Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Stortorget
Stortorget-aukion joulumarkkinoilla on tuttuun tyyliin luvassa vanhanajan joulutunnelmaa, pelejä, karkkeja ja kaikenlaista hauskaa.

Tukholma talvella 2013-2014

Tukholma on edelleenkin kesät talvet suomalaisten suosituimpia vierailupaikkoja. Ruotsin tyylikkäästä pääkaupungista löytyykin joka vuosi jotakin uutta, minkä takia kaupungissa onkin hyvä tämän tästä vierailla.

Marraskuussa alkavat joulumarkkinat tarjoavat tunnelmallisen ajankohdan vierailla kaupungissa nauttimassa joulutunnelmasta ja shoppailusta, ja keskitalvella ja keväällä kaupungissa on useita hyviä tapahtumia, jotka nostavat esille niin taidetta, designia kuin muotiakin. Uusia hotelleja, ravintoloita ja kauppoja on kaupungissa lisää niitäkin, ja uutta ja huomionarvoista löytyy niin keskustan tutuista kortteleista kuin muualtakin.

Tällä sivulla luomme katsauksen siihen, mitä uutta Tukholmassa on tarjolla ja minkälaisia tapahtumia siellä on tulossa seuraavien kuukausien aikana.

Joulumarkkinat

Tukholma on tunnelmansa ja tarjontansa puolesta Euroopan parhaita joulukaupunkeja, ja siellä miltei kaikki kahvilat ja ravintolat sonnustautuvat marraskuun loppupuolelta lähtien joulutamineisiin. Parhaimmillaan joulutunnelma on tietenkin vanhassakaupungissa, missä varhain pimenevistä illoista on mukava lähteä nauttimaan paitsi kynttilöin valaistuissa kahviloissa myös jouluostoksilla ja joulumarkkinoilla.

Stortorget-aukion joulumarkkinat Gamla Stan -vanhassakaupungissa ovat erinomainen vierailupaikka etenkin lapsiperheille. Tuttuun tyyliin täällä on luvassa vanhanajan joulutunnelmaa, kaikenlaisia pelejä, karkkeja ja kaikenlaista hauskaa. Tänä vuonna joulumarkkinat alkavat 23.11. ja päättyvät aatonaattona, ja aukion kojut ovat avoinna päivittäin klo 11-18.00.

Toiset perinteiset markkinat ovat Skansenin joulumarkkinat, minne voi kulkea lautalla, raitiovaunulla tai kävellen keskustasta. Tärkeä päivä markkinoilla on 13.12. eli Lucian päivä, joka tänä vuonna on lauantai ja jolloin Ruotsin uutta Lucia-neitoa ja Lucian päivää juhlitaan täällä kaikkein eniten. Myös 22.12. on hyvä vierailupäivä, sillä silloinkin on normaalia enemmän juhlintaa. Muulloin paitsi Lucian päivänä Skansenin joulutori on avoinna vain viikonloppuisin, 30.11-6.1., klo 10-16.00.

Kolmas hyvä joulutori on Drottningholmissa, missä kuninkaallisten upea palatsi sijaitsee. Tämä tori pidetään vain viikonloppuna 7.-8.12. klo 11-16.00. Nämä niin sanotut Kuninkaalliset joulumarkkinat ovat tietenkin ykkösluokan tapahtuma. Tänne pääsee paitsi bussilla myös erillisillä lauttakyydeillä, jotka lähtevät kaupungintalon edustalta.

Uusia hotelleja

Tukholmaan yöksi jääville on perinteisesti hyviä vaihtoehtoja keskustassa, mutta on hyvä muistaa, että kaupunkiin ilmaantuu joka vuosi uusia mielenkiintoisia majapaikkoja, jotka usein tarjoavat jotakin ainutlaatuista, yleensä ekologisuudellaan tai varustelutasollaan.

Keskustassa yöpymään haluaville Kungsträdgårdenia parempaa sijaintia ei juuri ole. Vuoden 2014 keväällä Hotel Kungsträdgården (Västra Trädgårdsgatan) avautuu tälle perinteiselle mutta jatkuvasti uutta luovalle alueelle. 1500-luvulta peräisin oleva upea rakennus on entisöity, ja sen 98 huonetta ovat kaikki aivan eri lailla sisustettuja. Ainutlaatuisesta sisustussuunnittelusta huolimatta hotellin teema on kauttaaltaan niin sanottu kustavilainen. Hotelli on erinomainen kongressi- ja kokouspaikka, ja sen varusteluun kuuluvat kuntosali, baari ja ravintola.

Toinen keskustaan avattava uusi hotelli on lähellä päärautatieasemaa ja lentokenttäjunaa sijaitseva Nobis Hotel (Sveavägen 44). Koko naapurikorttelisto on viime vuosina saanut uutta ilmettä, ja tästä veikataankin Tukholman keskustan seuraavaa trendikästä aluetta. Hotellissa on 92 huonetta ja ravintola, ja aivan naapurista löytyvät kaikki palvelut.

Keskustan ulkopuolella seuraava trendikäs alue tulee olemaan Solna. Siellä on jo nyt paljon urheilu- ja muitakin tapahtumia, kuten suuren luokan rock- ja pop-konsertteja. Seuraavien vuosien aikana Solnaan avautuu useitakin hotelleja, joista Asplund Hotel Apartments avautuu vuoden 2014 alkupuolella. Hotelli sijaitsee Gunnar Asplundin suunnittelemassa Kansallisen bakteriologialaboratorion entisissä tiloissa, jotka ovat peräisin 1930-luvulta. Huoneistohotellissa on 63 huonetta, joista jokaisessa on keittokomero, ja sen tiloihin avataan myös huippukokki Fredrik Erikssonin vetämä ravintola.

Jalkapallon ystävät ovat jo jonkin aikaa tieneet, että Solna on paikka, jossa Ruotsin maajoukkue nykyisin pelaa ja jossa on paljon muitakin tapahtumia. Nimenomaan stadionille tapahtumia seuraamaan aikoville elokuussa 2013 avattu Friends Arena Hotel (Råsta Strandväg 1) sijaitsee aivan jalkapalloareenan vieresssä. Siellä on 400 huonetta, ja hotelli mainostaa itseään huvittelupaikkana, josta ei tarvitse lähteä muualle esimerkiksi iltaa istumaan.

Solnan kehitykseen on suuresti vaikuttanut syksyllä 2012 avattu Friends Arena -stadion, jolle mahtuu 65 000 ihmistä ja jolla on suuria tapahtumia ympäri vuoden.

Uusia kahviloita ja ravintoloita

Tukholma on jo pitkään kuulunut Euroopan ravintolakaupunkien aateliin, ja uusia, entistä parempia ravintoloita sinne ilmaantuu tämän tästä. Uusia kahviloita ja ravintoloita on etenkin vanhassakaupungissa, hienostokaupunginosa Östermalmissa, Södermalmissa ja Djurgårdenissa, jossa sijaitsee valtava määrä nähtävyyksiä.

Östermalmin ja Norrmalmin välimaastossa sijaitseva Biblioteksgatan on kaupungin hienoimpia katuja, joka nimenomaan on rikkaiden jälkipolven suosima illaviettopaikka. Jonot, korkeat hinnat ja tyylikkäät paikalliset saattavat pelästyttää monet, eikä siellä välttämättä ole kovin mukavaa nauttia kaupungin illoista. Päivisin sinne on kuitenkin hyvä suunnata uuteen Wienercafeet-kahvilaan (Biblioteksgatan 6-8). Tämä niin sanottu "grand cafe" -tyylinen kahvila ei ole mikään pelkkä kahvittelupaikka: sen ruoista vastaa kuuluisa kokki Daniel Lindeberg, joka oli vanhassakaupungissa sijaitsevan kahden Michelin-tähden Frantzen-ravintolan toinen perustaja. Kahvilaan on hyvä tulla mille aterialle tahansa, sillä se on avoinna joka päivä klo 7-22.00.

Östermalm on uusien ravintoloiden suosimia kaupunginosia Tukholmassa. Lähimpänä keskustaa sijaitsee Nosh & Chow (Norrlandsgatan 24), jonka ruokiin kuuluu ruotsalaisista aineksista tehtyjä, kaikkialta maailmasta tulevia annoksia. Ravintolan lisäksi täällä on hyvä sisäpihan terassi ja tyylikäs drinkkibaari.

Kalaruokaa ravintolassa
Tukholma on jo pitkään kuulunut Euroopan ravintolakaupunkien aateliin, ja uusia, entistä parempia ravintoloita sinne ilmaantuu tämän tästä.

Strandvägen on Östermalmin rantakatu, jota pitkin on kesäisin mukava kävellä kohti Djurgårdenia, mutta sinne kannattaa talvellakin suunnata. Stranvägen 1 -ravintolasta on heti avaamisestaan lähtien tullut suosittu kahvila-ravintola. Saman kadun varrella Ångbåtsbryggan on avannut laituriin numero 18 neljä vanhaa höyrylaivaa, jotka tarjoavat tasokkaita ruokia.

Yhdelle Östermalmin pääkaduista on avattu Taverna Brillo (Sturegatan 6). Se on uusi italialaistyylinen baari, ravintola, leipomo, elintarvikeliike ja jäätelöpiste, joka sijaitsee hyvin lähellä keskustan pääpaikkoja.

Aivan ydinkeskustassa Drottninggatan-kävelykadulla pyörii ympäri vuoden paljon suomalaisia, ja moni on ottanut tavakseen piipahtaa perinteisessä mutta viime vuosina uusitussa PUB-tavaratalossa (Hötorget). Täältä Greta Garbo aikoinaan löydettiin, ja tänne on vastikään avautunut ekologinen, vain kasvisruokia tarjoava Voltaire-ravintola.

Vanhassakaupungissa, joka on toinen suomalaisten suosikkipaikka Drottninggatanin lisäksi, on sielläkin uusia ravintoloita. Ravintola Frantzenin toinen perustaja Björn Frantzen on avannut luksusluokan The Flying Elk -pubin (Mälartorget 15), josta on ylittämättömät näkymät Mälartorget-aukiolle ja Riddarfjärden-järvelle.

Toinen uusi baarimainen vierailupaikka vanhassakaupungissa on Tweed (Lilla Nygatan 5), joka on hyvin tyylikäs ja korkeatasoinen paikka aperitiiville tai yömyssylle.

Södermalm on Tukholman kolmas alue, joka on perinteisesti suomalaisten mieleen. Tännekin on avattu uusia baareja ja ravintoloita. Hornhusets krog (Långholmsgatan 15B) ei nimestään huolimatta ole mikään kapakka vaan Välimeren ruokia tarjoava huippuluokan ravintola, jonka useimpiin osiin ei tarvitse pöytävarausta ja jonka eri tilat tarjovat erilaisia ruokia. Paras ruokalista on alakerran Krogen-ravintolalla, ja se onkin ravintolan ainoa tila, joka ottaa vastaan pöytävarauksia.

Keskustan ulkopuolella Djurgårdenissa entisen telakan alueella on uusi korkeatasoinen ravintola, jossa on maalaistalon tunnelmaa. Oaxen Krog & Slip (Beckholmsvägen 26) on hyvä vierailupaikka tyyliin ja korkeatasoisiin ruokiin mieltyneille, joita eivät hivenen normaalia korkeammat hinnat pelästytä. Ravintola sijaitsee lähellä Gröna Lundia, Stockholm Skansen -pysäkin lähellä.

Talven parhaita tapahtumia

Kulttuuri- ja taidetapahtumat kuuluvat Tukholmassa asiaan kesät talvet. Pelkästään Kulturhusetilla eli Kulttuuritalolla (Sergels torg) vierailu antaa hyvän kuvan kaupungin kulttuurielämän monipuolisuudesta ja elinvoimaisuudesta. Erilaiset taidetapahtumat tarjoavat keskustan ulkopuolelle haluaville myös tilaisuuden lähteä katsomaan muita tienoita ja saamaan uusia kokemuksia muuallakin kuin keskustassa.

Kulturhuset sisäänkäynti
Jo Kulturhusetilla vierailu antaa hyvän kuvan kaupungin kulttuurielämän monipuolisuudesta ja elinvoimaisuudesta.

Tanskassa sijaitsevassa Skagenissa oli vuosina 1870-1910 merkittävä taiteilijoiden yhteisö. Djurgårdenissa sijaitseva Waldemarsudde tarjoaa aina 26.1.2014 asti tilaisuuden tutustua yhteisön aiheisiin, valonkäyttöön ja sosiaaliseen verkostoitumiseen. Yhteisön jäseninä oli taiteilijoita kaikkialta Pohjoismaista. Waldemarsuddessa on talvella myös toinen tapahtuma, nimittäin Carl Malmstenin suunnittelemia huonekaluja esittelevä näyttely. Paikalle pääsee hyvin raitiovaunulla, joka lähtee Sergelstorg-aukion vierestä ja kulkee ohi Kungsträdgårdenin ja Skansenin.

Hyvä vierailupaikka on myös vuonna 1998 avattu ja siitä lähtien kaupungin parhaimpiin taidegallerioihin kuulunut Liljevalchs (Djurgårdsvägen 60). 5.1.2014 asti tilassa esitellään Lena Cronqvistin töitä, joissa täysin omalaatuisessa maailmassa seikkailee mitä ihmeellisimpiä otuksia. Liljevalch sijaitsee Skansenia vastapäätä ja ABBA-museon vieressä, ja sinne voi tulla hyvin keskustasta raitiovaunulla, mutta ei kävelymatkakaan pitkä ole.

Taiteenystäville kolmas erinomainen paikka keskustan ulkopuolella on Lidingössä sijaitseva Millesgården (Herserudsvägen 32) . 2.3.2014 asti museo esittelee 30 naistaiteilijaa, jotka työskentelivät vuosina 1900-1945. Näyttely osoittaa, että naistaiteilijat olivat monin tavoin mieskollegojaan rohkeampia, mikä näkyy heidän kokeellisuudessaan ja perinteisten taidemuotojen kyseenalaistamisessa.

Taide-, muoti- ja designviikot

Talvella luvassa on useita eri teemaviikkoja, joista taideviikko on monen eri tapahtuman todellinen taiteen kulta-aika Tukholmassa. Tukholman kuninkaallinen taideakatemia järjestää taidemarkkinat (4.-6.4.2014), valokuvaajilla on PhotoMarket-tapahtuma, antiikin ystäville on luvassa Antikmässan-antiikkitori (14.-16.2.), ja lisää tapahtumia on Kulturhuset-talossa (Sergels torg) ja Liljevalchs-galleriassa (Djurgårdsvägen 60), missä niin sanottu Kevätsalonki on kahden kuukauden ajan (24.1.-23.3.).

Toinen suuri talven tapahtuma on Muotiviikko, joka järjestetään 27.-29.1.2014. Tapahtuma on alallaan Pohjois-Euroopan suurin, ja sen suurimpana sponsorina toimii Mercedes Benz. Paikalla on kolmisenkymmentä muotisuunnittelijaa, ja tammikuun tapahtumassa on mahdollista myös nähdä edellisen syksyn muotia.

Vain viikon kulutua muotiviikosta on luvassa Designviikko, jonka yhteydessä pidetään huonekalumessut. Tapahtumia on ympäri kaupungin 3.-9.2.2014, mutta sen pääpaikkoja on Älvsjössä sijaitseva Stockholmsmässan-tila, missä etenkin niin sanottu "vihreä huone" on mielenkiintoinen, sillä se tuo esille uusia suunnittelijoita.

Lisätietoa

Visit Stockholm -sivusto antaa päivitettyä tietoa kaupungin tapahtumista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti