Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Finljandski-rautatieasema
Junalla Suomesta tai muualta Viipurin suunnalta Pietariin matkustava saapuu ns. Suomen rautatieasemalle (Finlyandsky Vokzal).

Miten Pietarissa pääsee rautatie- ja lentoasemalta majapaikalle

Valtaosa Pietariin matkustavista suomalaisista menee sinne rautateitse, joka onkin mukava, nopea ja varsin kohtuuhintainen tapa siirtyä Helsingistä Venäjälle. Pietariin voi kulkea myös linja-autolla, mikä on hitaampaa mutta edullisempaa kuin junalla matkustaminen, ja Pietariin voi siirtyä linja-autolla myös Viipurista. Osa Pietariin matkustavista lentää kaupunkien välin, mutta tämä voi olla hitaampaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin junalla matkustaminen.

Siirtyminen Suomen rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Junalla Suomesta tai muualta Viipurin suunnalta Pietariin matkustava saapuu ns. Suomen rautatieasemalle (Finlyandsky Vokzal) [kartalla], joka sijaitsee melko lähellä ydinkeskustaa. Noin 200 metrin päässä rautatieasemalta on metroasema (Pl. Lenina), jolta pääsee metrolla helposti kohti Nevski Prospektia ja muita pääpaikkoja. Yksi hyvä suunta voi olla Nevski Prospektin varrella oleva Pl. Vosstanija -asema [kartalla], jolla voi vaihtaa linjaa, mikäli on matkalla vaikka Vasilinsaaren (Vasiljevsky Ostrov) suuntaan.

Rautatieasemalta voi myös tulla bussilla keskustaan, mutta tämä on suositeltavaa vain niille, jotka tuntevat kaupungin ja jotka eivät havittele aivan ydinkeskustaan, sillä ruuhkat etenkin Liteiny Prospektin, Sadovajan ja Nevski Prospektin varrella ovat melkoisia maanantaista perjantaihin juuri niihin aikoihin, kun Allegro-juna kaupunkiin saapuu. Viikonloppuisin linja-autolla tai minibussilla (marshrutka) on aivan vaivatonta siirtyä rautatieasemalta ydinkeskustaan ja liikkua muutenkin keskustassa, ja myös yleiset loma-ajat ovat normaaleja arkipäiviä ruuhkattomampia.

Siirtyminen muilta rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Pietariin voi saapua muillekin rautatieasemille, mutta ongelmaa ei silloinkaan ole muualle siirtymisessä. Jos saapuu Baltiasta, Valko-Venäjältä tai Moskovan suunnalta Pietariin, on siirtyminen kaikilta asemilta metrolla muualle kaupunkiin helppoa. Kaikilla asemilla on turvatarkastuksia, joiden yhteydessä läpivalaistaan laukut, mutta niitä on vain asemille mennessä. Pietarin kaikki rautatieasemat ovat painajaismaisen vilkkaita, eikä niillä kannata turhaan viettää aikaa. Pietarin kaikki rautatieasemat ovat erinomaisesti varusteltuja, ja niillä kaikilla on laukkujen säilytyspaikkoja, erillisiä suihkuosastoja, useita kahviloita, ravintoloita ja pikaruokapisteitä ja kioskeja ja kauppoja, joissa ei myydä olutta vahvempaa alkoholia.

Siirtyminen linja-autoasemilta muualle kaupunkiin

Pietarissa on muutama linja-autoasema, joilta siirtyminen muualle kaupunkiin on helppoa. Metroasemia on jokaisen linja-autoaseman lähellä, ja metrolla voi korkeintaan yhdellä vaihdolla siirtyä minnepäin kaupunkia tahansa.

Varsinainen linja-autoasema (Avtobusny Vokzal tai Avtovokzal) [kartalla] on melko lähellä ydintä. Linja-autoasemalta on mahdollista kulkea metrolinjalla numero 5 (Obvodny Kanal -metroasema) kohti Sennajaa ja muuta keskustaa.

Ennen kuin Lux Expressin bussi menee linja-autoasemalle, se kuitenkin pysähtyy Baltian asemalla (Baltijskaja Vokzal) [kartalla]. Lähes kaikissa tapauksissa kannattavaa on jäädä pois jo siellä, sillä Pietarin ruuhkat ovat bussien saapumisaikoihin kovimmillaan ja matkaan voi mennä aikaa. Baltian asemalta on helppo siirtyä metrolla Nevski Prospektille ja sitä kautta kaikkialle kaupunkiin. Baltian-asemalla on Lux Expressin toimisto, joten ongelmatapauksissa sieltä voi saada apua.

Jos saapuu linja-autolla Viipurista tai muualta siltä suunnalta, menevät linja-autot yleensä kaupungin laitaosissa oleville asemille (Devyatkino tai Parnas). Niiltä on helppo metrolla siirtyä melko nopeasti ensin ytimeen ja sitten yhdellä vaihdolla lähes minne tahansa.

Siirtyminen laivaterminaalilta muualle kaupunkiin

Jos Pietariin tulee risteilyn mukana, saapuu terminaaliin nimeltään Morskoy Vokzal [kartalla]. Sinne saapuu laivoja myös Latviasta, Tallinnasta ja Tukholmasta, ja sieltä on hintava kuljetus muualle kaupunkiin. Laivaterminaali on Vasilinsaaren laitaosissa, eikä sen läheltä ole metroyhteyttä muualle kaupunkiin. Lähimpiä julkisen liikenteen pysäkkejä on jonkin matkan päässä [kartalla], missä on raitiovaunupysäkkejä.

Siirtyminen Pulkovon lentoasemalta muualle kaupunkiin

Pietarin lentoasema on Aeroport Pulkovo [kartalla], joka sijaitsee 23 kilometrin päässä Pietarin keskustasta. Se on suuri, vilkas lentoasema, jolle saapuu koneita kaikkialta Euroopasta ja kauempaakin, ja aikaa etenkin lähtöselvitykselle kannattaa varata reilusti. Turvatarkastuksia on useita, ja niissä menee jonkin verran normaalia enemmän aikaa. Kannattavaa on tutkia lentoyhtiön käytäntöjä laukkujen määrän ja painon suhteen ja noudattaa kirjaimellisesti näitä sääntöjä.

Takseja
Lentokentältä voi siirtyä taksilla parhaimmillaan puolessa tunnissa suoraan kaupunkiin, mutta ruuhkien takia tämä saattaa olla pahimmillaan tuntikausia kestävä operaatio.

Lentoasemalta kuljetaan linja-autolla tai taksilla ensin Moskovskaya-metroasemalle [kartalla]. Siltä pääsee metrolla nopeasti minnepäin Pietaria tahansa, ja metrolinja 2 kulkee ytimen läpi Sennajan (Sennaya) kautta, ja tällä asemalla on helppo vaihtaa metroa niin että pääsee minnepäin kaupunkia tahansa. Moskovskajan asemalta on hyvä hankkia kortti, jolle voi ladata rahaa, ja näin matkustaminen metrolla on helppoa koko loman ajan. Poletteja yhtä matkaa varten myydään edelleen, mutta kortti on hyvä hankinta, sillä se säästää rahaa ja aikaa, eikä mitään erillistä polettia matkalaukkua varten tarvita.

Linja-autolinjat 39, 39X ja K39 kulkevat terminaalilta Moskovskaya-asemalle. Linja 39X on kannattavin kyyti, sillä lippu maksaa 40 ruplaa, matka kestää 20 minuuttia ja linja kulkee klo 5.25–0.20. Linja 39 kulkee matkaa 40 minuuttia, lippu maksaa 40 ruplaa ja linja kulkee klo 5.30–1.30. Linja 39X kulkee vain 25–30 minuutin välein, mutta linja 39 kulkee 12–20 minuutin välein.

Taksi

Lentokentältä voi siirtyä taksilla parhaimmillaan puolessa tunnissa suoraan kaupunkiin, mutta ruuhkien takia tämä saattaa olla pahimmillaan tuntikausia kestävä operaatio. Ainakin pari tuntia kannattaa varata matkaan kentän ja keskustan välille, kellonajasta riippumatta.

Pulkovasta Pietarin eri osiin matkustava maksaa sen mukaan mihin kaupunginosaan hän matkustaa, ja hinnastoa voi katsella etukäteen. Matka Moskovskaya-metroasemalle, Vasilinsaarelle ja Nevski Prospektin varrelle maksaa 1050 ruplaa. Matkan voi maksaa etukäteen kortilla lentoasemalla olevalla tiskillä tai sitten matkan lopuksi käteisellä kuskille.

Virallisen lentokenttätaksin lisäksi taksin voi tilata etukäteen, mutta se tulee huomattavasti kalliimmaksi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti