- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tšekit ovat perhekeskeistä kansaa, ja lapset ovat vauvasta lähtien lähes kaikessa menossa mukana. Prahassa on lapsille paljon tekemistä ja näkemistä, ja se on erinomainen paikka viedä perhe lomalle, joka ei tyhjennä koko pankkitiliä.
Prahassa on melkoisesti tekemistä ja näkemistä vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä. Kummallakin puolella jokea on paljon tutkittavaa, ja myös linna-alueella kannattaa viettää aikaa. Jos haluaa vierailla jossakin tietyssä paikassa, löytyy niiden joukosta valinnanvaraa. Prahan eläintarhaa pidetään yhtenä Euroopan parhaista, ja se on erityisen hyvä vierailupaikka perheille.
Petřín-kukkula [kartalla] on suuren osan vuodesta hyvä vierailupaikka kaikenlaisille perheille, sillä matka sinne mäkeä ylöspäin funikulaarilla on jännittävä, ja kukkulan peililabyrintti on sekin lasten mieleen.
Kukkulalla on monenmoista vierailupaikkaa, ja se on melko laaja paikka, jossa ainakin kauniilla ilmoilla voi viettää useita tunteja. Jos haluaa saada koko alueesta yleissilmäyksen, onnistuu se Pariisin Eiffeliä jäljittelevästä tornista (Petřínská rozhledna). Sinne on muutaman euron pääsymaksu, ja se on avoinna eri kuukausina eri aikoihin mutta huhtikuun alusta syyskuun loppuun eli kesäkauden ajan se on avoinna klo 10–22.
Toinen vetonaula perheille on peililabyrintti, joka on aivan tornin vieressä. Tämä on normaalia parempi peilitalo, joka rakennettiin vuoden 1891 näyttelyyn, jota varten Prahaan ilmaantuikin kaikenlaista raitiovaunuverkostoa myöden. Peilitalossa on yhteensä 50 peiliä, ja aukioloajat ovat samat kuin torniinkin.
Kukkulalla on muutama muukin vierailupaikka, joihin kuuluu funikulaariaseman vieressä oleva ruusutarha, ja siellä on myös kaikenlaista näkemistä, kuten erikoisiakin patsaita. Joitain voi kiinnostaa myös ruusutarhan ja funikulaariaseman vieressä oleva observatorio [ kuva ]. Se on avoinna eri kuukausina eri tavoin, kesällä aina klo 23 asti, ja sinne on noin kolmen euron pääsymaksu aikuisilta. Kaikkiin vierailupaikkoihin ainakin alle 15-vuotiaitten liput maksavat vähemmän kuin aikuisten liput, ja perheille on alennuslippuja.
Kukkulalle kannattaa lähteä muulloin kuin kesäviikonloppuisin, ja siellä on usein kauniina talvi- tai syyspäivinä aivan yhtä mukavaa kuin kesälläkin. Siellä on vähiten vierailijoita viikolla talvikauden aikana, ja jos sinne on tunkua, näkyy tämä heti jonoina alhaalla olevalla funikulaariasemalla. Funikulaariin käyvät normaalit liput, jotka käyvät muihinkin liikennevälineisiin, ja sen kyydistä näkee linna-aluetta. Se pysähtyy ensin Nebozizek-asemalla, ja tämän aseman vieressä ovat kukkulan terassiravintolat ja myös yksi sen nähtävyyksistä, taikaluola.
Kukkulalle noustaan funikulaarilla niin, että mennään ensin Újezd-kadun varrella [kartalla] olevalle asemalle, jolta funikulaari nousee kohti kukkulaa. Kukkulalle voi nousta tai sieltä voi tulla pois kävellen, mutta matka ylämäkeen on aika raskas. Sinne voi tulla esimerkiksi linna-alueen ja Pohořelec-pysäkin kautta, ja pysäkki on Strahovin luostarin [kartalla] vieressä. Luostarialueella on sielläkin mukava viettää aikaa, ja jos haluaa kävellä kukkulalle tai sieltä pois, on tämä hyvät näkymät antava reitti. Strahovin luostarin yhteydessä on toinen lapsiperheitä puoleensa vetävä vierailupaikka, pienoismallimuseo.
Keskustan ulkopuolella sijaitseva eläintarha eli Zoologická zahrada on yksi Prahan ylpeydenaiheista. Siellä käy kesäisin ja viikonloppuisin paljon vierailijoita, mutta siellä on myös paljon tilaa ja siellä voi käydä ympäri vuoden. Siellä ei ole lainkaan häkkejä, ja eläinten joukossa on kaikenlaista przewalskinhevosista norsuihin, joilla on siellä oma laakso. Siellä on myös indonesialainen viidakko, monta erilaista tilaa, jotka esittelevät Afrikan luontoa ja eläimiä, ja lapsille on oma eläintarhansa. Siellä on myös lapsille oma rautatie, joka on melko vaatimaton, ja yksi sen kohokohta on vuodelta 1970 peräisin oleva hiihtohissi, joka on avoinna kesäkauden ajan, joka vuosi vähän eri aikoihin. Hiihtohissiin on erilliset, noin euron hintaiset liput, ja 0–5-vuotiaat otetaan ilmaiseksi kyytiin.
Eläintarha on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, mutta koko vuoden se avataan klo 9 ja suljetaan klo 16–21. Aikuisten lippu eläintarhaan maksaa 200 kruunua eli vähän alle 8 euroa, perhelippu maksaa 600 kruunua, 3–15-vuotiaiden 150 kruunua ja 0–2-vuotiaat päästetään ilmaiseksi sisään.
Eläintarhalle on helpointa mennä julkisilla niin, että kulkee punaisella metrolinjalla (C) Nádraží Holešovice -asemalle, jolla kuitenkaan ei mennä rautatieaseman vaan sen toiselle puolelle [kartalla], jolta bussilinja 112 kulkee varsin tiuhaan tahtiin kohti päätepysäkkiään eli eläintarhaa.
Prahassa on lapsille sopivia museoita, joista perheen pienimmille sopii kuin nakutettu lelumuseo (engl. Prague Toy Museum). Se sijaitsee linna-alueella, mutta se on ollut kiinni vuoden 2017 alusta ja uusi museo on aivan vanhankaupungin vilkkaimmilla paikoilla, ainakin vuoden 2018 alkupuolelle asti. Se on sijoitettu Husova-kadun varrella olevaan palatsiin nimeltään Clam-Gallasův palác [kartalla], ja sijainti on sellainen, että täällä on iltapäivisin loma-aikoina ja viikonloppuisin melkoisesti vipinää. Vuonna 2018 lelumuseo, jossa oppii lelujen historiaa ja kehitysvaiheita, siirtyy takaisin normaalille paikalleen linna-alueelle. Museo on aina avoinna klo 10–18, sinne on muutaman euron pääsymaksu ja sen muutosta voi lukea Prahan virallisilta turistisivuilta.
Toinen lapsille sopiva museo on Strahov-luostarissa sijaitseva pienoismallimuseo [kartalla], jonne pääsee parhaiten raitiovaunulla numero 22 (pysäkki: Pohořelec) vaikkapa Prahan linnan pysäkiltä tai Malostranskán metroasemalta. Tässä pienessä museossa on muun muassa nelisenkymmentä venäläisen Anatoli Konenkon työtä. Hän tuli tunnetuksi maailman pienimmän kirjan valmistajana (Tšehovin 30-sivuinen Kameleontti), ja hän on valmistanut kaikenlaisia pienoisesineitä hevosenkengistä neulansilmän läpi kulkevaan kamelikulkueeseen.
Museo on hyvä vierailupaikka ainakin silloin kun ei ole kovin vilkasta, eli muulloin kuin loma-aikojen ja viikonloppujen iltapäivisin. Se on päivittäin avoinna klo 9–17, ja sinne on aikuisilta 130 kruunun ja lapsilta 70 kruunun pääsymaksu.
Ainakin teini-ikäiset pojat ovat kiinnostuneita kahdesta Prahan tekniikkaan keskittyvästä museosta. Kansallisessa tekniikan museossa [ kuva ] [kartalla] on erityisen paljon junia, lentokoneita ja autoja. Lähin raitiovaunupysäkki on Letenské náměstí, jonne pääsee hyvin esimerkiksi raitiovaunulla 26 Náměstí Republikyn pysäkiltä.
Sen vieressä sijaitseva maatalousmuseo on hyvä katsastaa samalla, sillä sielläkin on kaikenlaista mielenkiintoista.
Kumpikin museo on avoinna ti–su, maatalousmuseo klo 9–17, tekniikan museo ti–pe klo 9–17.30 ja la–su klo 10–18. Maatalousmuseoon pääsevät alle 18-vuotiaat ilmaiseksi sisään, ja tekniikan museoon vain 0–5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Aikuisten lippu maatalousmuseoon maksaa 110 kruunua ja tekniikan museoon 190 kruunua.
Lapsia ja kenties eniten poikia kiinnostaa vain viikonloppuisin kesäkauden aikana avoinna oleva joukkoliikennemuseo [ kuva ] (Patočkova 4) [kartalla]. Siellä on suurissa halleissa kokoelma vanhoja linja-autoja, raitiovaunuja ja johdinautoja, kuten myös muuta joukkoliikenteeseen liittyvää materiaalia.
Museo on avoinna eri vuosina vähän eri tavoin, mutta yleensä se avautuu maaliskuun aikana ja laitetaan talveksi kiinni marraskuun jälkimmäisellä puoliskolla. Se on avoinna vain la–su ja arkipyhinä klo 9–17, ja sinne on aikuisilta 50 kruunun ja lapsilta 30 kruunun pääsymaksu.
Paikalle pääsee hyvin raitiovaunulla numero 25, josta jäädään pois Vozovna Střešovice -pysäkillä, linna-alueen laitaosissa mutta melko pitkän matkan päässä itse linnasta. Täältä lähtee ja tänne palaa myös historiallinen raitiovaunu numero 41, joka ennen oli numero 91 ja joka kulkee maaliskuulta marraskuulle viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Siihen on omat erilliset 35 kruunun liput, jotka voi ostaa vanhanajan tamineisiin sonnustautuneelta lipunmyyjältä.
Prahan nukketeatterit ovat maailmankuuluja, ja siellä lomaillessa yksi ikimuistoinen ohjelmanumero on mennä nukketeatteriesitykseen. Esityksiin on paljon menijöitä eikä esityksiä ole joka päivä, joten liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, mieluusti jo ennen matkan alkamista. Esitysten lisäksi monissa nukketeattereissa on myös säännöllisiä opastettuja kierroksia, jotka tutustuttavat teattereihin ja niiden toimintaan.
Kaikkein arvostetuin ja kuuluisin Prahan nukketeattereista on Kansallinen nukketeatteri (Národní Divadlo Marionet) [kartalla], joka vuonna 2016 lisättiin Unescon maailmaperintöluetteloon. Se sijaitsee aivan vanhankaupungin metroaseman vieressä, hyvin lähellä pääaukiota ja joenrantaa. Siellä esitetään lähinnä oopperaa, ja Mozartin Prahassa aikoinaan ensi-iltansa saaneet oopperat Don Giovanni (2 tuntia) ja Taikahuilu (1 tunti) ovat niitä, joita siellä jatkuvasti esitetään. Liput eivät ole mitään pilkkahintaisia, vaan Don Giovanniin ne maksavat 590 kruunua aikuisilta ja 490 kruunua lapsilta. Tutustumiskäynti teatterissa maksaa 150 kruunua aikuisilta ja 90 kruunua lapsilta. Verkkosivujen kautta lippujen tilaaminen on helppoa, ja varaus kannattaa tehdä ainakin viikko pari etukäteen.
Tšekin kuuluisimmat marionetit ovat Spejbl ja Hurvinek, joille on omistettu oma teatteri, Divadlo Spejbla a Hurvinka (Dejvická 38). Teatteri perustettiin yli 100 vuotta sitten, ja siellä on nukketeatteriesityksiä lähinnä lauantaisin ja ajoittain viikolla. Ohjelmaa on paljon lapsille mutta myös vain aikuisille, ja erilaisia hintoja lipuille on melkoisesti. Siellä on myös esityksiä englannin kielellä, ja niihin on kaikkein kalleimmat liput (300 kruunua). Esityksiä on sen verran harvoin, että teatteri kehottaa tekemään varaukset kolme viikkoa etukäteen. Jos esitykseen haluaa, kannattaa katsoa verkkosivuilta ohjeita ja tehdä varaus sähköpostitse. Teatterille pääsee menemällä metrolla Dejvická-asemalle.
Výstaviště-messualue [kartalla] on paikka, jonne voi perheen kanssa suunnata. Sinne voi helpoiten kulkea raitiovaunuilla, joista sen kautta kiertävät esimerkiksi 12, 14 ja 17. Alue on myös lähellä Nádraží Holešovice -metroasemaa, mutta sieltä on karu kävelymatka messukeskukselle. Jos huomaa olevansa metroasemalla, kannattaa metroaseman edestä mennä raitiovaunulla yhden pysäkin matka messukeskukselle (Výstaviště Holešovice).
Messualueen yhteydessä on sosialistista arkkitehtuuria edustava planetaario, joka on erinomainen vierailupaikka. Praha oli keskiajalla Euroopan tieteen keskus, ja täällä asui kuuluisa tähtitieteilijä Tyko Brahe, jonka apuri Prahassa oli Johannes Kepler. Planetaariossa on yleensä 50 minuuttia kestäviä ja 150 kruunua maksavia esityksiä, mutta ne ovat pääasiallisesti tšekiksi. Englanniksi on jonkin verran esityksiä, ja niistä voi lukea verkkosivuilta, mutta monet esitykset eivät sinänsä mitään selityksiä kaipaa.
Mořský svět eli merimaailma on perheille suunnattu nähtävyys, ja samantyylisiä merimaailmoja on nykyään lähes kaikissa kaupungeissa. Se on pian portin jälkeen oikealla, rakennuksessa jossa on myös veistosmuseo. Verkkosivuilta näkee kaiken olennaisen, ja se on varsin mielenkiintoinen ja monipuolinen vierailupaikka, jossa on usein erikoisohjelmaa. Jos haluaa nähdä hain syöttämistä, kannattaa paikalle mennä tiistaisin klo 15, ja keskiviikkoisin klo 15 syötetään pääaltaassa olevia kaloja ja muita vesipetoja. Kuten muuallakin, merimaailman ylläpito on kallista puuhaa, mikä näkyy lippujen hinnoissa, ja aikuisten liput maksavat yli 10 euroa ja lapsille ja nuorille on iän ja koon mukaan monenmoisia lippuja (alle 80-senttiset pääsevät ilmaiseksi sisään). Paikka on avoinna ma–pe klo 8.30–18 ja la–su klo 9–19.
Kaukana keskustasta sijaitseva Aquapalace [kartalla] on melko ankean kauppakeskuksen alueella mutta vesipuiston suojissa on kaikkea ihmeellistä. Tämä on suuri vesipuisto, jossa on paljon saunoja, altaita ja liukureita ja jossa voi viihtyä vaikka koko päivän.
Altaat ovat avoinna ma–pe klo 10–22 ja la–su klo 9–22 ja saunat yleensä tunnin kauemmin. Siellä on myös mahdollista hoidattaa itseään, ja samassa yhteydessä on myös hotelli Aquapalace, jossa yöpyvä voi täysin siemauksin nauttia vesipuiston antimista.
Paikalle pääsee varsin nopeasti kulkemalla ensin Opatov-asemalle punaisella metrolinjalla (C) ja sieltä bussilinjalla 328 vesipuiston eteen (pysäkki: Čestlice, Kika-Aquapalace).
Pienen matkaoppaan ohjeita Prahaan suuntaaville perheille
Prahan virallisilla turistisivuilla on vinkkejä mitä lasten ja nuorten kanssa voi tehdä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Akvaario oli mukava, vaikka pienehkö. Lapset jaksavat varmasti katsoa sen hyvin. Huonot puolet olivat, että pääsymaksu piti maksaa käteisellä (aikuiselta noin 250 paikallista) ja englanninkielisiä selostuksia ei täälläkään ollut. /Laura
Lisätään listaan vielä Aquapalace joka on kuulemma Euroopan suurimpia sisävesipuistoja. C-Metrolla opatoviin ja siitä 328 bussilla loppumatka. Tätä voi kyllä suositella, on mukava paikka myös 30 asteen helteessä, kun ei tarvitse auringossa kärvistelmä. Myös ulkona on altaita elk sinnekin halukkaat pääsevät. Itse vietimme puistossa + saunaosastolla 8 tuntia.
Tämän lisäksi prahasta löytyy paikallisten suosima maauimala, joka on kyllä helteellä aivan täynnä. Täällä oli myös 1 vesiliukumäki. Tämä löytyy keskustasta hieman etelään aivan valtava joen vierestä / itäpuolelta. Olisi nimi ollut kobolski tms. /Praha 2014
Prahan eläintarhaa muistellaan vielä kotonakin. Aikuiset tykkäsivät eläimistä ja lapset sen monista leikkipaikoista, pientä kierrosta tekevästä rautatiejunasta ja "lepakkoluolasta". Suosittelen! /Lapsiperhe