Enontekiö – Tekemistä, nähtävää ja vinkkejä

Kuvituskuva

Sivulla on kaikki nähtävyyksiin liittyvät vinkit ja osa muun tyyppisistä vinkeistä. Näet kaikki muun tyyppiset vinkit valitsemalla aiheen alta. Haluatko jakaa oman vinkkisi? Lähetä se palautelomakkeen kautta, joka löytyy sivun alaosasta.

Pihtsusköngäs - Yksi Suomen korkeimmista putouksista

Käsivarren erämaan tuntureiden ja laaksojen tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu Pihtsusköngäs, putous jota pidetään Suomen vesiputousten kuninkaana. Könkäässä vesi putoaa 17 metrin matkan kielekkeeltä kanjonin syvyyksiin. Pihtsusköngäs sijaitsee Kalottireitin varrella. Matka putotukselle ei kuitenkaan ole aivan lyhyt, sillä Kilpisjärven luontokeskukselta Kalottireittiä pitkin pitää vaeltaa 40 kilometriä putoukselle päästäkseen. Eränkävijöiden kannattaa silti tehdä tämä matka.

retkipaikka.fi/jopa-17-metrinen-pihtsuskongas-on-suomen-vesiputousten-kuningas/

69.20028,21.27772 (kartalla)

Nähtävää Rauhallinen

Enontekiön kotiseutumuseo

Enontekiöläiseen asumiseen 1900-luvun alussa voi tutustua kotiseutumuseossa, joka sijaitsee komeiden tunturi- ja järvimaisemien keskellä. Pihapiirin rakennukset on siirretty tänne lähiseuduilta, ja niiden sisustus ja esineistö kertoo elämästä näillä seuduilla reilut sata vuotta sitten. Museoon on vapaa pääsy (2020 tilanne).

museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=22090

Ounastie 437, 99400 Enontekiö (kartalla)

Nähtävää

Lapin sodan aikainen Järämän linnoitusalue

Järämä on pääosin kallioon louhittu linnoitus, jonka saksalaiset rakennuttivat osaksi Sturmbock–Stellung -linnoitusaluetta vuoden 1944 tienoilla. Sen tarkoitus oli suojata Jäämeren satamia. Nykyisin alueella on aiheesta kertova museo, entisöityjä korsuja ja taisteluhautoja. Museossa selviää, miten siviilit elivät alueella Lapin sodan aikoihin ja mitä Tunturi-Lapissa sodan aikana tapahtui.

jaramanlinnoitus.blogspot.com

Käsivarrentie 5465, 99470 Karesuvanto (kartalla)

Nähtävää Ruokailu Rauhallinen