Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Alicante
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Santa Barbaran linnake
Benacantil-vuoren päällä oleva Santa Bàrbaran linnake näkyy rannalle ja moneen muuhun paikkaan, ja Alicantessa lomailevat käyvät yleensä ylhäällä ainakin ihailemassa upeita näköaloja.

Alicanten nähtävyyksiä ja rantoja

Alicantessa ei ole montaa perinteistä nähtävyyttä, mutta siellä on hieno vanhakaupunki, jossa on upeita kirkkoja, ja kaksikin linnaketta, jotka ovat Alicanten suosituimpia nähtävyyksiä. Alicanteen ei juurikaan lähdetä nähtävyyksiä katsomaan, mutta siellä nähtävyyksiksi luokilteltavia ovat myös lukuisat hiekkarannat, sekä pääsiäiseen että juhannukseen liittyvät juhlat ja Tabarcan saari, jonne valtaosa Alicantessa lomailevista suuntaa.

Turisti-infot

Alicanten nähtävyyksistä ja vierailupaikoista saa lisätietoa parhaiten paikan päällä turisti-infon pisteistä. Yksi keskeinen on kaupungintalon hallitsemalla aukiolla (Plaza de Ayuntamiento) [kartalla]. Rautatieasemalla on myös turisti-info, ja Ramblan varrella numerossa 41 on turisti-info, lähellä kauppahallia ja Mercado-asemaa.

Castillo de Santa Bàrbara

Alicanten suurin nähtävyys on suuri, 166 metriä korkean Benacantil-vuoren päällä oleva Santa Bàrbaran linnake. Linnake näkyy rannalle ja moneen muuhun paikkaan, ja Alicantessa lomailevat käyvät yleensä ylhäällä ainakin ihailemassa upeita näköaloja. Linnakkeen tiloissa toimii myös kaupunginmuseo, jossa oppii helposti ja nopeasti Alicanten historiasta ja nykypäivästä.

Linnaketta alettiin rakentaa maurien eli arabien vallan aikana, Alicanten tienoilta maurit vetäytyivät jo 1200-luvulla ja he olivat Iberian niemimaan hallitsijoita 700-luvulta aina vuoteen 1492. Linnakkeen historia on pitkä ja värikäs, ja siellä pitivät jöötä monet eri armeijat: Alfonso X Viisas, aragonialaiset, ranskalaiset ja englantilaiset. 1700-luvulta lähtien linnake ei enää ollut sotilaallisesti tärkeä tukikohta, vaan sitä käytettiin vankilana ja muihin tarkoituksiin.

Pitkän aikaa linnake oli täysin tyhjänä ja hylättynä, ja vasta vuonna 1963 se avattiin yleisölle. Jo tällöin nousua ylös helpottamaan rakennettiin kaksi hissiä, ja itse linnake on jaettu kolmeen eri osaan. Kaikenlaista nähtävää on myös rinteillä, joista mereen päin olevat ovat paljaita mutta sisämaahan päin olevilla rinteillä on puita, kasvillisuutta ja erilaisia merkkejä muinaisista ajoista, kuten pronssikaudesta ja Rooman valtakunnan ajoista. Paras paikka näköaloille ja muulle linnaketta ympäröivien puistoalueiden tarjonnalle on Ereta-puisto [kartalla]. Hyvä tilaisuus nauttia näköaloista niin päivisin kuin iltaisinkin kuten myös hyvistä ruoista ja alueen aina virkistävästä ilmapiiristä on ravintola La Ereta, jonne voi alkuun päästäkseen vaikka porhaltaa muualta kaupungista taksilla.

Linnakkeelle voi nousta kävellen, sinne voi mennä autolla ja suosituinta sinne on nousta varsin huokeahintaisella hissillä, joka lähtee osoitteesta Carrer de Jovellanos 1 [kartalla], Playa del Postiguet -linja-autopysäkin vierestä, kohdassa jossa rantatie muuttuu Juan Bautista Lafora -nimiseksi. Hissiin on 2,70 euron liput, jotka kattavat myös paluumatkan alas, eikä itse linnakkeeseen tai museoon ole erillistä pääsymaksua.

Hissi liikkuu linnakkeen aukioloaikaan, ja sitä varten pitää olla kolikoita, sillä liput ostetaan automaatista. Hissi kulkee klo 10–19.45, ja jos viimeisestä hissistä myöhästyy, täytyy kävellä alas tai soittaa taksi paikalle. Viimeinen hissi ylöspäin lähtee klo 19.20 ja alaspäin klo 19.40.

Museo on avoinna vähän erilaisin ajoin, ja jos sinne mielii tutustumaan Alicanten historiaan, kannattaa paikalle tulla klo 10–14.30 ja klo 16–20. Linnakkeella on kafeteria, jossa voi syödä ja ihailla koko Alicanten lahdelle antavia näkymiä, ja se on avoinna talvisin klo 10–20 ja kesällä pidempään.

Linnakkeelle voi myös tulla opastetulle kierrokselle. Kierros, johon kuuluu tunnin opastettu kierros linnakkeella ja museossa ja sen jälkeen huikeilla näköaloilla höystetty lounas, maksaa 50 euroa. Koko kierros kestää 3½ tuntia, ja se tehdään la–su klo 12.30 alkaen.

Castillo De San Fernando

Alicanten toinen, huomattavasti vaatimattomampi ja vähemmän suosittu vierailupaikka on San Fernandon linnake [kartalla]. Se ei ole aivan ydinkeskustassa, mutta sinne voi olla etenkin kuumana ja kiireisenä kesäpäivänä hyvä lähteä. Linnaketta ympäröivät Tossal-vuoren kukkulat ovat puiden ja muun kasvillisuuden peitossa, ja kukkuloilla on linnan lisäksi kaikenlaista muutakin mielenkiintoista. Päivittäin klo 8–01 avoinna oleva Cerveceria Monte Tossal -ravintola on nimensä mukaisesti paikka, jossa on hyvä nauttia kylmää olutta ja jossa on tapaksia ja suurempiakin annoksia. Sieltä on hyvät näkymät, ja hintataso on kohtuullinen. Aivan ravintolan vieressä on minigolf-rata, ja jonkin matkan päässä siitä on Skatepark [kartalla].

Linnake valmistui 1800-luvun alussa, sillä ranskalaisten epäiltiin suunnittelevan hyökkäystä Alicanteen, mutta odotettua hyökkäystä ei ikinä tullut. Ranskalaiset lähtivätkin Napoleonin johdolla kuuluisalle Venäjän-valloitusretkelle, ja San Fernandon linnakkeella ei oikeastaan ikinä ole ollut mitään virkaa. Tähän vaikutti myös se, että linnake rakennettiin niin nopeaan tahtiin, että siinä on erilaisia virheitä ja puutteita. Vasta viime vuosikymmenien aikana sitä on alettu arvostaa merkittävänä nähtävyytenä, ja osia siitä on kunnostettu.

Suurin syy lähteä kapuamaan ylös linnakkeelle on sieltä avautuva näkymä, joka antaa erilaista näkökulmaa kaupunkiin kuin Santa Bàrbaran linnakkeen näkymä. Linnakkeella on kaikenlaisia käytäviä, portaikkoja ja muuta linnakkeeseen liittyvää, ja etenkin lapsiperheet mielellään viettävät siellä aikaa. Linnaketta ympäröivillä rinteillä on niilläkin kaikenlaista lapsia ja nuoria kiinnostavaa kuten leikkipuistoja ja rullaluistinrata, ja nimenomaan perheet voivat viihtyä täällä useamman tunnin ajan.

Linnakkeelle ja muuallekin kukkuloille voi saapua monella eri tapaa. Tietysti voi aina tulla tänne taksilla, ja yksi tapa siirtyä kohti huippua on mennä taksilla tai julkisilla Estadio José Rico Pérez -stadionille [kartalla] ja alkaa kavuta sieltä ylöspäin. Tietysti voi tulla myös lähemmäs ravintolaa, liikenneympyrälle [kartalla], jolla on linja-autopysäkit nimeltään ”Tossal 1” ja ”Tossal 2”. Tämä on vaihtoehto, joka vie vähemmän aikaa, mutta tällöin osa rinteistä jää luultavasti näkemättä.

Playa del Postiguet
Playa del Postiguet on 900 metriä pitkä hiekkaranta, jonka vierellä kulkeva pitkä rantapromenadi on suosittu kävely- ja lenkkeilypaikka.

Hiekkarannat

Alicante kuuluu niihin harvoihin Euroopan suurkaupunkeihin, joilla on pitkä hienohiekkainen uimaranta, ja myös Alicanten ympäristön hiekkarannat ovat tunnettuja ja pelkästään niiden takia alueelle lähdetään lomailemaan. Alicanten päähiekkaranta on jonkinlaisessa toiminnassa lähes ympäri vuoden, mutta keskikesä heinä- ja elokuussa on kaupunkirannalla ja myös monilla muilla ympäristön rannoilla aikaa, jolloin vapaita sijoja on vaikea löytää.

Postiguet

Playa del Postiguet [kartalla] on Marinan vieressä ja sekä vanhankaupungin että vuoren päällä olevan linnakkeen edustalla oleva 900 metriä pitkä hiekkaranta. Etenkin sen ja Marinan eli huvipursisataman välissä on terasseja, joilla voi ympäri vuoden nauttia rannan tunnelmasta. Terassit ovat pitkän rantapromenadin varrella, ja promenadi on suosittu kävely- ja lenkkeilypaikka niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Sen vieressä rannalla on useita lasten leikkipaikkoja, ja ranta on hyvä perheille. Ympäri vuoden ranta on vilkas viikonloppuisin, ja etenkin sunnuntaisin sinne talvisinkin hyvinä päivinä saapuu paljon paikallisia. Rannalla ei sinänsä ole mitään laitevuokrausta tai harrastusmahdollisuuksia, vaan siellä lähinnä maataan auringossa ja käydään uimassa hyvin kirkkaissa vesissä.

San Juan ja El Campello

Suosittu kesäkauden aikana on myös San Juanin ranta [kartalla], joka sijaitsee kuuden kilometrin päässä Alicanten keskustasta. Tämä usean kilometrin pituinen ranta on tunnettu hienohiekkaisuudestaan kautta Espanjan, mutta se ei ole mikään hyvin varusteltu hiekkaranta. Sen tuntumassa on baareja, kahviloita ja ravintoloita, ja siellä on mukava oleskella vaikka koko päivän, mutta siellä ei ole sellaista vuokraustoimintaa, jota monella muulla rannalla on. Alueen vetonauloihin kuuluu myös golf-kenttä, jonka yhteydessä olevassa hotellissa pelkälle golf-matkalle tännepäin saapuvat yöpyvät.

Rannan pääosiin pääsee Alicanten keskustasta 30 minuutissa raitiovaunulinjalla L4, joka tulee Luceros-aukiolta rannan ja turisti-infon viereen Plaza la Coruña -aukiolle. El Campelloon [kartalla] pääsee suoraan raitiovaunulinjalla L3, ja kyytiin voi nousta kuten muihinkin ratikoihin Luceros- tai Mercado-asemalla. Ratikkamatka El Campelloon Luceros-aukiolta kestää puoli tuntia, ja rannalla on maailmanluokan palvelut terassiravintoloista vuokrauspisteisiin. El Campellon kylä on mukava paikka kävellä, sen satamassa on usein kalamarkkinoita ja siellä on hyvää tunnelmaa ympäri vuoden.

Playa los Arenales

12 kilometrin päässä Alicanten keskustasta etelään sijaitseva Arenales-ranta [kartalla] on yksi alueen miellyttävimpiä ja rauhallisimpia rantoja. Tämä myös Arenales les Sol -nimellä tunnettu ranta on Elchen tuntumassa, joten palmuja riittää ja dyynitkin ovat melkoisia. Palvelut ovat varsin hyvät, ja rannan tuntumassa on useita terasseja, ja eniten kaikenlaista on varsinaisen kuumimman rantakauden aikana kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Eniten kaikenlaista kesän aikana on tiistaisin ja perjantaisin, jolloin rannan tuntumassa pidetään suuret markkinat. Ranta on tunnettu etenkin siitä, että se on hyvä purjelautailulle, ja rannalla on alan vuokrauspisteitä. Yksi suosittu aktiviteetti täälläpäin on myös kävellä rantapromenadia pitkin, etenkin auringonlaskun aikoihin, El Carabassiin, ja tämä matka usein myös pyöräillään.

Lisää Alicanten ympäristön ja etenkin Benidormin rannoista voi lukea Alicante.comista

Tabarcalle kulkeva laiva
Tabarcalle pääsee monesta eri paikasta laivalla ja moni Alicantessa lomaileva suuntaa sinne ainakin muutamaksi tunniksi.

Isla de Tabarca – Tabarcan saari

Parinkymmenen kilometrin päässä Alicantesta sijaitsee saari nimeltään Tabarca [kartalla], jonne pääsee monesta eri paikasta laivalla ja jonne moni Alicantessa lomaileva suuntaa ainakin muutamaksi tunniksi. Sinne on helppo mennä myös Benidormista, ja ympäri vuoden parhaat yhteydet sinne ovat Santa Polasta, joka on Alicantesta parikymmentä kilometriä etelään.

Tabarcaa on tapana kutsua ”Alicanten saareksi”, ja se on erittäin suosittu päiväretkikohde kesällä ja lähes ympäri vuoden viikonloppuisin. Heinä- ja elokuun aikana laivat ja saari ovat tupaten täynnä, ja kesäpäivänä siellä yleensä käy yli 3000 vierailijaa. Valtaosa menee Tabarcaan päiväksi, mutta siellä on leirintäalueita, halpoja hotelleja ja korkeatasoinen hotelli, ja näin siellä voi viihtyä yön ylikin. Laivat saapuvat Caleta-satamaan, joka on saaren keskiosissa. Saaren mantereenpuoleinen osa ja keskiosa ovat alueet, joilla kaikki ravintolat ja hotellit sijaitsevat. Niillä on myös muutama nähtävyys, kuten Iglesia de San Pedro y San Pablo eli Pietarin ja Paavalin kirkko, joka on erikoiseen, linnamaiseen barokkityyliin rakennettu.

Saari on vain 1800 metriä leveä, joten sen itäpuolelle on hyvä myös kävellä, ja siellä ensimmäinen mielenkiintoinen maamerkki on Torre de San José, 28 metriä korkea, pyramidimainen vahtitorni. Tabarca tunnetaan tasaisesta maastostaan, sitä kutsutaan Isla Planaksi eli tasaiseksi saareksi, ja näin siellä on kenen tahansa helppo patikoida.

Tämä on alueen ainoa ympärivuotisesti asutettu saari, joskin talviaikaan siellä on vain 30 asukasta. Se on erittäin tunnettu luonnostaan ja merielämästään, joita sinne voi pelkästään lähteä tutkimaan pitkiksikin ajoiksi. Saaren vetonauloja ovat myös sen hiekkarannat, joita siellä on joka lähtöön. Hengenpelastajia rannoilla on pääsiäisviikolla, joka on erittäin vilkas ajankohta vierailla täällä, ja heinäkuun ensimmäisestä päivästä syyskuun 15. päivään, mikä onkin se oikea kuuma, hektinen rantaloma-aika Alicantessa ja sen ympäristössä. Tabarca on myös erinomainen paikka harrastaa vesilajeja, kuten purjelautailua. Tabarcassa on tunnetusti myös hyvät ruoat, ja siellä grillatut merenelävät ja riisipohjaiset muhennokset ovat yleisimpiä ruokia.

Alicanten Marinasta lähtee laivoja Tabarcaan ympäri vuoden, ja ne lähtevät suurin piirtein satama-alueen puolivälissä olevasta laiturista [kartalla]. Muulloin kuin pääsiäisviikolla ja keskikesällä laivat lähtevät Alicantesta klo 11 ja Tabarcasta takaisin Alicanteen klo 16.30. Merimatka kestää 50 minuuttia suuntaansa, ja edestakainen matka maksaa parinkymmenen euron paikkeilla. Laivoista vastaa Kon Tiki, jonka sivuilta näkee kunkin vuodenajan aikataulun. Alicantesta laivat lähtevät satama-altaan keskiosista [kartalla].

Tabarcaan pääsee helposti myös Santa Polasta, Benidormista ja Torreviejasta. Benidormista sinne pääsee vain keskikesän aikana, mutta muista paikoista ympäri vuoden. Vuoroja on eniten pääsiäisviikolla ja heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin, ja tiiviimpään tahtiin kulkevat ympäri vuoden laivat väliä San Pola – Tabarca. Your Spain kertoo kaikista yhteyksistä mantereen ja saaren välillä.

Uskontoon liittyvät juhlat – Pääsiäinen ja juhannus

Alicantessa ja sen ympäristössä suurimmat tapahtumat, jotka ovat todellisia nähtävyyksiä, ovat pitkä pääsiäisviikko ja sitä seuraava viikko ja juhannuksen tienoille ajoittuva juhlinta, joka liittyy aivan samoihin asioihin kuin Suomen juhannus. Alicantessa on kulkueita kumpanakin ajankohtana, ja juhannuksena se on alueen keskus juhlinnalle. Pääsiäisenä kuitenkin on hyvä käväistä myös muissa kaupungeissa, ja etenkin Alcoyssa, Elchessä ja Murciassa on pääsiäisjuhlia, jotka tunnetaan kautta maan.

Näistä juhlista pääsiäisviikko on hyvin suosittu vierailuaika, mutta itse Alicantessa ei tällöin ole valtavia määriä vierailijoita. Tälllöin lähinnä pienemmät paikkakunnat kuten Alcoy ja Elche ovat tupaten täynnä, niin että niihin on paras tällöin tehdä pidemmän oleskelun sijaan päiväretki. Juhannus on ajankohta, joka on vielä suhteellisen rauhallista aikaa Alicantessa, ja juhannusviikon jälkeen alkaa Alicanteen ja sen ympäristöön ilmestymään entistä enemmän rauhatonta juhlakansaa.

Pääsiäinen

Alicantessa pääsiäisviikko eli Semana Santa alkaa palmusunnuntaina ja päättyy viikkoa myöhemmin pääsiäissunnuntaina. Tämän viikon aikana kullakin kirkollisella veljeskunnalla on oma kulkueensa, ja kulkueet nähdään Ramblalla, puistobulevardilla jota Alicantessa kutsutaan myös Venia-nimellä ja joka kulkee uuden keskustan ja vanhankaupungin välissä. Paras tapa nähdä kulkueita on mennä Ramblan varrelle aamu- tai iltapäivällä, ja näyttävimmät paraatikulkueet ovat palmusunnuntaina klo 11.30, pitkänäperjantaina klo 11 ja pääsiäissunnuntaina klo 10.30.

Jos haluaa nähdä muitakin juhlia ja paraateja pääsiäisviikolla tai sitä seuraavalla viikolla, kannattaa vierailla myös muissa alueen kaupungeissa. Parhaat palmusunnuntain juhlistukset ovat tietenkin palmumetsistään tunnetussa Elchessä. Murcian pääsiäiskulkueet ovat erityisen värikkäitä ja tunnettuja, ja Murciaan kannattaa lähteä myös pääsiäistä seuraavalla viikolla. Tällöin tiistaina on suuri, maatalousaiheinen kulkue, ja lauantaina pidetään päätösjuhlat, jolloin tietenkin ilo otetaan irti monella eri tavalla.

Alicanten ja Alcoyn San Jorgen päivä

Jos Alicantessa on pääsiäisviikkoa seuraavina viikkoina, on siellä luvassa suuri, hulvaton Fiesta de San Jorge, joka ajoittuu yleensä Pyhän Yrjänän päivälle, joka on 23.4. mutta joka vähän riippuu pääsiäisen ajankohdasta. Juhlat kestävät kolmen päivän ajan, ja kaikki juhlintaan ja kulkueisiin liittyvä lopuksi poltetaan keskiyöllä sytytettävällä roviolla.

60 kilometrin päässä sijaitsevassa Alcoyssa on myös suuri San Jorgen eli Pyhän Yrjänän päivä 23.4. (Día de San Jorge). Juhlia esiintyy jo ennen tätä päivää, yleensä ensimmäiset kuun alussa, ja Alcoyssa on juhlatunnelmaa lähes koko huhtikuun ajan. Alcoyssa ei ole kovin paljon majapaikkoja, ja edullisempi ja mukavampi vaihtoehto on käväistä Alcoyssa Alicantesta. Spain.infosta voi lukea lisää Alcoysta

Juhannus

Kuten Suomessakin, juhannus on Espanjassa vuoden valoisin vuorokausi, ja sitä juhlistetaan San Juanin päivänä, joka 23.–24.6. vastaa suomalaista juhannusta. Juhlallisuudet kestävät kolmen vuorokauden ajan, ja vaikka juhlinta poikkeaa lähes kaikessa täydellisesti Suomen juhannuksesta, on niissä yksi yhteinen tärkeä piirre: kokot. Noche de San Juan eli juhannusyö on kaikin tavoin tärkeä, ja puoliltaöin poltetaan roviolla eli kokolla (hoguera) kaikki kulkueiden rekvisiitat ja koristeet.

Lisätietoa

Alicanten viralliset turistisivut esittelevät lisää kaikenlaista nähtävää Alicantesta ja sen ympäristöstä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti