Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kulturhusetin ilmoitustaulu
Hyvän kuvan kaupungin kulttuuritarjonnasta saa kun menee Sergels Torg -aukion laidalla sijaitsevaan Kulturhuset-kompleksiin, jossa on klassisen musiikin konsertteja ja josta saa tietoja muista kaupungissa pidettävistä konserteista ja tapahtumista.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia tapahtumia Tukholmassa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luodaan katsaus kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Tukholma on kulttuurikaupunki, jossa on mahdollisuus kuulla milloin tahansa korkeatasoisia konsertteja. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka varsinainen sesonkikausi on syyskuusta kesäkuulle, myös kesäkuukausina Tukholmassa on paljon konsertteja.

Hyvän kuvan kaupungin klassisen musiikin, oopperan ja baletin tarjonnasta saa, kun menee Sergels torg -aukion laidalla ja T-Centralen-metroaseman vieressä sijaitsevaan Kulturhuset-kompleksiin, jossa on klassisen musiikin konsertteja ja paljon muunkinlaista musiikkia, myös lokakuisten Tukholman jazzfestivaalien konsertteja.

Tietoa konserteista ja muista vastaavista tapahtumista saa myös Tukholman pääasiallisesta Konserthuset-konserttitalosta (Hötorget). Muita klassisen musiikin esityspaikkoja ovat Berwaldhallen (Dag Hammarskjölds väg 3) [kartalla], jossa Ruotsin radion sinfoniaorkesteri esiintyy, ja Kungliga Musikaliska Akademien (Blasieholmstorg 8) [kartalla] Kungsträdgårdenin metroaseman lähellä.

Kaupungin pääoopperatalo on Kungsträdgårdenin laidalla sijaitseva Operan, ja kansanomaisempi oopperan esityspaikka on Södermalmissa sijaitseva Folkoperan (Hornsgatan 72) [kartalla], lähellä Mariatorget-metroasemaa.

Tanssiesityksiä voi nähdä Kulturhusetissa Sergelin torin laidalla, ja pääoopperatalossa on paljon balettiesityksiä.

Rock, pop, jazz ja viihde

Tukholma on suosittu paikka bändeille ja kaikenlaisille esiintyjille tulla konsertoimaan, ja siellä onkin helppo kuunnella kaikenlaista huippuluokan musiikkia laidasta laitaan mihin vuodenaikaan tahansa.

Jazzia on Tukholmassa soitettu tasokkaasti jo pitkään, ja Dear Old Stockholm on ollut monien kuuluisien jazzmuusikkojen kotikin. Ennen kesällä pidetty Stockholm Jazz -festivaali on nykyään lokakuun puolivälissä. Muina aikoina kaupungissa on hyviä jazzklubeja, joissa voi tunnelmoida useimpina iltoina viikossa. Etenkin Gamla stan on aina ollut tunnettu alan klubeista. Niihin kuuluu kaupungin legendaarisin, ympäri vuoden toiminnassa oleva jazzklubi Stampen (Stora Nygatan 5 ) Gamla stanissa. Myös ydinkeskustassa voi kuulla jatsia. Siellä Glenn Miller Café (Brunnsgatan 21) lähellä Stureplania ja Fasching (Kungsgatan 63) lähellä päärautatieasemaa ovat klubeja, joissa soi usein jazz ja muu vastaava musiikki.

Rokkia, poppia ja muuta musiikkia voi Tukholmassa kuulla viikoittain niin suurissa esitystiloissa kuin klubeissakin. Globen on talvisin suurten nimien keikkapaikka, ja nykyään tällä samalla alueella on lukuisia urheiluareenoita, joissa on konsertteja ja muita tilaisuuksia. Niihin kuuluvat saman Globen-metroaseman vieressä olevat Hovet, joka on jäähalli, ja Tele2-jalkapallostadion, jossa on suuren luokan konsertteja kesäisin. Konsertteja on myös Solnassa sijaitsevalla Friends-areenalla [kartalla].

Lähempänä keskustaa Djurgårdenissa sijaitseva Cirkus on hyvä paikka kaikenlaisille keikoille aivan Skansenin vieressä. Rokkia ja raskaampaa metallia voi kuulla Debaser-klubeilla, joilla on myös tiskijukkia ja joiden kolmesta klubista yksi sijaitsee Medborgarplatsen-aukiolla. Södermalm on muutenkin kaupunginosa, jossa paitsi Medborgarplatsenin myös Slussenin ja Nytorget-aukion ympäristössä on kaikenlaista mielenkiintoista harva se ilta.

Päivitettyä tietoa Tukholman musiikkielämästä

Elokuvat ja teatteri

Tukholmassa on mahdollista seurata hyvin mainstream-elokuvia kuten Hollywood-hittejä monissa eri keskustan teattereissa, joissa lippujen hinnat ovat kotimaata vastaavia. Vastaan tulee myös muunlaisia elokuvia esittäviä teattereita.

Kuuluisimpia elokuvateattereita on Grand (Sveavägen 45), jossa Ruotsin entinen pääministeri Olof Palme näki viimeisen elokuvansa helmikuisena perjantai-iltana vuonna 1986. Toinen hyvä teatteri on saman yhtiön ylläpitämä Filmstaden (Hötorget). Tiedot kaikista Tukholmassa esitettävistä teattereista saa Visit Stockholm -sivuilta.

August Strindberg ja Ingmar Bergman ovat pitäneet huolen siitä, että Ruotsin maine suurena teatterimaana on ikuisesti sinetöity. Maan pääkaupungissa voi seurata teatterinäytöksiä ympäri vuoden, myös englannin kielellä. Hienoin teatterisali kaupungissa on pitkään Bergmanin johdossa ollut Dramaten (Nybroplan), jonka vuoden kohokohtia ovat Bergman-festivaalit elo-syyskuussa uuden kauden avajaisiksi. Nykyään kuitenkin paras paikka valita teatteriesitys tai muunkinlainen esitys on Kulturhuset (Sergels torg).

Jos haluaa seurata teatteria englannin kielellä, on International Theater Stockholmin (Götgatan 73) repertuaari tähän hyvä valinta. Teatterin esityksiä nähdään Boulevardteatern-teatterissa Södermalmissa, lähellä Medborgarplatsen-metroasemaa.

Globen
Globen Arenas on kesät talvet paikka, jossa voi seurata kaikenlaista, sillä siellä sijaitsee jäähalleja ja myös uusi jalkapallostadion.

Urheilu

Tukholmassa on niin kesäisin kuin talvisinkin paljon urheilutapahtumia. Talvisin jääkiekko on pääosassa, ja kesäkautena jalkapallo, yleisurheilu ja muut kesäiset urheilutapahtumat vetävät puoleensa runsaasti ihmisiä. Globen Arenas on kesät talvet paikka, jossa voi seurata kaikenlaista, sillä siellä sijaitsee jäähalleja ja myös uusi jalkapallostadion. Tänne pääsee nopeasti keskustasta metrolla.

Talvisin Globen-alueella sijaitseva Hovet-jäähalli on paras paikka seurata AIK:n ja Djurgårdenin joukkueita, jotka pelaavat SHL:ssä ja joskus myös suomalaisjoukkueita vastaan CHL:ssä. Hovetissa pelataan myös käsipalloa, ja nykyisin Ericsson Globen -hallissa, joka on Hovetin vieressä, on vain suuren luokan tapahtumia.

Uudella Globen-metroaseman vieressä sijaitsevalla Tele2-stadionilla pelaa Hammarby eli Bajen, ja siellä pelaa myös Djurgårdens IF. Stadionilla on myös muita jalkapallo-otteluita, kuten maaotteluita.

Solnassa sijaitseva Friends Arena [kartalla] on Tukholman AIK:n kotikenttä.

Kaikki Tukholman joukkueet pelaavat Ruotsin Allsvenskan-jalkapalloliigassa, ja joinain vuosina ne pääsevät myös Euroopan liigoihin.

Tietoa kaikista areenojen tapahtumista saa niiden verkkosivuilta.

Päivitettyä tietoa Tukholman urheilutapahtumista

Muut tapahtumat

Tukholmassa on kesät talvet valtava määrä tapahtumia laidasta laitaan. Erityisen paljon siellä on urheilu- ja kulttuuritapahtumia, ja suuren luokan tapahtumat kuten Kulturfestivalen, jotka pidetään elokuun puolenvälin paikkeilla, ovat monipuolisia tapahtumia, joiden yhteydessä on paljon ilmaista ja ainutlaatuista nähtävää.

Kaikki Tukholman tapahtumat Visit Stockholm -sivustolta.

Ilta- ja yöelämä

Tukholma on yöelämältään vilkas ja monipuolinen, ja sen baareissa, ravintoloissa ja yökerhoissa on otettu kaikki kansanryhmät huomioon. Edullisia baareja kaupungissa on vähän ydinkeskustan ja vanhankaupungin kaduilla, mutta Södermalmin Hornsgatan (metro: Mariatorget) ja Kungsholmenin Sankt Eriksgatan (metro: Fridhemsplan) etunenässä ovat paikkoja, joiden varrelta saa stor stark -tuopin 3-4 eurolla ja joiden baareilla on kesäaikaan terasseja ulkosalla.

Erinomaisia baareja edulliselle oluelle tai pubiaterialle mielivälle ovat Dovas-ravintolat, joilla on pisteet kummallakin tienoolla, osoitteissa Hornsgatan 84 ja Sankt Eriksgatan 53. Edulliselle oluelle suuntaavan on hyvä pitää mielessä, että kummankin baarin vieressä on lisää halpoja paikkoja, kuten Theodora (Sankt Eriksgatan 53), ja myös Hornsgatanilla on muutama muu edullinen drinkkipaikka. Ennen edullinen Medborgarplatsen-aukion tienoo ei enää ole edullinen, vaan esimerkiksi Den Gröne Jägaren -pubissa (Götgatan 64) tuoppi maksaa lähes 6 euroa.

Edullisimmat tuopit Tukholmassa maksavat 30 kruunusta ylöspäin, kuten Dovasissa. Keskihinta liikkuu 5-6 eurossa, ja yökerhoissa ja hienommissa paikoissa perustuoppi maksaa 6-8 euroa. Kalleimmat paikat ovat ydinkeskustassa, Gamla stanissa ja Östermalmilla, missä Stureplanilla juhliminen on kallista puuhaa ja pelkkä ovimiehen lahjominen voi maksaa 500 kruunua ja drinkit 150 kruunusta ylöspäin. Vaikka Tukholmassa maksukortit käyvät hyvin kaikkialla, on Stureplanilla ja muilla kerman suosimilla juhlimispaikoilla käteinen kuningas, ja suurilla seteleillä ilta etenee huomattavasti paremmin kuin korttia heiluttelemalla.

Jos haluaa kokeilla onneaan kaupungin kerman suosimassa paikassa, on Stureplanilla sijaitseva Sturehof tähän oiva paikka.

Medborgarplatsen on kaupungin vilkkain terassiaukio. Sen terassit täyttyvät totaalisesti kaikkina kauniina kesäiltoina, ja niin Götgatan Medborgarplatsenilta kohti Globenia kuin Folkungagatan ovat molemmat katuja, joilla on yöelämään viihtyneille soveltuvia baareja, jotka eivät enää ole kovin halpoja (olut 40-50 kruunua). Södermalmin Medborgarplatsenin tienoo on myös erinomaista seutua pikaruoille ja muille, usein myöhäänkin tarjottaville aterioille. Mikäli haluaa viettää iltaa hyvän aterian ja muutaman drinkin kanssa trendikkäässä ja sivistyneessä paikassa, ovat kadut heti Folkungagatanista etelään eli Globenia kohden tähän mitä parhaimpia paikkoja, etenkin Nytorget-aukion ympäristössä.

Norrmalm eli kaupungin ydinkeskusta on melko tylsä juhlapaikka, jonka baarit ovat nykyisin entistäkin kalliimpia ja turvatoimet ovat nekin tarkempia kuin ydinkeskustan ulkopuolella. Norrmalmissa on melkoisesti erilaisia anniskelupaikkoja, mutta täällä ei kannata kuin hätätapauksessa viettää iltaa muutaman oluen kanssa.

Jos Norrmalmissa haluaa juhlia kaikkein halutuimmalla tavalla, kannattaa siirtyä viikonloppuisin Kungsträdgårdenin laidalla sijaitsevaan Cafe Opera -yökerhoon (Karl XXI torg), joka jo pitkään on ollut kamppailemassa kaupungin trendikkäimmän illanviettopaikan tittelistä.

Gamla stan on kenties vähän menettänyt asemiaan juhlimispaikkana viime vuosikymmeninä. Kuitenkin etenkin keski-ikäiset ja sitä varttuneemmat viihtyvät mielellään sen ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa iltaisinkin, ja sen musiikkiklubit ovat eräitä kaupungin parhaita. Mikäli hotelli on täällä tai paikalla on vielä iltapuolella, on Gamla stan varteenotettava paikka ainakin käydä vähän haistelemassa kapakoiden ilmapiiriä.

Luotettavaa tietoa Tukholman baareista ja muista illanviettopaikoista

Homot ja lesbot

Tukholma on tietenkin vapaamielinen kaupunki seksuaalisuuden suhteen, eikä siellä oikeastaan missään katsota pahalla seksuaalisia vähemmistöjä.

Gamla stanin metroaseman vieressä sijaitseva Torget (Mälartorget 13) on hyvä paikka tavata ihmisiä ja saada tietoa parhaista menopaikoista. Toinen hyvä baari homoille ja lesboille on Side Track (Wollmar Yxkullsgatan 7) Mariatorget-metroaseman vieressä, Hornsgatanin muiden illanviettopaikkojen naapurissa. Kahville tai kaakaolle vanhassakaupungissa mieliville Chokladkoppen (Stortorget 18) on hyvä vierailupaikka.

Hyvä aika alan ihmisille vierailla Tukholmassa on Stockholm Pride, joka pidetään heinä-elokuussa.

Tukholman turisti-infon ylläpitämä blogi on hyvä tietolähde kaupunkiin suuntaaville homoille ja lesboille.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Pieni Matkaopas, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti