Järvenpää – Tekemistä, nähtävää ja vinkkejä

Kuvituskuva

Sivulla on kaikki nähtävyyksiin liittyvät vinkit ja osa muun tyyppisistä vinkeistä. Näet kaikki muun tyyppiset vinkit valitsemalla aiheen alta. Haluatko jakaa oman vinkkisi? Lähetä se palautelomakkeen kautta, joka löytyy sivun alaosasta.

Kurkistus Suvirantaan, Järnefeltien kotiin

Mielenkiintoinen ja harvoin tarjolla oleva opastettu vierailu Suvirannassa, Eero ja Saimi Järnefeltin ateljeekodissa ja upeassa puutarhassa. Opastetulla aikamatkalla pääset tutustumaan niin Suomen kuin Tuusulanjärven alueen historiaan sekä taiteilijoiden todelliseen elämään. Talo on toiminut Järnefeltien perheen ja jälkeläisten asuinkäytössä rakentamisestaan vuodesta 1901. Talo ei siis vielä nykyäänkään ole museo, vaan asuttu koti. Kurkistus Suvirantaan on osa Elävät juuret-elämysreittejä.

vello.fi/jarvenpaanmuseopalvelut/suviranta

Suvirannankatu 5, 04400 Järvenpää (kartalla)

Nähtävää Hyvä kesäisin

Ainola - Jean ja Aino Sibeliuksen koti 65 vuoden ajan

Sibeliuksen kotitalo Ainola on edelleen alkuperäisessä viime vuosisadan asussaan, flyygelin vierellä näkee nuotteja, työhuoneissa ja kirjastossa on pariskunnan lempikirjoja, historiaa, elämäkertoja ja kaunokirjallisuutta, jotka vaikuttivat merkittävästi Sibeliuksen sävellystyöhön. Kotitalon ympärillä on ulkorakennuksia ja koriste- ja hyötypuutarha, jonka Aino Sibelius aikoinaan suunnitteli, ja puutarhassa on myös Jean ja Aino Sibeliuksen hauta. Lisäksi alueella on museokauppa ja kahvila Cafe Aulis.

www.ainola.fi

Ainolankatu 1, Järvenpää (kartalla)

Nähtävää Hyvä kesäisin Rauhallinen

Taiteilijaelämää 100 vuoden takaa ja nukkekotien asukkaiden tarinoita Aholassa

Tutustu Aholan taiteilijaelämään Minkä mitäkin Aholasta -perusnäyttelyssä ja ota selvää Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin luontosuhteesta ja ekologisesta elämäntyylistä Taiteilijapariskunta ja luonto -teemaopastusksella. Vaihtuvassa kesänäyttelyssä tutustutaan nukkekoteihin ja niiden mielenkiintoisiin asukkaisiin. Tule ihastumaan suomalaiseen käsityöhön ja harrastusmuotoon. Kenen asuntoon muuttaisit?

www.jarvenpaantaidemuseo.fi/ahola

Sibeliuksenväylä 57, 04400 Järvenpää (kartalla)

Nähtävää Tekemistä

Välimeren tunnelmia Järvenpään taidemuseossa

Matkusta merellisiin tunnelmiin kesänäyttelyssä Tyven meri, turkoosi taivas – Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson. Saatavilla myös teemaopastus Venny, Hugo ja meri. Näyttely keskittyy Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) ja Hugo Backmanssonin (1860-1953) maalaamiin merellisiin tunnelmiin niin Hangosta kuin Pohjois-Afrikasta. Molemmat taiteilijat kuvasivat merta ja taivasta sen lukemattomissa eri väreissä.

www.jarvenpaantaidemuseo.fi

Kirjastokatu 8, 04400 Järvenpää (kartalla)

Nähtävää Tekemistä Hyvä kesäisin Hyvä talvisin

Kallio-Kuninkalan kesäkahvila

Täällä leivotaan ihanat leivonnaiset, kakut ja muut kahvilatuotteet, joissa maistuvat suomalaiset marjat, itse omin kätösin jauhettu luomujauho ja muut tarkoin harkitut raaka-aineet, täysruokosokeri ja Kallio-Kuninkalan tilan sato suoraan omasta puutarhasta. Täällä mielikin hengähtää istuskellessa kukkivan omenapuun alla tai ihaillessa kesäisiä näkymiä Tuusulanjärvelle. Toiminnan ekologisuus on todennettu Ekokompassi-sertifikaatilla. Kahvila on auki kesäisin, tarkista aukioloajat sivuilta.

www.kallio-kuninkala.fi

Ristinummentie 6, Järvenpää (kartalla)

Ruokailu

Kahvila ja taidegalleria Vellikello

Vanhassa viljamakasiinissa oleva kesäinen kahvila, jossa pidetään myös taidenäyttelyitä ja konsertteja. Täältä saa maittavia itsetehtyjä leivoksia ja piirakoita, joita voi nauttia myös pihan ulkopöydissä puiden siimeksessä. Samalla voi katsella punamultaisen makasiinin katon suuntaan, ja nähdä korkeuksissa oikean toimivan vellikellon. Taustamusiikkina sisällä soi tietenkin Sibelius, onhan hänen kotitalolleen (Ainolaan) vain 10 minuutin kävelymatka. Erityisruokavaliot on täällä hyvin huomioitu.

www.facebook.com/vellikello/

Sibeliuksenväylä 53, Järvenpää (kartalla)

Ruokailu Hyvä kesäisin

Seikkailuretki Vanhankylänniemessä

Vanhankylänniemi sijaitsee noin 3 km päässä Järvenpään keskustasta. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalta alueelta löytyvät Vanhankylän kartano jossa voi kokea vanhan ajan tunnelmaa ja herkutella kartanon kahvilan herkuilla. Kartanon vieressä sijaitsee Pytingin Kädentaitajien yhdistyksen pitämä Pytingin Puoti, josta voi hankkia uniikkeja lahja- ja käyttötavaroita itselle tai lahjaksi. Niemen kärjestä löytyy uimaranta ja pukukopit sekä uusi tapahtumaterassi BluesCafe19.

elavatjuuret.fi/seikkailuretki-vanhankylanniemessa/

Vanhankylänniemi, 04400 Järvenpää (kartalla)

Nähtävää Tekemistä Ruokailu Ostokset Hyvä kesäisin Hyvä lapsiperheille