Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Linja-auto (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bussit ovat edullisia, aikataulut ovat luotettavia ja busseja käyttävät sekä paikalliset että matkailijat. Parhaat yhteydet ovat Kreetan pohjoisrannikon kaupunkien ja kohteiden välillä.

Liikkuminen Kreetalla

Kreetan saari on suuri, mutta liikkuminen siellä on kuitenkin suhteellisen helppoa. Kaupungeissa ja kylissä liikkuminen onnistuu parhaiten kävellen, sillä keskustat ovat pieniä ja kadut usein kapeita, mutta etenkin Iraklionissa on hyvä liikkua myös paikallisbusseilla. Suurilla teillä ei ole aina kunnon kävelykaistoja, joten niillä kävellessä kannattaa olla varovainen.

Pyöräily on suosittua, varsinkin kaupunkien ulkopuolella, mutta varovaisuuteen on syytä, sillä Kreetan liikennekulttuuri on melko vauhdikasta. Pyörän lisäksi Kreetalla voi vuokrata alleen skootterin, mopon, moottoripyörän, mönkijän tai auton. Yksi varteenotettava liikkumismuoto porukoille saarella on taksi, jonka taksat ovat kiinteitä ja joilla pääsee pitkiäkin matkoja kohtuuhinnalla.

Kävely

Kreetan kaupungeissa ja lomapaikoilla on hyvä kävellä paikasta toiseen, mutta etenkin Iraklionissa, Haniassa ja Rethymnonissa välimatkat ovat usein niin pitkiä ja myös mäkisiä, että vähän kävelemään tottuneet eivät välttämättä halua koko lomaa taapertaa paikasta toiseen. Näin ollen hotellin tai muun majapaikan sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota ja katsella vähän välimatkoja majapaikan ja haluttujen vierailupaikkojen välillä.

Kreetan kaupungeissa ei kävely runsaan liikenteen takia ole aina miellyttävää, sillä niissä ajavat autot pienillä kaduilla lakkaamatta kaikkina muina aikoina paitsi siestan aikaan noin klo 14-16. Autojen pakokaasut ovat etenkin Haniassa, Rethymnonissa ja Iraklionissa niin pahoja, että astmaatikot ja muut hengitysoireista kärsivät voivat saada siellä oireita, ja autottomien katujen ja alueiden löytäminen kuuluukin eräisiin kaikkein suosituimpiin puuhiin Kreetan kaupungeissa. Autoja on yleensä valtavasti tietyillä kaduilla, mutta sitten parin korttelin päässä ei ole autoja lainkaan, ja monen harmiksi autot ja mopot pörräävät etenkin suosituilla ostoskaduilla jatkuvasti.

Kaupunkien välillä kävely ei ole välttämättä miellyttävää, paitsi jos käyttää hyväkseen merkittyjä polkuja tai menee kävelemään alueille, joilla on muutenkin paljon patikoitsijoita.

Linja-auto

Liikkuminen on helppoa Kreetalla hyvien bussiyhteyksien ansiosta. Bussit ovat edullisia ja maksavat edelleen 5-6 euroa per matkustettu tunti. Aikataulut ovat luotettavia ja busseja käyttävät sekä paikalliset että matkailijat. Suurin ongelma bussilla matkustettaessa on se, että vuorot loppuvat tai ainakin harvenevat melkoisesti aika varhain, usein jo klo 16 alkaen. Normaalia vähemmän vuoroja on viikonloppuisin ja juhlapyhinä, ja bussilla matkustamaan mielivien onkin hyvä hakea paikalliselta bussiasemalta tai turisti-infosta tietoa ja aikataulut bussien liikkeistä. Aikatauluihin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta ei joudu palaamaan jostakin taksilla takaisin, ja asemalla tai pysäkillä on hyvä olla hyvissä ajoin, sillä usein bussit lähtevät minuutilleen aikataulun mukaan.

Parhaat yhteydet ovat Kreetan pohjoisrannikon kaupunkien ja kohteiden välillä, eli bussit liikkuvat erityisen hyvin Iraklionin ja Hanian välillä ja käyvät välillä Rethymnonissa. Muihin pohjoisosan kohteisiin sekä saaren eteläpuolen kyliin ja kaupunkeihin yhteyksiä on vähemmän, ja niihin kuljetaan usein Kreetan vuoristoisen keskiosan kautta. Monet bussikuskit saattavat tosin poiketa reitin ulkopuolella oleviin läheisiin kyliin pyydettäessä. Iraklionissa on kaksi bussiasemaa: KTEL A, joka sijaitsee sataman vieressä ja jolta lähtevät bussit valtaosaan kohteista, ja KTEL B, jolta lähtevät bussit Kreetan etelärannikolle.

Lippuja hankitaan joko aseman lipputiskiltä tai kuljettajalta, ja aina on ensimmäiseksi hyvä käydä varmistamassa lipputiskillä, ostetaanko lippu bussista vai onko se oltava etukäteen. Lippu kannattaa pitää helposti esiin vedettävissä, sillä yleensä liput tarkistetaan ainakin vielä toisen kerran. Näin varmistetaan ettei kukaan osta Iraklionista lippua vain Rethymnoniin ja matkusta sillä sitten Haniaan asti.

Iraklionissa on hyvä siirtyä bussilla numero 2 tai 20 Knossokselle, ja nämä bussit kulkevat keskustan kautta. Bussi 20, joka kulkee sataman ja Knossoksen väliä, on huomattavasti nopeampi kuin bussi numero 2. Ruuhkien takia matka voi kestää iltapäivällä normaalia kauemmin, ja millä tahansa menopelillä liikkuvalla on Kreetalla hyvä olla runsaasti malttia matkassa. Bussi numero 1 kulkee Iraklionin lentoasemalle, ja tätäkin matkaa varten on hyvä varata runsaasti aikaa.

Katso: Lisätietoa Kreetan KTEL-bussilinjoista, aikatauluista ja hinnoista

Taksi

2-4 hengen porukoille taksit ovat hyvä ja luotettava tapa liikkua paikasta toiseen, joskin nekin joutuvat odottelemaan ruuhkissa, joita on erityisen paljon aamupäivällä noin klo 10-13 ja iltapäivällä noin klo 15 alkaen. Muulloinkin etenkin Iraklionissa ja Haniassa on jatkuvia autojonoja. Taksit ovat hyvä ja bussia nopeampi tapa liikkua suurimmissa kaupungeissa tai mennä lähellä sijaitseviin kohteisiin.

Takseja
Porukoille taksit ovat hyvä ja luotettava tapa liikkua paikasta toiseen, joskin nekin joutuvat odottelemaan ruuhkissa, joita on erityisen paljon aamupäivällä noin klo 10-13 ja iltapäivällä noin klo 15 alkaen.

Taksien täytyy aina pitää mittari päällä, joten tämä asia on hyvä varmistaa ennen matkaa. Aina voi myös yrittää sopia hinnan etukäteen, varsinkin jos kohde sijaitsee pidemmän matkan päässä. Takseilla on käytössä kaksi eri taksaa: päivätaksa, joka on voimassa klo 5.00 ja 24.00 välillä, sekä kalliimpi yötaksa klo 24.00 ja 5.00 välillä. Useimmilla taksiasemilla ja -tolpilla on taulut, joissa selkeästi ilmoitetaan mitä matka minnekin maksaa, ja kaupungista toiseen siirtyvälle tämä on luotettava tapa katsoa minkä verran matka tulee sitten maksamaan suuntaansa.

Autoilu, autonvuokraus ja muiden liikennevälineiden vuokraus

Auton, skootterin, mopedin, mönkijän tai moottoripyörän vuokraaminen on yksi tapa liikkua saarella, varsinkin jos haluaa vierailla syrjäisillä paikoilla eikä halua maksaa taksista tai olla riippuvainen linja-autojen aikatauluista.

Autoa vuokrattaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kreetalainen liikennekulttuuri on vauhdikasta ja aggressiivista eivätkä paikalliset aina noudata liikennesääntöjä. Matkailijan kuitenkin odotetaan niitä noudattavan, eikä esimerkiksi etuajo-oikeuteen kannata aina luottaa sokeasti. Pohjoisrannikolla tiet ovat suhteellisen hyväkuntoisia, mutta oman haasteensa ajamiseen antavat myös vuoriston serpentiinitiet sekä huonokuntoiset ja päällystämättömät tiet, joita on paljon etenkin Kreetan eteläpuolella. Joihinkin eteläosan kohteisiin ei edes pääse kuin kunnon jeepillä tai veneellä mereltä käsin. Auton vuokraaminen Kreetalla on helppoa. Autonvuokrausfirmoja on useita Kreetan suurimmissa kaupungeissa sekä lentoasemilla, joilla kaikilla on Kreetalla autonvuokrauspisteitä. Paikkoja joista voi katsella vuokra-autoja etukäteen ovat esimerkiksi Crete Car Rental ja Rental Center Crete. Autoja mutta myös skoottereita ja monenmoisia menopelejä vuokraa Crete Royal, ja Rent a Bike vuokraa paitsi pyöriä myös mopoja ja muita kevytmoottoriajoneuvoja.

Huoltoasemia on useimmissa kylissä ja Kreetan päätien varrella. Huomaa, että useimmilla huoltoasemilla maksuvälineenä käy vain käteinen ja suurin osa menee kiinni noin klo 19. Itsepalveluasemia ei ole vaan päinvastoin asemilla on tankkauspalvelu. Tippejäkin annetaan tankkaajille, mutta tämä ei ole välttämätöntä, joskin täydestä tankista on hyvä pyöristää summaa vähän ylöspäin.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pyöräily Kreetalla on vähän samanlaista kuin autoilu, niin että teiden kunto ja erilaiset seikat kuten vuoristotiet on hyvä ottaa huomioon, ja myös jatkuvat ruuhkat ja aggressiivinen liikennekulttuuri kaupunkien välillä on hyvä huomioida. Pyöräily voi olla mukavaa myös joidenkin kylien ja kaupunkien keskustoissa. Iraklion on kuitenkin varsin mäkinen kaupunki ja liikenne siellä lähentelee painajaismaista, joten se ei välttämättä ole parhaita paikkoja liikkua pyörällä paikasta toiseen. Haniassa on hyvä ajaa pyörällä, ja siellä on myös kaupunkipyöräverkosto. Sen mukaan, missä saarella on, kannattaa loman alettua katsella vähän pyöräilymahdollisuuksia ja miltä sellaisella liikkuminen vaikuttaa paikan päällä.

Pyöriä voi Kreetalla vuokrata monesta paikasta. Esimerkiksi Crete Bikes ja Hellas Bike, joka järjestää myös patikointikierroksia, ovat paikkoja, joista saa pyöriä vuokralle.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: currybet /Flickr, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti