Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaxholm
Vaxholmissa pääsee nopeasti kiinni saariston ylelliseen mutta rentoon ja ystävälliseen elämänmenoon. Vaxholmiin voi mennä joko linja-autolla tai Waxholmsbolagetin laivoilla.

Nähtävyyksiä Tukholman lähistöllä

Tukholman keskustassa on paljon nähtävää ja kaupungissa metrolla liikkuminen vie aikaa sekin, mutta ennenkin Tukholmassa olleiden kannattaa siellä ollessa tehdä ainakin jonkinlainen retki keskustan ulkopuolelle. Lidingön saaren Millesgården-museo, Djurgårdenin Waldemarsudden takaiset maaseutumaisemat ja Rosendalin luomupuutarha ja Drottningholmin palatsialue ovat kaikki hyviä vierailupaikkoja, mutta mitään varsinaisia päiväretkiä täysin erilaiseen paikkaan ne eivät ole.

Tästä syystä on hyvä lähteä kunnolla Tukholman ulkopuolelle, missä voikin tutustua saaristossa viehättäviin saariin ja merimaisemiin, käydä Ruotsin vanhimmassa kaupungissa Sigtunassa SL:n päivälipulla, vierailla yliopistokaupunki Uppsalassa, jonka aikoinaan tekivät tutuksi Jari Komulainen ja muut ekonomit, tai käydä tutustumassa viikinkien aikoihin Birkassa, melko lähellä Drottningholmia.

Saaristo

Tukholman saaristo eli skärgård on ainutlaatuinen Tukholmaa suojaava saariryhmä, joka on laivalla kaupunkiin risteilleille tullut pintapuolisesti tutuksi, etenkin alkuillasta Tukholmasta lähtiessä. Saaristoon kannattaa ehdottomasti tutustua tätä lähemmin, ja lyhyelläkin visiitillä olevien kannattaa osallistua ainakin kahden tunnin risteilylle, jonka aikana saa jonkinlaisen kuvan tästä kauniista saaristosta.

Saaristossa vierailevien on hyvä käydä Strömkajen-laiturilla Grand Hôtelin edessä olevassa toimistossa [kartalla] tai tutkia verkkosivuja, sillä niistä saa kaiken mahdollisen tiedon saaristossa käymisestä ja lippujakin voi varailla verkkosivujen kautta etukäteen.

Saaristossa on paras vierailla kesäaikaan toukokuusta syyskuulle. Varsinainen sesonkiaika on juhannuksesta elokuun puoliväliin, jolloin monien saariston kaupunkien kuten Vaxholmin väkiluku moninkertaistuu lomalaisten takia. Etenkin Vaxholm on myös talviajan vierailukohde, ja nykyään myös Finnhamn, Möja ja Sandhamn ovat paikkoja, joissa voi vierailla talvisin ja joissa myös melkoisesti ympäri vuoden vieraillaan. Tänne voi esimerkiksi lähteä ennen joulua markkinoille, tai sitten jouluksi viettämään oikea perinteinen saaristolaisjoulu ruokineen ja tunnelmineen.

Vaxholm - saaristopääkaupunki

11 000 pysyvän asukkaan Vaxholm [kartalla] on erittäin hyvä vierailupaikka kesäisin lähes kenelle tahansa, sillä siellä pääsee nopeasti kiinni saariston ylelliseen mutta rentoon ja ystävälliseen elämänmenoon. Vaxholmissa on mukava kävellä tunnelmallisilla kaduilla, tutustua sen eri satamiin ja viehättäviin puutaloihin, käydä lautalla sen Kastellet-linnakkeella ja jopa viettää siellä yö. Tämä on suosittu ja hintava vierailupaikka tavallista pidemmälle lomalle. Vaxholm vetääkin puoleensa Tukholman kermaa, ja asuntojen hinnat siellä ovat päätä huimaavia.

Ympäri vuoden helpoin tapa mennä Vaxholmiin vaikka normaalilla SL:n päivä- tai viikkolipulla on suunnatta Valhallavägenin varrella oleville linja-autopysäkeille [kartalla] Tekniska Högskolan -metroaseman edustalle ja nousta siellä usein kulkevaan bussiin 670, jolla kannattaa mennä Vaxholmin satamassa ja ydinkeskustassa olevalle päätepysäkille. Matka kestää 45 minuuttia suuntaansa.

Toinen vaihtoehto on vain vartin kauemmin kestävä laivamatka. Waxholmsbolaget, jolla on toimisto ja laiturit Grand Hôtelin edustalla, myy nykyään matkoja alennetuilla hinnoilla niille, joilla on SL:n muutaman euron maksava Access-kortti. Vaxholmiin suuntaaviin laivoihin voi myös nousta Nybrokajen-laiturista [kartalla] Dramaten-teatterin ja Strandvägenin edustalta.

Nacka ja Gustavsberg

Hyviä paikkoja vierailla ovat myös Nacka ja Gustavsberg. Nacka on läheisin saari ja helposti lähestyttävissä, ja Gustavsberg on tunnettu posliinistaan.

Nacka on kunta, joka alkaa aivan Viking Linen terminaalien vierestä, joskin sen pääpaikat ovat vähän kauempana Södermalmista. Täällä erityisen hyviä tutustumiskohteita ovat Svindersvik [kartalla], jossa on 1700-luvun tunnelmaa, ja Stora Nyckelvik [kartalla]. Museoiden ystäville Tukholman lääniä esittelevä museo [kartalla] on hyvä kohde Nackassa. Nackassa voi viettää vaikka koko päivän, joskin etäisyyksien takia yhdellä vierailukerralla ei montaa paikkaa täällä näe. Nackaan pääsee helposti Sjaltsjöbanan-junilla, jotka kulkevat Slussenin asemalta tiuhaan tahtiin, ja paras asema jäädä pois on Nacka.

Varmdössä sijaitseva Gustavsberg on toinen varsin merkittävä vierailupaikka saaristossa, sillä se on tunnettu posliinistaan. Siellä kaikki onkin kätevästi melko pienellä alueella.

Gustavsbergissä on posliinimuseo [kartalla], posliinitehdas [kartalla] ja posliinimyymälöitä, jotka tuovat paikalle ihmisiä ympäri vuoden. Tämä on hyvä paikka paitsi lähteä ostelemaan posliinia myös katselemaan sitä gallerioihin, ja täällä on esillä myös lasia ja muuta mielenkiintoista. Gustavsberg on monelle suomalaiselle tuttu erilaisista yhteyksistä, mutta täällä voi vierailla myös Iittalan outlet-myymälässä [kartalla].

Gustavsbergiin pääsee linja-autolla 474, joka kulkee Slussenin asemalta Södermalmilta, ja esimerkiksi pysäkki Farstaviken Gustavsbergissä on aivan posliinimuseon vieressä. Tänne pääsee lähinnä heinäkuussa mutta ei maanantaisin Nybrokajen-laiturista Strandvägenin edustalta M/S Gustavsberg -laivalla, ja tuntuvia alennuksia on luvassa paitsi laivakyydistä myös paikan päällä museossa niille, joilla on My Stockholm Pass -alennuskortti.

Sandhamn (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Saaristossa voi myös yöpyä, jolloin parhaita paikkoja ovat helposti saavutettavan Vaxholmin lisäksi Finnhamn ja kuvan Sandhamn.

Finnhamn, Sandhamn ja Utö - yön yli saaristossa

Saaristossa voi käydä vain kääntymässä, sinne voi tehdä koko päivän mittaisen retken tai siellä voi yöpyä, jolloin parhaita paikkoja ovat helposti saavutettavan Vaxholmin lisäksi Finnhamn, Sandhamn ja Utö. Näistä Finnhamnissa on koko vuoden auki oleva hostelli, Sandhamnissa Värshus-hotelli ja Utössä on sekä hotelli että hostelli, joista edullisempi retkeilymaja on avoinna touko-syyskuussa. Hotelli, jolla on loistava kalaruokaravintola, on avoinna muulloin kuin tammikuussa.

Näissä paikoissa on kuitenkin paras vierailla parhaimpaan kesäaikaan. Niin toukokuu kuin syyskuukin ovat Suomen tavoin epävarmoja aikoja säiltään, ja tällöin koleat ilmat ovat hyvin mahdollisia. Talvikausi on entistä suositumpi ajankohta vierailla täällä, ja etenkin ennen joulua ja tammi-helmikuun mahdollisilla lumisilla pakkassäillä täällä on lyömätöntä tunnelmaa.

Kiertoristeilyt

Kiertoristeilyille, jotka kestävät puolesta tunnista 11 tuntiin, voi osallistua etenkin kesällä mutta myös muina vuodenaikoina. Valittavana on koko joukko erilaisia mahdollisuuksia, joihin kuuluvat lounas- ja illallisristeilyt, perinteiset kiertoristeilyt, jouluristeilyt ja nähtävyysristeilyt, joista monet ovat kaikkein edullisimpia tapoja saada ainakin vähän tuntumaa saaristoon. Valtaosa lautoista lähtee Strandvägen-rantakadun edustalla olevista Nybrokajen-laitureista, ja lippuja on hyvä katsella ja varata verkkosivujen kautta. Strömmalla on myös toimistoja ja lippupisteitä ympäri kaupungin: käteviä ovat Strömkajen-laiturin toimisto Grand Hôtelin edustalla ja Nybrokajenin toimisto Strandvägenin laiturien vieressä.

Sigtuna

Ruotsin vanhin olemassa oleva kaupunki on Sigtuna [kartalla], reilun 6 000 asukkaan miellyttävä kaupunki, joka etenkin kesäaikaan on Suur-Tukholman tienoon asukkaiden lempipaikkoja päiväretkelle. Etenkin tukholmalaiset perheet tulevat tänne mielellään kesäviikonloppuisin, ja muualta tulleita turisteja näkyy siellä kesälläkin melko vähän. Kaupunki on pieni, mutta siellä riittää melkoisesti etenkin vanhaa nähtävää, ja vaikka kaupungin ravintolat eivät ole parhaasta päästä, on siellä erityisen hyvä käydä kahvilla tai nauttia jotakin purtavaa päälaiturin vieressä olevalla hienolla terassilla.

Sigtuuna, keskiaikaiset festivaalit (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hyvä aika vierailla Sigtunassa on heinäkuisten keskiaikaisten festivaalien aika.

Hyvä aika vierailla Sigtunassa on heinäkuisten keskiaikaisten festivaalien aika. Ennen joulua ympäri kylän on jouluaiheisia kojuja, ja myös tähän aikaan Sigtunassa vierailemista voi suositella. Sigtunassa on melkoisesti tapahtumia ympäri vuoden, ja niihin on helppo tutustua Sigtunan verkkosivuilla.

Kylän pääkatu Stora Gatan on Ruotsin vanhin kauppakatu, ja vaikka harva lähtee tänne shoppailemaan, on tämän ja sen sivukatujen varsilla mukava tunnelma puutalojen keskellä. Paremmin selville seudun pitkästä historiasta pääsee Sigtunan museossa (Stora Gatan 55). Täällä oppii, että kaupunki perustettiin noin vuonna 980 ja että täällä lyötiin ensimmäinen Ruotsin kruunu vuonna 995. Vanhoista ajoista on jäänyt jäljelle keskiaikaisia kirkkoja ja niiden raunioita, ja etenkin 1200-luvulta peräisin oleva Mariakyrkan-kirkko on kaunista nähtävää. Sigtunan rantaviiva, jolla on laitureita ja kaikenlaisia veneitä, on miellyttävä kävelypaikka, ja etenkin lapsiperheet viihtyvät rannan tuntuman leikkipuistoissa hyvin. Päälaiturin kahden terassiravintolan lisäksi kaupungissa ollessa kannattaa keskustassa käydä vanhanajan kahveilla, ja mikäs sen parempi paikka siihen kuin Tant Bruns Kaffestuga (Laurentii gränd 3) Stora Gatanin vieressä. Tässä 1600-luvulta peräisin olevassa kahvilassa on paitsi hienot historialliset sisätilat myös miellyttävä terassi.

Sigtunaan pääsee SL:n päiväkortilla ilmaiseksi Tukholman keskustasta. Ensin kuljetaan Centralstationen-päärautatieasemalta Märstaan, missä vaihdetaan Sigtunaan suuntaaviin busseihin heti rautatieaseman vieressä. Bussit 570 ja 575 kulkevat yleensä aivan Sigtunan keskustan viereen, Busstorget-aukiolle, missä pieni linja-autoasema sijaitsee. Matka Tukholman päärautatieaseman ja Sigtunan välillä kestää normaalisti vähän alle tunnin. Sigtunaan voi tulla suoraan myös Uppsalan rautatieasemalta bussilla numero 188 ja Arlandan lentoasemalta bussilla numero 579.

Uppsala

140 000 asukkaan Uppsala [kartalla] on Euroopan vanhimpia yliopistokaupunkeja, ja sen 1164 valmistunut tuomiokirkko on maailman vanhimpia pystyssä olevia kristillisiä kirkkoja. Sen yliopisto on tullut suomalaisillekin monessa yhteydessä tutuksi. Täällä ovat opiskelleet monet Ruotsin suurmiehet, kuten elokuvaohjaaja Ingmar Bergman, joka myös vietti osan lapsuudestaan Fanny ja Alexander -elokuvasta tutuksi tulleissa ympyröissä Uppsalassa, ja elinaikanaan vähän arvostettu August Strindberg, jonka omaelämäkerrallinen Palkkapiian poika -romaani osin kertoo Uppsalan opiskelijaelämästä 1800-luvulla. Nykyään kaupunki on oiva päiväretkikohde Tukholmasta, joskin siellä on sen verran nähtävää, että paikassa voisi hyvin viettää viikonlopunkin.

Uppsala (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Uppsala on Euroopan vanhimpia yliopistokaupunkeja, ja sen 1164 valmistunut tuomiokirkko on maailman vanhimpia pystyssä olevia kristillisiä kirkkoja.

Gamla Uppsala [kartalla] eli Uppsalan vanhin osa, jossa oli asuintaloja jo 500-luvulla, on kaupungin suurin nähtävyys, neljän kilometrin päässä nykyisestä keskuksesta. Sinne pääsee Stora torget -aukiolta bussilla numero 2. Alueen anti on lähinnä hautakuopissa, joissa väitetään lepäävän alueen asukkaita, jotka olivat vallassa ennen viikinkejä. Näistä ja kaikesta kaupungin tämän osan historiaan liittyvästä oppii lisää Gamla Uppsala -museossa, jossa on myös opastettuja kierroksia päivittäin klo 15 toukokuusta lokakuuhun. Vanhassa Uppsalassa sijaitsevat myös vanha kirkko, Disagården-ulkomuseo ja perinteinen ravintola Odinsborg.

Muualla Uppsalassa kaupungin linnake (Uppsala slott) [kartalla] on vierailun arvoinen, ja sen lähellä sijaitsevat kasvitieteelliset puutarhat (Botaniska Trädgården) kiinnostavat ketä tahansa, sillä siellä on yli 10 000 lajia kasvillisuutta. Puutarhan yhteydessä sijaitsee myös evoluutiomuseo.

Tuomiokirkko on tietenkin monen vierailulistalla, ja Gustavianum-museo on oiva paikka nähdä vanhanaikaisia, jo pitkään käytöstä poissa olleita työkaluja ja kaikenlaisia erikoisia esineitä. Uppsalassa ollessa ei tietenkään voi unohtaa sitä, että siellä vaikutti myös Carl von Linné (tai Linnaeus), jonka nimeä kantava museo ja puutarha (Linnéträdgården) (Svartbäcksgatan 27) on loistava paikka paitsi oppia Linnén työstä ja elämästä kaupungissa myös nähdä sen puutarha, jossa on yli 1 000 lajia yrttejä, 1700-luvun tyyliin istutettuina.

Uppsalaan on mahdollista kulkea Tukholmasta junalla tai bussilla. Matka maksaa noin 50-70 kruunua suuntaansa, ja Swebus-yhtiön linja-autot vievät Cityterminalen-asemalta Uppsalan keskustaan reilussa tunnissa. Mikäli lipun ostaa SJ:n verkkosivuilta muutaman päivän etukäteen, 40 minuutin matka voi maksaa vain reilut neljä euroa suuntaansa edullisimmillaan, joten tätä vaihtoehtoa kannattaa aina tutkia ensin.

Birka

Monet Tukholman päiväretkikohteet ovat historiallisia nähtävyyksiä, jonkalaisia kotimaassa tulee huomattavasti vähemmän vastaan, ja Birka [kartalla] on nimenomaan tällainen päiväretkikohde. Entinen viikinkien kauppapaikka, joka sijaitsee Björkön saarella, on Unescon suojelukohde ja sijaitsee Mälaren-järven rannalla.

Alue on jo pitkään ollut arkeologien suuren mielenkiinnon kohteena. Täältä on kaivettu esiin hautausmaa, satama ja linnake. Täällä voi tutustua yhteen alueen ensimmäisistä merkittävistä kauppapaikoista, joka perustettiin 700-luvulla ja jonne tultiin käymään kauppaa ympäri Euroopan. Tämä on paikka, jota 1800-luvulta lähtien on tutkittu melkoisesti. Täällä kaivetaan esille raunioita ja löydetään vanhoja työkaluja ja muita esineitä.

Birkaan on mahdollista normaalisti matkustaa vain varhaisesta toukokuusta syyskuun loppupuolelle Strömma Kanalbolaget -yhtiön laivoilla, jotka lähtevät kaupungintalon edestä (Stadhusbron) [kartalla]. Seitsemän ja puoli tuntia kestävä retki maksaa 380 kruunua, ja edestakaisen matkan lisäksi lipulla pääsee alueen museoon ja saa ottaa maksutta osaa englanniksi opastetulle kierrokselle, joka vie Birkan hautausmaille ja linnakkeelle. Mahdollista on myös nousta laivaan Hovgårdenissa [kartalla], joka on lähellä, Adelsön saarella sijaitseva, toinen Tukholman seudun arkeologisesti merkittävä vierailupaikka.

Lisätietoa päiväretkimahdollisuuksista

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Robert Nyman /Flickr, webbgun /Flickr, Magnus Bråth Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti