Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Airport express -bussi
Lentokentältä kaupunkiin pääsee esimerkiksi maan rautatieyhtiön Airport Express (AE) -bussilla, joka kulkee lentoasemalta päärautatieasemalle.

Saapuminen Prahaan ja siirtyminen asemilta muualle kaupunkiin

Suomalainen matkailija saapuu Prahaan useimmiten lentäen, ja lentoasema on reilun puolen tunnin matkan päässä ytimestä. Matkan voi tehdä sekä julkisin että taksilla, mutta tällä matkalla on hyvä pitää mielessä se, että kulkeminen ytimeen bussilla ja metrolla on vaivatonta ja ruuhkatonta ja se maksaa reilusti alle kymmenesosan taksikyydistä.

Jos Prahasta lähtee päiväretkelle tai sinne saapuu jostakin muualta maasta tai lähimaista bussilla tai junalla, ovat niiden asemat aivan keskustassa ja molemmista on metroyhteys muualle kaupunkiin.

Siirtyminen Prahan lentoasemalta muualle kaupunkiin

Prahan lentoasema (Letiště Václava Havla Praha, tunnetaan joskus myös Ruzyně-nimellä) eli Prahan kansainvälinen lentoasema [kartalla] sijaitsee vähän alle 20 kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Lentoasemalta voi siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin linja-autolla, linja-autolla ja metrolla, taksilla tai yksityiskuljetuksilla. Edullisin ja suosituin tapa siirtyä keskustaan on nousta ensin kakkosterminaalin edustalla bussiin 119, joka menee lähimmälle metroasemalle, ja kulkea sitten metron vihreällä linjalla ydinkeskustaan tai sen liepeille.

Jos ostaa lipun pysäkillä olevasta automaatista, tärkeää on leimata lippu heti kun nousee liikennevälineeseen. Tämä pätee sekä automaatista ostettuihin yksittäisiin lippuihin että pidempään voimassa oleviin lippuihin, ja yksi lippu leimataan vain yhden kerran.

Linja-autolla ja metrolla tai linja-autolla muualle kaupunkiin

Lentoasemalle saapuvalla on teoriassa monta erilaista tapaa siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin. Prahalaiset ja siellä paljon aikaa viettäneet siirtyvät lentoasemalta muualle kaupunkiin ensin bussilla ja sitten metrolla. Prahassa ensi kertaa vierailevat käyttävät mielellään taksia tai muuta yksityiskyytiä, ja mahdollista on myös kulkea muualle kaupunkiin eri bussilinjoin. Kaikkein nopeinta koska tahansa on siirtyä ytimeen ja sieltä muualle bussilla ja metrolla, sillä niin taksit kuin muutkin yksityiskyydit juuttuvat herkästi ruuhkiin muulloin kuin pyhäpäivinä, loma-aikoina, viikonloppuisin ja viikolla iltaisin klo 19 jälkeen.

Bussilinja 119 ja metro

Helppo, nopea ja edullinen kyyti lentoasemalta keskustaan tai muualle kaupunkiin on mennä ensin bussilinjalla 119 Nádraží Veleslavín -metroasemalle. Bussiin ja jatkoyhteyksiin voi ostaa lipun pysäkillä olevista automaateista, joihin nykyisin käyvät myös maksukortit ja joista voi heti ostaa vaikka kolmen vuorokauden matkalipun. Mahdollista on myös nykyään ostaa lippu bussin sisällä olevasta automaatista kortilla, mutta tätä kannattaa käyttää vain jos aikaa ei ole ostaa lippua pysäkillä, sillä vielä on joitain busseja, joissa lippuja ei myydä automaateista kortilla. Prahassa oleskeleva voi myös ladata sovelluksen, jonka voi tšekinkielisiltä sivuilta ladata alhaalla olevien vihreiden linkkien kautta.

Nadrazi Veleslavin metroasema
Helppo, nopea ja edullinen kyyti lentoasemalta muualle kaupunkiin on mennä ensin bussilinjalla 119 Nádraží Veleslavín -metroasemalle, josta voi jatkaa metron vihreällä A-linjalla kaikkialle kaupunkiin.

Metroasemalta, joka on 16 minuutin bussimatkan päässä lentoaseman kakkosterminaalista, on jatkoyhteys metron vihreällä A-linjalla kaikkialle kaupunkiin, ja sen vierestä kulkee myös raitiovaunuja. Metron A-linjalta voi vaihtaa B- ja C-linjoille Můstek ja Muzeum -asemilla, jotka molemmat ovat Václavské náměstí -aukiolla [kartalla].

Matkaa varten pitää hankkia joko vuorokauden tai sitä pidempään voimassa oleva lippu tai 40 kruunua maksava, 90 minuuttia leimauksesta voimassa oleva lippu ja sen lisäksi 20 kruunua maksava alennushintainen lippu, mutta vain jos mukana on matkalaukku tai muuta tavaraa. Jos ostaa vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevan lipun, ei lisälippua matkatavaroille tai muulle tavaralle tarvitse ostaa.

Kun on aika palata keskustasta lentoasemalle, kuljetaan metrolla Nádraží Veleslavín -asemalle ja noustaan heti sen portaitten yläpuolelta bussiin numero 119. Lentoasemalle mennessä on hyvä pitää mielessä, että terminaali 2 on se, jolta Schengenin- ja Helsingin-lennot lähtevät.

Jos majapaikka ei ole metroradan varrella, voi reittihausta tutkia miten matkaa voi jatkaa.

Bussilinja 100 tai 191 ja metro

Jos jostakin syystä mieluummin matkustaa Zličín-asemalle, joka on keltaisen metrolinjan (B) pääteasema, voi sinne mennä bussilinjalla 100. Se on kätevä niille, joiden pitää mennä jonnekin keltaisen metrolinjan reitin varrelle.

Jos haluaa Smíchov-kaupunginosaan, joka on keskustasta nähden toisella puolella jokea, voi bussilinjalla 191 siirtyä esimerkiksi Anděl-metroasemalle, jolta sitten voi keltaisella metrolinjalla (B) siirtyä muualle. Kaupunginosassa on majapaikkoja, ja sen alueella ja sen lähistölle voi myös siirtyä useilla eri raitiovaunulinjoilla. Linjoja on viime vuosina muuteltu, joten reittihaku on hyvä tapa selvittää nopein reitti. Tämä on kuitenkin hyvin pitkä reitti, joka soveltuu parhaiten niille, jotka asuvat jossakin lentoaseman ja päätepysäkin välimaastossa.

Airport Express (AE)

Hivenen kalliimpi kyyti kentän ja keskustan välillä on maan rautatieyhtiön AE-bussi, joka kulkee lentoasemalta päärautatieasemalle (Hlavní Nádraží). Matka perille asti maksaa 100 kruunua (6–15-vuotiailta 50 kruunua), mutta tämä on oikeastaan hyvä yhteys vain niille, jotka saman tien lähtevät rautateitse Prahasta pois.

Päärautatieasemalta on metrolla yhteys eri puolille kaupunkia punaisella metrolinjalla (C), jonka kyydistä voi vaihtaa Florenc-asemalla keltaisen (B) ja Muzeum-asemalla vihreän linjan (A) kyytiin. Päärautatieaseman vierestä voi nousta useisiin raitiovaunuihin, ja sen pääovilta pääsee kävelemään suoraan eteenpäin kohti Václavské náměstí -pääaukiota. Tämäkin matka kuitenkin hoituu hyvin bussilla 119 ja metrolla, joten AE:n aikatauluun kannattaa tutustua etukäteen. Tämän bussin etu on se, että matkatavaroille ei tarvitse ostaa lisälippuja, mutta toisaalta lipun hinnalla saa julkisiin yhden vuorokauden voimassa olevan lipun, ja sellaisella matkustava ei tarvitse tavaroille lisälippuja.

Lisää tietoa lentokenttäkyydeistä

Yhteyksiä majapaikalle asti voi etsiä DPP:n reittihausta.

Prahan liikennelaitos kertoo päivitetysti kaikista julkisista kyydeistä lentoasemalta muualle kaupunkiin.

AAA-taksi
Taksilla voi siirtyä lentoasemalta keskustaan reilussa puolessa tunnissa, ja matkalle tulee hintaa vähintään 500 kruunua, useimmiten yli 600 kruunua.

Taksilla lentoasemalta keskustaan

Taksilla voi siirtyä lentoasemalta keskustaan reilussa puolessa tunnissa, ja matkalle tulee hintaa vähintään 500 kruunua, useimmiten yli 600 kruunua. Prahan lentoasemalla on nykyään paljon sekalaisia yrittäjiä, eikä mihin tahansa autoon kannata noin vain nousta. Viralliset taksiyhtiöt ovat turvallisimpia, ja sellaisen voi ottaa lentoaseman edestä tai tilata etukäteen. Etukäteen tilattuna osoite on jo kuskin tiedossa ja samoin matkan hinta, joten näin voi välttyä odottelulta ja ikäviltä yllätyksiltä.

Prague Airport Transfers – Kuljetus 1–20 matkustajalle

Kenties parempi ratkaisu kuin istahtaa terminaalin edessä odottelevaan taksiin, voi olla käyttää Prague Airport Transfers -yhtiön palveluksia. Heidän kyydissään, jonkalaisen voi varata etukäteen verkkosivujen kautta, voi tulla yhteiskyydillä, jossa on muitakin (450 kruunua) tai varaamalla koko auton korkeintaan neljälle hengelle (750 kruunua).

Yhtiöllä on myös kyytejä isommille porukoille, kuten kyydit 8 ja 20 hengelle, ja taksiin verrattuna ne tulevat hyvin edullisiksi.

Kyydin voi tilata etukäteen verkkosivuilta ja mahdollista on myös ladata sovellus puhelimelle tai tabletille. Kyyti kannattaa ehdottomasti varata etukäteen, sillä monet, jotka eivät ole varanneet kyytiä etukäteen, ovat joutuneet odottelemaan sitä kauan.

Muut yksityiskuljetukset lentoasemalta keskustaan

Muitakin yksityiskyytejä pienille ryhmille lentoaseman ja muun kaupungin välillä on. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi Prague Airport Shuttle ja Czech Airport Shuttle.

Lisää tietoa lentoaseman ja muun kaupungin välillä matkustamisesta

Prahan lentoaseman viralliset sivut kertovat kaikista eri tavoista siirtyä lentoasemalta muualle kaupunkiin.

Prahan rautatieasema
Prahassa on useita rautatieasemia, mutta useimmat junat, jotka tulevat kaukaa, päättävät matkansa päärautatieasemalle.

Prahan rautatieasema ja siirtyminen sieltä muualle kaupunkiin.

Prahassa on useita rautatieasemia, mutta useimmat junat, jotka tulevat kaukaa, päättävät matkansa päärautatieasemalle (Hlavní nádraží) [kartalla] tai ainakin kiertävät sen kautta. Päärautatieasema on vilkas paikka, josta on paras heti siirtyä muualle ja jonne on paras saapua ja josta on paras lähteä punaisella metrolinjalla (C). Jos junasta jää pois jollakin toisella rautatieasemalla, on niiltä yleensä metroyhteys muualle kaupunkiin, mutta useimmissa tapauksissa kannattaa jäädä pois päärautatieasemalla (Prague Central Station).

Rautatieasema on lähellä pääaukiota (Václavské náměstí), ja asemalta on helppo kävellä muutamassa minuutissa aivan ytimeen. Rautatieaseman vieressä on raitiovaunupysäkkiraitiovaunupysäkki, jonka kautta kulkee esimerkiksi hyödyllinen linja 9, kuten myös muita linjoja, jotka tosin ovat viime vuosina tiuhaan tahtiin muuttuneet ja vaihtuneet.

Rautatieasemalta voi kaikkein nopeinta reittiä kävellä vasempaan kohti pääaukiota, jos majapaikka on sen tuntumassa. Rautatieasemalta kulkee yksi metrolinja, mutta pääaukiolta niitä kulkee kaksi lisää, ja etenkin vihreä linja Muzeum-asemalla on lyhyen harppauksen päässä rautatieasemalta.

Florenc-linja-autoasema
Nykyisin valtaosa busseista lähtee Florenc-asemalta ja saapuu sille. Se on samannimisen, kaksilinjaisen metroaseman yläpuolella.

Prahan linja-autoasema ja kaukolinjojen pysäkit ja siirtyminen niiltä muualle kaupunkiin

Prahassa on monta linja-autoasemaa, mutta nykyisin valtaosa busseista lähtee Florenc-asemalta ja saapuu sillesille [kartalla]. Se on samannimisen, kaksilinjaisen (punainen ja keltainen) metroaseman yläpuolella, ja sinne on kaikkein helpoin saapua metrolla. Sinne voi myös kulkea useilla eri bussilinjoilla, joista 207 on kätevä niille, jotka suuntaavat tänne vanhastakaupungista tai sen ympäristöstä.

Jos Prahaan saapuu toiselle linja-autoasemalle, kuten Želivskéhon asemalle, on kaikkien linja-autoasemien yhteydessä metroasema. Toinen mahdollinen paikka on Černý Most, josta myös kulkee metrolinja kohti keskustaa, mutta vain harvat bussit lopettavat matkansa sinne tai millekään muulle kuin pääasialliselle linja-autoasemalle.

Lisää aiheesta:

Matkat ja matkustaminen Prahaan kertoo miten Prahaan voi matkustaa lentäen, rautateitse ja bussilla niin Suomesta kuin lähimaistakin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Prahan lentokentän tuloaulassa olevasta infokioskista saa kerta-, 1 päivän ja 3 päivän bussilippuja. Ei tarvitse ostaa automaatista. Kentätä pääsee myös bussilla 100, joka menee Zlicinin metroasemalle (linja B pääteasema). /Jyri

Onko teillä kokemusta Prague Airport Transfersista? Onko luotettava toimija? /Jukka

Prague Airpor Transfer on ihan luottopakkimme ollut joka matkalla joten voin sanoa että suosittelen ! /Merja

Matkattiin juuri ensimmäistä kertaa Prahaan ja kentältä tultiin hotellille juuri tuolla Prague Airport Transferilla. Matkan teko kuitenkin kesti odotettua pitempään, käytimme ns. kimppakyytiä. Kuljettajaa odotimme 30-40min itse liikkeelle lähtöä noin 20min, matka hotellille kesti reilun tunnin. Palvelu oli ihan hyvää, kuskin kielitaito oli myös ihan hyvä.

Itse voisin kuitenkin jatkossakin käyttää samaa palvelua, mutta tilaisin kuitenkin yksityisen kyydin joka on kuitenkin vaan noin 5e kalliimpi. Se säästää paljon aikaa ja on vähän mukavampi vaihtoehto. /Juuso

Saako Prahan julkisen liikenteen lippuja yli 65 vuotiaat ulkomaan turistit ostaa? Vai onko ne vain maan omille kansalaisille tarkoitettuja? Nyt on sivulla ilmoitettu esim, päivän lippu 110 korunaa mutta eläkeläisille yli 65 v. se on 55 korunaa ilmoitettu sivulla. /Zeeroke

Lentokentältä kulkee AE-bussi Hlavni nadrazi-asemalle (Prahan päärautatieasema) puolen tunnin välein. Lippu maksaa 60 kruunua. /Tiina

SMS-lippu toimii vain paikallisilla operaattoreilla. /Mikko

Prague airport transfer. Tosi hyvin toimi meillä ainakin. Kuski vie kädestä pitäen hotellille asti ja hakee respasta pois lähtiessä. Suosittelen. /Teemu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti