Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ranta, Palaiokastritsa
Länsirannikon parhaat rannat ovat Paleokastritsassa, ja muutenkin tämä paikkakunta on Korfun parhaita ja monipuolisimpia, niin lomalle kuin vain päiväretkellekin.

Korfun rannat, vedenalainen maailma ja Mount Pandokrator

Korfulla on kymmeniä rantoja, joista osa on hiekkarantoja, osa pikkukivirantoja. Niillä vierailu kuuluu Korfun-loman pääaktiviteetteihin, ja yhden viikon aikana voikin käydä useilla eri rannoilla. Rantojen lisäksi Korfun korkein vuori on paikka, jonka maisemiin voi lähteä tutustumaan, ja sinne on helppo kulkea etenkin Korfun kaupungista ja sen lähistöltä. Vedenalainen elämä on sekin tutustumisen arvoista Korfulla, ja siihen voi tutustua vaikka vene- tai sukellusretkellä.

Korfun saaren rannat

Korfulla on erittäin hyviä rantoja, niitä on kaikilla rannikoilla ja niiden joukossa on kaikenlaisia rauhallisista vilkkaisiin. Rantojen joukossa on pikkukivirantoja ja hiekkarantoja, ja joillain rannoilla on kaikenlaisia harrastusmahdollisuuksia, toiset taas ovat hiljaisia. Länsirannikolla eli Paleokastritsan puolella on kovempi merenkäynti ja tuulisempaa, ja siellä lasten kanssa kannattaa olla tarkkana.

Korfun kaupungin pohjoispuolella olevat rannat

Korfun kaupungin ympäristössä ei ole kunnollisia rantoja, ja lähimmät pikkukivirannat löytyvät Gouviasta, jonka vieressä on Kontokali, mutta rannat paranevat vasta Dassian tienoilla, vähän alle 15 kilometrin päässä Korfusta. Dassian rannat ovat pääosin pikkukivirantoja, ja Dassiaan ovat keskittyneet tämän alueen palvelut ja vuokraamot. Dassiassa on parin kilometrin pituinen ranta [kartalla], jossa on sekä hiekkaa että pikkukiviä, ja tämä ranta on kosmopoliittinen ja miellyttävä niille, jotka haluavat olla vilkkaalla rannalla ja harrastaa vesihiihtoa ja monia muita vesilajeja, Dassia Ski Clubin avustuksella. Rannalta on mahdollista siirtyä muille rannoille veneillä, ja siltä on upeat näkymät läheiselle Pantokrátoras-vuorelle.

Pari kilometriä Dassiasta pohjoiseen sijaitseva Ipsos (Ypsos) on hurja bailupaikka kesäisin, mutta se on tunnettu myös sukellus- ja vesiurheilumahdollisuuksistaan. Nelisen kilometriä siitä pohjoiseen on Barbati, jonka hiekkaranta on alueen parhaita, ja siellä on perheille soveltuva ranta. Lähistöllä olevat Agni ja Gialiskari ovat molemmat paikkoja, joilla on hiljaisia pikkukivipoukamia. Agni on myös suosittu purjehtijoiden keskuudessa, ja siellä on erityisen hyviä ravintoloita. Gialiskari on hyvin rauhallinen paikka keskikesälläkin, ja sinne voi kävellä polkua pitkin kymmenessä minuutissa. Agnista vielä kolmisen kilometriä pohjoiseen sijaitsee Kalami, pienenä pysytellyt kylä, ja täällä kirjailija Lawrence Durrell kirjoitti Korfusta kertovaa kirjaansa (Prospero’s Call) toista maailmansotaa edeltävänä vuotena.

Korfun pohjoisrannikon rannat

Korfun kaupungin ympäristöstä on helppo suunnata paikallisbussilla kaupungin keskustaan, mutta jos majoittuu pohjoisrannikolle, ei pääkaupungissa tule niin käytyä ja monilta loma sujuu sitten pääosin siellä. Pohjoisrannikolle on kuitenkin helppo suunnata Korfun kaupungista ja muualtakin saarelta rantoja katsomaan, ja jos bussilla liikkuminen ei innosta tai se on liian hankalaa, voi hyvin vuokrata auton, skootterin tai muun menopelin. Taksit ovat nekin hyviä porukoille, ja Korfulla voi siirtyä pitkän matkan alle 50 eurolla.

Kassiopi on paikka, jonka lähistöllä on useita eri rantoja, kuten Imerolias, Bataria, Kalamionas, Kanoni ja Pipitos. Rannat ovat kaikenlaisten aktiviteettien keskuksia kesäkuukausien ajan, ja heinä-elokuussa täälläpäin lomailee tuhottomasti ihmisiä ja menoa riittää yötä päivää. Kassiopista on viime vuosikymmenen aikana muodostunut varsinainen juhlimispaikka, ja on hyvä olla tietoinen, että rannat ovat pääasiallisesti pikkukivirantoja ja hiekkaosuuksia on vain vähän.

Lähellä Kassiopia sijaitseva Sidari on tunnettu brittien suosimana lomapaikkana, jossa on bileitä koko kesän mutta joka kuitenkin on muulloin kuin keskikesällä myös lapsiperheiden suosiossa. Sen ympäristössä on rantoja, joista kuuluisin on Canal d’Amour. Sidarissa on hyvät palvelut, joihin kuuluu suuri ostoskeskus, ja yksi sen vetonauloja keskikesällä on vesipuisto, jonka yhteydessä on paljon muutakin kuin veteen liittyvää.

Saaren länsipuolen rannat

Korfun länsipuolella on rantoja, jotka ovat yleensä tuulisempia kuin muiden rannikoiden rannat, ja siellä on erityisen paljon hiekkarantoja.

Länsipuolen pohjoisimmat rannat ovat Avliotes-kylän ympäristössä, missä on esimerkiksi Agios Stefanos [kartalla]. Tämä hiekkaranta on aina varsin rauhallinen, ja se sopii perheille, joilla on pieniäkin lapsia. Rannalla on hyvät palvelut, ja vedet pysyttelevät seesteisinä kesän ajan.

Länsipuolen rantapaikkoihin kuuluvat myös Agios Georgios Pagon (Pagi) [kartalla] ja länsirannikon eteläosissa sijaitseva Agios Gordios [kartalla]. Kolmas ranta, hämäävästi vähän samanniminen sekin on Agios Georgios Argyradon, ja tämä on edelleenkin luonnonmukainen ranta, jolla on harvoin tungoksia.

Länsirannikon parhaat rannat ovat Paleokastritsassa, ja muutenkin tämä paikkakunta on Korfun parhaita ja monipuolisimpia, niin lomalle kuin vain päiväretkellekin. Korfun kaupungista on alle 30 kilometrin matka Paleokastritsaan, ja sen yhteydessä on lukuisia rantoja, joilla on valtava määrä vesiurheilu- ja muita harrastusmahdollisuuksia.

Eteläosien rannat

Etelä-Korfu ja etenkin sen etelärannikko on paikka, jossa britit viihtyvät ja jossa Kavos [kartalla] on pääasiallinen lomakeskus. Siellä on erinomaiset palvelut mutta myös loputtomia, lähes koko kesän jatkuvia juhlia. Tämä on nuorten bailupaikka, jossa voi harrastaa kaikenlaista, ja keskikesällä meininki yltyy täällä hurjaksi. Kavoksen ranta on hiekkaranta, ja Boukarissa puolestaan on sekä hiekkaa että pikkukiviä. Boukari on aivan toisenlainen paikka kuin Kavos, ja se on perheiden suosikkikohteita Etelä-Korfulla. Boukarista on alle 30 kilometrin matka Korfun kaupunkiin.

Korfun kaupungin eteläpuolella on lukuisia rantoja, joilta on varsin lyhyt matka Korfun kaupunkiin, ja niistä voi lukea lisää Corfu-Kerkyrasta.

Greeka.com esittelee kaikki Korfun 57 rantaa

Mount Pandokrator

Pantokrátoras, josta kannattaa Korfulla käyttää sen englanninkielistä nimeä Mount Pandokrator, on saaren korkein vuori ja 906 metrin korkuinen. Se on noin 15 kilometrin päässä Korfun kaupungista, ja sinne on helppo siirtyä muualtakin kuin Korfun kaupungista tai sen lähistöltä. Vuoren vetonaula on sen huipulla oleva luostari. Vuori tarjoaa hyvän mahdollisuuden patikoida kunnolla, sillä sinne voi kävellä esimerkiksi Nisakista, jolloin matkaa yhteen suuntaan tulee 12 kilometriä ja nousua 850 metriä. Jos huipulle aikoo kävellä omin päin, kannattaa katsella Korfun kaupungin kirjakaupoista vuoren karttoja, joita on esimerkiksi Hilary Whitton-Paipetin patikointia Korfulla käsittelevissä kirjoissa.

Vuoren huipulla on 1600-luvulta peräisin oleva Pandokratoras-luostari [kartalla], ja sen vieressä kahvila. Lähistöllä on myös ravintoloita, kuten Old Perithia, joka on läheisessä kylässä.

Jos haluaa vuorelle omin nokin, voi mennä Korfun kaupungista Nisakaan, jonne vuoro A5 menee Barbatin kautta. Julkisilla matkaa on kuitenkin hankala tehdä, ja taksilla voi siirtyä Nisakaan tai vuoren lähelle.

Helpointa on ottaa osaa järjestetylle retkelle, jonkalainen voi kestää muutamasta tunnista vuorokauteen. Monet matkatoimistot järjestävät retkiä, hotellit ja paikalliset matkatoimistot tekevät retkiä ja erilaisia vaihtoehtoja voi katsella internetin kautta ennen matkan alkua. Esimerkiksi Trip Hobo järjestää viiden tunnin kestoisia retkiä, jotka sisältävät opastetun kävelyn vuoren huipulle. Viatorilla on neljän ja reilun seitsemän tunnin kestoisia retkiä vuorelle, ja Inspirock voi auttaa omatoimisen tai järjestetyn retken suunnittelussa.

Lasipohjavene
Helpoin tapa tutustua Korfun vesien elämään on mennä lasipohjaisella veneellä retkelle.

Vedenalainen maailma

Korfulla on kesäisin hyvin lämmin merivesi, ja se on ihanteellinen paikka koko kesäkauden ajan tavalla tai toisella tutustua vedenalaiseen merten elämään. Suosituinta on lähteä risteilylle tai veneretkelle, joka tehdään lasipohjaisella veneellä. Suosittua mutta kalliimpaa, hankalampaa ja antoisampaa on sukeltaa ja tutustua näin Korfun vesien värikkääseen elämänmenoon.

Lasipohjaisilla veneillä tehtävät retket

Helpoin tapa tutustua Korfun vesien elämään on mennä lasipohjaisella veneellä retkelle. Niitä tehdään Korfun kaupungista ja muuallakin saarella, kuten Paleokastritsassa.

Hyvä vaihtoehto on Kalypso Star, joka lähtee Korfun vanhasta satamasta [kartalla]. Tunnin kestävät risteilyt, jotka kulkevat Vido-saaren ympäri, tehdään 50 ihmistä vetävässä, lasipohjaisessa veneessä, joka tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä Joonianmeren värikästä elämänmenoa. Lähtöjä on kesällä klo 11–18, sunnuntaisin klo 11–17, ja liput maksavat aikuisilta 14 euroa, lapsilta 8.

Paleokastritsasta vedenalaiseen elämään tutustuminen on yhtä helppoa, sillä Yellow Submarine järjestää Alipa-rannalta lasipohjaisella veneellä tehtäviä risteilyjä.

Korfun parhaat sukelluspaikat

Jos haluaa kunnolla tutustua merenalaiseen värikkääseen elämään, on Korfu erinomainen paikka sukeltaa. Niin aloittelijat kuin kokeneetkin sukeltajat voivat lähteä siellä opettelemaan sukeltamista tai kokeilemaan mihin pystyvät, ja sukellusta on hyvä harrastaa tietyillä paikkakunnilla ja rannoilla.

Bailupaikka Ipsos on tunnettu hyvistä sukellusmahdollisuuksistaan.

Achilleon on sukelluskeskus, jolla on pisteitä eri puolilla saarta, esimerkiksi vesiltään erityisen hyvässä Paleokastritsassa ja Korfun kaupungin eteläpuolella Messonghissa.

Pohjoisrannikolla Kassiopi on monipuolisin paikka viettää aktiivilomaa.

Lähellä Kassiopia toimiva Dive Corfu on sekin monipuolinen vuokraaja ja opastettujen sukellusmatkojen järjestäjä, ja se tarjoaa myös kuljetuksia lähistöltä kuten Sidarista.

Myös Gouviassa, Kontokalissa, Nisakassa ja joissain muissa paikoissa on sukellusvuokraamoita ja alan opetusta. Greeka listaa niitä muutaman lisää.

Aiheesta lisää

TripAdvisor esittelee lisää luonnollisia nähtävyyksiä Korfulla

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti