Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Korfu on muiden Kreikan saarien tavoin tunnettu siitä, että pakettimatkat ovat sinne kaikkein yleisimpiä ja omatoimimatkalle Korfulle lähdetään melko vähän. Valtaosa Korfulle saapuvista suomalaisista lentää Korfun kaupungin lähellä olevalle lentoasemalle.
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Ateenassa
Plakan ruokapaikat ja kaikki ruokapaikat, joista on näkymä Akropoliin kukkulalle sen ympäristössä, ovat turisteille suunnattuja. Miljöö on hieno, mutta hinnat ovat normaalia korkeampia.

Ravintolat, kahvilat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Ateena on täynnä kaikenlaisia ruokapaikkoja, pikaruokapaikoista varsinaisiin ravintoloihin. Missään päin kaupunkia ravintola ei koskaan ole monen askelen päässä, mutta tietenkin kaupungissa on paikkoja, joilla on monipuolisempi valikoima ravintoloita kuin muissa paikoissa.

Tyypillinen piirre Ateenassa on se, että Plakan ruokapaikat ja kaikki ruokapaikat, joista on näkymä Akropoliin kukkulalle sen ympäristössä, ovat turisteille suunnattuja, niillä on sisäänheittäjät ja hinnat ovat normaalia korkeampia. Kaikkialla Ateenassa on kuitenkin myös paikallisten suosimia, joko kohtuuhintaisia tai hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ravintoloita. Hyviä paikkoja löytää ravintola monen joukosta ovat turistien suosiman Plakan lisäksi Monastirakin aukion tienoo, Psiri, kauppahallin tienoo ja Syntagman aukion lähellä olevat ravintolakadut.

Ateenan ravintolat tarjoavat parhaiten paikallisia ruokia, jotka ovat varsin monipuolisia ja joista valtaosalla on itämaisia tai balkanilaisia vaikutteita, joten ne ovat hivenen erilaisia kuin joissain muissa Välimeren tienoon maissa. Siellä on entistä enemmän tarjolla muualta tulevia ruokia, etenkin aasialaisia ruokia, mutta pääosin Kreikassa edelleen syödään kreikkalaisia ruokia. Ruoat ovat liha- tai kalapainotteisia, ja kasvissyöjille on vähän erillisiä ravintoloita mutta melkoisesti valinnanvaraa normaaleissakin ravintoloissa. Hintataso on Ateenassa yllättävän korkea, mutta siellä on mahdollista syödä myös edullisesti, ja ruokailu onnistuu siellä aamusta iltaan.

Parhaat seudut ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Paras seutu löytää nopeasti ravintola on Monastirakin tienoo, ja sen vieressä oleva Plaka on sekin hyvä mutta turistivoittoinen paikka löytää etenkin tyypillinen kreikkalaistyylinen taverna. Plakaa parempi paikka etsiä paikallistenkin suosiossa oleva ravintola on Psiri, jossa on myös eläväistä yöelämää tiedossa yö toisensa jälkeen. Sen vieressä oleva kauppahallin tienoo on oiva paikka turistiseutuja vältteleville ja niille, jotka mielivät syödä edullisesti. Syntagman ostoskatujen vieressä on yksi kaupungin parhaista ravintolakeskittymistä, ja etenkin nuoremmille ja seikkailunhaluisille Omonia-aukio ja sen pohjoispuolella olevat alueet ovat edullisia paikkoja aterialle.

Monastiraki

Monastirakin metroaseman yläpuolella oleva aukio on niin paikallisille kuin turisteillekin yksi Ateenan pääpaikoista, ja sen ympäristö on loman aikana hyvä koluta kauttaaltaan läpi.

Monastirakin ja Syntagman aukioiden välissä oleva Mitropoleos on kaupungin parhaita katuja. Heti sen ja Monastirakin kulmauksessa on itse kadulle levittäytyvä Thanasis, jossa viihtyvät paikallisetkin. Suuret terassit ovat toiminnassa valtaosan vuodesta, hinnat ovat edullisia ja tarjonta sen verran hyvää, että paikalliset käyvät siellä sankoin joukoin etenkin lounaalla. Gyros, souvlaki, kreikkalainen salaatti ja muut tyypilliset paikalliset ruoat ovat olennainen osa sen tarjontaa. Vastaavanlaisia mutta vähemmän tunnettuja ja kenties vähemmän turistien suosiossa olevia ravintoloita on melkoisesti lähikaduilla ja myös saman kadun varrella.

Gyros ja souvlaki ovat suomalaiselle eksoottisia ruokia, sillä toisin kuin döner kebab, ne valmistetaan kanasta ja sianlihasta. Jos haluaa aidon döner kebabin, jossa on käytetty naudan- tai lampaanlihaa, on tähän jonkin verran vaihtoehtoja Ateenassa, ja avainsana tässä mielessä on juuri "döner". Jos haluaa syödä lähinnä paikallisten kanssa mahdollisimman hyvää döner kebabia, uskomattomia salaatteja ja muita hyviä ruokia ja juomia joko sisällä tai kattoterassilla, on Savvas [kartalla] siihen hinta-laatusuhteeltaan lyömätön vaihtoehto. Ainoa ongelma ravintolassa on se, että viikonloppuisin ja juhlapyhinä se on noin klo 14 alkaen hyvin vilkas paikka, mutta siellä on paljon pöytiä ja vaihtuvuus on hyvä.

Monastirakin aukion ympäristössä on paljon pikaruokapaikkoja, etenkin alueen kävelykaduilla. Jos haluaa normaalia parempia ja terveellisempiä pikaruokia, on tähän hyvä kreikkalainen vaihtoehto välimerellisiä pikaruokia myyvä Goody’s (Ermou 72) saman kadun varrella kuin Savvas. Tämä ketju perustettiin vuonna 1975, ja sillä on eniten pisteitä sisämaassa, vähemmän saaristossa. Ermou-kadulla on lisää vaihtoehtoja kohti Thissio-metroasemaa kulkiessa, ja täällä on kaikenlaista kreikkalaisista tavernoista intialaiseen ravintolaan (Ermou 129).

Monastirakin lähellä olevilla turistien suosimilla alueilla on paljon ruokapaikkoja, jotka on suunnattu turisteille ja jotka ovat ylihintaisia. Näitä on etenkin kohti Thissio-metroasemaa kulkevalla Adrianou-kävelykadulla [kartalla]. Ravintoloilla on sisäänheittäjät, jotka armotta tulevat häiritsemään ruokalistan tutkimista.

Ravintola Mitropoleos-kadulla
Monastirakin ja Syntagman aukioiden välissä oleva Mitropoleos on kaupungin parhaita katuja ravintolaa hakevalle.

Syntagma

Toinen keskeinen metroasema ja aukio on Syntagma, jonne on varsin lyhyt ja mielenkiintoinen kävelymatka Monastirakilta esimerkiksi Mitropoleos-katua pitkin. Aukion tienoot ovat erityisen hyviä korkealuokkaisille ostoksille elintarvikkeista kultakelloihin, mutta sieltä löytyy pienen etsimisen jälkeen myös erinomainen ravintola-alue. Pääkadut ovat Apollonos ja Nikis, ja niiden kulmauksen tienoilla [kartalla] ja myös joillakin lähikaduilla on kaupungin monipuolisin keskittymä ravintoloita. Täällä voi syödä niin aasialaisia, espanjalaisia, italialaisia, kreikkalaisia kuin muualtakin tulevia ruokia.

Plaka

Monastirakin läheltä kulkeva kävelykatu Adrianou vie kohti etelää kulkiessaan kohti Akropolista, jonka juurella on Plaka ja muita turistivoittoisia kaupunginosia. Nämä ovat autottomina rauhallisia, miellyttäviä katuja, ja niiden varrella olevien kahviloiden ja ravintoloiden terasseilta on usein näkymät kohti Akropoliin kukkulaa.

Jos haluaa syödä muiden turistien kanssa aterian, joka melko varmasti jää ainakin puitteiltaan mieleen, ovat Plaka ja sen vieressä olevat alueet Akropoliin kukkulan eteläpuolella ja itse asiassa kaikkialla sitä ympäröivillä kaduilla täynnä paikkoja, joilla on suuret terassit. Täällä on paikalla kuin paikalla sisäänheittäjät, ja valtaosa ravintoloista tarjoaa joko tyypillisiä kreikkalaisia ruokia tai sitten turisteille hyvin maistuvia kansainvälisiä ruokia, kuten pihvejä ja pitsoja.

Plakan katuja voi mittailla vaikkapa Adrianou-katua kävellen, ja sen varrella ja sivukaduilla on melkoinen määrä ravintoloita, joissa on tunnelmaa niin sisällä kuin ulkonakin. Täällä on mukava kuunnella tyypillistä kreikkalaista musiikkia, nauttia kreikkalaisesta ystävällisestä palvelukulttuurista ja nauttia ikimuistoinen lounas tai illallinen, niin pienellä kuin suurellakin porukalla. Täällä ei ole keskitetysti ravintoloita, mutta Adrianoun lisäksi esimerkiksi Kidathineon- ja Lisikratous-kadut [kartalla] ovat kohtalaisen hyviä ravintolakatuja.

Plakassa on helppo joutua hivenen eksyksiin ja vaikea löytää mitä etsii, joten siellä jotakin tiettyä paikkaa etsiessä on hyvä tutkia karttaa ja olla tietoinen ilmansuunnista.

Plateia Iroon, Psiri
Psiri on yöelämän keskus, jossa on melkoinen määrä hyviä ruokapaikkoja. Valtaosa tarjonnasta on Iroon-aukion ympäristössä.

Psiri

Monastirakin ja Omonian aukioiden ja metroasemien välissä on Psiri, yöelämän keskus, jossa on melkoinen määrä hyviä ruokapaikkoja. Valtaosa tarjonnasta on Iroon-aukion [kartalla] ympäristössä, ja jos haluaa saada läpileikkauksen alueen tarjonnasta, ei tarvitse kuin kävellä pari sataa metriä aukiolta lähteviä katuja pitkin. Tämä on pääosin vähän ankeaa seutua: entiset teollisuustilat ovat tyhjinä, kadut ovat täynnä graffitia ja täällä pyörii myös kulkukoiria, mutta Iroon-aukio ja lähikadut ovat aina vilkkaita ja varsin siistejä paikkoja. Tänne on hyvä lähteä etenkin illalliselle myöhäänkin, ja ruokien joukossa on eniten kreikkalaisia vaihtoehtoja mutta myös muita, fuusioruokiakin ja myös varsin kokeellisia ravintoloita.

Myös Psirissä eksyy helposti, eikä siellä kannata turhaan harhailla illan pimettyä. Paikalle pääsee varsin huoletta ja sieltä pois esimerkiksi tulemalla Athinas-valtakadulta Protogenous-katua [kartalla] pitkin aukion viereen.

Kauppahallin ympäristö

Athinas-katu, joka kulkee Monastirakin ja Omonian aukioiden välissä, on Agoran eli kauppahallin [kartalla] ja sitä vastapäätä olevan torin ympäristössä edullinen, lähinnä paikallisten suosiossa oleva ateriointipaikka. Itse kauppahalli on avoinna ma-la noin klo 15 asti, ja sekä sen taka- että sivuosissa on edullisia mutta tasokkaita ravintoloita, joissa lähinnä paikalliset lounastavat. Ne löytääkseen kannattaa harhailla kauppahallissa sen kaikissa osissa. Kauppahallia vastapäätä, Athinas-kadulla, on parikin hyvää gyrospaikkaa, joista saa kaikenlaista muutakin, kuten salaatteja, paremmin aukioloajoin kuin kauppahallista.

Omonia ja sen pohjoispuolella olevat alueet

Lähellä kauppahallia sijaitsee vilkas, rauhaton Omonia-aukio [kartalla], jonne on hyvä suunnata, jos haluaa paikallisia tai vähän eksoottisiakin pikaruokia. Aukion laitamilla on hyviä paikallisia gyrospaikkoja, joiden hinnat ovat kaupungin edullisimpia. Aukion laidalla ja lähellä on myös hyviä kahviloita, kuten Cafe Veneti, joka tarjoaa erinomaisia voileipiä, leivonnaisia ja baklavaa ja muita itämaisia herkkuja.

Aukion eteläpuolella olevat korttelit ovat keskustan rajuimpia. Täälläpäin on kuitenkin paljon edullisia majapaikkoja, ja nämä ovat Ateenan kansainvälisimpiä kortteleita, joista voi saada vaikkapa autenttisia arabialaisia ruokia. Vathis-aukio [kartalla] on niiden pääpaikkoja, ja täällä on kaksikin erinomaista kebabpaikkaa, joiden tarjoamat falafelit ovat hyviä kasvissyöjille ja joissa saa mahansa täyteen parilla kolmella eurolla.

Jos tästä lähtee kohti arkeologista museota, kannattaa kulkea toiselle vaihtoehtoiselle alueelle eli Exarchion-aukion [kartalla] tienoille. Täällä on edullisia ruokia laidasta laitaan, ja gyrokset ovat hyviä. Erityisen vilkas ravintolakatu on Valtetsiou [kartalla].

Pireus

Pireus on satamakaupunkina paikka, jossa on paljon ravintoloita. Niitä on melkoinen määrä metroaseman vieressä olevalla, satamaa reunustavalla kadulla. Toisin kuin voisi luulla, Pireus ei ole mikään pääpaikka kaloille ja muille mereneläville, vaan niitä saa paremmin muista Ateenan ympäristön rantapaikoista, kuten Voigliasta.

Kahvila Plakan alueella
Ateenassa on kahviloita joka kulman takana, ja paikalliset voivat istua niissä tunteja vain yhden tai kahden kahvikupillisen tai jääkahvin (frappen) voimin.

Pireukseen tarjontaan on hyvä tutustua, jos lauttamatkaan on vielä aikaa. Siihen kuuluu kreikkalaisia ruokia, kuten musakaa, gyrosta, salaatteja ja muita varsin tyypillisiä paikallisia ruokia. Täällä on paljon myös pikaruokaa tarjoavia pisteitä ja kaikenlaista sellaista, mitä Euroopan vilkkaimmalta satama-alueelta voi odottaakin. Ravintoloissa on hyvä syödä ennen autolauttaan menemistä, sillä laivoissa ruokailu on aina hintavaa eivätkä niiden varsinaiset ravintolat ole avoinna kuin pari tuntia yhden matkan aikana.

Lisää ravintoloita

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Ateenan ravintoloita.

Kahvilat

Ateenassa on kahviloita joka kulman takana, ja paikalliset usein istuvat niissä monta tuntia vain yhden tai kahden kahvikupillisen tai jääkahvin eli frappen voimin viettäen aikaa perheen tai ystävien kera ja keskustellen päivänpolttavista aiheista.

Varsinkin keskustassa Syntagman lähistöllä ja muilla turistien suosimilla alueilla kannattaa varautua koviin hintoihin, mutta ihan yleisestikin kahvilat ovat Ateenassa melko kalliita. Perinteisemmät ja huokeammat kafeniat, joissa pääasiassa miehet viettävät aikaansa tavlia tai korttia pelaten, ovat hiljalleen katoamassa Ateenasta.

Hyvin tyypillisiä kreikkalaisten nauttimia kahveja ovat elliniko kafe eli sananmukaisesti kreikkalainen kahvi, joka on erittäin tummaa siirappimaista makeaa kahvia. Se nautitaan espresson tyyliin pienistä kahvikupeista, ilman maitoa. Frappe taas on kreikkalainen jääkahvi. Kun tilaat kahvin, varaudu siihen, että tarjoilija kysyy, millaisena kahvisi haluat - ilman sokeria, puolimakeana vai makeana.

Omonia-aukio on paikka, josta on mahdollista saada kahvia melko edullisesti, ja tarjonta on melkoinen. Ateenassa kahville mielivän on hyvä olla tietoinen siitä, että kylteissä näkyvästi esitettävät kahvien ja joskus myös ruokien hinnat ovat take away -hintoja, ja jos saman juoman tilaa pöytään tarjoilijan tuomana, maksaa se yleensä noin kaksi kertaa enemmän kuin take away -listassa näkyvästi esitettävä hinta.

Athens Info Guide listaa Ateenan kahviloita.

Kreikkalaisia lihapullia
Soutzoukakia, eli kreikkalaisia lihapullia tomaattikastikkeessa.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Ateenassa tulee syötyä lähes yksinomaan kreikkalaisia ruokia, ja muualta tulevista ruoista oikeastaan vain italialaiset ja aasialaiset ovat jollain lailla esillä.

Paras paikka löytää jokin muukin kuin kreikkalainen ravintola on Syntagman aukion lähellä oleva alue [kartalla], jolla parin korttelin alalla voi nauttia kreikkalaisten ruokien lisäksi italialaisia, espanjalaisia, korealaisia, japanilaisia, kiinalaisia, intialaisia ja muualtakin tulevia ruokia.

Plakan, Monastirakin, Psirin ja kauppahallin ympäristöt ovat lähes yksinomaan erikoistuneet paikallisiin ruokiin. Kalaruoat ja merenelävät ovat kohtalaisen yleisiä mutta eivät yhtä yleisiä kuin musaka, gyros ja muut paikalliset liharuoat, jotka valmistetaan yleensä lampaan- tai sianlihasta, erittäin harvoin naudanlihasta.

Syntagman ravintola-alueen lisäksi muualta tulevia ruokia saa hyvin Omonia-aukion pohjoispuolella olevista kortteleista, mutta ei mitenkään ylettömästi tai keskitetysti. Täältä löytyy erityisen hyvää falafelia ja muita arabialaistyylisiä ruokia, jotka ovat erityisen hyviä tällä edullisten majapaikkojen alueella yöpyville.

Kasvisruoat

Ateenassa kuten muuallakin Kreikassa on hyvin vähän pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Kaikissa kreikkalaisissa ravintoloissa on kuitenkin hyvin tarjolla salaatteja ja lihattomia vaihtoehtoja, falafelit ovat varsin yleisiä ja usein herkullisia ja jonkin verran Ateenassa on aasialaisia ravintoloita, joiden sushit, intialaiset ruoat ja jotkin muutkin ruoat tarjoavat hyviä vaihtoehtoja kasvissyöjille ja vegaaneillekin. Omonia-aukion pohjoispuolella olevan Vathis-aukion tuntumassa on erinomaisia, edullisia falafelpaikkoja, ja Syntagman ravintola-alueella [kartalla] on melkoinen määrä aasialaisia ravintoloita, joissa on kasvisruokia - joskin hinnat ovat täysin toisenlaisia kuin Omonian pohjoispuolella. Tällä alueella sijaitsee esimerkiksi Avocado (Nikis 30), jossa on ruokia myös vegaaneille. Omonia-aukion pohjoispuolella mutta Victoria Park -metroaseman vieressä sijaitseva Enjoy just Falafel (Aristotelous 98) on hyvä hakea ma-la aamusta iltaan take away -falafelia.

Happy Cow -sivusto listaa Ateenan kasvisruokapaikkoja ja terveyskauppoja

Hintataso

Mezediakset eli alkupalat, joista voi myös kasata pääaterian, maksavat normaalisti 2-6 euroa. Pelkkää vihannesta tai fetaa sisältävät ovat edullisimpia, ja merenelävästä muodostuva alkupala on kallein.

Kreikkalaisia lihapullia
Ateenassa pitakebab tai pitasouvlaki on edullisimpia varsinaisia lämpimiä ruokia.

Ateenassa pitakebab tai pitasouvlaki on edullisimpia varsinaisia lämpimiä ruokia, ja sellaisen saa 1,50-3 eurolla. Kokonainen lautasellinen kebabia tai souvlakia yhdessä perunoiden ja salaatin kanssa on suuri ateria, joka maksaa yleensä 8-10 euroa. Samanlaisissa hinnoissa liikkuvat monet muutkin lihaisat pääruoat, kuten musaka ja lammaspaisti. Kalaruoat ovat kuitenkin yleensä tätä kalliimpia, niin että niistä saa pulittaa vähintään 10-15 euroa, joskin jotkin kalaruoat, kuten grillatut sardiinit ja mustekala, ovat tätä edullisempia ja niitä voi saada lautasellisen 7-10 eurolla.

Ateenassa ruokien hinnat ovat kalleimpia Plakassa ja Akropoliin kukkulan ympäristön paikoissa, joista näkee itse kukkulalle. Huomattavasti edullisempia aterioita voi nauttia esimerkiksi kauppahallin ympäristössä, Omonia-aukion tuntumassa ja etenkin sen pohjoispuolella olevissa kortteleissa, joista saa erinomaisen pitafalafelin 1,50 eurolla.

Juomarahat

Kreikassa pöytiintarjoilupaikoissa lisätään usein palveluraha, joka on noin 10 % ruokien ja juomien hinnasta, ja jos tällainen laskutetaan, mitään erillistä juomarahaa ei kannata jättää. Yksi asia, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, on kuitenkin se, että ravintolat usein laskuttavat niin sanotun "sisäänpääsymaksun", joka lisätään laskuun sillä hetkellä, kun pöytään istuu. Kreikkalaiset kutsuvat tätä nimellä "kuver". Se sisältää yleensä leivän ja veden, ja se on suuruudeltaan 1-2 euroa. Tällainen maksu, joka on yleinen Italiassa, on kuitenkin Ateenassa varsin harvinainen nykyään. Useimmiten leivän saa ilmaiseksi ja vesi maksaa, jos se on pullovettä (mutta hanavettä saa sitä pyytämällä myös). Joissain paikoissa, joissa on pöytiintarjoilu ja joissa käy paljon turisteja, lisätään laskuun jonkin verran palvelurahaa. Jos mitään ei lisätä, on hyvästä tarjoilusta ja kuitista mukava antaa 5-10 % tippiä.

Maksukortit

Syömään lähtiessä on hyvä olla käteistä mukana, sillä vaikka jotkin hienommat paikat saattavat hyväksyä luottokortit, helpommalla pääsee, kun maksuvälineenä käyttää käteistä. Jos on liikkeellä suurella eli yli 4-5 hengen porukalla ja haluaa jakaa laskun, se jaetaan yleensä tasan riippumatta siitä, kuka tilasi mitäkin. Varsinaiset raha-asiat voi sitten selvittää porukan kanssa jälkikäteen, tai laskusta voi etukäteen itse laskea, mikä osuus kullekin on luvassa.

Ruokailuajat

Kreikkalaiset syövät ateriansa suhteellisen myöhään suomalaiseen tapaan verrattuna. Lounaalle mennään aikaisintaan klo 13-14, mutta tietenkin joitain paikallisia ja etenkin turisteja näkyy jo tätä ennenkin - lounasaika alkaa yleensä klo 12-13. Päivällisaika alkaa noin klo 21, ja ruokailemaan voidaan hyvin tulla vaikka klo 23. Ateenassa näkee kuitenkin niin paikallisten kuin turistienkin nauttivan iltapalaa jo alkuillasta, ja mahdollista on nauttia kaikkia aterioita silloin, kun nälkää yllättää.

Muuta

Tupakointi on yleistä Kreikassa baareissa ja myös ruokaravintoloissa, eikä oikeastaan missään sisällä tai ulkona ole varmuutta, että ruokaillessa olisi täysin savutonta.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti