Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Finnairin lentokone
Prahaan on kahden tunnin lentomatka (ja aikaero -1 tunti), ja sinne pääsee suorilla lennoilla Finnairin ja Norwegianin kyydissä.

Matkat, lennot ja matkustaminen Prahaan

Prahaan on perinteisesti ollut helppo siirtyä lentäen Suomesta. Parhaiten sinne pääsee Helsingistä useilla eri lentoyhtiöiden suorilla lennoilla, mutta myös Tampereelta ja Turusta on lentoja Riian kautta Prahaan. Helsingistäkin on välilaskullisia lentoja Prahaan, joten matkaan voi useimpina päivinä lähteä eri aikoihin. Suora lento Prahaan kestää vähän yli 2 tuntia, ja välilaskullinen lento vie nopeimmillaan nelisen tuntia.

Praha on erinomainen kohde yhdistää matkaan johonkin toiseen kaupunkiin, ja Prahan lähellä on useita mielenkiintoisia paikkoja, joihin on Suomesta suora lentoyhteys. Prahaan voi siirtyä bussilla tai junalla nopeasti monesta eri maasta, joten seikkailuhenkinen matka Tšekin pääkaupunkiin on lähes yhtä helppo toteuttaa kuin suoraviivainen lyhyt lomakin.

Matkustaminen Suomesta Prahaan

Prahaan voi matkustaa omatoimisesti tai sitten matkatoimiston järjestämälle matkalle. Praha on erinomainen omatoimikohde, jonne on paljon suoria ja edullisia lentoja, mutta se voi olla melko hintava kohde niille, jotka tekevät matkansa matkatoimiston välityksellä.

Omatoimimatkat

Prahaan on kahden tunnin lentomatka (ja aikaero -1 tunti), ja sinne pääsee usein ja edullisesti suorilla lennoilla. Suorat lennot ovat yleisiä, mutta edullisia välilaskullisia lentoja Helsingistä, Tampereelta ja Turusta Riian kautta Prahaan on myös kerran pari päivässä.

Lentäen Prahaan

Finnair lentää kaupunkien väliä yleensä kerran aamulla ja kerran illalla. Jos varauksen tekee hyvissä ajoin etukäteen, voi lentää alkaen reilulla sadalla eurolla suuntaansa. Hinnat voivat kuitenkin rajusti vuodenaikojen ja polttoainehintojen vaihtelun takia muuttua, ja parhaat hinnat saavat ne, jotka lähtevät matkaan muulloin kuin kaikkein vilkkaimpina matkustusaikoina. Halvimmat liput eivät sisällä matkalaukkua, joten lopullinen hinta on yleensä korkeampi kuin se mikä ensin näkyy.

Norwegian lentää muutaman kerran viikossa suoraan Helsingin ja Prahan välin. Liput eivät enää ole yhtä edullisia kuin joskus aikoinaan, mutta joitain lentoja löytyy 80–90 eurolla, joskin tällaiseen hintaan ei kuulu matkalaukku vaan siitä pitää maksaa reilut 20 euroa lisää suuntaansa.

Air Baltic on kohtuuhintainen lentoyhtiö, jonka koneet lentävät myös Tampereelta ja Turusta. Niillä on aina pysähdys Riiassa, mutta matkan voi tehdä nopeimmillaan noin neljässä tunnissa suuntaansa. Lippujen hinnat alkavat reilusta 60 eurosta suuntaansa, mutta tällaiseen hintaan ei sisälly matkalaukkua. Air Balticin lentoajat voivat olla erikoisia, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Lisää lentoja:

Skyscanner on hyvä apuväline niille, jotka haluavat katsella lisää lentoja Helsingin ja Prahan välillä.

Myös Omio on sivusto, jolta voi katsella lentoja ja muitakin yhteyksiä Prahaan.

Matkustajia
Matkalle Prahaan kannattaa varata vähintään kolme mutta mieluiten vähintään neljä vuorokautta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Jos mielii matkatoimiston järjestämälle matkalle Prahaan, on se täysin mahdollista ja tällöin lähes poikkeuksetta lennot ovat suoria lentoja Helsingistä Prahaan.

Hotellin valinta on tärkein asia järjestettyä matkaa varatessa, sillä viiden tai neljän tähden hotelli on huomattavasti kalliimpi kuin 1–3 tähden hotelli. Jos tyytyy vähän vaatimattomampaan hotelliin, voi matkan kuluissa säästää useita kymmeniä euroja per matkustettu vuorokausi.

Matkustajia näköalapaikalla

Lähes kaikki niin suuret kuin pienetkin matkatoimistot järjestävät matkoja Prahaan. Matkoja on monenlaisia, mutta yleisiä ovat 3–4 päivän pidennetyt viikonloput, ja monet järjestävät myös viikon matkoja Prahaan. Prahaan tehdään myös kahden vuorokauden matkoja, mutta sinne ei kannata lähteä niin lyhyeksi ajaksi, vaan matkalle kannattaa varata vähintään kolme mutta mieluiten vähintään neljä vuorokautta. Yleensähän vuorokausi tai kaksi voi lentojen takia jäädä täysin vaillinaiseksi, ja Prahassa olisi hyvä olla vähintään 2–3 kokonaista vuorokautta, jos kaupungista aikoo saada jonkinlaisen otteen.

Jos matkatoimisto tarjoaa lentokenttäkuljetuksia, jotka maksavat yli 25 euroa suuntaansa kahdelta hengeltä, sitä ei kannata ottaa. Prahan lentoasemalta 2–4 ihmistä voi taksillakin siirtyä vähän yli 20 eurolla mihin tahansa kaupungin alueelle.

Matkapojat tekee nykyään neljän vuorokauden matkoja Prahaan. Hinnat alkavat reilusta 650 eurosta, joten matkalle tulee hintaa reilut 150 euroa per vuorokausi, mikä on hyvä pitää mielessä, jos vertailee hintaa omatoimimatkan hintaan.

Apollomatkat tekee sekin matkoja Prahaan. Kolmen vuorokauden pidennetylle viikonloppumatkalle pääsee alkaen vähän alle 700 eurolla, joten matkat ovat melko hintavia.

Aurinkomatkat tekee 3 vuorokauden matkoja Prahaan. Aurinkomatkojen kätevästä hintakalenterista näkee mitä kulloisenakin päivänä alkava matka maksaa, ja kolmen vuorokauden matkalle pääsee alkaen noin 500 eurolla. Matkan alkamisajankohta kuitenkin vaikuttaa melkoisesti hintaan, ja jonain toisena päivänä tai viikkona alkava matka voi maksaa yli 800 euroa. Edullista on matkustaa esimerkiksi keväällä ja syksyllä, mutta kesällä, jouluaikaan ja muihin loma-aikoihin tehtävät matkat ovat kalliimpia.

Matkustaminen lähimaista Prahaan

Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, on Praha erinomainen kohde yhdistettynä johonkin toiseen kaupunkilomakohteeseen. Yli 6 tunnin matka on mukavin yön yli tehtynä, mutta päivällä tehdyllä matkalla pääsee tietenkin näkemään maisemia.

Kaikkein hienoimpia kaupunkeja, jotka ovat kohtuullisen juna- tai bussimatkan päässä Prahasta, ovat Dresden (reilut 2 tuntia), Berliini (4 ½ tuntia), Wien (4 ½ tuntia), Leipzig (4 ½ tuntia),

Salzburg (6 tuntia), Budapest (6 ½–8 tuntia) ja Krakova (7–8 tuntia).

Muihin mahdollisuuksiin kuuluvat Varsova (8–10 tuntia), Bratislava (4 tuntia), Nürnberg (4 tuntia) ja Wrocław (5 tuntia). Zagrebiin on 9 tunnin matka yön yli ja Müncheniin pääsee 6–7 tunnissa.

Flixbusin linja-auto
Flixbus on nykyään aktiivinen bussiyhtiö, jonka bussit kulkevat monesta paikasta Prahaan.

Linja-autolla muualta Euroopasta Prahaan

Jos jostakin Prahan lähellä olevasta kaupungista haluaa suunnata sinne bussilla, on se yleensä edullisempaa kuin rautateitse, etenkin jos kulkee vain yhteen suuntaan. Rautateitse on kuitenkin erilaisia tarjouksia ja etenkin yli 2 tunnin matkat ovat junassa mukavampia, joten myös junayhteyksiin kannattaa tutustua.

Flixbus on nykyään aktiivinen bussiyhtiö, jonka bussit kulkevat monesta paikasta Prahaan. Yhtiön busseilla pääsee hyvin myös Tšekin eri paikkakunnille, joten sen kyydissä voi käväistä päiväretkelläkin. Lippu kannattaa pitää sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille.

Regiojet eli entinen “Student Agency” on nykyään kiinnostuneempi kuljettamaan ihmisiä junalla kuin bussilla, mutta senkin bussit liikkuvat hyvin. Sen busseilla pääsee Prahaan kaikkialta maasta, Wienistä, Slovakiasta ja monesta muusta paikasta. Sen lippujen hintoihin, reitteihin ja aikatauluihin kannattaa aina tutustua, jos siirtyy bussilla Prahaan.

Lisää bussiyhteyksiä Prahaan:

Muitakin bussiyhtiöitä kulkee Prahaan, mutta niitä tulee ja menee. Niinpä kannattaa tutkia erilaisia yhteyksiä Omiosta.

Etenkin Tšekissä hyvä sivusto etsiä sekä bussi että junayhteyksiä on Idos

Rautateitse muualta Euroopasta Prahaan

Juna on perinteinen pitkänmatkan kyyti Keski-Euroopassa, mutta viime vuosina bussiyhteydet ovat parantuneet ja lippujen hinnat ovat olleet kilpailukykyisiä. Rautateitse on edelleen mukavampi matkustaa pitkiä matkoja, ja lippujen hinnat ovat laskeneet etenkin niille, jotka varaavat ne hyvissä ajoin etukäteen. 19 ja 29 euron liput Prahan ja monen suuren kaupungin välillä ovat helposti saatavilla niille, jotka ovat liikkeellä ainakin muutama päivä ennen matkan alkua.

Tšekin rautatieyhtiö on České dráhy, jonka lippuja voi katsella ja säilyttää puhelimeen tai tablettiin ladattavalla sovelluksella. Paikkalippu kannattaa myös varata, sillä se on yleensä maksuton ja kiireisinä aikoina etenkin kesäviikonloppuisin junat ovat usein tupaten täynnä.

Tšekissä toimii myös yksityisiä junayhtiöitä, joista Regiojet on kohtuuhintainen ja kulkee erityisen hyvin Slovakiasta.

Leo Express on samantyylinen yhtiö mutta pienempi, ja sillä on myös busseja, joilla pääsee vaikka Itävaltaan.

Muidenkin lähimaiden rautatieyhtiöitä voi katsella, jos suuntaa muusta maasta Prahaan. Deutsch Bahn ja Puolan PKP ovat hyviä jos matkustaa Saksasta tai Puolasta Prahaan.

Lisää juna- ja muitakin yhteyksiä:

Omio on hyvä sivusto tutkia mitä erilaisimpia yhteyksiä junalla, bussilla ja lentäen.

Idos näyttää yhteyksiä junilla ja busseilla.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sami Jaatinen
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti