Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Laiva matkalla Korfulta Vidolle
Kaikkein suosituin ja helpoin retkikohde Korfun kaupungista on Vido, jonne pääsee Korfun kaupungin vanhasta satamasta lähtevällä laivalla.

Päiväretkikohteita Korfulla ja sen ympäristössä

Korfu on saari, jolla on useita hienoja vierailupaikkoja. Rantapaikat ovat suosittuja päiväretkikohteita ympäri saaren, ja myös Korfun saaret ovat paikkoja, joihin on helppo lähteä. Korfun saaren vierailupaikoista Paleokastritsa on niille, jotka yöpyvät muualla saarella, ehdoton vierailupaikka, ja sinne on helppo suunnistaa.

Korfun kaupungin lähistön saaret kuuluvat nekin suosituimpiin vierailupaikkoihin, ja Korfun kaupungista voi kesällä lähteä käymään vähän kaukaisemmillakin saarilla. Eksoottisin ja mieleenpainuvin päiväretkikohde on Albaniassa sijaitseva Saranda, joka tuo lomaan ripauksen eksotiikkaa ja jonne on alle tunnin laivamatka.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Kaikkiin Korfun ja sen ympäristön vierailupaikkoihin on kannattavinta mennä omatoimisesti, jolloin säästää aikaa ja rahaa, mutta kokemattomille matkailijoille järjestetyt retket, joita tekevät sekä paikalliset toimijat että kotimaiset matkatoimistot, saattavat olla hyviä. Kalleinta on ottaa osaa kotimaisen matkatoimiston järjestämille retkille, ja paikallisten matkatoimistojen kanssa toimiessa on enemmän joustavuutta ja edullisemmat kulut.

Omatoimimatkailija suuntaa Vidoon laivalla, joka lähtee Korfun kaupungin vanhasta satamasta, läheltä vanhaakaupunkia. Albanian Sarandaan pääsee vanhan sataman vieressä olevasta uudesta satamasta, josta lautta Albaniaan lähtee yhdeksän jälkeen aamulla. Joillekin muillekin saarille kuten Paxille, pääsee Korfun kaupungin satamasta, ja niin saaren etelä- kuin pohjoisrannikoiltakin on laivakyytejä läheisille saarille. Paleokastritsaan mennään linja-autolla tai taksilla, ja sinne on Korfun kaupungista alle 30 kilometrin matka. Nykyisin valitettavasti uusi linja-autoasema, jolta bussit Korfun kaupungista Paleokastritsaan lähtevät, sijaitsee keskustan ulkopuolella eikä sinne matkustaminen ole enää niin helppoa kuin vielä jokin aika sitten. Sinne kuitenkin pääsee Saroko-aukiolta ja sen vieressä olevilta pysäkeiltä linjoilla 10 ja 15.

Alla olevien kohteiden lisäksi Korfua on hyvä kiertää rantojen takia. Greeka.com esittelee saaren parhaita rantoja, joita myös esitellään osassa Korfun puistot ja luonnonnähtävyydet. Niille voi suunnata taksilla tai linja-autolla, ja Korfun kaupungista on nykyisin linja-autolla helpointa lähteä rannoille, joille pääsee Saroko-aukiolta lähtevillä busseilla. Lisää asiaa liikkumisesta Korfun kaupungin ympäristöön ja muualle saarelle kerrotaan osassa Liikkuminen paikasta toiseen.

Vido

Kaikkein suosituin ja helpoin retkikohde Korfun kaupungista on Vido, joka joskus myös tunnetaan Ptichia ja Vidos Island -nimillä. Se näkyy etenkin satama-alueiden vieressä olevalta niemimaalta, ja sinne on alle 10 minuutin laivamatka. Saari on suosittu kohde etenkin viikonloppuisin ja hyvin suosittu keskikesällä, etenkin elokuussa. Laivoissa ja saarella saattaa olla elokuussa niin valtava tungos, että vierailu siellä ei ole kaikkein miellyttävin kokemus. Vidoon on helppo tutustua melko nopeastikin, sillä se on vain noin kilometrin pituinen rannalta rannalle, mutta siellä on tapana viettää puoli päivää ja joskus kokonainen päiväkin.

Vidoon seilataan Korfun vanhasta satamasta (Old Harbour) [kartalla] joka tunti lähtevillä lautoilla. Lipun voi ostaa ennen laivaan nousemista, ja satamassa on kannattavaa käydä etukäteen katsomassa mistä lautta lähtee ja miten homma toimii.

Paxos ja Antipaxos (englanniksi Paxi ja Antipaxi)

Korfun kaupungista pääsee myös Paxos- ja Antipaxos-nimisille saarille [kartalla], jotka ovat Korfun eteläpuolella ja joiden pääpaikka ja satama on kaupunki nimeltään Gaios. Sinne voi lähteä käymään Korfun kaupungista toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana, jolloin sinne kulkee nopea, alle tunnissa Gaiokseen Korfun uudesta satamasta lähtevä lautta. Matkaan mahtuu vain 150 matkustajaa, joten lippua kannattaa kysellä matkatoimistoista jo edellisenä päivänä. Aluksia lähtee kesällä joka päivä, mutta jos Paxokselle haluaa päiväretkelle, on sinne syytä suunnata jo aamulla. Jos haluaa käydä myös Antipaxoksella, kulkee Paxokselta veneitä sinne. Siirtyminen Korfulta Paxokselle maksaa 15–20 euroa suuntaansa. Korfun kaupungista lähtee muitakin aluksia, kuten autolauttoja, Paxokselle, mutta ne eivät ole päiväretkeläiselle hyviä, sillä matka kestää nelisen tuntia suuntaansa.

Paxokselle pääsee laivalla myös etelän suurimmasta kaupungista, Lefkimmistä. Se on pieni paikka, eikä siellä tarvitse kuin mennä satamaan ja tutkailla mahdollisuuksia ja aikatauluja.

Paxos-Greece kertoo jonkin verran lähinnä Korfun kaupungista lähtevistä laivayhtiöistä ja niiden aikatauluista. Korfun kaupungissa useita matkatoimistoja ja muita lipunmyyjiä on vanhaa satamaa vastapäätä, Hotelli Atlantiksen vieressä, missä on myös Kamelia Lines -yhtiön toimisto [kartalla].

Lisätietoa Paxoksen mahdollisuuksista saa Greeka.comista.

Paleokastritsa
Paleokastritsassa viihtyvät rantaihmiset, aktiviteetteja hakevat, perheet joilla on pieniäkin lapsia, pariskunnat, porukat ja yksinäiset seikkailijat.

Paleokastritsa

Noin tunnin bussimatkan tai vähän lyhyemmän taksimatkan päässä Korfun kaupungista ja myös saaren etelä- ja pohjoisrannikoilta oleva Paleokastritsa (Palaiokastritsa) on erinomainen päiväretkikohde kenelle tahansa. Siellä viihtyvät rantaihmiset, aktiviteetteja hakevat, perheet joilla on pieniäkin lapsia, pariskunnat, porukat ja yksinäiset seikkailijat. Paleokastritsassa bussipysäkki on aivan päärannan vieressä, ja sen lähistöllä on useita muitakin rantoja. Ajanviete- ja aktiviteettimahdollisuuksia on valtava määrä, ja siellä voi sukeltaa, lähteä veneretkelle, vierailla luostarissa, löytää hiljaisen rannan, vuokrata mönkijän tai muun menopelin ja syödä hyviä ruokia. Paleokastritsaan kannattaa lähteä joko koko päiväksi tai puoleksi päiväksi, mutta linja-autolla liikkeellä olevien on hyvä pitää mielessä, että myöhään illalla ei ole montaakaan bussivuoroa.

Paleokastritsassa on helppo olla, löytää jotakin tekemistä tai vierailla lähistöllä. Pääasiallisiin harrastuksiin kuuluvat veneretket, joita tehdään bussipysäkin vieressä olevalta päärannalta ja joilla mennään joko sinisille luolille (engl. blue grottoes) tai yhdelle kolmesta läheisestä rannasta. Sinisillä luolilla vierailu kestää puolisen tuntia, ja maksaa reilut 10 euroa. Rannoille mennään taksivenetyylisesti ja matkasta maksetaan sen pituuden mukaan.

Paleokastritsan rantoja on oikeastaan neljä. Päärannan vieressä on Agias Petros -ranta, jolla voi harrastaa kaikenlaisia vesilajeja. Siellä voi esimerkiksi ajella polkuveneellä tai hiihtää vesisuksilla, ja aktiivinen toimija tällä rannalla on Skiclub105.

Kaikkein monipuolisin ranta on hivenen pidemmällä oleva Alipa [kartalla], jonka yhteydessä on Paleokastritsan satama. Sinne voi mennä myös taksiveneellä päärannalta, mutta sinne on vain 10–15 minuutin kävelymatka päärannalta. Alipasta saa veneen vuokralle, voi harrastaa mitä erilaisimpia vesilajeja ja mennä erilaisille veneretkille. Yellow Submarine järjestää tältä rannalta lasipohjaisella veneellä tehtäviä risteilyjä.

Jos haluaa kävellä ja katsella maisemia ylhäältä, kannattaa vierailla Bysantin aikaisessa luostarissa [kartalla]. Se on avoinna muulloin kuin klo 13–15, sinne ei ole pääsymaksua ja siellä on mukava viettää 15–30 minuuttia. Luostarin tiloissa on museo, jossa on kaikenlaista ortodoksikatolilaisuuteen liittyvää nähtävää, ja luostarista löytyy myös oliiviöljyn tekemiseen käytettävä mylly. Luostarille kävellään ylös jyrkkiä mäkiä, sinne on jonkin verran matkaa ja jotkut turvautuvat sinne mennessään taksiin.

Lapsiperheille suunnattu Corfu Aquarium tulee vastaan Agios Petros -rannan vieressä, kun lähtee kävelemään päärannalta kohti luostaria. Se on avoinna huhtikuulta lokakuulle, ja 6–14-vuotiaat maksavat lipuistaan 4 euroa, aikuiset 6 euroa.

Paleokastritsaan pääsee nykyisin linja-autolla vain laitakaupungilla olevalta uudelta bussiasemalta (Green Bus Station) [kartalla]. Sinne on jonkin verran matkaa, mutta niin sen kuin koko matkan Paleokastritsaan voi tehdä myös taksilla. Esimerkiksi Alfa Taxi vie Korfun kaupungista Paleokastritsaan 42 eurolla suuntaansa. Taksimatka Korfun keskustasta linja-autoasemalle maksaa vain muutaman euron, ja yksisuuntainen bussimatka Paleokastritsaan 2,50 euroa.

Saranda
Sarandassa erinomainen terassi, jolla kannattaa syödä, juoda kahvit tai ottaa jonkinlainen virvoke, on sataman yhteydessä oleva suuri ja tyylikäs Limani.

Saranda

Hyvin helppoa on lähteä Korfun uudesta satamasta (New Harbour tai New Port) [kartalla] Albanian Sarandaan. Sinne voi mennä nopealla, noin 45 minuuttia tai nopeamminkin meren yli kulkevalla aluksella tai sitten puolitoista tuntia matkaavalla autolautalla. Aikaeroa Itä-Euroopan ajassa olevan Kreikan ja Keski-Euroopan ajassa olevan Albanian välillä on tunti, niin että ympäri vuoden Kreikassa kello on tunnin enemmän kuin Albanian puolella. Matka maksaa vähemmän talvikaudella, ja kesäkaudella siihen uppoaa 20–25 euroa suuntaansa. Lipun Korfulta voi hakea vaikka Ionian Cruises -matkatoimistosta [kartalla], joka on sataman ja keskustan välillä ja josta voi hankkia lippuja muillekin merimatkoille. Lippu kannattaa hankkia edellisenä päivänä, sillä alus kohti Albaniaa lähtee jo aamuyhdeksältä. Sarandaan lähtevän on hyvä pitää mielessä, että Albania ei ole EU:ssa ja sinne matkustavalla on oltava passi mukana. Kuvallinen henkilökortti ei Albaniaan matkustavalle riitä.

Sarandaan saapuessa ei tarvitse kuin kääntyä oikeaan tullessaan satamarakennuksen [kartalla] ovesta ulos. Merenrantapromenadia pitkin kannattaa kävellä mahdollisimman pitkälle, ja paljon kaikenlaista myös sisämaahan päin mentäessä on Sarandan pienen sataman yhteydessä. Tänne kalastajat tuovat aamuisin saaliinsa, ja erinomainen terassi, jolla kannattaa syödä, juoda kahvit tai ottaa jonkinlainen virvoke, on sataman yhteydessä oleva suuri ja tyylikäs Limani. Jos promenadia jatkaa tästä vähän eteenpäin, tulee vastaan erikoisissa, ufon muotoisessa rakennuksessa oleva ”turisti-info”. Sataman kohdalta voi nousta ylös sisämaahan, ja siellä pienen puistikon laidalla on valintamyymälä [kartalla], jossa voi käydä katsomassa paikallisia tuotteita.

Sarandasta ei sinänsä kannata paljon mitään tuoda takaisin Korfulle, mutta osa tuotteista oneksoottisia ja edullisia, ja jotain voi tarttua mukaan. Alkoholi ei ole selkeästi edullisempaa kuin Kreikassa, tupakka on jonkin verran edullisempaa mutta kummankin tuomista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu. Valintamyymälöiden lisäksi kaupungissa on melkoisesti pieniä kioskeja ja kauppoja, joista saa paikallisia tuotteita. Tuoreita tuotteita ei saa tuoda takaisin EU:hun, mutta esimerkiksi mausteet, pähkinät ja makeiset ovat kohtalaisen hyviä tuliaisia. Kreikasta tosin saa kaikkea hyvää sieltäkin, joten suurta syytä tuoda Albaniasta takaisin mitään ei juuri ole.

Antiikin ajoista kiinnostuneet vierailevat mielellään myös Butrintissa, mutta sinne on matkaa eikä sinne noin vain ehdi yhden päivän aikana. Jos Sarandaan lähtee järjestetylle retkelle, sellaisiin voi sisällyttää vierailun Butrintiin. Jos haluaa nähdä ja kokea enemmän Albaniaa, käydä Butrintissa ja tutustua kunnolla Sarandaan, kannattaa viettää yö Sarandassa. Rantapromenadin varrella olevissa hotelleissa on tarjolla korkeatasoisia huoneita aivan keskikesää lukuun ottamatta 20–30 eurolla yö. Sarandaan suuntaavien on hyvä olla tietoinen siitä, että se ei anna hyvää ja täydellistä kuvaa Albaniasta, vaan se on eräänlainen turistirysä, jossa on paljon huonoja ravintoloita ja jonne on tullut paljon kaikenlaisia onnenonkijoita eri puolilta Albaniaa.

Lisätietoa Sarandasta saa esimerkiksi Visit Sarandasta

Aiheesta lisää

Lisätietoa Korfun ympäristössä olevista saarista saa Corfu-Kerkyrasta

Viator esittelee erilaisia retkimahdollisuuksia Korfulla ja Korfulta

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti