Kotka – Tekemistä, nähtävää ja vinkkejä

Kotka

Tälle sivulle kootaan kaikki nähtävyyksiä koskevat vinkit sekä osa muun tyyppisistä vinkeistä. Näet kaikki muun tyyppiset vinkit valitsemalla aiheen alta.
Haluatko jakaa oman vinkkisi? Lähetä se palautelomakkeen kautta, joka löytyy sivun lopusta.

Sapokan vesipuisto ja 20 metrin vesiputous - Kun valo, kivi ja vesi kohtaavat

Sapokan vesipuisto on valoilla, vedellä ja kivillä luotu kaupunkipuisto. Täällä on keinotekoinen vesiputous, jossa merivettä pumpataan alas yli 20 metrin korkeudelta. Putouksen jälkeen vesi jatkaa matkaansa puroina ympäri alueen. Putouksen laella on kivinäyttely, jossa esitellään Suomen kivilajeja. Kasvillisuus on monipuolista ja puistossa on myös Hannele Kylänpään pronssisia eläinveistoksia. Vesipuisto sijaitsee Sapokanlahdessa, ja täällä käy paljon niin paikallisia kuin matkailijoita.

www.kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/puistot/sapokan-vesipuisto/

Tallinnankatu 11, Kotka (kartalla)

Nähtävää Rauhallinen

Alvar Aallon suunnittelema Sunilan asuinalue

Sunilan asuinalue on Alvar Aallon kynästä lähtöisin oleva metsälähiö Kymijoen suistossa. Täältä löytyy tehtaanjohtajan asuintaloksi rakennettu Kantola, rantasauna, jolta aukeaa näkymä sellutehtaalle ja väljästi metsäiseen maastoon sijoitettuja rivitaloja ja kerrostaloja yhteesä 12 kappaletta. Lisäksi on joukko Aallon muotokieltä noudattavia huoltorakennuksia. Alue on Aallon laajin toteutunut kokonaisuus ja se on suojeltu rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana ympäristönä.

www.alvaraaltosunila.fi

Alvar Aallon katu 1, Kotka (kartalla)

Maretarium - Suomalaisten kalalajien akvaario

Kaloista ja Itämeren ja Suomen muiden vesistöjen elämästä kiinnostuneille opettavainen paikka. Vaikka täällä on 22 kala-allasta, paikka on taskukokoinen ja kierrettävissä tunnissa parissa. Pientenkin lasten mielenkiinto pysyy näin yllä, mutta toisaalta aikuiset voivat viipyä täällä pitkäänkin ja rauhoittua kaloja katsellen. Suurin osa Suomen kalalajeista on täällä: On ahvenia, mateita, kuhia, nahkiaisia, piikkikaloja, taimenia, lohia, ja muita. Sammakoita ja rapuja unohtamatta.

maretarium.fi

Sapokankatu 2, Kotka (kartalla)

Nähtävää Hyvä lapsiperheille

Liikkumista lapsille

Paikka jossa viihtyy hyvin pojat, jotka tykkää urheilusta ja liikkumisesta. Juoksemista, kiipeilemistä, ajamista

Tekemistä Hyvä kesäisin Vauhdikas

Merenrantamökki Rantakari ja upeat saaristomaisemat

Kotkan Tiutisessa viihtyisä mökki perheille ja pienille porukoille aivan meren äärellä. Tule rentoutumaan ja aisti Tiutisen kylätunnelmaa. Puulämmitteinen sauna tarjoaa pehmeät löylyt ja merivesi virkistää mukavasti!

kotteria.com/vuokramokit/rantakari/

Seurakuja 6, 49830 Kotka (kartalla)

kotteria.com/vuokramokit/ : Lisätietoa vinkin jättäjästä

Yöpyminen Hyvä kesäisin Hyvä talvisin

Rantakarin vuokramökki

Rantakarin vuokramökki on maisemallinen lomakohde perheille ja pienille porukoille rauhallisiin illanistujaisiin Kotkan Tiutisessa. Rantakarin vuokramökki on kaikilla mukavuuksilla varustettu ympärivuotiseen käyttöön soveltuva mökki, joka sijaitsee aivan meren äärellä omakotitalon pihapiirissä. Vuokramökillä on puulämmitteinen sauna ja upea yksityinen meriterassi ja uimalaituri. Soutuvene käytettävissä.

kotteria.com/vuokramokit/vuokramokki-rantakari/

Seurakuja 6, 49830 Kotka (kartalla)

kotteria.com/vuokramokit/ : Lisätietoa vinkin jättäjästä

Yöpyminen Hyvä kesäisin Hyvä talvisin Hyvä lapsiperheille Rauhallinen

Kumparepuisto - Kotkan paras pulkkamäki

Kuuden hehtaarin kumpuileva ulkoilu- ja virkistysalue, jonka korkein kumpare kohoaa 45 metriin merenpinnasta. Talviaikaan tämä on oiva ja suosittu paikka laskea mäkeä pulkalla. Kesäisin kukkuloita pitkin voi muuten vain kiipeillä ylös ja alas ja vaikka paljon ei voikaan tehdä niin voi bongailla alppiruusuja, jonka eri lajikkeita alueelle on koemielessä istutettu. Korkeimman kumpareen laelta on komeat näköalat. Alueella on myös frisbeegolfrata, jolla on 12 väylää ja harjoitteluun 5 heittopaikkaa.

www.kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/puistot/kumparepuisto/

Muuralankuja 57, Kotka (kartalla)

Tekemistä Hyvä talvisin Hyvä lapsiperheille

Jussin jättikirppis - Kotkan suurin ja paras kirpputori

Vaihtoehto tunkkaisille ja vanhoilta vaatteilta haiseville kirppiksille, tämä on toista maata. Valoisan ja avaran hallin käytävät ovat leveitä, joten kukaan ei hermostu vaikka jäisit kärryinesi tutkimaan loossin tarjontaa pitemmäksikin aikaa. Loosseja on 172 ja ne ovat tavanomaista tilavampia. Tavarat ovat pääosin siistejä ja hyvässä järjestyksessä. Myyjien hintapyynnöt ovat pääosin realistisia. Lastenvaatteita ja sisustustavaraakin löytyy. Kahvilasta saa maistuvia munkkirinkilöitä ja kahvia/mehua/limua.

www.jussinjattikirppis.fi

Huumantie 5, Kotka (kartalla)

Ostokset

Kiinalainen ravintola Tao Yuan - Kotkassa jo vuodesta 1993

Asiakkaita riittää tässä kiinalaisessa ravintolassa, jossa ruoka maistuu hyvältä, annokset ovat kooltaan riittävän isoja ja hintataso kohtuullinen. Ravintolalla on pitkä historia takanaan, ja nyt toiminta jatkuu jo toisessa sukupolvessa. Viihtyisissä vastikään remontoiduissa tiloissa soi edelleen kiinalainen musiikki. Arkisin ja lauantaisin tarjolla on lounasbuffet, jossa on useita lämpimiä ruokia valittavana, päivästä toiseen vaihtuva valikoima susheja, salaattia ja tietysti kahvi/tee.

ravintolataoyuan.fi

Kymenlaaksonkatu 18, Kotka (kartalla)

Ruokailu

Katariinan Meripuisto - Hieno merellinen ulkoilu- ja puuhapaikka koko perheelle

Meripuisto on 20 hehtaarin puisto- ja virkistysalue Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä. Lapsille täällä on monenlaisia kiipeily- ja leikkivälineitä, skeittiramppi ja pump track -rata ja vanhemmille kuntoiluvälineitä. Henkistä kokemusta voi tavoitella kiertämällä mietiskelylabyrinttiä. Majakoista kiinnostuneet voivat tutustua Itäisen Suomenlahden majakoiden pienoismalleihin. Jos mukaan ottaa omat grillihiilet, niiden avulla voi grillata ruokaa puiston piknikpaikkojen grilleissä.

www.kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/puistot/katariinan-meripuisto/

Puistotie 32, Kotka (kartalla)

Nähtävää Tekemistä Hyvä lapsiperheille

Santalahden luontopolut ja Suomenlahden saariston merimaisemat

Santalahden luontopolulla pääset tutustumaan Mussalon saaren ranta-alueiden ja metsäisten sisäosien luontoon. Noin 2 km pitkä Rantapolku-niminen reitti kulkee kallioista etelärantaa pitkin, josta voit karuilta näköalakallioilta ihastella maisemia avomerelle ja ulkosaaristoon tai pitää vaikka piknikin. Noin 2.4 km pitkä metsäreitti puolestaan koukkaa metsämaan kautta länsirannalle ja sen varrella on suomaata, metsän kasveja ja eläimiä.

www.kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/santalahden-luontopolku/

Kipparitie 4, Kotka (kartalla)

Tekemistä Hyvä kesäisin Rauhallinen

Ravintola Vausti - Elämys

Kun aterioit Vaustissa, saat varmasti yhden Kotkan parhaimmista kulinaristisista elämyksistä. Kokeile esimerkiksi viiden lajin maistelumenu juomapaketin kanssa. Juomavalinnat ovat täydellisiä, itsekin yllättyy ammattitaidolla tehdyistä viinivalinnoista. Palvelu on rentoa ja mukavaa ja paikka tunnelmallinen, ja vuoden alkuun 2021 kaavailtu kunnostus kohentaa sitä entisestäänkin. Vaustissa ruokailuun hujahtaa riviravintolaa enemmän euroja, mutta hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan.

kotkanravintolat.fi/vausti/

Kotkankatu 7b, Kotka (kartalla)

Ruokailu

Hotelli Seurahuone (Original Sokos)

Kotkan keskustassa sijaitseva perus Sokos-hotelli, jossa yöpyminen sujuu ilman yllätyksiä. Täältä on hyvä lähteä tutustumaan Kotkaan. Huoneita on lähiaikoina remontoitu ja ne ovat saaneet raikkaan ja valoisan ilmeen. Ilmastointi pitää huoneen viileänä myös kesähelteellä. Huoneisiin ei kantaudu juurikaan ääniä ulkoa.

www.booking.com/hotel/fi/sokos-seurahuone-kotka.fi.html

Keskuskatu 21, Kotka (kartalla)

Yöpyminen

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja ja koskimaisemat

Täällä voit kokea samat viehättävät koskimaisemat, joihin Keisari Aleksanteri III 1880-luvulla ihastui siinä määrin, että ilmoitti (schwarzeneggeriläisittäin) tulevansa takaisin, ja tulikin vaimoineen ja lapsineen, ja rakensi tänne kalastusmajan tukikohdaksi kalastusretkille ja pakopaikaksi Pietarin tiukasta hovielämästä. Kalastusmaja itsessään on taiten veistetty, koristeellinen hirsirakennus, jonka historia avautuu parhaiten opastusta kuuntelemalla. Täällä on myös pieni kahvila (Dagmar).

www.kansallismuseo.fi/fi/langinkoski

Keisarinmajantie 118, Kotka (kartalla)

Nähtävää Ruokailu

Merikeskus Vellamo ja jäänmurtaja Tarmo

Merenkulusta, laivoista ja meripelastuksesta kiinnostuneiden ykköskohde Kotkassa. Näytteillä on tietenkin veneitä, merenkulun laitteita ja välineitä. Lisäksi on interaktiivisia, visuaalisesti vaikuttavia esillepanoja. Ulkona satamassa on vanha höyryjäänmurtaja Tarmo. Pikkulapsille leikkipaikkoja. Museon kahvila-ravintolassa voi käydä lataamassa akkujaan buffet-pöydästä, ja museokauppa Plootussa ostamassa meriaiheisia tuotteita, paikallisia herkkuja ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä käsitöitä.

www.merikeskusvellamo.fi

Tornatorintie 99, Kotka (kartalla)

Nähtävää Ruokailu Ostokset Hyvä lapsiperheille

Kaunissaari - Mukavaa kesätunnelmaa ja seesteisiä luonnonmaisemia

Kaunissaari on kesäparatiisi Itäisellä Suomenlahdella. Saaren merkittävin nähtävyys on vanha kalastajakylä perinnemaisemineen. Hiekkarannat ovat saaren itälaidalla, ja niistä kalastajakylää lähempänä oleva on matalampi ja sopii lapsille. Kaunissaaren juhannustanssien tunnelmaa ei juuri mikään voita. Lintujen muuttoaikaan saari houkuttelee lintubongareita. Kotkasta pääsee Kaunissaareen M/S Otava- ja M/S Tekla -yhteysaluksilla, jotka lähtevät Kotkasta Kuusisen satamasta Sapokan tuntumasta.

www.kaunissaari.fi

60.3575,26.7720 (kartalla)

Nähtävää Tekemistä Ruokailu Ostokset Hyvä kesäisin Rauhallinen