Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hasselbacken-ravintolan portti, Djurgården
Hyviä paikkoja perheille on niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Djurgårdenin saari on ehdoton kesäkauden ykköskohde perheille.

Perheen kanssa Tukholmassa

Tukholma on monipuolinen, siisti ja turvallinen kaupunkilomakohde kaikenikäisten lasten kanssa, ja se on edelleenkin suosittu ja tietenkin korkeatasoinen vierailupaikka perheille. Hintataso on siellä lähes kaikessa korkea, mutta suomalaisia eivät hinnat Ruotsissa pelota, ja kaupungissa on tietysti kaikenlaista ilmaista tai edullista tekemistä ja näkemistä.

Hyviä paikkoja perheille on niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Ensimmäisiä kertoja kaupungissa vierailevien on hyvä viettää aikaa kulttuuritalon ympäristössä, missä parhaat ostoskadut ja ravintolat sijaitsevat. Djurgårdenin saari on ehdoton kesäkauden ykköskohde perheille, ja ympäri vuoden he myös suuntaavat Museivägen-kadun ympäristössä oleville museoille, joista osa on ilmaisia. Kaupungissa on perheille monia muitakin hyviä kaupunginosia, ja siellä on hyvä liikkua pitkiäkin välimatkoja mukavasti metron kyydissä. Ruoat ovat kaupungissa monipuolisia, kaikille löytyy jotakin, ja jos täällä haluaa säästää ruokailussa melkoisesti rahaa, kannattaa katsella majapaikkaa, jossa ainakin osan ruoista voi tehdä itse.

Parhaat matkustusajat

Suomalaiset matkustavat Tukholmaan ympäri vuoden, joskin keskitalvi ja kesä ovat suosituimpia vierailuaikoja. Tukholmaan voi kuitenkin matkustaa muinakin vuodenaikoina, sillä siellä on valtavasti kaikenlaista tekemistä sisätiloissa, suuria ostoskeskuksia on kaikkialla ja metro kuljettaa talvisinkin hyvin kaikkialle kaupunkiin.

Paras ja miellyttävin aika matkustaa kaupunkiin on kesäkausi, jonka voidaan teoriassa katsoa olevan huhtikuun alusta lokakuun loppuun mutta joka käytännössä on korkeintaan toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Kesäaikana monet paikat ovat avoinna pidempään kuin muina vuodenaikoina, etenkin museot, huvipuistot ja muut perheille suunnatut vierailupaikat. Kesällä kulkee myös eniten lauttoja niin Tukholmassa kuin sen lähistölläkin. Veneretkille on paras lähteä keskikesällä, joka on juhannuksesta elokuun puoliväliin ja joka on se varsinainen loma- ja kesäkausi Ruotsissa. Vain tänä aikana säät voivat olla hyvin lämpimiä, ja niin alku- kuin loppukesäkin on säiden puolesta täysin epävarmaa matkustusaikaa. Säiden takia kaupunkiin ei kuitenkaan kannata lähteä, vaan paikan päällä on hyvä katsoa kullekin säälle soveltuvaa tekemistä.

Talvikausi on pitkä ja pimeä ajankohta vierailla Tukholmassa. Huonoimmat vierailuajat ovat marraskuu ja maaliskuu, eivätkä loka- ja huhtikuukaan ole mitään hyviä aikoja täällä vierailuun. Joulukuun alusta alkaen joulumarkkinat elävöittävät monia osia kaupungissa, ja talvikausi tammi-helmikuussa on lumisina pakkasvuosina hyvä ajankohta vierailla täällä.

Vilkkainta Tukholmassa on keskikesällä, ja muina vuodenaikoina ainoastaan erikoistapahtumat, konsertit ja urheilutapahtumat voivat aiheuttaa ajoittaisia matkustuspiikkejä. Tukholmassa on paljon kaikenlaisia tapahtumia ympäri vuoden, ja jos matka sattuu samaan aikaan suuren tapahtuman kanssa, on majapaikka hyvä varata muutamaa viikkoa etukäteen.

Ruokailu

Tukholmassa on monipuoliset ruoat, ja siellä voi syödä lähes mistäpäin maailmaa peräisin olevia ruokia tahansa. Jäätelöt, jälkiruoat ja karkit ovat siellä hyviä. Etenkin karkkivalikoimat hakevat vertaisiaan, sillä vain harvassa maassa popsitaan yhtä paljon makeisia (godis) kuin Ruotsissa. Drottninggataninkin varrelta voi löytää hyviä karkkikauppoja, ja täällähän karkkivalikoimiin kuuluu aina uskomaton valikoima irtokarkkeja, salmiakkia unohtamatta.

Hyvä paikka suunnata syömään keskustassa koko perheen voimalla on Hötorgetin laidalla sijaitseva Kungshallen [kartalla], joka on avoinna klo 11 alkaen ma-la, klo 12 alkaen sunnuntaisin. Siellä on food court -tyylisesti paljon erilaisia ruokapaikkoja, joista parhaat ovat alakerrassa ja joista saa ympäri maailman tulevia ruokia varsin kohtuulliseen hintaan (aikuisten pääateriat alkaen 8-10 euroa).

Ravintola Kulttuuritalossa
Sergelin torin laidalla sijaitseva Kulturhuset on myös monipuolinen paikka ruokailla.

Lähellä, Sergelin torin laidalla sijaitseva Kulturhuset [kartalla] on myös monipuolinen paikka ruokailla. Pohjakerroksessa (gatuplan) on esimerkiksi korkeatasoinen aasialainen ravintola, seuraavassa kerroksessa sisäpihalla BarCelona-tapasbaari, toisessa kerroksessa lounaita tarjoava kahvila ja viidennessä kerroksessa perheiden suosikkiravintola.

Kulttuuritalolta on lyhyt matka kävellen Gamla staniin eli vanhaankaupunkiin. Siellä on paljon hyviä ravintoloita, joista saa niin ruotsalaistyylisiä kuin muualtakin tulevia ruokia. Ruotsalaiset ruoat ovat hyviä ja hyvin tarjolla lounaalle, ja noin 100 kruunulla voi syödä vaikka pyttipannun tai graavia lohta. Joukossa on myös aasialaisia ja italialaisia ravintoloita, ja hyvä määrä ravintoloita on Mälartorget-aukion ympäristössä [kartalla], sitä seuraavalla Lilla Nygatan -kadulla ja vielä sen jälkeen vastaan tulevalla Stora Nygatan -kadulla, metroaseman vieressä. Aukiolla ja näillä kahdella kadulla ei ole yhtä paljon turisteja kuin suosituimmilla alueilla vanhassakaupungissa, mutta jos haluaa ruokailla muiden turistien kanssa, ovat tähän parhaita paikkoja Järntorget [kartalla] ja Stortorget [kartalla].

Gamla stanin takana sijaitseva Södermalm on sekin monipuolinen paikka lähteä syömään, ja siellä kuten ydinkeskustassakin on kaikkialla melkoisesti kebabpaikkoja ja pikaruokapisteitä. Kebab ei enää ole Tukholmassa yhtä suosittua kuin takavuosina, mutta edelleenkin Södermalmista sitä löytyy. Hyvä alue ruokailla on Medborgarplatsen [kartalla], jolle pääsee metrolla. Sen laidalla sijaitseva Söderhallarna on kansainvälinen paikka ruokailla, ja siellä on myös ruokakauppoja. Itse aukiolla on pikkunälkään nakki- ja muita ruokakioskeja, ja lisää ravintoloita on melkoinen määrä aukion ohi kulkevalla Götgatanilla ja lähellä aukiota kulkevalla Folkungagatanilla.

Jos haluaa ruokailla trendikkäimmässä Södermalmissa, on SoFo eli Folkungagatanin eteläpuolella oleva alue Nytorget-aukion [kartalla] ympäristössä siihen paras ratkaisu, joskin se on viikonloppuisin melko suosittu ainakin kesällä. Erityisen paljon ruokapaikkoja Nytorgetin lisäksi täällä on Skånegatanilla, jota pitkin Nytorgetille Medborgarplatsenilta kannattaa kävellä. Jos Söderillä ei halua kävellä turhan paljon, kulkee siellä busseja, jotka helpottavat matkantekoa.

Liikkuminen paikasta toiseen

Kävely on paras tapa liikkua ydinkeskustassa ja joillain muilla seuduilla, kuten Djurgårdenilla, Södermalmilla ja Gamla stanissa. Välimatkat eivät keskustassa tai Gamla stanissa ole pitkiä, mutta Söderissä ja Djurgårdenilla ne ovat pitkiä, ja jos haluaa tutustua näihin alueisiin, kannattaa hankkia ainakin 24 tuntia voimassa oleva lippu kaupungin joukkoliikenneverkostoon. Djurgårdenilla raitiovaunu 7 liikkuu paikasta toiseen, ja sinne voi tulla Kulttuuritalon vierestä lähtevällä raitiovaunulla yleensä 10 minuutin välein. Djurgårdenille tulee myös bussi 69, ja sitäkin voi käyttää matkojen lyhentämiseen itse saarella. Lautat tulevat nekin Djurgårdenille ja liikkuvat Södermalmilla olevalta Slussenilta ympäri vuoden.

Historiallinen raitiovaunu 7 Djurgårdeniin
Djurgårdenille kulkeva historiallinen raitiovaunu 7 kiinnostaa monia lapsia.

Kaikki liput käyvät kaikkiin liikennevälineisiin, alle 7-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi lipullisen aikuisen kanssa ja viikonloppuisin lasten kanssa matkustaminen on normaalia edullisempaa. Liput ovat aikuisten lippuja edullisempia alle 20-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille, mutta aikuisten liput ovat hintavia. 24 tuntia maksaa 115 kruunua (alle 20-vuotiailta 70 kruunua), 72 tuntia 230 kruunua ja yksi viikko 300 kruunua, joskin tätä varten pitää hankkia muutaman euron maksava SL-kortti.

Lippuja saa helposti esimerkiksi Sergelin torilta olevasta pisteestä tai sen tai minkä tahansa muun metroaseman automaateista, jotka ottavat vastaan myös kortteja, ja niitä voi ostaa monista eri kioskeista, etenkin Pressbyrån-kioskeista.

Ostokset

Tukholma on erinomainen ostoskaupunki, johon etenkin teini-ikäiset voi viedä pelkästään shoppailemaankin. Pääostoskatu on Drottninggatan, jonka varrella sijaitseva Åhlens City on kaupungin tunnetuimpia tavarataloja ja jonka varrella myös sijaitsee kauppakeskuksia. Toinen hyvä katu ostoksille on Sergelgatan [kartalla], joka on aivan Drottninggatanin vieressä ja jonka varrella on nuorisoa kiinnostavia vaateliikkeitä. Lähellä Drottninggatania sijaitsee melkoisesti kaikenlaista kiinnostavaa, kuten suuri ja tyylikäs NK-tavaratalo [kartalla] ja lähes sitä vastapäätä alituisessa muutoksen tilassa oleva Gallerian-ostoskeskus, jossa nuoriso viihtyy vaikka koko päivän.

Drottninggatania pitkin on hyvä siirtyä Gamla staniin eli vanhaankaupunkiin, missä on paljon kävelykatuja. Sen pääkaduilla on paljon kaikenlaisia liikkeitä, joista osa on suunnattu turisteille ja osa paikallisille. Se ei välttämättä kokonaisuudessaan ole teinien mieleen, mutta siellä on kaikenlaisia liikkeitä, hyvät joulumarkkinat joulukuussa ja paljon mahdollisuuksia hankkia tuliaisia ja matkamuistoja.

Södermalm on jo pitkään ollut kaikkein trendikkäin paikka tehdä ostoksia. Siellä on paljon kauppoja etenkin niin sanotulla SoFo-alueella eli Folkungagatanin eteläpuolella, missä Nytorget-aukio [kartalla] on koko kaupungin pääpaikkoja niin ravintoloille kuin kaupoillekin. Täällä on paljon yksilöllisiä liikkeitä monilla eri kaduilla, ja niitä on hyvä kierrellä ajan kanssa.

Nytorget, SoFo, Södermalm
Nytorget-aukion ympäristö koko kaupungin pääpaikkoja niin ravintoloille kuin kaupoillekin.

Ylemmän luokan ostospaikoista kiinnostuneille on Stureplan-aukio [kartalla], ja yläluokan ostospyhättö täällä on Sturegallerian. Tämä Östermalm-kaupunginosassa sijaitseva alue on melko monipuolinen ostospaikka, ja muutakin kuin muodikkaita vaatteita ja kenkiä voi nähdä Östermalms Saluhall -kauppahallissa [kartalla], jolle johtavilla kaduilla on melkoisesti kauppoja niilläkin. Östermalmstorgin laidalla sijaitsee Åhlens-tavaratalo, mutta jos näillä tienoin haluaa nähdä kaikkein kalleimpia liikkeitä, kannattaa Stureplanin lisäksi tarkistaa Biblioteksgatan-kävelykatu [kartalla] matkalla takaisin kohti ydinkeskustaa.

Parhaat alueet perheiden näkökulmasta

Edellä mainitut alueet ovat Tukholman parhaita alueita perheille, ja ydinkeskustan lisäksi lyhyelläkin matkalla kannattaa ympäri vuoden vierailla Gamla stanissa, kesäkaudella Djurgårdenissa. Södermalmiin kannattaa siirtyä, jos kaupunki on ennestään tuttu tai jos siellä viettää usean päivän, joskin sielläkin voi metroa käyttämällä piipahtaa Gamla stanista parissa minuutissa. Södermalm on kuitenkin melko suuri alue, jolla on pitkiä etäisyyksiä, mutta keskittymällä Medborgarplatsenin ympäristöön voi siellä tunnissakin nähdä kaikenlaista. Muualla kaupungissa Djurgårdenin vieressä oleva Skeppsholmen on ehdoton vierailupaikka kesällä kaikenlaisille perheille, sillä täällä on vanhanajan satama, museoita ja luontoa ja tänne voi tulla lautalla tai bussilla 65.

Näköalapaikat

Näköalapaikat ovat Tukholmassa hyviä, ja jos kaupungin haluaa nähdä yläilmoista, on siihen monta mahdollisuutta. Globen (virallisesti Avicii Arena) [kartalla] on suomalaisille tuttu paikka sen takia, että Suomi voitti siellä MM-kultaa jääkiekossa vuonna 1995. Sen ylitse 20 minuutissa kulkeva SkyView on hyvä tapa nähdä muuta kuin keskustaa yläilmoista. Jos haluaa nähdä keskustaa ylhäältä, on kaupungintalon torni [kartalla] siihen hyvä paikka. Södermalmissa, Slussenin metroaseman vieressä sijaitseva Katarinahissen [kartalla] on sekin hyvä paikka nähdä ylhäältä Gamla stan ja muita keskustan osia, ja

Leikkipuistot

Jos perheen kanssa haluaa leikkipuistoon, on Östermalmissa sijaitseva Humlegården [kartalla] siihen hyvä paikka, sillä siellä voi kiipeillä ja pelata. Vasastadenissa sijaitseva Vasaparken [kartalla] on monipuolinen paikka trampoliineineen, hiekkalaatikkoineen ja keinuineen, ja kuten kaupungin keskustassa Kungsträdgårdenissakin, on täällä talvisin luistinrata. Södermalmissa sijaitseva Bryggartäppan [kartalla] on paikka, jonka leikkialue jäljittelee 1800-lukua. Södermalmilla on tällä samalla suunnalla Folkungagatanin eteläpuolella paljon muitakin lasten leikkipuistoja keinuineen ja hiekkalaatikkoineen, ja tämä on hyvää maastoa pienten lasten kanssa kesäkaudella.

Lisätietoa

Visit Stockholm -sivusto kertoo lisää lasten kanssa kaupunkiin tuleville

Teksti ja kuvat:
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti