Lappi – Vinkkejä ja matkakohteita

Lappi

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Enontekiö (3 vinkkiä)

Enontekiön kotiseutumuseo

Enontekiöläiseen asumiseen 1900-luvun alussa voi tutustua kotiseutumuseossa, joka sijaitsee komeiden tunturi- ja järvimaisemien keskellä. Pihapiirin rakennukset on siirretty tänne lähiseuduilta, ja niiden sisustus ja esineistö kertoo elämästä näillä seuduilla reilut sata vuotta sitten. Museoon on vapaa pääsy (2020 tilanne).

Lapin sodan aikainen Järämän linnoitusalue

Järämä on pääosin kallioon louhittu linnoitus, jonka saksalaiset rakennuttivat osaksi Sturmbock–Stellung -linnoitusaluetta vuoden 1944 tienoilla. Sen tarkoitus oli suojata Jäämeren satamia. Nykyisin alueella on aiheesta kertova museo, entisöityjä korsuja ja taisteluhautoja. Museossa selviää, miten siviilit elivät alueella Lapin sodan aikoihin ja mitä Tunturi-Lapissa sodan aikana tapahtui.

Inari (6 vinkkiä)

Hotelli Korpikartano

Hotelli Korpikartano sijaitsee Menesjärven rannalla, Lemmenjoen kainalossa 30 min Inarista. Entisessä saamelaisessa kyläkoulussa on 27 huonetta ja studiota, ravintola ja kotaravintola. Saunoja on 3, mm. puulämmitteinen rantasauna kylpytynnyrin kera toimien tilaussaunana. Pieni kota rannalla, talvisin pulkat ja potkurit sekä kesällä soutuveneet, kanootit, kajakit ja pyörät ovat maksutta vieraiden käytössä. Hotelli toimii tilausperiaatteella.

Ravintola Sarrit

Sarrit sijaitsee saamelaismuseo Siidan yhteydessä. Kahvila-ravintola jossa kahvileivät leivotaan joka aamu alusta asti itse. Lounas seisovasta pöydästä. Ravintolalle on myönnetty gluteenittoman palvelun merkki. Leivomme itse myös gluteenittomat tuotteet. Meiltä myös vegaanisia tuotteita ja lounasta. 1.6.2021 lähtien toimimme uudessa siivessä omalla sisäänkäynnillä. Tervetuloa!

Kemi

Upea sisäsatama

Keskustassa hieno sisäsatama monine ravintoloineen. Myös lähisaariin pääsee veneretkelle. Kokovuotinen lumilinna ravintoloineen kävelymatkan päässä.

HHHusky

Noin 15 minuutin ajomatkan päässä keskustasta etelään löytyy huskykenneli HHHusky, joka tarjoaa eri pituisia huskysafareita talvikaudella ja kennel vierailuita viikonloppuisin kesäkaudella.

Kemijärvi (4 vinkkiä)

Historian havinaa Joutsijärven Bunkkereissa

Järvellä on kattavasti tietoa ja nähtävää tarjolla 1940-luvun tapahtumista. Betoni bunkkerit ovat vieariltavissa ympäri vuoden ja sisällä on valokuvanäyttely. Luontopolulla on lisää tietoa.

Laadukas hotellimajoitus Kemijärvellä

Hyvä hinta-laatusuhde ja mainio sijainti. Paikalla järjestetään tapahtumia harvase viikko ja Pubi palvelee iltamyöhään. Täällä on mahdollisesti Kemijärven parhaimmat bileet!

Keminmaa

Kittilä (4 vinkkiä)

Levin laskettelu rinteet

Kittilässä oleva Levin laskettelurinne on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Vuodenajasta riippumatta tekemistä löytyy luonnossa liikkumisesta, lasketteluun ja After Ski:hin. Paikka on etenkin kotimaisten turistien suosiosssa kevät hangilla.

Husky ajelu luemn ja luonnon keskellä

Kerrankin huokea hintainen talvielämys! Voit myös tutustua koirasusiin ja silitellä husky pentuja. Näillä on tarjolla erilaisia paketteja ja kannattaa varata etukäteen.

Kolari

7 Fells Hostel

Rento ja kotoisa hostelli keskellä Äkäslompolon kylää. Suihku, sauna ja pyykinpesumahdollisuus myös hostellin ulkopuolisille asiakkaille.

Maukasta ruokaa

Kun haluat maukasta ruokaa, eivätkä enää burgerit ja pizzat maistu,suosittelen Pallas tunturihotellin ravintolaa.

Muonio (4 vinkkiä)

Keimiöniemen kalakenttä ja kalapirtit

Jerisjärven Keimiöniemi on tunnetuimpia ja parhaiten säilyneitä kalakenttiä Suomen Lapissa, ja täällä kalastettiin jo satoja vuosia sitten pääasiassa siikaa ja muikkua. Parhaat apajat oli tapana jakaa alueen talojen kesken ja talot saivat rakentaa myös kalamajansa järven rannalle. Vieläkin täällä on parisenkymmentä kalapirttiä ja -aittaa neljän ryhmissä, ja välissä on kujia. Vanhimmat pirtit ovat 1700-luvulta. Alueella kalastellaan edelleen. Parkkipaikalta on tänne vain lyhyt matka.

Suomen Kalakirjasto - Maan kattavin kala-/ kalastusaiheinen julkaisukokoelma

Täällä voi tutustua kala-aiheisten julkaisujen kokoelmaan, jonka koko on valtava, ja johon kuuluu suomalaista kalakirjallisuutta alkaen vuodesta 1730 aina nykypäiviin asti. Lisäksi löytyy ruotsalaista vanhempaa kalakirjallisuutta, englanninkielisiä klassikoita ja julkaisuja mm. Saksasta, Virosta, Norjasta ja Ranskasta. Kirjaston yhteydessä on luku- ja työtiloja. Tietokantaan on rekisteröity 45000 kirjaa tai kirjoitusta ja ammattilehtien artikkeleita, ja kantaa voi selailla verkkosivujen kautta.

Nuorgam (4 vinkkiä)

Nuorgamin Lomakeskus

Suomen ja EU:n pohjoisin lomakylä,kahvila-ravintola ja karavaani-alue. Sijainti Nuorgamin kylällä,Norjan rajalla,Jäämeren kainalossa,Tenojoen rannalla,upeiden tuntureiden ympäröimänä.Pieni perheyritys tarjoaa majoitusta mökeissä,huoneistoissa ja uusissa rantamökeissä. Ohjelmapalveluja ja välinevuokrausta. Monipuolista virkistys- ja aktiviteettimahdollisuuksia upeassa tunturimaastossa kaikkina vuodenaikoina.

Nuorgamin nähtävyydet

Itse asiassa Nuorgam on itsessään EU:n ja Suomen pohjoisimpana kylänä nähtävyys - pieni mutta pohjoisin! Nuorgamiin voi ajaa upeaa maisematietä, Tenojokivarrella (Karigasniemi-Nuorgam), joka on valittu yhdeksi Suomen kauneimmaksi tieksi. Lisäksi Nuorgamin lomakylän ja sen lähialueen ympärillä on paljon erilaisia nähtävyyksiä ja päivä retkikohteita.

Pelkosenniemi

Pello

Posio (4 vinkkiä)

Säikänsalmen uimaranta, Livojärvi

Lapin Riviera Livojärven rannoilla. Hiekkaranta, matala vesi, hyvä hiekkapohja. Soveltuu perheen pienimmille ja vaikkapa suppailun vasta-alkajille.

Riisitunturi, ihmeellinen Ikkunalampi ja kansallispuisto

Riisitunturin kansallispuistossa on useita vaellusreittejä, joiden pituus vaihtelee 4 kilometristä peräti 30 kilometriin. Vasta-alkajille ja perheellisille sopii parhaiten Riisin rääpäisy, noin 4.3 km pitkä, pääasiassa sorapolkua ja pitkospuita pitkin kuljettava ympyräreitti, joka vie alueen hienoimmalle kohdalle, Riisitunturin laelle. Sieltä aukeavat kauniit maisemat, jotka kruunaa laella niinikään oleva kuvauksellisen kaunis Ikkunalampi, jonka takaa kajastaa Kitkajärvi ja vielä taaempaa jylhiä vaaroja ja tuntureita.

Ranua (9 vinkkiä)

Ranuan Hillamarkkinat ja Hillabalooza - Hillan innoittama markkinatapahtuma

Hilla, tuo erämaasoiden arvostettu marja on tähti hillamarkkinoilla, jotka järjestään Ranualla aina elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Markkinakojuja on pilvin pimein ja niistä voi ostaa tietysti hillaherkkuja mutta myös esimerkiksi paikallisia käsitöitä ja perinneruokia. Markkinoilla on monenlaista ohjelmaa, perinteisesti kruunataan Hillatyttö ja Marjatohtori ja kilpaillaan moottorisahauksessa ja puutavaran lastauksessa. Hillabalooza-oheistapatumassa pelataan rantalentopalloa.

Simojärven retkeilypolku - Seikkailua ja marjastusta ranualaisilla saloilla

Yli 30 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä risteilee luonnontilaisen Simojärven ympäristössä. Retkeilyreitit kulkevat välillä avokallioilla, välillä pitkin matalan kasvuston peittämää tasaista metsämaata. Alueella kohtaa vänkyräisiä kelopuita ja marjaisia hillasoita, mutta vaikuttavin yllätys monille ovat järvenrantojen hienohiekkaiset hiekkarannat, jotka jatkuvat katkeamattomana pitkiä matkoja. Liikkeelle pääsee lähtemään hyvin vaikka Korvajokisuun laavulta, jonka lähellä on pysäköintialue.

Rovaniemi (9 vinkkiä)

Ounasvaaran kesäkelkkarata - kelkkaile alas pitkin teräskourua

Ounasvaaran huipulta alkavalla kesäkelkkaradalla viiletät joko yksin tai kaverin kanssa kelkalla pitkin 750-metristä teräskourua. Ajelun aikana pudotusta tulee yhteensä 110 metriä. Kuulostaa hurjalta, mutta on turvallista. Kelkassa on jarru, jolla vauhtia voi säädellä, joten radan voi laskea juuri niin lujaa tai hitaasti kuin haluaa. Liput ostetaan Ounasvaaran hiihtokeskukselta. Lähtöpaikalla, Vaaran laella henkilökunta opastaa kelkan käytössä.

Tiedekeskus Arktikum

Mammuttien luita löytyy tuon tuostakin, mutta missä ovat itse mammutit? Osa Siperian alkuperäiskansoista uskoi niiden elävän maan alla, sillä maan päällähän ne luistakin päätellen kuolevat. Arktisten alueiden tapoihin ja kulttuuriin, ja tietenkin villamammutin hampaaseen voi tutustua tiedekeskus Arktikumissa. Näyttelyt avaavat elämää ja haasteita arktisella alueella, ilmastonmuutosta, Petsamon historiaa Jäämeren rannalla, pohjoisia elinkeinoja, vuodenaikojen ominaispiirteitä, ja alueen eläimistöä. Talossa on myös kahvila.

Salla

Savukoski

Simo

Sodankylä (9 vinkkiä)

Lampivaaran Ametistikaivos

Lapin luonnon keskellä, Pyhä-Luoston kansallispuistossa, pääsee tutustumaan Lapin omaan jalokiveen eli ametistiin. Täällä sijaitsee Lampivaaran ametistikaivos ja monesta muusta jalokivikaivoksesta poiketen, Lampivaaran kaivos toivottaa vierailijat tervetulleiksi. Osallistu opastettuun kierrokseen joka jälkeen voit kaivaa itsellesi oman ametistin! Lampivaaran kahviosta voit ostaa välipalaa ja virvokkeita.

Pyhä-Nattasen kierros

Vaikka polku Sompion luonnonpuistossa sijaitsevalle Pyhä-Nattaselle on melko kivinen ja pitkospuilla täytyy olla tarkkana, ovat laelta avautuva maisema ja kiehtovat kivimuodostelmat todella sen arvoisia. Laella on tunnelmallinen päivätupa. Rengasreitti on pituudeltaan 7km ja kannattaa varustautua melko haastavaan ja jyrkkään maastoon. Reitin varrella on laavu ja tulipaikka.

Tervola

Tornio

Joulu- ja lelumuseo Lekkermanni - Osoitus siitä, että keräilijät ovat onnellisia ihmisiä

Uniikki museo, jossa tutustutaan yli 30 vuotta leluja ja jouluesineitä keränneen Leena Keräsen lelu- ja nukkekotikokoelmaan. Museon erityinen ylpeyden aihe on lähes täydellinen Lundby-nukkekotikokoelma ja Keräsen itse rakentama erittäin yksityiskohtainen nukkekoti. Lelujen ja koristeiden kokoelma jakaantuu kolmeen huoneeseen ja esineiden tarkka määrä on Keräsellekin epäselvä, luetteloituna on tähän mennessä yli 3000 kappaletta: pehmoleluja, koristeita ja erityisesti sammakkoaiheisia esineitä.

Utsjoki (6 vinkkiä)

Nuorgamin Lomakeskus

Suomen ja EU:n pohjoisin lomakylä,kahvila-ravintola ja karavaani-alue, myös matkamuistomyyntiä. Sijainti Nuorgamin kylällä,aivan Norjan rajalla,Jäämeren kainalossa, Tenojoen rannalla, upeiden tuntureiden ympäröimänä. Pieni perhe yritys tarjoaa majoitusta mökeissä,huoneistoissa ja uusissa rantamökeissä. Ohjelmapalveluja ja välinevuokrausta. Monipuolista virkistys- ja aktiviteettimahdollisuuksia upeassa tunturimaastossa kaikkina vuodenaikoina.

Lomakylä Valle / Holiday Village Valle

Lomakylä Valle on saamelainen, perheomisteinen lomakylä kauniissa Tenojokilaaksossa lähellä Utsjoen kylää. Alueeltamme löytyy tasokas 12 huoneen luhtihotelli, korkean tason ravintola, sekä kotoisia mökkejä, joista kaikista avautuu upeat näkymät Tenojoelle. Paikka tarjoaa loistavat ulkoilumahdollisuudet, lähellä on Paistunturin ja Kaldoaivin erämaa-alueet ja Norja näkyy vastarannalla tuntureineen. Tarjoamme myös runsaasti erilaisia ohjattuja aktiviteetteja sekä vuokravälineitä ympäri vuoden.

Ylitornio