Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintolan terassi Rethymnonissa
Parhaat apajat hyville ruoille ovat suurimmissa kaupungeissa, ja Iraklion, Agios Nikolaos, Rethymnon.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Ruokailu on Kreetalla mukavaa niin kaupungeissa ja lomapaikoillakin, ja siellä voi maistella paikallisia herkkuja tai sitten muulta tulevia ruokia. Eniten tarjolla on paikallisia ruokia, joista merenelävät ja kalaruoat ovat usein suosituimpia lomalaisten keskuudessa. Siellä on kuitenkin melkoisesti etenkin lomapaikoilla kansainvälisiä ruokia kuten pihvejä tarjoavia ravintoloita, ja ulkomaisista ruoista italialaiset ovat parhaiten saatavilla. Pitsat ja pastat ovat täällä hyviä, ja italialaiset ravintolat pystyvät tarjoamaan myös kasvissyöjille lihattomia ruokia.

Ravintoloiden lisäksi monia ruokia, kuten pitsapaloja, pastaa ja gyrosta, myydään kioskeissa tai kojuissa take away -tyyliin tai sitten ruoat syödään istuen tuoleilla, joita paikkojen yhteydessä on yleensä muutama. Nämä ovat edullisia ja paikallisten keskuudessa suosittuja ruokia, ja niillä on hyvä tankata ilman että joutuu istumaan aterian takia pitkiä aikoja.

Hyviä ruokia on tarjolla kaikkialla saarella, mutta parhaat ruoat ovat yleensä siellä, missä paikalliset syövät, ja heikoimpia ruokia on luvassa turistien kansoittamilla lomapaikoilla, joilla hinta-laatusuhde on usein huono. Parhaat apajat hyville ruoille ovat suurimmissa kaupungeissa, ja Iraklion, Agios Nikolaos, Rethymnon ja Hania ovat paikkoja, joista voi löytää helposti paikallisten suosimia tai muuten vain korkeatasoisia ravintoloita. Muualla saarella pienissä kylissä ja turistikeskusten ulkopuolella on aina löydettävissä tavernoita ja muita ruokapaikkoja, joissa on paikallisia herkkuja ja hyvä hinta-laatusuhde, mutta tällaisilla paikoilla ei ikinä ole sisäänheittäjää eivätkä ne edes mainosta itseään, ainakaan englanniksi. Parhaita ruokia Kreetalla tarjoavat matalaa profiilia pitävät ravintolat, ja sisäänheittäjän olemassaolo varmistaa aina sen, että ruoat ovat korkeintaan keskinkertaisia.

Kreetalaisella keittiöllä on paljon yhteistä muun Kreikan keittiön kanssa, ja kreetalainen ruoka on olennainen osa Välimeren alueen keittiötä. Kreetalaisella keittiöllä on kuitenkin myös paljon omia erikoisuuksiaan. Ruoka saarella on kuuluisaa terveellisyydestään, ja kreetalaiset elävätkin keskimääräisesti pitkään.

Kreetalaiset syövät sitä, mitä saari heille tarjoaa, kuten runsaasti hedelmiä, kasviksia, palkokasveja, maitotuotteita ja leipää. Ruokavalion perustana ovat oliivit ja korkealuokkainen oliiviöljy. Monia ruokalajeja maustavat ihanat ja tuoreet yrtit ja mausteet, ja makeutusaineena käytetään paljon hunajaa. Lihaa ei syödä paljon. Ainoa paikallinen liha on lammas, muu tuodaan muualta. Kalaa syödään paljon, mikä osasyynä selittää kreetalaisen keittiön terveellisyyttä.

Kreetan parhaat ravintolaseudut

Kreetan ehdottomasti parhaat ravintolaseudut ovat sen suurimmissa kaupungeissa, ja niistä etenkin Iraklion, Hania ja Rethymnon ovat paikkoja, joissa on siellä täällä kaikenlaisia ravintoloita. Rethymnonin, Hanian ja muiden isojen paikkakuntien kuten Agios Nikolaoksen satamat ovat aina tunnelmallisimpia paikkoja nauttia ateria, ja moni lomailija automaattisesti suuntaakin näille näyttäville terasseille, joilla on aina sisäänheittäjät. Ne ovatkin hyviä paikkoja kunnon loma-aterialle niin pienellä kuin suurellakin porukalla. Ruokien taso ei niissä kuitenkaan ikinä ole mitään huippuluokkaa ja hinnatkin ovat vähän normaalia korkeampia, mutta toisaalta palvelu pelaa monella eri kielellä ja rento lomatunnelma on taattu aterian aikana. Näiden paikkojen lähellä on aina muitakin vaihtoehtoja. Satamien takana on hiljaisia katuja, joilla on kaikenlaisia ruokapaikkoja, ja aina voi mennä kaupunkien uudempiin osiin, missä on enemmän paikallisille suunnattuja ravintoloita.

Iraklion

Iraklionissa paljon ravintoloita on merenrantaa pitkin kulkevalla tiellä [kartalla], ja ne ovat yksinomaan turisteille suunnattuja. Niiden joukossa on kuitenkin kaikenlaisia ruokia tarjoavia ravintoloita, palvelu pelaa monella eri kielellä ja niissä voi syödä esimerkiksi kalaruokia.

Jos haluaa kokea vähän erilaisen valikoiman ravintoloita, on niin sanottu Leijona-aukio tästä ylämäkeen hyvä paikka. Täällä on lukuisia gyrospaikkoja, joista edukseen erottuu Izmir, josta saa suomalaisten suosimaa dönerkebabia eli ei vain porsaasta tai kanasta valmistettua kebabia kuten muualla kaupungissa. Aukiolla on terasseilla varustettuja ravintoloita, joissa syövät niin paikalliset kuin turistitkin, ja niiden joukosta löytyy käypiä vaihtoehtoja.

Lisää ravintoloita keskitetysti on toisen pääaukion eli Plateia Eleftherias -aukion laitamilla [kartalla]. Myös siellä on sekä paikallisten että turistien suosimia ravintoloita, joiden joukossa on erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Jos haluaa löytää itse muualta kaupungista hyvän ravintolan, kannattaa harhailla kaupungin sivukaduilla eräänlaisen vanhankaupungin alueella [kartalla], mistä voi löytää erilaisia ravintoloita. Monet ravintolat sivukaduilla ovat avoinna vain lounaalle ja/tai illalliselle, eikä täältä välttämättä löydy avoinna olevaa illallispaikkaa ennen klo 19-20.

Hania

Haniassa eniten ravintoloita on satamassa ja heti sen takana olevassa vanhassakaupungissa, ja niiden joukosta voi löytää kaikenlaista. Jos haluaa löytää gyrospaikkoja, on niitä melko vähän vanhankaupungin alueella ja sitä ympäröivillä kaduilla, mutta Mike’s Souvlaki [kartalla] sivukadulla synagogan takana on edullinen gyrospaikka turistien kansoittamalla alueella. Yleisesti ottaen Hanian satama-alue ja vanhakaupunki ovat turisteille suunnattuja alueita aterialle, ja enemmän paikallisten suosiossa olevia ravintoloita löytyy esimerkiksi linja-autoasemaa ympäröivistä kortteleista [kartalla], missä hinta-laatusuhde on erinomainen.

Gyros-ravintola Rethymnonissa
Rethymnonissa on aivan sataman takana olevissa kortteleissakin gyrospaikkoja ja pikaruokapaikkoja, joista saa edullisia kreikkalaisia ruokia.

Rethymnon

Samat kujeet kuin Haniaan pätevät myös Rethymnoniin, mutta siellä on opiskelijoiden takia aivan sataman takana olevissa kortteleissakin gyrospaikkoja ja pikaruokapaikkoja, joista saa edullisia kreikkalaisia ruokia. Rethymnon onkin monipuolinen paikka löytää ravintola tai pikaruokapaikka pieneltä alueelta. Siellä venetsialaisessa satamassa on monissa paikoissa melko hyvä hinta-laatusuhde, sillä tämä ei ole aivan yhtä suuri turistikeskus kuin Hania.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät Kreetan ravintoloita paremmuusjärjestyksessä

Kasvisruoat

Kreetalla on melko vähän pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, mutta siellä on tarjolla melkoisesti lihattomia ruokia miltei paikassa kuin paikassa. Tavernoissa ja muissa kreikkalaisissa ravintoloissa alkupalat ovat sellaisia, että niissä monessa ei ole lihaa. Salaatit, joista ruokaisin on fetasalaatti (engl. Greek Salad), ovat nekin hyviä kasvissyöjille, ja joissain harvoissa gyrospaikoissa vastaan tulee myös falafelia.

Eniten kasvisruokia on tarjolla Haniassa ja Rethymnonissa, mutta muualla saarella on hyvin vähän vain kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Kaikkialla saarella kuitenkin italialaisista ruokapaikoista saa lihattomia ruokia. Niitä on sekä varsinaisia ravintoloita että monenmoisia muita ruokapaikkoja katuruokakioskeista pieniin itsepalvelupisteisiin. Kasvisruokia tarjoavat myös intialaiset ravintolat, joita nykyisin on melkoisesti etenkin suurimmissa kaupungeissa. Niissä voi syödä erilaisia lihattomia ruokia, joskin aterian hinnaksi niissä helposti tulee vähintään lähes 15 euroa.

Kaiken kaikkiaan kasvissyöjä tulee parhaiten toimeen saarella niin, että itse käy hakemassa ruokia kaupoista eikä ole pelkästään ravintolaruokien varassa. Monissa majapaikoissa Kreetalla on keittomahdollisuus tai ainakin jääkaappi ja astioita.

Happy Cow -sivusto esittelee Kreetan kasvisravintoloita.

Ruokalajit

Kreetalla syödään paljon kreikkalaisia tapaksia eli mezedeksiä, joita saatetaan tilata useita ja jättää pääruoka kokonaan väliin. Nämä alkupalat sekä muutkin ruuat tuodaan pöytään samaan aikaan, ja on hyvin tavallista, että kaikki ruuat jaetaan eikä varsinaisia omia annoksia ole.

Myös monet salaatit kuten esimerkiksi kreikkalainen salaatti eli horiatiki salata (engl. Greek Salad) yleensä syödään alkuruokana ja jaetaan kaikkien pöydässä olevien kesken. Mezedes-ruuissa on muun muassa erilaisia paistettuja kasviksia, mustekalaa, etanoita eri tavoin valmistettuna, oliiveja, tsatsikia, viininlehtikääryleitä (dolmades), merisiilisalaattia, erilaisia juustoja ja muita herkkuja. Nämä alkupalat sekä salaatit ovat myös hyviä budjettimatkailijoille, varsinkin jos matkustaa yhden tai useamman henkilön seurassa, sillä näin pystyy maistamaan useita ruokia.

Dakos-leipä ja runsaasti juustoa
Yksi tunnettu, runsaasti juustoa sisältävä ruokalaji on usein alkuruokana pidettävä dakosleipä, jossa on korpun päällä tomaattia, oliiviöljyä ja runsaasti juustoa.

Juustot

Tunnettu kreikkalainen juusto feta ei ole erityisen suosittu juusto Kreetalla, mutta hyviä paikallisia juustoja on Kreetalla tarjolla paljon. Juustot on usein tehty lampaan tai vuohen maidosta, ja näin se sopivat laktoosi-intoleranssista kärsivillekin. Esimerkkejä kreetalaisista juustoista ovat graviera, anthotiros ja mizithra.

Yksi tunnettu, runsaasti juustoa sisältävä ruokalaji on usein alkuruokana pidettävä dakosleipä, jossa on korpun päällä tomaattia, oliiviöljyä ja runsaasti juustoa. Juusto voi olla fetaa, mutta Kreetalla salaatissa käytetään usein mizithrajuustoa, jonka ominaismaku on hieman kirpeä ja suolainen. Myös korput ovat osa kreetalaista ruokakulttuuria ja maistamisen arvoisia muutenkin. Yhden hyvän tilaisuuden tarjoaa dakos, joka yhdessä salaatin tai muun toisen ruoan kanssa muodostaa kohtuuhintaisen aterian.

Pääruuat

Kalaa syödään Kreetalla paljon, vaikka se onkin nykyään liikakalastuksen takia kallista. Kannattaa kuitenkin maistaa esimerkiksi mustekalaa vaikka alkuruokana, kakaviakalakeittoa ja barbóuniaa eli punamulloa.

Kreetalla erilaiset vuohi- ja lammasruuat ovat yleisiä ja niitä syödään paljon. Paikallisiin liharuokiin kuuluu myös possu, kuten esimerkiksi savustettu kinkku eli apaki. Lisäksi Kreetalla syödään monia padassa haudutettuja ruokia, kuten muhennoksia, sekä myös perinteisiä kreikkalaisia ruokia kuten musakaa (kasvis-jauhelihapaistos), pastítsiota, kreikkalaista, makaronista valmistettua lasagnea sekä souvlákia eli grillattua sian- tai lampaanlihaa vartaassa.

Kasvisruokiakin on tarjolla melko paljon, esimerkiksi mezedes-alkupaloissa niitä on yleensä melko paljon tarjolla, lisäksi Kreetalla voi maistaa erilaisia kasviskeittoja, kuten tomaatti- tai papukeittoja. Bouréki on kasvispiirakka, jossa on juustoa, kesäkurpitsaa ja perunaa.

Viinit ja muut juomat

Ruuan kanssa nautitaan usein lasillinen paikallista viiniä, jota viljellään ympäri Kreetaa. Aperitiivina tai jälkiruoan yhteydessä tai sen sijaan tarjoillaan usein paikallista rakia (kutsutaan myös nimillä tsipouro tai tsikoudia mutta Kreetalla raki on ainoa oikea termi), joka on vahva, rypäleinen viina. Kreetalaiset pitävät myös ouzosta, joka on anisviinaa ja jota on mukava juoda veteen sekoitettuna.

Crete Travel -sivusto esittelee kreetalaisia ruokia ja kertoo yleisesti ruokavaliosta

Ravintolan terassi Haniassa
Jos haluaa syödä esimerkiksi Hanian tai Rethymnonin satamassa terassilla, joutuu tästä pulittamaan vähän normaalia enemmän.

Hintataso ja ruokailuajat

Kreetalla ruokien hintahaitari on melkoinen, ja kuten muuallakin Kreikassa, siellä edullisimmat ruoat ovat kebabit eli gyros, souvlaki-lihavartaat ja salaatit. Niitä saa usein alkaen parilla eurolla, ja hyvän edullisen aterian saakin ottamalla pitagyroksen tai pitasouvlakin ja sitten sen kanssa salaatin. Sekä gyrosta että pitaa on tarjolla myös annoksina, jolloin ne ranskalaisten ja salaatin kanssa maksavat 8-10 euroa suurelta aterialta.

Merenelävät ja kalaruoat ovat kalliimpia, niin että sellaisen saa 10-20 eurolla vähän paikasta riippuen. Yleisesti ottaen ateriasta ruokajuomineen selviää niin halutessaan 10 eurolla jos tyytyy gyrospaikkoihin tai muihin yksinkertaisiin itsepalvelupaikkoihin. Jos haluaa syödä esimerkiksi Hanian tai Rethymnonin satamassa terassilla, joutuu tästä pulittamaan vähän normaalia enemmän, mutta niissäkin nykyisin on mahdollista syödä pääateria ruokajuomineen yleensä 15-20 eurolla. Ruokajuomista retsinavalkoviini on edullisinta, niin että puoli litraa saa helposti 3-5 eurolla ravintolasta, olut maksaa 2-3 euroa tuopilta muualla kuin satamien terasseilla ja ouzoa saa puoli pulloa 6-10 eurolla paikasta kuin paikasta.

Kreetalla paikalliset syövät usein pienen aamiaisen jos sitäkään joskus kahdeksan ja kymmenen välillä, lounaan alkaen noin klo 13 ja illallisen usein vasta klo 22-23. Kreeta on kuitenkin turistipaikka, jossa syödään jatkuvasti kaikenlaisia ruokia, ja siellä on mahdollista syödä ruokia silloin kun huvittaa. Jos haluaa lounaalle kunnolliseen tavernaan, aletaan sitä tarjota usein vasta klo 13, mutta gyrospaikoissa ja muissakin ravintoloissa voi niin halutessaan syödä lounasta kyllä jo pian aamukymmenen jälkeen.

Juomarahat ja maksukortit

Kreetalla kuten muuallakin Kreikassa on tapana jättää vähän juomarahaa, mikäli paikassa on pöytiintarjoilu ja tarjoilu pelaa hyvin. Mitään aivan välttämätöntä tämä ei ole, mutta muissa kuin itsepalveluravintoloissa voi ainakin pyöristää summaa seuraavaan euroon tai viiteen euroon. Kannattaa kuitenkin ensin aina katsoa laskua, sillä joissain paikoissa lisätään jo valmiiksi noin 10 %:n palveluraha eikä sen päälle kannata jättää mitään.

Maksukortit käyvät sitä paremmin, mitä hienompi ravintola on, mutta nykyisin Kreetalla aika monet ruokapaikat ottavat vastaan kortteja. Kuten muuallakin saarella, käteisellä maksaminen on kuitenkin nopeampaa ja suotavampaa, sillä korttimaksuihin liittyy usein ainakin jonkinlaisia kuluja maksun vastaanottajalle. Parhaiten homma Kreetalla toimii, jos pääasiassa maksaa ruokansa käteisellä. Korttia voi käyttää jos kyseessä on hieno ravintola ja vähän normaalia suurempi lasku.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Ihastuin Haniassa Bohème nimiseen ravintola-baariin. Sisäpihalla on ison puun alla ulkoterassi ja iltaisin lyhtyjä, drinkkivalikoima on monipuolinen, musiikki ja tunnelma miellyttäviä. /Matkailija 72

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti