- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Alle tunnin matkan päässä Barcelonasta sijaitseva Sitges on yksi Espanjan miellyttävimpiä ja kansainvälisimpiä rannikkokaupunkeja, ja se on hyvä vierailupaikka niin lyhyelle kuin pidemmällekin lomalle. Se on erityisen suosittu päiväretkikohde, ja siellä käydään paljon ympäri vuoden etenkin viikonloppuisin.
Pitkä kesäkausi, joka alkaa jo maaliskuussa ja päättyy vasta marraskuussa, tuo Sitgesiin paljon ihmisiä paitsi päiväretkelle mutta myös pidemmälle oleskelulle. Sitges on erinomainen kaupunkimainen rantalomapaikka, jossa englantia puhutaan paremmin kuin muualla Espanjassa ja jossa on kansainvälinen ja rento ilmapiiri. Tyyliä Sitgesillä on myös, ja niin se kuin kaiken korkea tasokin ovat tehneet siitä kaikin tavoin tavanomaista kalliimman lomapaikan.
Sitgesin parhaisiin puoliin kuuluvat rannan, ilmapiirin ja ilmaston lisäksi ruoat, joita siellä on niin paikallisia kuin muualta maailmastakin peräisin olevia. Merenelävät ovat täällä suurinta herkkua, ja illan hämärtyessä Sitgesin rantapromenadit ovat hyviä paitsi terassiaterialle myös illanvietolle. Sitges on erityisesti homojen ja lesbojen suosiossa, eikä se ole kovin suosittu paikka perheille viettää viikon lomia. Sitges on kuitenkin päiväretkikohteena suositeltava perheillekin, ja pidempää lomaa siellä voivat viettää kaikki pariskunnista porukoihin. Sitgesiin kannattaa lähteä rantalomalle huhtikuulta lokakuulle, mutta päiväretkellä tässä normaalia luovemmassa ja miellyttävämmässä pikkukaupungissa voi hyvin käydä ympäri vuoden.
Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Sitgesiin
Sitgesissä on miellyttävä ilmasto, joka mahdollistaa sinne matkustamisen ympäri vuoden. Siellä on kesä- ja talvikausi, jotka poikkeavat melkoisesti toisistaan, mutta aurinko on koko vuoden lämmin ja huonot säät kestävät ympäri vuoden vain lyhyitä aikoja.
Sitgesin kesäkausi alkaa jo maaliskuussa, jolloin kuun puolivälissä yöt lämpenevät ja päivisin on yleensä yli 16 astetta. Uimaan ei tällöin vielä monikaan mene, mutta vedessä näkyy ihmisiä veneilemässä ja muutakin harrastamassa kauniina päivinä ympäri vuoden.
Varsinainen rantakausi, jolloin on öisinkin suhteellisen lämmintä, alkaa huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Tällöin öisin alkaa olla lähellä 15 astetta, ja päivälämpötilat kohoavat yli 20:en asteen. Päivälämpötilalukemat ovat kuitenkin ympäri vuoden hämääviä, sillä auringossa voi olla hyvinkin kuumaa silloin kun varjossa on vain 15 astetta.
Kesä, jolloin heinä-elokuussa lämpötilat yleensä kohoavat lähelle 30:tä astetta ja öisin on usein yli 20 astetta, jatkuu lämpimänä aina lokakuun alkuun. Vuodesta toiseen lämpimien säiden jatkuminen vaihtelee, mutta yleensä rantakelit jatkuvat ainakin lokakuun loppupuolelle. Merivesi on syksyllä lämpimämpää kuin keväällä, ja uida voi aina marraskuulle. Marraskuu on usein vielä varsin mukava kuukausi, ja silloin päivisin on lähellä 20:tä astetta ja öisin 10 asteen tienoilla, mutta syksyn myrskyt ja sateet, joita voi olla jo lokakuun lopulla, tuovat joka syksy huonoja ilmoja muutaman päivän jaksoissa.
Talvikausi alkaa marras-joulukuun vaihteessa, mutta se ei juurikaan tuo dramatiikkaa Sitgesiin. Terassit pysyvät katukuvassa ympäri vuoden, mutta öisin ja päivisinkin varjossa voi olla viileää tai jopa kylmää. Joulukuun jälkipuoliskolta helmikuun loppuun on päivisin usein alle 15 astetta mutta tällöinkin auringossa on lämmintä. Ajoittain voi tulla hyvinkin kylmää, niin että päivisin on alle 10 astetta ja öisin lähes pakkasta, ja normaalia kylmempi talvi koettiin viimeksi 2017–18.
Kaikkein parhaan kuvan Sitgesin talvikauden lämpötiloista saa kun tarkastelee aika ajoin säätiedotusta. Yleisesti ottaen lämpötilat heittelevät vähän, ja läpi talven päivisin on 12–15 astetta, öisin 5–10 astetta.
Sitges on Barcelonan tavoin mahdollinen matkakohde ympäri vuoden. Jos sinne matkustaa joulukuun alkupuolelta maaliskuun puoliväliin, kannattaa katsoa majapaikka, jossa on lämmitysmahdollisuus. Jos sinne matkustaa juhannuksen tienoilta syyskuun puoliväliin, on ilmastointi monelle välttämätön.
Vilkkain aika matkustaa Sitgesiin on elokuussa, ja myös kuumat heinä- ja syyskuut ovat perinteisesti muita kuukausia vilkkaampia. Laskiaiskarnevaalit, jotka ovat tammikuun lopun ja maaliskuun alun välisenä aikana, tuovat normaalia enemmän ihmisiä Sitgesiin. Pääsiäinen, joka perinteisesti aloittaa kesän matkustuskauden, on sekin normaalia vilkkaampi aika olla Sitgesissä.
Jos Sitgesiin matkustaa noina aikoina, kannattaa huone varata useita kuukausia etukäteen. Sitges on käypä päiväretkikohde ympäri vuoden, mutta sinne suuntaa aina viikonloppuisin enemmän ihmisiä kuin muulloin, ja tämä trendi on erityisen näkyvä kesäkaudella kuten myös talven aurinkoisina ja normaalia lämpimämpinä viikonloppuina.
Sitgesissä on jonkin verran nähtävyyksiä, joihin kuuluu kaunista arkkitehtuuria ja museoita, ja eniten nähtävää on pienen, kahden rannan välissä olevassa vanhassakaupungissa. Sen maamerkki on kaunis kirkko, ja siellä on muutama museo ja muu vierailupaikka, joissa voi ainakin käväistä.
Sitgesin turisti-info on rautatieaseman vieressä. Se on päivittäin hyvin avoinna, ja sieltä saa kartan ja tietoa kaikesta mahdollisesta sekä Sitgesiin että muuhun Costa Bravaan liittyvästä.
Sitgesin tunnusmerkkeihin kuuluvat modernista- eli katalaaniksi sanottuna modernisme-tyyliä edustavat rakennukset, ja tätä tyylisuuntaustahan edustavat myös Barcelonan kuuluisimmat Gaudín työt. Se on läheisessä yhteydessä muihin 1900-luvun alun eurooppalaisiin tyyleihin, joita ovat etenkin Art Nouveau ja Jugendstil. Modernismin kulta-aika oli Barcelonan vuoden 1888 maailmannäyttelystä aina Joan Maragallin vuonna 1911 tapahtuneeseen kuolemaan asti.
Sitgesissä voi katsella modernisme-tyyliä edustavia rakennuksia, ja niitä tulee vastaan kaikkialla keskustan alueella. Jos lähtee kävelemään rautatieasemalta kohti rantaa, kannattaa valita katu nimeltään Carrer de l’Illa de Cuba, jonka varrella numerossa 35 on vuonna 1902 valmistunut Can Bonaventura Blay [kartalla]. Siihen on mahdollista tutustua hyvin läheisesti, sillä nykyään sen suojissa on Hotel el Xalet. Samoissa kortteleissa on vielä seuraavassa kadunkulmauksessa sijaitseva Can Manuel Planas [kartalla], joka valmistui tyylisuuntauksen hyvin aktiivisena vuonna 1908.
Parhaiden ostos- ja ravintolakatujen risteyksessä oleva Can Bartomeu Carbonell [kartalla] kuuluu tyylisuuntausta edustaviin rakennuksiin, ja etenkin kellotorni on kuuluisa ja huomion arvoinen.
Aivan lähellä kellotornia sijaitsee Museu Romàntic [kartalla], joka ei kuulu modernisme-tyylisuuntaukseen vaan se on rakennettu noin vuosisata ennen sitä. Myöhäisklassista suuntausta edustavassa rakennuksessa, aivan parhaiden ostoskatujen vieressä, voi tutustua taiteeseen. Kokoelmissa on ollut Picassoa, El Grecoa ja muidenkin tunnettujen taiteilijoiden töitä, mutta viime vuosina museo on ollut suljettuna. Sen piti avautua jo vuonna 2016, mutta kevääseen 2018 mennessä sitä ei oltu vielä saatu valmiiksi. Verkkosivuilta voi katsoa koska se taas avataan.
Lisää kauniita 1900-luvun alun rakennuksia tulee vastaan merenrannalla, jonka edustalla kulkeva Passeig de la Ribera kuuluu Euroopan hienoimpien rantabulevardien joukkoon. Sen varrella oleva Hotel Celimar on ottanut haltuunsa kauniin rakennuksen nimeltään Can Simó Llauradó, joka valmistui vuonna 1908 ja joka on numerossa 20.
Modernismia eli katalonialaista jugendia tulee vastaan muuallakin, ja Sitgesissä on muidenkin kauniiden rakennusten takia hyvä kulkea silmät auki ja ympäristöön huomiota kiinnittäen.
Kahden rannan välissä oleva pieni vanhakaupunki on paikka, jossa on useita museoita ja muita vierailupaikkoja. Sen näkyvin maamerkki on Parròquia (tai Església) de Sant Bartomeu i Santa Tecla [ kuva ], joka on Sitgesin symboleita ja joka antaa rannalle ja rantabulevardille aivan omaa, ainutlaatuista tunnelmaansa. Päästääkseen vanhaankaupunkiin keskustan puolelta pitää vain aallonmurtajan vierestä kulkea portaat ylös ja ohi kirkon kohti alueita, joilla taiteilijat ja käsityöläiset myyvät korujaan ja muita tuotteitaan ja jossa on vieläkin eräänlaista hipahtavaa ja vapaamielistä tunnelmaa.
Sitgesin monet museot ovat maanantaisin kiinni ja avoinna kesäkaudella jonkin verran pidempään kuin talvikaudella, joka on marraskuun alusta helmikuun loppuun. Monet museot avataan klo 10 ja ne suljetaan klo 17–20. Museoiden ja muidenkin vierailupaikkojen aukioloaikoja voi katsella Sitgesin museoita esittelevällä sivulla. Samoilla sivuilla on myös tietoa museoiden pääsymaksuista, jotka vaihtelevat melkoisesti. Alle 13-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään kaikkiin paikkoihin, ja on olemassa myös yhteislippuja, joita on hyvä katsella siinä tapauksessa, että aikoo moneen museoon.
Kirkon jälkeen seuraava merkittävä vierailupaikka, joka on nimenomaan katukauppiaiden suosiossa olevan myyntipaikan vieressä, on Palau Maricel, jossa on suosittu Museu del Maricel [kartalla]. Se on monipuolinen taidemuseo, jossa on esillä erilaisia tyylisuuntauksia, mutta pääasiallisesti siellä on katalonialaista taidetta, eri tyylisuuntauksia edustavia veistoksia ja erilaisia käsitöitä keskiajalta 1900-luvulle. Maricel-palatsiin on yksinään viiden euron pääsymaksu, ja on olemassa myös yhteislippuja, joilla pääsee Cau Ferratin museoon. Museo on avoinna aina klo 10 alkaen vähintään klo 17 asti, keskikesällä klo 20 asti.
Seuraava maamerkki vanhassakaupungissa on museo nimeltään Cau Ferrat [kartalla], joka yhdessä Maricel-museon kanssa on vanhankaupungin suosituin vierailupaikka. Se on modernisme-tyyliä edustavassa rakennuksessa, jonka arkkitehti (Santiago Rusiñol) oli yksi tyylisuuntauksen pioneereja. Hän järjesti 1900-luvun vaihteen aikaan Sitgesissä suuria taidenäyttelyitä, ja ne antoivat kylälle luovan, taiteilijoita puoleensa vetävän maineen. Hän asui tässä talossa, johon hän sijoitti sekä omaa että aikalaistensa kuten Picasson taidetta, ja taiteen lisäksi rakennustyyliin ja hienoon tunnelmaan tulee kiinnitettyä huomiota. Tarjolla on paitsi modernisme-tyylisuuntauksen mukaisesti hulppeasti sisustettuja huoneita ja modernia taidetta myös hyvin vanhaa taidetta antiikin ajoilta. Vierailu sekä Cau Ferratissa että Maricel-palatsissa maksaa yhteensä 10 euroa, ja museo on aivan samoin ajoin avoinna kuin Maricel-palatsi eli suljettu maanantaisin ja aina avoinna vähintään klo 10–17.
Varsinaisista taidemuseoista vanhassakaupungissa sijaitseva La Fundació Stämpfli [kartalla] on nykytaiteen museo. Sen kokoelmissa on taidetta 1960-luvulta eteenpäin, ja taiteilijoiden kuten Oliver Mossetin ja Takisin joukossa on kaikkialta maailmasta peräisin olevia. Taulujen lisäksi siellä on esillä veistoksia ja muitakin taidelajeja, ja taidetta on esillä kahdessa eri rakennuksessa. Museo on avoinna hyvin rajallisesti eli vain viikonloppuisin, ja silloinkin niin että perjantaisin ollaan avoinna illalla pari kolme tuntia. Pääsymaksu aikuisilta on viisi euroa.
Visit Sitges esittelee museoita
TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja näkemistä Sitgesissä.
Sitges ei ole mikään erilaisten aktiviteettien ja ajanvietemahdollisuuksien keskus, mutta sen keskustassa on pitkiä rantoja, siellä on mukava ainakin vähän pyöräillä ja myös purjehtiminen on mahdollista Sitgesin päärannan tuntumassa. Rannoilla voi tehdä kaikenlaista muutakin, ja tietysti Sitgesin ympäristössä voi niin halutessaan pelata tennistä tai golfia, ja siellä voi myös ratsastaa tai patikoida. Sitgesistä voi lähteä veneretkille, ja on hyvä olla tietoinen siitä, että kaikkein paras aika, jolloin kaikki palvelut ovat toiminnassa, on toukokuun puolivälistä syyskuun loppupuolelle mutta myös huhtikuulta aina marraskuun alkuun on jonkin verran palveluita, eniten viikonloppuisin.
Sitgesin keskustassa on vanhankaupungin molemmilla puolilla kaksi houkuttelevaa hiekkarantaa, ja ne ovat lähes ympärivuotisessa käytössä. Eniten kaikenlaista kuten vuokraamoja rannoilla on toukokuulta syyskuun loppuun, mutta varsinainen rantakausi näillä tienoin on ainakin teoriassa maaliskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin. Vaikka talvikuukausina rannat ovat usein tyhjiä, on ajoittain niin lämmintä, että auringonpalvojia näkyy keskitalvellakin. Huomionarvoinen seikka on se, että katalaaninkielistä sanaa rannalle eli ”platjaa” käytetään paikan päällä eikä espanjankielistä ”playaa” näy juuri muualla kuin matkaesitteiden sivuilla.
Platja de la Fragata ja Platja de la Ribera ovat keskustarannat, jotka ovat kaikkein suosituimpia ja joilla on eniten palveluita. Ne ovat pitkän rantapromenadin vieressä, ja tämän promenadin varrella on valtava määrä kahviloita ja ravintoloita. Ympäri vuoden toiminnassa olevat, lähinnä grillikaloja tarjoavat rantaravintolat (Chiringuitos tai Xiringuitos) ovat parhaita mutta myös suosituimpia paikkoja syödä rannan tuntumassa. Kauas ei rannalta tarvitse mistään syystä lähteä, mutta rannat ovat hyvin vilkkaita koko kesäkauden ajan viikonloppuisin ja täysin tukossa heinä- ja elokuussa. Jos Sitgesiin mielii keskustarannalle aurinkoa palvomaan ja perinteistä rantalomaa viettämään, parhaita aikoja ovat touko-, kesä- ja syyskuu, ja myös lokakuussa on vielä usein rantakelejä. Mahdollisuuksien mukaan viikonloppuja kannattaa vältellä koko kesäkauden ajan, sillä silloin kaupunkiin saapuu melkoinen määrä vierailijoita, joista valtaosa viettää aikaa näiden rantojen tuntumassa.
Sitgesin rannat jatkuvat eteläsuuntaan kilometrien matkan, ja mitä kauemmaksi keskustasta menee, sitä paremmin tilaa kesäisinkin löytyy. Kesällä etenkin pedaloita eli polkuveneitä on paljon vuokralla, ja rannoilla on myös suihkuja, jotka yleensä toimivat chiringuitoksista saaduilla älykorteilla. Keskustasta kilometrin päässä sijaitseville rannoille voi kävellä, ajaa pyörällä, mennä rantaa pitkin kulkevalla kaupunkijunalla tai sitten busseilla, jotka kulkevat rantapromenadia pitkin.
Vanhankaupungin toisella puolella ei ole paljon rantoja, mutta Platja de Sant Sebastià on suosittu ranta, jonka edustalla olevat terassit ovat kaupungin parhaita. Sillä kuten keskustan rannoillakin on lasten leikkikenttiä, mutta se on vain parin sadan metrin pituinen ja on keskikesällä toivottoman vilkas.
Visit Sitges esittelee keskustan rantoja.
Sitgesistä voi lähteä veneretkelle tai risteilylle, jolloin voi tutustua Costa Bravan merelliseen puoleen.
Yksi pidetty veneretkien tekijä on Deep Blue, joka tekee kahden ja puolen tunnin luksusluokan veneretkiä Sitgesin ympäristöön.
Paljon muitakin mahdollisuuksia on, ja Sitgesistä voi vaikka ottaa käyttöön taksiveneen tai veneen voi vuokrata omaan käyttöön. Sitges Boat järjestää porukoille retkiä eri puolille Costa Bravaa. Sitäkin monipuolisempi on Sitges Boats, josta voi vuokrata erilaisia aluksia ja joka järjestää erilaisia veneretkiä.
Jos haluaa pyöräillä ja katsella eri rantoja, on Sitgesissä lukuisia pyörävuokraamoita. Bike Sitges on monipuolinen vuokraamo, josta voi saada erilaisia pyöriä. Pyörä voidaan tuoda sinne minne haluaa, ja myös opastettuja pyöräilykierroksia on tarjolla.
Segway and Tours on monipuolinen paikka, josta saa erilaisia pyöriä vuokralle. Sieltä voi myös vuokrata skootterin tai Segwayn, joille on hyviä etukäteen suunniteltuja reittejä.
Sitgesissä on yksi maailmanluokan kylpylä, joka on Hotel Dolcen yhteydessä. Hotelli soveltuu niille, jotka haluavat golfata, käydä kuntosalissa tai laihtua höyrysaunassa. Hotellin kylpyläpalvelut ovat monipuolisia, ja sinne kannattaa lähteä käymään tai yöpyä niiden, jotka haluavat lomallaan olla aktiivisia tai jotka haluavat nauttia monipuolisista ja korkeatasoisista kylpyläpalveluista. Hotellissa on uima-altaat sisällä ja ulkona, ja muutenkin hotelli on varusteltu sillä tavalla, ettei sieltä niin halutessaan tarvitse edes poistua.
Golfista kiinnostuneet pelaavat hotellin vieressä olevalla Terramar-kentällä, jolla on 18 reikää ja jolla pelataan ympäri vuoden.
Sitges on erinomainen paikka kävellä itsensä kuntoon, ja siellä on valtava määrä erilaisia reittejä, joita pitkin kävely on mielenkiintoista. Reittejä on sekä maastossa että Sitgesin kaupungissa, ja mahdollista on esimerkiksi kävellen tutustua Sitgesin arkkitehtuuriin. Visit Sitges esittelee eri kävelypaikkoja ja mitä erilaisimpia reittejä.
TripAdvisor esittelee ajanvietemahdollisuuksia.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03