Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi reppuselässä
Lokakuun syyslomaviikot ovat yksi hyvä vierailuaika Prahassa. Tällöin on kotimaata leudompaa (päivälämpötila on 10–15 astetta), ja ulkosalla on mukava viettää aikaa.

Perheen kanssa Prahassa

Jos lasten tai nuorten kanssa saapuu Prahaan, on siellä hyvä olla etukäteen ainakin jotain hyvää tekemistä. Aika kuluu hyvin tietysti vain paikkoihin tutustuessa, ostoksia tehdessä ja syödessä, mutta Prahasta voi saada paljon irti, jos siitä ottaa ainakin vähän etukäteen selvää.

Prahaan on parempi matkustaa joinain aikoina kuin toisina, ja siellä on useita paikkoja, joita perheen kanssa on mukava koluta. Siellä on hyvät ruoat, jos tietää missä ja mitä syö, ja siellä on helppo tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia. Prahassa liikutaan pääasiallisesti kävellen, mutta siellä on toimiva ja laaja joukkoliikenneverkosto, joka helpottaa liikkumista myös keskustan alueella.

Parhaat matkustusajat

Prahaan on hyvä matkustaa joidenkin lomien aikaan, ja lähes ympäri vuoden sinne voi matkustaa viikonlopuksi. Praha on kuitenkin suuri ja melko hankalasti lähestyttävä kaupunki, ja siellä olisi hyvä viettää vähintään kolme neljä päivää, mieluiten viikko.

Joulun jälkeinen aika ja tammikuun ensimmäinen viikko ovat varsin hyviä aikoja vierailla Prahassa. Kaupungissa on usein leutoa ja joskus aurinkoistakin, eivätkä 10 asteen lämpötilat tähän vuodenaikaan ole epätavallisia. Joulumarkkinoita on vielä katukuvassa, ja Prahassa on normaalia vähemmän paikallisia. Kaupat ovat varsin hyvin avoinna, mutta nykyisin on rajoituksia joillekin päiville, kuten uudenvuodenpäivälle, mutta keskustassa kauppoja on paljon avoinna.

Hiihtolomaviikot helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla voivat olla säiltään minkälaisia tahansa, ja myös tämä loma-aika on hyvä ajankohta lähteä Prahaan. Kaupunki on vielä talvikauden hyydyttämä, mutta joskus kevät alkaa jo helmikuun viimeisen viikon aikana ja tällöin voi auringossa olla lämmintä. Prahassa on hiihtoloman aikaan melko vähän turisteja, mutta viikonloppuisin on ympäri vuoden enemmän vierailijoita kuin viikolla.

Pääsiäinen aloittaa yleensä kesäkauden, ja sekin on varsin hyvä aika vierailla Prahassa. Tällöin on nykyisin kauppoja melkoisesti kiinni muualla kuin aivan ytimessä, mutta pääsiäismarkkinatPääsiäismarkkinat Staromestske namesti -aukiolla tuovat katukuvaan väriä. Paikalliset ovat maalla mutta vierailijoita on normaalia enemmän.

Kesäkuukausista kesäkuu on paras aika vierailla Prahassa. Tällöin pääsee nauttimaan kesän parhaista hetkistä, eikä yleensä vielä ole valtavia helleaaltoja. Heinäkuussa on hellettä ja valtavia ukkosmyrskyjä, ja elokuussa on samanlaista säätä mutta heinäkuutakin enemmän vierailijoita. Keskikesällä on melkoisesti erilaisia katutöitä ja remontteja, jotka voivat hankaloittaa julkisilla liikkumista.

Lokakuun syyslomaviikot ovat hyvä vierailuaika Prahassa. Tällöin on kotimaata leudompaa, ja kaikenlaisilla toreilla on mukava vierailla. Ulkosalla on mukava viettää aikaa, ja tällöin kannattaa varautua siihen, että päivälämpötila on 10–15 astetta.

Ruokailu

Prahan keskusta on hankala paikka ruokailun suhteen, sillä siellä on paljon ylihintaisia ja huonoja ravintoloita. Jos mielii kunnollisia ravintolakokemuksia, kannattaa asiaan perehtyä etukäteen ja löytää muutama hyväksi osoittautunut ravintola.

Jos Prahassa on kuuma, ilma on huono tai on talvi, jotkin ostoskeskukset ovat paikkoja, joissa on food court -tyyliset, perheille sopivat ruokapisteet. Keskeinen ostoskeskus tähän tarkoitukseen on Palladium [kartalla], jonka yläkerrassa on monenmoista ruokapaikkaa.

Prahassa on hyviä italialaisia ravintoloita, ja siellä voi hyvin syödä pitsaa, pastaa tai risottoa. Ne soveltuvat hyvin kasvissyöjillekin, ja Prahassa on myös gluteenittomia ruokia myyviä ravintoloita, kuten riisiin erikoistunut Al Riso [kartalla]. Hyvä perinteinen italialainen ravintola vanhassakaupungissa on lähellä monia muitakin ravintoloita oleva Mikulka [kartalla]. Erittäin hyvää pitsaa mutta myös muita italialaisia ruokia ja hampurilaisia tarjoaa lähellä sijaitseva Giallorossa [kartalla].

Tšekkiläisiä ravintoloita voivat myös perheet kokeilla, ja Mikulkaa lähes vastapäätä sijaitseva Lokál (Dlouhá 33) on muulloin kuin vilkkaimpina aikoina melko hyvä ja tilava ravintola perheille. Tasoltaan hyvä ja sijainniltaan keskeinen paikallisia ruokia tarjoava ravintola on vanhankaupungin naapurissa sijaitseva Kolkovna Celnice [kartalla].

Prahassa paljon aasialaisia ja etenkin vietnamilaisia ravintoloita, ja monet niistä ovat edullisia ja tasokkaita. Yksi vähän erilainen on linna-alueella sijaitseva Malý Buddha [kartalla], joka on mukavasti sisustettu mutta ei mikään hullunhalpa. Toinen pidetty vietnamilainen ravintola on pääaukiolla sijaitseva Vietfood [kartalla].

Jos haluaa saada keskustassa hyvän hampurilaisen, ei tarvitse mennä kansainvälisiin pikaruokapaikkoihin, joita on pääaukion lähistöllä, vaan uudehko George Prime Burger [kartalla] on siisti, tilava ja pidetty hampurilaisravintola.

Lisää ruokailusta voi lukea Pienestä matkaoppaasta.

Ostokset

Prahassa on mukava tehdä ostoksia, mutta osa ostospaikoista on lähes jatkuvasti tukossa ja siellä on hyvä olla olemassa ainakin jonkinlainen sotasuunnitelma ostosten tekemistä varten.

Kaupat ovat hyvin avoinna, mutta yleisinä juhlapyhinä kauppojen aukioloaikoja on jonkin verran rajoitettu. Ydinkeskustassa ostoksia on aina helppo tehdä, mutta myös muualla on ostospaikkoja, jotka ovat arkipyhinä avoinna.

Tuottajatorilla
Tuottajatoreilla on mukavaa tunnelmaa, ja ne ovat hyviä etenkin kesäkauden aikana.

Pääasialliset ostoskadut ovat katumainen pääaukio (Václavské Náměstí), jonka ohi kulkeva kaksiosainen kävelykatu (28. října ja Na Poříčí) on sekin samantyylinen paikka, jossa on ostoskeskuksia, tavarataloja ja paljon suuria liikkeitä. Paljon liikkeitä on molempien katujen varrella, ja näitä katuja reunustavat Národní-katu ja Náměstí Republiky -aukiokin ovat ainakin osin hyviä ostospaikkoja.

Náměstí Republikyllä on suuri ostoskeskus Palladium, jonka suojissa on yli 200 liikettä, ja sitä vastapäätä on sosialistiaikojen ylpeydenaihe eli Kotva-kauppakeskus. Národnín parhaat ostosapajat ovat suuri Tesco-tavaratalo ja sen vieressä oleva OC Quadrio -ostoskeskus [kartalla], jonne syksyllä 2017 avattiin food court -tyylinen ruokailupaikkaOC Quadrion ruokailupaikka. Václavské Náměstí- ja Náměstí Republiky -aukiolla on erilaisia toreja, kuten joulutoreja ja Republikyllä myös tuottajatoreja, joilla on erityiseen hyvää tunnelmaa. Tuottajatorit ovat hyviä etenkin kesäkauden aikana, ja yksi parhaista kesäkauden vierailupaikoista on lauantaisin klo 7–14 torin aikaan Náplavka-joenrannalla [kartalla].

Vanhassakaupungissa on paljon pieniä, turistien suosiossa olevia kauppoja, ja niitä on siellä täällä. Niitä tulee vastaan samalla kun tutustuu muutenkin alueeseen, ja vanhankaupungin pääaukiolla on joka vuosi suuri ja värikäs joulutorijoulutori kuten myös pääsiäistoripääsiäistori.

Lisää ostosten tekemisestä Pienessä matkaoppaassa

Liikkuminen paikasta toiseen

Prahan kätevin liikennelaite on metro, jolla on hyvä liikkua lyhyitä matkoja keskustassa ja lähteä myös keskustan ulkopuolelle. Sitä on melko helppo käyttää, mutta keskustan asemat Muzeum ja Můstek ovat sekavia ja vilkkaita viikolla aamulla klo 7–9 ja illalla klo 16 eteenpäin.

Raitiovaunulla voi siirtyä silläkin lyhyitä matkoja ytimessä tai sitten pidempiä. Linja 22 on kätevä, sillä se kulkee Tescon ohi yli joen ja kohti linna-aluetta. Linja 9 on toinen tiuhaan tahtiin liikkuva ratikka, ja se kulkee joen yli ohi Tescon ja päärautatieaseman ja Žižkovin kaupunginosan läpi. Muitakin hyödyllisiä linjoja tulee vastaan, ja linjojen aikataulut ja reitit ovat selkeästi jokaisella pysäkillä näkyvillä. Mielenkiintoinen on myös vanha raitiovaunulinja 41, joka ennen oli linja 91 ja joka liikkuu viikonloppuisin kesäkauden aikana. Siihen on erilliset liput, ja jos sen näkee, voi siihen nousta miltä tahansa pysäkiltä.

Raitiovaunun linja 22
Raitiovaunulla voi siirtyä lyhyitä matkoja ytimessä tai sitten pidempiä. Linja 22 on kätevä, sillä se kulkee yli joen ja kohti linna-aluetta.

Linja-auto ei ehkä ole niin hyödyllinen kuin metro tai ratikka, mutta linja 207 kulkee joenrannalta vanhastakaupungista Florenc-asemalle, jossa on linja-autoasema. Se kulkee myös läpi Náměstí Republikyn. Toinen kätevä bussilinja on Nádraží Holešovicen metroaseman puolelta lähtevä linja 112, joka kulkee aseman ja eläintarhan väliä.

0–5-vuotiaat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi Prahan joukkoliikenteessä, lapsia voi olla korkeintaan kaksi mutta heistä vain toinen on oikeutettu istumapaikkaan. Jos mukana on lastenrattaat, niistä ei lipullisen aikuisen tarvitse maksaa 16 kruunun lastenlipun hintaa, jos niissä on vauva tai lapsi. Tyhjästä rattaasta tai matkalaukusta vaaditaan 16 kruunua maksava alennuslippu. 6–14-vuotiaat pääsevät lastenlipulla, joka maksaa puolet aikuisten lipusta, ja muut kuin prahalaiset katsotaan joukkoliikenneverkostossa aikuisiksi 15 vuotta täytettyään. Tietoa lipuista saa DPP:n sivuilta.

Lippuja voi ostaa heti lentoasemalla infopisteestä, jos se tulee vastaan, ja sen bussipysäkillä on automaatteja, joihin käyvät kortit. Metroasemilla on parhaat lipunmyyntipaikat lipputiskeistä automaatteihin, ja joillain ratikkapysäkeillä on automaatteja. Lippuja voi nykyään ostaa harvemmasta kioskista kuin ennen, mutta ”Trafika”-nimeä käyttävät lehtikioskit myyvät niitä ja niitä voi kysellä erilaisista kioskeista keskustasta.

Taksi on parhaimmillaan kohtuuhintainen ja pahimmillaan painajaismainen kyyti Prahassa. Taksista ja muista liikenteeseen liittyvistä asioista kannattaa lukea lisää Pienen matkaoppaan liikkumista käsittelevältä sivulta.

Parhaat alueet perheille

Edellä mainitut paikat ovat kaikki parhaita lapsiperheille, ja Prahassa on hyvä liikkua vanhassakaupungissa, sen vieressä olevilla kävelykaduilla, pääaukiollaStaromestske Namesti ja joenrannoilla. Joenrannoiltajokiranta on hyvät näkymät kohti linnaa, ja joki on mielenkiintoisinta mutta usein myös tukkoisinta ylittää KaarlensiltaaKaarlensilta pitkin. Joen toisella puolella on kaksi turistille tärkeää kaupunginosaa, ja Nerudovaa pitkin voi kavuta kohti linnaa. Linna-alueella on paljon nähtävää, ja siellä voi viettää pitkänkin aikaa. Nykyisin varsinaisen linnan sisäpihoille meneville on turvatarkastus, jonka yhteydessä katsotaan vähän kasseja ja muuta, joten sinne kannattaa lähteä vähin varustein.

Jos aikaa riittää, kannattaa mennä käymään samalla puolella jokea oleville Letnán puistoalueille (Letenské sady), joille ihmisiä vetää suuri, vanhaankaupunkiin näkyvä metronomimetronomi. Puistoalue on laaja, ja siellä on hyvät näkymät antava terassi ja muitakin perheiden suosiossa olevia terasseja. Yksi perheiden suosikkipaikkoja on Kostelní-kadulla [kartalla], jolla on kaksi perheiden suosiossa olevaa museota. Niistä tekninen museo on monipuolinen vierailupaikka, sillä kaikkihan tietävät Tšekkoslovakian maineen erilaisten teknisten härvelien suhteen.

Perheille soveltuvia hotelleja

Prahassa on paljon erilaisia majapaikkoja, joista monet sopivat hyvin perheille. Keskusta on Prahaa tuntemattomille paras paikka viettää yönsä, ja paljon hotelleja on pelkästään vanhankaupungin ympäristössä. Ydin on kuitenkin perheelle kallis, ja huomattavasti edullisemmaksi tulee, jos menee jonkin verran keskustan ulkopuolelle.

Suuri ongelma sivustoilla, jotka esittelevät perheille soveltuvia majapaikkoja, on se, että hotellit ovat kalliita, järjestään 100–200 euroa per yö. Prahassa on kuitenkin mahdollista olla käyttämättä tällaisia summia hotellihuoneeseen, ja sieltä saa helposti huoneen 40–60 eurolla.

Yksi varsin huokeahintainen, mutta keskustan ulkopuolella sijaitseva hotelli on Amadeus. Toinen varsin kohtuuhintainen mutta pidetty on aivan keskustan vieressä, miellyttävällä hienostoalueella sijaitseva Hotel Orion.

Booking.comista voi katsella lisää perheille sopivia hotelleja, huoneistohotelleja ja huoneistoja.

Lisää tietoa perheen kanssa Prahaan matkustaville

Pienen matkaoppaan vinkit perheille

Travel for Kids esittelee Prahaa perheille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti