Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ranta Kosilla
Kosilla on paljon rantoja ja jokaisella on siellä omat suosikkinsa. Eri rantoja on lähekkäin sen verran, että viikon aikana voi käydä helposti monella eri rannalla.

Rantoja ja luontonähtävyyksiä

Kosin saarella on varsin pieniä rantapaikkoja ja kyliä ja vain yksi kaupunki, joka on hyvin pieni. Loppu on luontoa, johon on hyvä tutustua saarelle suuntautuvan loman aikana. Rannat, joita 112 kilometriä pitkällä rantaviivalla riittää, ovat saaren ykköskohde, mutta täällä on myös muita luonnonihmeitä, joihin voi käydä tutustumassa pyörällä tai vuokra-autolla ja moniin myös julkisilla linja-autoilla, joita lähtee Kosin kaupungista Kleopatras-kadulta ja saaren rantapaikoilta.

Rannat

Kosilla on paljon rantoja, joihin kaikkiin tutustumiseen kuluisi luultavasti vuosia, mutta jokaisella on siellä omat suosikkinsa ja eri rantoja on lähekkäin sen verran, että viikon aikana voi käydä helposti monella eri rannalla.

Paljon rantoja on Kosin kaupungin ympäristössä, pohjoisrannikolla Tigakin ja Masticharin välimaastossa ja myös saaren etelärannikolla, missä etenkin Kefaloksen lahdella, Kardamenassa ja Thermassa on hyviä rantoja. Kosilla on lapsille hyviä rantoja, kuten Tigaki ja Paradise, siellä on nudistirantoja kuten Exotic ja erityisen hyvin purjelautailijoille soveltuvia rantoja kuten Psalidi, joka onkin hyvä paikka harrastaa muitakin lajeja.

Monen Kosilla useasti käyneen mielestä Tigaki (tai Tingaki) 12 kilometrin päässä Kosin kaupungista on niin hyvä ranta, että siellä kannattaa käydä ruskettumassa ja uimassa muualtakin saarelta. Ranta on pitkä hiekkaranta, joka ei yleensä ole turhan vilkas.

Kosin kaupungissa yöpyville kolmen kilometrin päässä sijaitseva Psalidi on erityisen hyvä ranta purjelautailua, sukellusta ja muita vesilajeja silmällä pitäen. Täällä on hyvät palvelut, kuten rantabaareja ja kahviloita.

Erikoisimpia rantoja on Therma (Thermes), joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kosin kaupungista etelään. Itse ranta ei ole kummoinen mutta kuumat lähteet tekevät tästä paitsi ainutlaatuisen myös terveyttä edistävän vierailupaikan. Ainoa ongelma täällä vierailevalle on pitkä pudotus alas ja nousu takaisin ylös rantavisiitin jälkeen.

Varsinainen rantarypäs sijaitsee etelärannikolla Exotic-rannan ja Paradise-rannan välimaastossa. Nämä ovat pääosin hiekkarantoja, joiden välissä on soraa tai kiviä, ja parhaana rannoista yleisesti pidetään Paradise Beach -rantaa. Nämä rannat sijaitsevat Kefaloksen lahden tuntumassa, melko lähellä Kefaloksen kylää sisämaassa ja varsin kohtuullisen matkan päässä Kardamenasta.

Kaikkien rantalomapaikkojen vieressä on hyviä rantoja, kuten Kardamenan ranta, joka tosin on melkoinen turistirysä ja vilkas kesäkuukausina, ja Marmarin ranta, joka on niin suuri, että siellä on tilaa vilkkaimpinakin aikoina.

Parhaita rantoja harrastaa vesilajeja ovat Psalidi, Lambi, Kardamena, Kefalos, Mastichari, Agios Stefanos, Marmari, Psilos Gremos ja Kosin omat rannat, joita on sekä keskustan pohjois- että eteläpuolella. Ranta satamasta etelään on parempi, ja siellä on hyvä harrastaa vesilajeja.

Parhaita rantoja lapsiperheille ovat Agios Stefanos, Agios Fokas, Kamari, Lagades, Lambi, Marmari, Psilos Gremos, Mastichari, Kefalos, Kardamena, Lambi ja Psalidi.

Greeka.com -sivustolla on lisätietoa Kosin parhaista rannoista.

Aliki Tigaki -suolajärvi

Tigakin ja Marmarin kylien välissä sijaitsee suolajärvi, jolla viihtyvät flamingot ja monet muut linnut. Tämä on todellinen lintubongarin paratiisi, mutta saattaa olla pettymys muille. Tänne on mukava kävelymatka Tigakista ja Marmarista, mutta paikalla on usein paljon hyttysiä eivätkä maisemat ränsistyneine taloineen välttämättä ole kaikkien mieleen.

Dikaios-vuori

Kosin korkein vuori on tunnettu monella eri nimellä, ja paitsi Dikaios-nimellä, sitä on kutsuttu myös Oromedon-, Orion- ja Dikaion-nimillä. Vuori on muodostunut lähinnä kalkkikivestä ja marmorista, ja se on vain 846 metrin korkuinen. Vuori on melko vehreä, sillä asustaa paljon petolintuja, ja näkymät ovat huikeat, etenkin sen Christos-kappelilta. Vuoristoon pääsee tutustumaan ainakin jonkin verran samalla, kun käy Zian kylässä tai vuoren juurella sijaitsevassa Asklepieionissa.

Linopoti-järvi

Noin 15 kilometrin päässä Kosin kaupungista sijaitseva Linopoti on erikoinen, parin tuhannen neliömetrin kokoinen järvi ja sijaitsee Pylin kylässä, Dikaios-vuoren juurella. Tämä tekojärvi on melko uusi, 1900-luvun alkupuolelta, ja aikoinaan se huolehti koko alueen kastelusta. Nykyisin tänne on hyvä suunnata katselemaan upeaa ja monipuolista kasvillisuutta ja eläimiä, joihin kuuluu kilpikonnia, ankkoja, ankeriaita ja oleanteripuita.

Plaka-mäntymetsä

Luonnollisten nähtävyyksien ystäville Kosilla on tarjota myös Plakan mäntymetsä saaren keskiosissa, lähellä Antimahian kylää. Metsä tunnetaan nykyisin vapaina oleskelevista, kesyistä riikinkukoista, ja niitä voikin pelotta syöttää ja katsella. Metsässä on mukava oleskella etenkin kuumina kesäpäivinä, ja tänne on etenkin lapsiperheiden hyvä suunnata mistäpäin saarta tahansa.

Kos.gr -sivustolla on lisätietoa Kosin luontonähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti