Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ihmisiä puistossa Tukholmassa
Tukholma on puhtaimpia ja luonnonläheisimpiä kaupunkeja koko maailmassa, ja täällä lyhyelläkin lomalla kannattaa tutustua ainakin yhteen puistoon.

Puistoja ja puutarhoja

Tukholma muodostuu 14 saaresta, ja sen alueella on 26 puistoa. Kaupungin ydinkeskustassa on merta ja puita enemmän kuin muissa kaupungeissa, ja vedet ovat Strömkajeninkin tienoilla niin puhtaita, että niissä voisi uida, mikäli laki sen sallisi. Kaiken kaikkiaan Tukholma on puhtaimpia ja luonnonläheisimpiä kaupunkeja koko maailmassa, ja täällä lyhyelläkin lomalla kannattaa tutustua ainakin yhteen puistoon ja käydä pienellä kävelylenkillä Djurgårdenilla.

Kungliga Humlegården

Alun perin kuninkaallisten hedelmätarhaksi 1500-luvulla perustettu Humlegården-puisto [kartalla], joka sijaitsee Östermalmin hienostokaupunginosassa, sai aikoinaan nimensä siellä tuolloin kasvatetusta humalakasvista.

Yleisölle avoin puisto Humlegårdenista tehtiin 1869, ja nykyään sen alueelle on mukava mennä rentoutumaan kesän kuumina päivinä. Se on lähinnä paikallisten suosiossa, eivätkä turistit yleensä älyä sinne hakeutua. Puistossa on jonkin verran terasseja, joilla voi syödä ja juoda jotain, mutta puistoon on tapana tulla piknikille tai muuten vain nurmikolle istumaan. Puisto on keskustan suosituin piknikpaikka, ja Karlavägenillä onkin lukuisia pieniä ja suuria elintarvikekauppoja ja kioskeja, joista saa evästä mukaan.

Puistossa on kauniin luonnon lisäksi Kungliga biblioteket (KB) eli kansalliskirjasto, jonka sisällä on yli 20 miljoonaa kirjaa ja muuta tietolähdettä, ja esimerkiksi sen äänitteiden kesto on yli 7 miljoonaa tuntia. Täällä on tallessa muun muassa jokainen ruotsalainen audiovisuaalinen teos. Kirjasto on myös tunnettu slaavilaisen kirjallisuuden tallennus- ja tutkimispaikka, ja siellä voi vierailla kuka tahansa. Kirjaston lisäksi puistolle antaa älyllistä katu-uskottavuutta sen keskellä seisova Carl von Linnén patsas, ja lapsiperheiden suosikkipaikan siitä tekevät skeittiramppi, lasten leikkipuisto ja pieni jalkapallokenttä.

Observatorielunden

Toinen ydinkeskustan suuri, mukava puistoalue on Vasastadenissa sijaitseva Observatorielunden, joka on mäkinen, hivenen vaikeasti lähestyttävä puistoalue Rådmansgatan- ja Odenplan-metroasemien välissä. Puistoon on vähän vaikea tutustua mäkien takia kokonaisvaltaisesti lyhyessä ajassa, mutta sieltä on mukavat näkymät ja etenkin Rådmansgatan-metroaseman vieressä on kaikenlaista nähtävää ja mukavaa tunnelmaa.

Observatorielundenin puistossa on 1700-luvulta peräisin oleva tähtitorni [kartalla], jonka yhdessä siivessä sijaitsee Himlavalvet, kahvila, joka on yleisesti tunnettu vohveleistaan. Se on avoinna yleensä klo 11-17, huhtikuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Jos ei halua kiivetä yläilmoihin, kannattaa ainakin istuskella Sveavägenin varrella olevalla altaalla, jonka ympäristössä on Gunnar Asplundin suunnittelemia veistoksia ja tietenkin vuodelta 1928 peräisin oleva kaupunginkirjasto, jonka kuuluisaa kupolia kannattaa mennä katsomaan sisälle asti.

Djurgården

Tukholman kauniista saarista Djurgården on suurimpia ja suositumpia, ja siellä vieraileekin vuosittain 10 miljoonaa ihmistä. Ruotsinlaivalla se on tullut tutuksi etenkin Viking Linen laivojen kansilta alkuillasta, jolloin lautta lipuu ohi Gröna Lundin huvipuiston, yhden saaren suurimmista vetonauloista. Sen vieressä sijaitseva Skansenin ulkomuseo on myös lapsiperheille hyvä vierailukohde. Djurgårdenilla on myös hyvä museovalikoima varsin pienellä alueella, joka alkaa Djurgårdsbron-sillan vierestä, niin sanotusta Galärparken-puistosta ja jatkuu ohi Skansenin aina Waldermarsudden taidemuseolle asti.

Djurgårdenin museoihin kuuluvat etenkin lapsiperheitä kiinnostavasti kolmen suuren vierailupaikan eli Vasa-museon, Nordiska Museetin ja Junibackenin eteläpuolella olevat museot, joista osa on uusia, kuten Abba-museo [kartalla] (avoinna yleensä ma-su klo 10-18). Lisäksi kadun toisella puolella, Skansenin vieressä sijaitsee trooppinen akvaariomaailma [kartalla].

Näiden vieressä ja lähellä sijaitsee melkoinen määrä muitakin museoita ja vierailupaikkoja, joista osa on perinteisiä, osa uusia vierailupaikkoja. Lähellä toisiaan sijaitsevista museoista suosittuja ovat esimerkiksi merenrannalla oleva uusi Spritmuseum [kartalla], jolla on suosittu terassiravintola, ja lähellä sitä sijaitseva biologian museo [kartalla], jonka aukioloajat ovat varsin rajalliset. Näiden välimaastossa sijaitsee Liljevalch-taidegalleria [kartalla], jossa on esimerkiksi muotiin liittyviä näyttelyitä ja joka on maanantaisin kiinni.

Vasamuseet
Djurgårdenilla sijaitsee mm. Vasa-laivan ympärille rakennettu Vasamuseet. Laiva pikkutarkkoine yksityiskohtineen on ainutlaatuista nähtävää.

Nämä kaikki nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan, ja jos haluaa nähdä lisää kaikenlaista, kannattaa ylittää tie ja kulkea Skansenin läheisyyteen. Täällä on paitsi eräitä edullisimpia ruokapaikkoja koko saarella myös kaikenlaista muuta mielenkiintoista, kuten tupakka- ja tulitikkumuseo [kartalla], joka avautuu remontin jälkeen maaliskuussa 2016. Sen vieressä sijaitseva Circus ei enää toimi sirkuksena, mutta siellä on kaikenlaisia konsertteja ja muita tapahtumia, samoin kuin korkeatasoinen ravintola.

Kaikkein suurimmat ja suosituimmat museot sijaitsevat Gröna Lundin vieressä, missä on kaksi suurta museota ja paljon kaikenlaista, mihin tutustumiseen voisi käyttää vaikka kokonaisen päivän. Alueella on Vasamuseet, joka 69 x 49 metriä korkean Vasa-laivan ympärille rakennettu museo. Laivan tragikoominen historia on mielenkiintoinen, ja koko laiva pikkutarkkoine alkuperäisine yksityiskohtineen on ainutlaatuista nähtävää. Museon vieressä on toinen erinomainen museo, nimittäin Nordiska museet, Ruotsin pääasiallinen kulttuurihistoriallinen museo, jossa on esillä kaikenlaista näytelmäkirjailija Strindbergin maalauksista eri aikakausien muotiin, sisustussuunnitteluun ja trendeihin. Lisäksi tällä rantakaistaleella on Junibacken, joka on Astrid Lindgrenin maailman innoittama lapsille tarkoitettu vierailupaikka - täällä voi vaikkapa pukeutua Peppi Pitkätossun tamineisiin.

Junibackenin vieressä on paljon kaikenlaista näkemisen arvoista. Djurgårdsbron-sillan vieressä sijaitseva Sjöcaféet on paikka, josta voi vuokrata polkupyörän, veneen tai muun menopelin, ja siellä voi tietysti myös syödä ja juoda. Samantyylinen on vastapäätä, Östermalmin puolella sijaitseva Strandbryggan, josta voi myös vuokrata veneitä. Uusia vetonauloja ovat sähkökäyttöiset piknikveneet. Sillan vierestä kulkee myös uusi perheiden suosikki, Ocean Bus, jolla on pysäkki sekä Vasa-museon että Junibackenin edustalla. Näille 75 minuutin kierroksille noustaan läheiseltä Nybroplan-pysäkiltä [kartalla], Dramaten-teatterin edustalta. Djurgårdenille voi tulla paitsi tällä uudella menopelillä myös raitiovaunuilla, joista numero 7 kulkee kätevää, kaunista reittiä pitkin Hamngatanilta, NK-tavaratalon edustalta pitkin Strandvägeniä, ohi Junibackenin ja Skansenin ja jatkaa aina Prins Eugens Waldemarsuddelle. Raitiovaunun lisäksi Djurgårdenille tulevat linja-auto numero 67 ja lautat sekä Slussenilta että Skeppsholmenilta.

Erinomainen, perinteinen vierailupaikka Djurgårdenilla, joka on ainakin varttuneemman väen mieleen, on Prins Eugens Waldemarsudde. Tämä on kartano- ja galleriarakennuksesta muodostuva taidemuseo. Alueen puutarha ja ympäröivä luonto ovat myös näkemisen arvoisia, vaikka ei aikoisi mennä museoon sisään. Täällä on hyvä ottaa kahvit tai ateria 10-15 eurolla Café Ektorpet -kahvilassa, jolla on viehättävä kesäterassi.

Rosendals Trädgårdin piknik-alue
Djurgårdenissa sijaitseva Rosendals Trädgård on alue, jolla on suuria luomupuutarhoja ja viljelyksiä, kasvihuoneita, lounasravintola ja paljon tilaa piknikille.

Kannattaa myös pitää mielessä, että heti Waldemarsudden takaa alkavat todelliset Djurgårdenin maalaismaisemat. Täällä on puhdasta luontoa, kauniita maalaistaloja ja puutarhoja sekä kaikenlaista muuta, mitä ei näin läheltä suuren kaupungin keskustaa yleensä löydä. Sinne kannattaa kävellä ja seurata kylttejä, joissa lukee Rosendals Trädgård [kartalla]. Täällä on suuria luomupuutarhoja ja viljelyksiä, kasvihuoneita, joissa on kukka- ja pensaskauppoja ja hyvä lounasravintola, paljon tilaa piknikille tai muulle oleskelulle ja myös tasokas, puutarhalla varustettu ravintola Rosendals Wärdshus, joissa kuten Waldemarsuddenkin ravintolassa ruokailu maksaa jonkin verran enemmän kuin muualla kaupungissa, lounas yleensä 135 kruunua.

Djurgårdenissa on monia eri alueita, joihin voi tutustua. Yksi tutustumisen arvoinen paikka myös lapsiperheille on Gröna Lundin eteläpuolella oleva alue. Täällä niin sanotulla Lilla Allmänna Gränd -kadulla ja sen lähistöllä [kartalla] on vanhanajan alue, jolla on jäljellä puutaloja ja jonkin verran menneen maailman tunnelmaa. Sen vieressä sijaitsevat satama- ja telakka-alueet, jotka nekin edustavat menneitä aikoja, ja niiden yhteydessä on huippuluokan Oaxen-terassiravintola. Sen vieressä olevaa siltaa pitkin voi näillä seuduilla viihtyvä vielä katsastaa pienen Beckholmenin saaren ja tutustua paikkoihin, joita harva ei-tukholmalainen on koskaan nähnyt.

Ladugårdsgärdet

Jos ei Strandvägeniä pitkin keskustasta tullessa käänny oikeaan Djurgårdsbron-sillalle vaan jatkaa suoraan eteenpäin, saapuu pian Ladugårdsgärdet-puistoon [kartalla], joka ei kooltaan tai tarjonnaltaan jää juurikaan jälkeen Djurgårdenista. Puisto kuuluu valtavaan, 27 hehtaarin kokoiseen kansallispuistoon, samoin kuin Ekoparken-puistoon. Tämä on maailman ensimmäinen kaupungin sisällä oleva kansallispuisto. Sen alueella on puhdasta luontoa, merenrantoja ja museoita.

Puisto on pituudeltaan 14 kilometriä, ja sinne mennessä kannattakin keskittyä vain tiettyihin osiin. Ensimmäinen etappi kaupungista tullessa on pieni puistikko ja Dag Hammarskjölds vägin [kartalla] ja Nobelgatanin varrella olevat upeat kartanot, joissa asuu lähinnä diplomaatteja, sekä niiden keskellä oleva kaunis anglikaaninen kirkko. Mikäli tästä jatkaa rantaviivaa pitkin eteenpäin, näkee erittäin kauniita rantoja, joilla äveriäät paikaliset mielellään tekevät aamulenkkejä kesäisin, ja täällä näkyy melojia ja muita vesilajien harrastajia myös. Käveltyään puolitoista kilometriä Djurgårdsbron-sillalta saapuu retkeilijä museoiden hallitsemalle alueelle, jolla voikin viettää kauan aikaa. Museoista suosittuja vierailupaikkoja ovat etenkin etnografinen museo, joka esittelee maailman eri kulttuureja, ja tekniikan museo. Myös merenkulkumuseo on suosittu vierailupaikka. Näiden vieressä sijaitsevat myös poliisimuseo ja urheilumuseo.

Ladugårdsgärdet on suuri puisto, ja mikäli ei halua kävellä edestakaisin kaupunkiin ja takaisin, kannattaa ainakin toisella matkalla käyttää bussia numero 69, joka kulkee Kaknäsin ja ydinkeskustan väliä. Bussi pysähtyy museoiden edessä pysäkillä nimeltään Museiparken, ja niiden, jotka haluavat ensimmäiseksi vierailla merenkulkumuseossa, kannattaa jäädä pois pysäkiltä nimeltään Sjöhistoriska museet.

Moderna Museet, Skeppsholmen
Skeppsholmenissa sijaitseva Moderna Museet on yksi kaupungin arvostetuimmista taidegallerioista.

Skeppsholmen

Skeppsholmenin saari on tuttu monille sen edessä seisovan vanhan purjelaivan Af Chapmanin johdosta, mutta liian harva lähtee vierailulle tälle erinomaiselle saarelle, joka sijaitsee vain parin sadan metrin päässä Grand Hôtelin edustalta. Saaren hostelli [kartalla], joka on sekä Af Chapman -laivassa että sisätiloissa, on erinomainen yöpymispaikka kenelle tahansa ja etenkin lapsiperheille, ja täällä voi aivan kaupungin ytimessä viettää luonnonläheistä lomaa.

Saarella on upeita rantoja, joilta on hyvät näkymät etenkin vanhaankaupunkiin, hieno vanhanajan tyylinen satama [kartalla], muutama hyvä museo sekä runsaasti tilaa, kaunista luontoa ja kaikenlaisia yllätyksiä. Sen museoista Moderna Museet on yksi kaupungin arvostetuimmista taidegallerioista, jossa on esillä nykytaidetta valottavia taideteoksia, kuten tauluja, valokuvia ja installaatiota. Saarella sijaitsee myös Arkitekturmuseet, jonka pääantiin kuuluu Ruotsin 1000-vuotisen arkkitehtuurihistorian valottaminen. Tämä onnistuukin varsin hyvin, sillä sen kokoelmissa on yli 2,5 miljoonaa dokumenttia, kuten valokuvia, piirustuksia, suunnitelmia, kaavakuvia ja malleja.

Saaren tarjontaan kuuluu Itä-Aasian museo, jossa esitellään Kaukoidän arkeologiaa ja taidetta, ja sen vieressä sijaitseva Eric Ericsonhallen on paikka, jossa on paljon konsertteja ja muita tapahtumia.

Skeppsholmenissa on kesäisin kaikenlaista tapahtumaa, ja etenkin viikonloppuisin siellä on usein kaikenlaista venemessuista muihin tapahtumiin. Täällä ollessa kannattaa myös käydä Kastellholmen-saarella, jonne on silta Skeppsholmenilta, ja siellä kannattaa kiivetä kukkulalle katsomaan hiljattain hienosti uudelleen entisöityä Kastellet-linnaa. Mikäli Skeppsholmenille ei halua kävellä, sinne pääsee bussilla numero 65, joka kulkee päärautatieaseman kautta, ja sinne tulee myös lauttoja sekä Djurgårdenilta että Slussenilta, vanhan satama-alueen viereen.

Bergianska trädgården - kasvitieteellinen puutarha

Bergianska-puutarha [kartalla] (englanniksi Bergius Botanical Garden) on kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee lähellä yliopistoaluetta, luonnontieteellisen museon lähistöllä. Täällä on erilaisia alueita, kuten kasvipuutarha, japanilainen lampi ja kirsikkapuutarha, ja täällä on myös kahdessa suuressa kasvihuoneessa Välimeren kasvillisuutta ja trooppisia kasveja. Tänne on aikuisilta 60 kruunun sisäänpääsymaksu mutta vain kasvihuoneisiin. Puutarha on avoinna ympäri vuoden, kesällä ma-su klo 11-17, ja lokakuun alusta maaliskuun loppuun se suljetaan ma-pe klo 16. Sisäänpääsy puutarhaan on ilmainen, joten puutarhaa voi hyvin käydä katsomassa kesäkauden aikana. Paikalle pääsee kulkemalla metrolla Universitetet-pysäkille ja tulemalla sieltä bussilla 50 tai 540 Frescati-pysäkille.

Hagaparken

Kaupungin suurimpia puistoja on Solnassa sijaitseva Hagaparken, joka kylläkin kannattaa katsastaa vain, jos kaupungissa on vieraillut ennenkin tai jos matka kestää kauan. Täällä on valtavasti tilaa, puita, metsäisiä osia, järviä ja eläimiä. Täällä on myös kauniita rakennuksia, joiden kohokohtiin kuuluvat Kustaa III:n paviljonki, Ekotemplet-ruokailutila 1790-luvulta, lähellä niitä erikoinen Koppartälten eli kupariteltta ja 1800-luvulta peräisin oleva, kruununprinsessa Viktorian perheen asuntona toimiva Haga-palatsi [kartalla].

Hagaparken-puisto on lapsiperheille erityisen hyvä paikka vierailla, sillä siellä on jo pitkään sijainnut trooppinen perhostalo, jonka yhteydessä on Haga Ocean -akvaariomaailma [kartalla].

Puistoon pääsee vaivattomimmin Odenplan-metroaseman ulkopuolelta kulkevalla bussilla numero 515, josta kannattaa jäädä pois Haga norra -pysäkillä, aivan lähellä edellä mainittuja rakennuksia.

Lisätietoa

Lisätietoa: Visit Sweden -sivustolla on tietoa Tukholman puistoista ja luontonähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti