Eniten katsotut Ateena-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Apollonin temppeli
Delfoin oraakkeli, sekavassa tilassa oleva papitar antoi aikoinaan neuvoja politiikkaan ja uskontoon liittyvissä asioissa Apollonin temppelissä Delfoissa. Monet matkatoimistot tarjoavat päiväretkiä Delfoihin. Sinne pääsee myös itse bussilla.

Nähtävyyksiä Ateenan lähistöllä

Ateenassa on ydinkeskustan alueella melkoinen määrä nähtävää, antiikin ajan raunioista korkeatasoisiin monipuolisiin museoihin, ja siellä on valtavasti kahviloita, baareja ja ravintoloita, joissa istuskelu on olennainen osa Ateenassa vietettyä lomaa. Ateena on kuitenkin valtaosan vuodesta kiireinen ja kuuma kaupunkilomakohde, josta syystä tai toisesta on hyvä lyhyelläkin matkalla käydä vähän muuallakin.

Vaihtoehtoja riittää niin lähellä kuin kaukanakin. 20 minuutin metromatkan päässä sijaitseva Pireus on hyvä paikka käydä katsomassa Euroopan vilkkainta satamaa, ja siellä on perinteisiä nähtävyyksiäkin. Kauempana Ateenan ulkopuolella on lisää nähtävää, josta osa kuuluu kaikkein tunnetuimpiin nähtävyyksiin, josta on tullut lähtemätön osa länsimaista kulttuuriperintöä. Pireukseen on helppo kulkea metrolla nopeasti.

Ateenan ulkopuolella oleville rannoille pääsee vaivattomasti Syntagman aukiolta lähtevillä raitiovaunuilla, ja pidemmälle kaupungin ulkopuolelle haluavan on yleensä helpoin käyttää linja-autoa. Linja-autoasemia on Ateenassa useita. Joillekin niistä on vaikea päästä julkisilla, eivätkä julkiset kulje eri asemien välillä. Lippuja, aikatauluja ja sitä, mistä bussit lähtevät, voi katsella etukäteen KTEL-sivuilta.

Vaivaton tapa lähteä päiväretkelle on osallistua kotimaisten matkanjärjestäjien, hotellien, paikallisten matkatoimistojen ja muiden toimijoiden järjestämille päiväretkille, jotka tietenkin ovat kalliimpia ja joustamattomampia retkiä kuin omatoimisesti tehdyt retket kaupungin rajojen ulkopuolelle. Paikallisen matkatoimiston järjestämä matka on yleensä edullisin tapa ottaa osaa opastetulle retkelle kaupungin ulkopuolelle. Jos mielii tällaiselle päiväretkelle, on esimerkiksi Monastiraki-aukiolla [kartalla] monipuolinen, turistien suosima matkatoimisto Adrianos Travel.

Pireus

Kreikan satamakaupunki jo antiikin aikoina oli Pireus (engl. Piraeus, kreikaksi Peiraias), joka nykyisin onkin Euroopan vilkkain satama. Täältä lähtee päivittäin valtava määrä lauttoja Kreikan saarille ja myös muihin maihin, etenkin Italiaan. Eniten lähtöjä on kesäkaudella toukokuusta syyskuun loppuun, jolloin myös nopeita katamaraaneja kulkee eniten. Laivat lähtevät metroaseman vieressä olevasta satamasta, joka etenkin alkuillasta onkin hyvä paikka tarkastella kreikkalaisia matkustajalaivoja ja tutustua niiden lähtörituaaleihin.

Satamaa reunustaa melkoinen määrä erilaisia ravintoloita, joissa on kohtuulliset hinnat ja joista saa kaikenlaista ruokia mutta eniten gyrosta ja muita pikaruokia. Satamassa kulkee ilmainen bussi, joka vie eri terminaaleille, sillä metroasemalta on parin kilometrin matka etäisimmille laitureille, joilta etenkin laivat Kreetalle lähtevät. Lähimpänä metroasemaa sijaitsevat Saronisten saarten lauttojen laiturit.

Pireukseen kannattaa tulla paitsi nousemaan laivakyytiin ja katselemaan satamaa myös tutustumaan sen muutamaan nähtävyyteen. Pireuksen merenkulkumuseo [kartalla] on avoinna useimpina päivinä klo 9-14 ja sijaitsee Freatidos-bussipysäkin vieressä, muutaman kilometrin päässä metroasemasta, Zeas-jahtisataman vieressä. Pireuksessa sijaitsee myös arkeologinen museo [kartalla], merenkulkumuseon ja metroaseman puolivälissä, ja se on avoinna ti-su klo 8-15.

Viime vuosina satamakaupungin nimi on muutettu virallisesti Pireas-nimiseksi, ja tällä nimellä se tunnetaan nykyisin myös tienviitoissa.

Sounion niemi ja Poseidonin temppeli

Sounion niemi sijaitsee lähellä Ateenaa ja on yksi parhaimmista päiväretkikohteista Ateenan lähistöllä. Niemellä sijaitsee merenjumala Poseidonille omistettu temppeli [kartalla], joka on aivan niemen kärjessä. Temppelin lisäksi paikka on suosittu kohde nimenomaan sen sijainnin vuoksi - monet tulevat paikalle katsomaan auringon upeaa laskua Aigeianmereen, ja tämä korkea niemi on yksi parhaimmista paikoista tämän spektaakkelin näkemiseen.

Sounioon pääsee bussilla Ateenan Victoria Park -metroaseman läheltä KTEL Pedio Areos -asemalta [kartalla], ja busseja lähtee yleensä tunnin välein. Matka maksaa noin 5 euroa suuntaansa ja kestää noin kaksi tuntia. Viimeiset bussit lähtevät kohti Ateenaa klo 21-22.

Delfoi

Delfoi (engl. Delphi) [kartalla] on Akropoliin jälkeen Kreikan suosituin arkeologinen vierailupaikka. Se sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Ateenasta eli ei aivan Ateenan naapurissa, mutta retken voi silti hyvin tehdä päivässä. Antiikin aikana paikka olikin tunnetun maailman keskus, paikka, jossa taivas ja maa kohtasivat. Delfoi on Apollon-jumalan palvonnan paikka. Apollon taas oli kuuluisan Delfoin oraakkelin eli Pythian suojelija.

Kuuluisin nähtävyys Delfoissa onkin Apollonin temppelin rauniot. Temppelissä sekavassa tilassa oleva ennuspapitar antoi neuvoja politiikkaan ja uskontoon liittyvissä asioissa ja oli henkisessä yhteydessä itse Apolloniin. Apollonin papit taas tulkitsivat näitä ennustuksia, jotka saattoivat olla hyvinkin epämääräisiä. Delfoi sijaitsee vuoristoisella alueella, ja maisemat alueella ovat upeat.

Omatoimisesti Delfoihin voi matkustaa, jos näkee vähän vaivaa. Ensin pitää mennä KTEL-asemalle B [kartalla], ja sieltä pääsee Delfoihin noin kolmessa tunnissa ja alle 20 eurolla suuntaansa. B-bussiasemalle ei ole helppo päästä julkisilla, ja niin sinne kuin sieltä poiskin on paras kulkea taksilla. Liput on hyvä ostaa ennen matkaa, sillä bussit voivat olla täynnä. Ateenasta kannattaa lähteä joko klo 7.30 tai 10 lähtevillä busseilla, sillä viimeinen bussi kohti Ateenaa lähtee klo 18. Huomattavasti helpompaa on ottaa osaa kotimaisen matkanjärjestäjän tai sitten paikallisen hotellin, matkatoimiston tai muun toimijan järjestämälle matkalle, joita näkyy ilmoiteltavan siellä täällä. Myös verkon kautta päiväretkiä voi katsella vaikka Viatorin tai Keytoursin sivuilta.

Mykene

Mykenen (engl. Mycenae) [kartalla] rauniokaupunki sijaitsee Peloponnesoksen niemimaalla. Kaupunki on kuulunut Kreikan tärkeimpien kaupunkien joukkoon ja antanut nimensä mykeneläiselle kulttuurille. Mykenen arkeologinen paikka kuuluu myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Rauniokaupungin nähtävyyksiin kuuluvat esiin kaivetun mykeneläisen esikaupungin rauniot sekä Leijonanportti. Mykeneestä löydettiin myös Agamemnonin kuolinnaamio, joka tosin on näytteillä Ateenan kansallisessa arkeologisessa museossa. Rauniokaupungin vieressä sijaitsee nykyinen Mykenen kaupunki, jossa on ravintoloita, matkamuistomyymälöitä ja kaikenlaisia muita matkailijaa kiinnostavia palveluita.

Mykene sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Ateenasta. Matkan varrella sijaitsevat Korintin muinainen kaupunki sekä Korintin kanava, joissa kannattaa myös pysähtyä. Lähellä sijaitsee myös Epidauroksen arkeologinen alue, jonka suosituin nähtävyys on erinomaisesta akustiikastaan kuuluisa ja hyvin säilynyt puoliympyrän muotoinen suuri teatteri.

Ateenasta pääsee suoraan linja-autolla lähelle Mykeneä sijaitsevaan Fichti-nimiseen paikkaan, josta sitten voi bussilla tai taksilla jatkaa kohti haluamiaan paikkoja. Ateenassa bussit tähän suuntaan lähtevät KTEL Kifisou -bussiasemalta [kartalla].

Marathon

Maratonjuoksun tietävät kaikki, ja moni on varmasti kuullut myös nimen alkuperästä. Juoksun nimi ja pituus ovat siis peräisin tarusta, jonka mukaan kreikkalainen viestinviejä lähti Marathonin kylästä [kartalla] Ateenaan ilmoittaakseen persialaisten lyömisestä Marathonissa käydyssä taistelussa. Hän vei viestin juosten, ja matkaa kertyi noin 40 kilometriä. Muinaisesta taistelukentästä ei ole nykyisin paljoa jäljellä, ja paikalla on kreikkalaisen sotilaan patsas sekä taistelussa kuolleiden sotilaiden hautakumpu. Marathonissa on kuitenkin näkemisen arvoinen marmoripato, joka turvaa ateenalaisten vedensaannin. Marathonissa on myös mukava ranta, ja sen lähellä sijaitsee vielä tunnetumpi ja kauniimpi Schiniaksen ranta.

Ateenasta linja-autot kohti Marathonia lähtevät KTEL-asemalta Victoria-metroaseman läheltä [kartalla]. Matka kestää alle tunnin, ja liput maksavat noin 4 euroa suuntaansa.

Lisää vaihtoehtoja lähteä päiväretkille Ateenasta

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti