Samuel Beckettin ja kumppanien entisissä kantapaikoissa myös katsomassa heidän hautojaan. Kaupunginosa ei ole valtavan turistivoittoinen, joskin turisteja siellä aina liikuskelee, mutta sen kuuluisat kahvilat ovat nykyään turistivoittoisia ja ylihintaisia. Kaupunginosan kuuluisin katu on Boulevard du Montparnasse, ja sen varrella ovat myös kuuluisimmat ravintolat, jotka ovat Vavin-metroaseman tienoilla.

Creperie -lettupaikka
Crêperie -lettupaikat ovat Pariisissa kokeilemisen arvoisia.

Yksi kuuluisa kahvila-brassiere on Le Dôme, joka oli kuuluisa taiteilijakapakka mutta jonka ravintola on yksi Pariisin parhaita paikkoja maistella kalaruokia ja mereneläviä. Huomionarvoinen seikka on se, että tämä brassiere on avoinna hienon ravintolan tavoin, eli se suljetaan klo 15–19.00.

Ravintola, joka on lähellä tätä kulmausta ja joka on erityisen pidetty, on Les Bistrot des Campagnes [kartalla]. Se on tyypillinen ranskalaisia ruokia tarjoava bistro, ja myös se on iltapäivisin kiinni.

Tällä vilkkaalla ravintola-alueella on muitakin kuin ranskalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Etenkin hyvätasoisia aasialaisia ravintoloita näissä kortteleissa riittää, ja yksi takuuvarma sellainen on My Noodles (Boulevard du Montparnasse 129), jossa on myös kasvisruokia.

Toinen katu, jolla on paljon ravintoloita, on bulevardin sivukatu, Rue de Montparnasse [kartalla]. Sen varrella on kansainvälinen valikoima ravintoloita, ja sen varrella on myös useita lettupaikkoja (crêperie), jotka Pariisissa ovat kokeilemisen arvoisia.

Les Halles

Joen toisella puolella eli Seinen pohjoispuolella on sielläkin valtava määrä ravintoloita, mutta siellä on paljon hallintorakennusten ja puistojen hallitsemia alueita, joilla ravintoloita on vähän ja välimatkat voivat olla pitkiä. Yksi alue, jolla on helppo kävellä paikasta toiseen ja jolla on muusta Pariisista poikkeavaa ilmapiiriä, on Les Halles, jonka tuntumassa sijaitsevat Louvre ja Pompidou-keskus. Alueelle on helppo saapua mistä tahansa metrolla samannimiselle asemalle, ja siellä on mukava katsella sopivaa ruokapaikkaa. Les Hallesissa on paljon kahviloita ja aamiaispaikkoja, mutta etenkin Pompidou-keskuksen ympäristössä [kartalla] olevat kahvilat ovat täysin ylihintaisia eivätkä missään nimessä suositeltavia paikkoja syödä mitään. Koko Les Halles -alueella on paljon pikaruokapaikkoja, ja se on hyvä osoite hampurilaisille, kebabille, pitsalle ja muulle vastaavalle.

Yksi Les Hallesin ja koko Pariisin korkeimmalle arvostetuista ravintoloista on Mumi [kartalla], joka sijaitsee aivan metroaseman lähellä. Se ei ole niin hintava kuin voisi luulla, mutta annokset ovat melko pieniä ja moderneja. Ravintola on kiinni iltapäivisin, ja se on melko suosittu lounaspaikka.

Le Marais
Le Maraisissa hyvä katu löytää kahvila, bistro tai ravintola, on Rue de Turenne, ja siellä eräs pidetty kahvila on Café des Musees.

Le Marais

Le Marais lähiympäristöineen on miellyttävää mutta vilkasta Pariisia parhaimmillaan, ja siellä on valtava määrä ravintoloita, joiden joukosta kaikki löytävät jotakin mieleistä. Alue on täynnä houkuttelevia kahviloita, joiden terasseilla turistit syövät ylihintaisia aamiaisia, ja siellä on myös ruokaravintoloita joka lähtöön ja joka kukkarolle.

Marche Des Enfants Rouges
Marché Des Enfants Rouges on Pariisin vanhin kauppahalli, jossa on tarjolla erilaisia ruokia, kuten Aasiasta, Italiasta ja Lähi-idän suunnalta tulevia, ja siellä on myös ruokia kasvissyöjille.

Yksi vilkas, kohtuuhintainen ja tasokas paikka, jossa on monta eri ruokapaikkaa ja monenmoisia ruokia on Marché Des Enfants Rouges [kartalla]. Se on Pariisin vanhin kauppahalli, jossa on monta ravintolaa ja ruokakojua, ja se on vilkas paikka viikolla lounasaikaan. Siellä on tarjolla erilaisia ruokia, kuten Aasiasta, Italiasta ja Lähi-idän suunnalta tulevia, ja siellä on myös ruokia kasvissyöjille.

Square du Temple -puistikko
Square du Temple -puistikko

Jos kauppahalli vaikuttaa turhan hektiseltä, on sitä vastapäätä, myös Rue Bretagnen varrella, vanhanajan tyyliä edustava kahvila, Café Charlot, jossa on myös kokonaisia annoksia. Tämä alue, joka on Square du Temple -puistikonSquare du Temple -puistikko ympäristössä, on hyvä alue lounas- tai illallisaikaan. Puistikkoon on myös mahdollista viedä mukanaan ruokia, ja tällaiset piknikit ovatkin arkipäivää näissä Pariisin rennoimmissa kortteleissa.

Place de Vosges -aukio
Place de Vosges -aukio

Toinen alue, jolla on paljon ravintoloita, on Place de Vosges -aukionPlace de Vosges -aukio ympäristö. Tämä tyylikäs aukio edustaa toisenlaista Le Marais’ta kuin Square du Templen ympäristö, ja tämä on kaikin tavoin hienompaa ja kalliimpaa tienoota. Erilaisia tyylikkäistä kahviloita ja illanviettopaikkoja riittää, ja tämä on suosittu alue niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa.

Hyvä katu löytää jonkinlainen kahvila, bistro tai ravintola, on Rue de Turenne [kartalla], jolla sijaitseva Café des Musees (Rue de Turenne 49) on normaalia pidetympi kahvila. Sinne voi suunnata aterialle klo 12 alkaen, se on suljettu iltapäivisin ja illalliselle voi mennä klo 19 alkaen.

Toinen katu, jolla on paljon hyviä ravintoloita, on Place des Vosgesin toisella puolella oleva Rue des Tournelles [kartalla]. Sen varrella on nimenomaan aukion kohdalla useita erinomaisia ravintoloita, kuten Bistrot de l’Oulette (Rue des Tournelles 38), joka tarjoaa ranskalaista ruokaa.

Kolmas katu, jolle voi suunnata ruoka-aikaan, on Rue des Rosiers [kartalla], joka on yksi Le Maraisin kuuluisimpia katuja. Sen varrella on vertaansa vailla oleva falafel- ja kebabpaikka, L'As du Fallafel, josta saa monenmoisia ruokia falafelin lisäksi. Huomionarvoinen kadulla on myös lettupaikka La Droguerie, ja kadun varrella ja lähistöllä on paljon muutakin mielenkiintoista.

Montmartre ja lähialueet

Pohjoisessa Pariisissa on nähtävyyksiä kuten Moulin Rouge ja Sacré Coeurin kirkko, ja siellä on paljon kansainvälistä tunnelmaa. Aasialaisia ja muualta tulevia ravintoloita on siellä enemmän kuin monissa muissa keskustan osissa, mutta siellä on myös paljon tyypillisiä ranskalaisia ravintoloita. Hintataso vaihtelee melkoisesti paikasta toiseen, ja turisteille suunnatut ravintolat, joista voi olla vaikkapa näkymä Sacré Coeurille, ovat hintavia.

Bárbesin markkinat [kartalla] tuovat valtavan määrän ihmisiä paikalle keskiviikkoisin ja tiistaisin, ja se on hyvin vilkas ja värikäs ajankohta lähteä käymään markkinoilla, joille voi tulla myös La Chapelle -metroaseman kautta. Markkina-alueen lähellä ei kuitenkaan ole paljon ravintoloita tai edes kahviloita, eikä sinnepäin kannata nälkäisenä lähteä. Niinpä kannattaakin suosiolla suunnata kohti Montmartrea ja katua nimeltään Rue de Clignancourt [kartalla]. Sen varrella on lukuisia ravintoloita, joista pidetyimpiä on pihviravintola Sacrée Fleur, joka on iltapäivisin suljettu.

Lisää ravintoloita on melkoinen määrä kulman takana, Sacré Coeurin kirkon ympäristössä, missä touhu kuitenkin on turistivoittoista. Keskittymä ravintoloita on Rue Lamarckin [kartalla] varrella, ja niistä erityisen pidetty on ranskalaisia ruokia tarjoava bistro, Le Cabanon de la Butte, joka on iltapäivisin suljettu. Sen vieressä on muitakin ravintoloita, kuten melko hyvä pizzeria Babalou, joka sekin on iltapäivisin suljettu.

Pigalle on tunnettu illanviettoalue lähellä Montmartrea ja myös Moulin Rougea, ja täälläpäin pyörii viikonloppuisin ja etenkin lauantai-iltapäivisin melkoisesti turisteja. Moulin Rougen edustaan ja Sacré Coeuriin on paras lähteä tutustumaan muulloin, ja jos tänne saapuu normaalina arkipäivänä, voi myös tutustua alueen arkiseen elämänmenoon ja vaikka syödä aterian. Boulevard de Clichy [kartalla] on koko tämän alueen pääbulevardi, ja sillä on useita metroasemia. Pigalle-metroaseman tuntumassa sijaitsee Les Apôtres De Pigalle, jonne on hyvä ainakin vilkkaampina aikoina tehdä pöytävaraus. Lähellä sitä ja Pigallen metroasemaa sijaitseva Can Alegria puolestaan on koko Pariisin pidetyimpiä ravintoloita, siellä tarjoillaan ranskalaisia ruokia ja se on avoinna vain ti–la klo 19–02.

Lisää aiheesta:

Paris by Mouth luettelee ravintoloita postinumeroittain ja kaupunginosittain.

Michelin luettelee kaikki Pariisin lähes 1400 Michelinin tähdellä arvostettua ravintolaa.

Hintataso, ruokailuajat, juomarahat ja maksukortit

Pariisissa on melko korkea hintataso, ja siellä on helppo upottaa ateriaan yli 15 euroa. Lounaat voivat olla edullisempia, niin että sellaisesta selviää noin 10 eurolla, ja myös aasialaistyylisiä ruokia myyvät ravintolat ovat hinnoiltaan kohtuullisia, niin että niissä voi syödä alle kympilläkin. Latinalaiskortteliston turistiravintolat myyvät 10 euron ateriakokonaisuuksia illallisellekin, ja niin sieltä kuin monista muistakin kaupunginosista saa keskinkertaisia kebabaterioita edullisesti, 5–10 eurolla. Jos haluaa ruokailla hyvän ravintolan terassilla, voi siihen mennä yli 20 euroa, ja etenkin aamiaiset voivat olla yllättävän kalliita.

Hintoja taululla ravintolan edessä
Pariisissa on helppo upottaa ateriaan yli 15 euroa. Lounaat voivat olla edullisempia, niin että sellaisesta selviää noin 10 eurolla.

Kaiken kaikkiaan Pariisissa menee ja kuuluukin mennä ruokailuun normaalia enemmän rahaa, ja matkakassaa suunnitellessa on hyvä ajatella, että ruokailuun ja kahvitteluun kuluu päivässä vähintään 30–50 euroa, jos haluaa nimenomaan syödä kahviloissa ja ravintoloissa.

Pariisissa voi siirtyä kahviloihin aamiaiselle pian seitsemän jälkeen, ja sellaista saa melko helposti puoliinpäiviin. Lounasta aletaan syödä melko myöhään, ja monet bistrot ja parhaat ravintolat avaavat ovensa vasta klo 12. Lounasaika on kiivaimmillaan klo 13–14, ja hienoimmat ravintolat pitävät tauon noin klo 16–19. Illallista voi syödä ja syödäänkin latinalaiskortteleissa ja Rue Mouffetardin varrella jo viiden jälkeen, mutta hienoimmissa bistroissa ja ravintoloissa on varauduttu vastaanottamaan illalliselle saapuvia vasta klo 19–20 alkaen.

Juomarahat eivät kuulu Pariisissa asiaan, eikä sellaisia kannata jättää. Eräänlainen juomaraha on se kun menee istumaan pöytään tai terassille sen sijaan, että tilaa juomansa ja mahdollisesti ruokansakin baaritiskille (comptoir). Jos tilaa kahvin pöytään tai terassille, sisältyy sen hintaan vähintään euron suuruinen tarjoilupalkkio. Joissain paikoissa terassilla ruokailu voi olla kalliimpaa kuin ruokailu sisätiloissa, ja kaikissa baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa on jossakin tiskin lähellä lista, jossa hinnat eri paikoille on määritelty.

Maksukortit käyvät melko hyvin, mutta on paljon paikkoja, joissa kortilla maksaminen ei onnistu, joissa on minimimaksu korteille tai joissa otetaan kortilla maksamisesta ylimääräistä. Näin ollen käteistä on hyvä pitää aina mukana, ja usein käteisellä maksaminen voi olla nopeampaa ja helpompaa kuin kortilla maksaminen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti