Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Linja-auto
Liikkuminen on helppoa Kreetalla hyvien bussiyhteyksien ansiosta. Bussikyydit ovat varsin kohtuuhintaisia, ja varsin tyypillisen tunnin matkan voi siirtyä reilulla viidellä eurolla.

Liikkuminen Kreetalla

Kreetan saarella voi parhaiten liikkua paikasta toiseen kävellen, linja-autolla, taksilla tai polkupyörällä. Kävely on yleensä paras tapa eri paikkakunnilla siirtyä paikasta toiseen, ja eri paikkakuntien välillä kuljetaan yleensä bussilla tai taksilla.

Iraklionin ympäristössä voi siirtyä suhteellisen lyhyitäkin matkoja bussilla, mutta Kreetan kaupungeissa on käsittämättömiä liikenneruuhkia etenkin ennen iltapäiväsiestaa ja alkuillasta. Näin ollen taksilla tai bussilla liikkumista kaupungeissa kannattaa ruuhka-aikoina vältellä, mutta muulloin taksia käytetään Kreetalla melkoisesti. Kreetalla myös pyöräillään paljon, siellä voi vuokrata pyörän käyttöönsä, ja jotkut vuokraavat siellä myös moottoripyörän, mönkijän, skootterin tai auton.

Kävely

Kreetan kaupungeissa ja lomapaikoilla on hyvä kävellä paikasta toiseen, mutta etenkin Iraklionissa, Haniassa ja Rethymnonissa välimatkat ovat usein niin pitkiä ja myös mäkisiä, että vähän kävelemään tottuneet eivät välttämättä halua koko lomaa taapertaa paikasta toiseen. Näin ollen hotellin tai muun majapaikan sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota ja katsella vähän välimatkoja majapaikan ja haluttujen vierailupaikkojen välillä.

Kreetan kaupungeissa ei kävely runsaan liikenteen takia ole aina miellyttävää, sillä niissä ajavat autot pienillä kaduilla lakkaamatta kaikkina muina aikoina paitsi siestan aikaan noin klo 14–16. Autojen pakokaasut ovat etenkin Haniassa, Rethymnonissa ja Iraklionissa niin pahoja, että astmaatikot ja muut hengitysoireista kärsivät voivat saada siellä oireita, ja autottomien katujen ja alueiden löytäminen kuuluukin eräisiin kaikkein suosituimpiin puuhiin Kreetan kaupungeissa. Autoja on yleensä valtavasti tietyillä kaduilla, mutta sitten parin korttelin päässä ei ole autoja lainkaan, ja monen harmiksi autot ja mopot pörräävät etenkin suosituilla ostoskaduilla jatkuvasti.

Kaupunkien välillä kävely ei ole välttämättä miellyttävää, paitsi jos käyttää hyväkseen merkittyjä polkuja tai menee kävelemään alueille, joilla on muutenkin paljon patikoitsijoita.

Linja-auto

Liikkuminen on helppoa Kreetalla hyvien bussiyhteyksien ansiosta. Bussikyydit ovat varsin kohtuuhintaisia, ja varsin tyypillisen tunnin matkan voi siirtyä reilulla viidellä eurolla. Aikataulut pitävät yleensä kutinsa, ja bussit ovat suosittuja niin paikallisten kuin Kreetalla vierailevienkin keskuudessa. Suurin ongelma bussilla matkustettaessa on se, että vuorot loppuvat tai ainakin harvenevat melkoisesti aika varhain, usein jo klo 16 alkaen. Normaalia vähemmän vuoroja on myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä, ja bussilla matkustamaan mielivien onkin hyvä hakea paikalliselta bussiasemalta tai turisti-infosta tietoa ja aikataulut bussien liikkeistä. Aikatauluihin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta ei joudu palaamaan jostakin taksilla takaisin, ja asemalla tai pysäkillä on hyvä olla hyvissä ajoin, sillä usein bussit lähtevät minuutilleen aikataulun mukaan.

Parhaat yhteydet ovat Kreetan pohjoisrannikon kaupunkien ja kohteiden välillä, eli bussit liikkuvat erityisen hyvin Iraklionin ja Hanian välillä ja käyvät välillä Rethymnonissa. Muihin pohjoisosan kohteisiin sekä saaren eteläpuolen kyliin ja kaupunkeihin yhteyksiä on vähemmän, ja niihin kuljetaan usein Kreetan vuoristoisen keskiosan kautta. Monet bussikuskit saattavat tosin poiketa reitin ulkopuolella oleviin läheisiin kyliin pyydettäessä.

Lippuja hankitaan joko aseman lipputiskiltä tai kuljettajalta, ja aina on ensimmäiseksi hyvä käydä varmistamassa lipputiskillä, ostetaanko lippu bussista vai onko se oltava etukäteen. Lippu kannattaa pitää helposti esiin vedettävissä, sillä yleensä liput tarkistetaan ainakin vielä toisen kerran. Näin varmistetaan ettei kukaan osta Iraklionista lippua vain Rethymnoniin ja matkusta sillä sitten Haniaan asti.

Kreetan kaupunkien bussiasemat on nimetty yhtiön (KTEL) mukaan, ja ne ovat lähes poikkeuksetta kaupunkien keskustassa. Bussiaseman löytäminen on helppoa, ja bussipysäkkejä voi myös käyttää.

Tietoa bussiasemista, aikatauluista ja muusta vastaavasta linja-automatkoihin liittyvästä saa bussiyhtiön sivuilta, jossa on myös reittihaku.

Taksi

Kreetalla monet hyppäävät suosiolla taksiin, mutta kannattaa muistaa armottomat ruuhkat, joita on erityisen paljon aamupäivällä noin klo 10–13 ja iltapäivällä noin klo 15 alkaen. Muulloinkin etenkin Iraklionissa ja Haniassa on jatkuvia autojonoja, ja taksit juuttuvat niihin. Taksilla voi kuitenkin ruuhkienkin aikaan siirtyä pidempiä matkoja esimerkiksi paikkaan, jonne bussit eivät kulje tai kulkevat harvoin.

Takseja
Kreetalla monet hyppäävät suosiolla taksiin, mutta kannattaa muistaa armottomat ruuhkat. Etenkin Iraklionissa ja Haniassa on jatkuvia autojonoja, ja taksit juuttuvat niihin.

Taksien täytyy aina pitää mittari päällä, joten tämä asia on hyvä varmistaa ennen matkaa. Aina voi myös yrittää sopia hinnan etukäteen, varsinkin jos kohde sijaitsee pidemmän matkan päässä. Takseilla on käytössä kaksi eri taksaa: päivätaksa, joka on voimassa klo 5.00 ja 24.00 välillä, sekä kalliimpi yötaksa klo 24.00 ja 5.00 välillä. Useimmilla taksiasemilla ja -tolpilla on taulut, joissa selkeästi ilmoitetaan mitä matka minnekin maksaa, ja kaupungista toiseen siirtyvälle tämä on luotettava tapa katsoa minkä verran matka tulee sitten maksamaan suuntaansa.

Eri kaupungeilla on omia taksiyhtiöitään, ja yleensä ne mainostavat eniten lentokenttämatkoja. Taksilla tehdään myös pidempiä matkoja, ja tunnin matka taksissa maksaa vähän alle 100 euroa, niin että Hanian ja Rethymnonin välinen noin 80 minuuttia kestävä matka maksaa 90–100 euroa. Jos haluaa käyttää taksia, kannattaa vain katsella ympäriinsä ja bongata eri yhtiöiden autoja taksitolpilta.

Jos lomailee Haniassa, on Taxi Tours Chania yksi hyvä yhtiö.

Jos viettää aika Rethymnon ympäristössä, Taxi Service Rethymno liikkuu sen ympäristössä ja vie kaikkialle Kreetalle.

Jos viettää lomansa Iraklionin ympäristössä ja haluaa liikkua sieltä tai sen ja muiden paikkojen välillä, on Heraklion Cab yksi suosittu yhtiö.

Jos haluaa liikkua Etelä-Kreetalla, jolla on hankala siirtyä paikasta toiseen bussilla, on South Taxi hyvä yhtiö.

Autoilu, autonvuokraus ja muiden liikennevälineiden vuokraus

Auton, skootterin, mopedin, mönkijän tai moottoripyörän vuokraaminen on yksi tapa liikkua saarella, varsinkin jos haluaa vierailla syrjäisillä paikoilla eikä halua maksaa taksista tai olla riippuvainen linja-autojen aikatauluista.

Autoa vuokrattaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kreetalainen liikennekulttuuri on vauhdikasta ja aggressiivista eivätkä paikalliset aina noudata liikennesääntöjä. Matkailijan kuitenkin odotetaan niitä noudattavan, eikä esimerkiksi etuajo-oikeuteen kannata aina luottaa sokeasti. Pohjoisrannikolla tiet ovat suhteellisen hyväkuntoisia, mutta oman haasteensa ajamiseen antavat myös vuoriston serpentiinitiet sekä huonokuntoiset ja päällystämättömät tiet, joita on paljon etenkin Kreetan eteläpuolella. Joihinkin eteläosan kohteisiin ei edes pääse kuin kunnon jeepillä tai veneellä mereltä käsin.

Auton vuokraaminen Kreetalla on helppoa. Autonvuokrausfirmoja on useita Kreetan suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla lentoasemilla. Varteenotettavia vuokrauspaikoja ovat Crete Car Rental ja Rental Center Crete.

Kaupunkipyöriä Haniassa
Haniassa on hyvä ajaa pyörällä, ja sieltä saa myös helposti pyörän vuokralle.

Etenkin moottoripyöriä ja mönkijöitä vuokraa Motorbike Rental Crete, ja Rent a Bike vuokraa paitsi pyöriä myös mopoja ja muita kevytmoottoriajoneuvoja.

Huoltoasemia on useimmissa kylissä ja Kreetan päätien varrella. Huomaa, että useimmilla huoltoasemilla maksuvälineenä käy vain käteinen ja suurin osa menee kiinni noin klo 19. Itsepalveluasemia ei ole vaan päinvastoin asemilla on tankkauspalvelu. Tippejäkin annetaan tankkaajille, mutta tämä ei ole välttämätöntä, joskin täydestä tankista on hyvä pyöristää summaa vähän ylöspäin.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pyöräily Kreetalla on vähän samanlaista kuin autoilu, niin että teiden kunto ja erilaiset seikat kuten vuoristotiet on hyvä ottaa huomioon. Myös jatkuvat ruuhkat ja aggressiivinen liikennekulttuuri kaupunkien välillä on hyvä huomioida. Pyöräily voi olla mukavaa myös joidenkin kylien ja kaupunkien keskustoissa. Iraklion on kuitenkin varsin mäkinen kaupunki ja liikenne siellä lähentelee painajaismaista, joten se ei välttämättä ole parhaita paikkoja liikkua pyörällä paikasta toiseen.

Haniassa on hyvä ajaa pyörällä, ja sieltä saa myös helposti pyörän vuokralle tai siellä voi ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle.

Pyöriä voi Kreetalla vuokrata monesta paikasta. Esimerkiksi Crete Bikes ja CCTRentals vuokraavat pyöriä ja myös järjestävät opastettuja pyöräilykierroksia.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
2022/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti