Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Knossos
Iraklionista reilun 5 kilometrin matkan päässä sijaitseva Knossos eli minolaisten muinainen palatsialue on Kreetan suurin ja kuuluisin nähtävyys.

Tunnetuimpia Kreetan nähtävyyksiä

Kreeta oli Euroopan ensimmäisen korkeakulttuurin eli minolaisen kulttuurin keskus noin vuosina 2600-1400 eaa. Minolaiskaudesta on saarella yhä lukuisia jälkiä - esimerkiksi minolaisten rakentamat temppelit ja palatsit ovat vaikuttuvia arkeologisia kohteita saarella. Minolaisen kulttuurin romahdus johtui pääosin Santorinin tulivuoren purkauksen jälkiseurauksista eli hyökyaallosta ja tuhkasateista. Lisäksi maanjäristykset olivat jo aiemmin tuhonneet osan minolaisista temppeleistä ja palatseista.

Kreetalla on muitakin nähtävyyksiä, lähinnä luonnonnähtävyyksiä, antiikin Kreikan mytologiaan liittyviä nähtävyyksiä, kirkkoja monelta eri aikakaudelta ja arkkitehtuuria Venetsian kaudelta. Tätä viehättävää arkkitehtuuria on esimerkiksi Iraklionin, Rethymnonin ja Hanian keskustan vanhoissa satamissa, jotka Haniassa ja Rethymnonissa toimivat unohtumattomina puitteina terassilla nautitulle aterialle tai virvokkeelle.

Knossos

Iraklionista reilun 5 kilometrin matkan päässä sijaitseva Knossos [kartalla] eli minolaisten muinainen palatsialue on Kreetan suurin ja kuuluisin nähtävyys, joka kuuluu nykyään monen Iraklionin tienoilla vierailevan ohjelmaan loman aikana. Muinaisuudestaan huolimatta alue löydettiin vasta vuonna 1878. Yksi palatseista kaivettiin esiin 1900-luvun alussa sen jälkeen kun brittiläinen Arthur Evans osti alueen itselleen ja alkoi kaivauttaa sieltä esiin muinaisia palatseja.

Knossos-palatsi on tärkeä minolaispalatsi ja Euroopan ensimmäinen palatsi. Iraklionin kaupungin lähellä Kreetan keskiosassa sijaitseva palatsikompleksi on Kreetan suosituimpia nähtävyyksiä ja Kreetan merkittävin pronssikautinen arkeologinen vierailupaikka. Knossoksen rauniot löysi kreetalainen kauppias ja muinaistutkija Minos Kalokairinos vuonna 1878, ja laajemmat kaivaukset aloitettiin brittiläisen arkeologin Arthur Evansin johdolla vuonna 1900. Hän rakennutti uudelleen osia palatsista, sillä monet rakenteet olivat sortumisen partaalla.

Palatsialue oli valtava: palatsi oli noin 130 metriä pitkä ja käsitti satoja huoneita, joihin lukeutui muun muassa työtiloja, alttareita, varastotiloja, valtaistuinsali ja aarrekammio. Nykyisin näkyvillä olevat palatsin jäänteet eivät ole alkuperäisestä, noin 2000 eaa. rakennetusta palatsista, vaan ne ovat sen tilalle rakennetun uuden palatsin jäänteitä. Pitkä palatsi on yhdistetty jo roomalaisten aikakaudelta myyttiin labyrintistä, joka rakennettiin Kreetan kuningas Minokselle ja johon hirviö Minotauros suljettiin.

Knossoksen muinainen palatsialue sijaitsee lyhyen matkan päässä Iraklionista, ja sinne voi mennä busseilla 2 tai 20 Iraklionin keskustasta 15-30 minuutissa. Sinne voi myös mennä taksilla Iraklionin keskustasta noin 10 eurolla, ja sinne voi kulkea taksilla muualtakin saarelta. Knossokselle on 6 euron pääsymaksu aikuisilta. Siellä voi kierrellä itsekseen tai sitten voi ottaa itselleen erillistä maksua vastaan oppaan, jonkalaisia on useita eri kieliä hallitsevia. Knossos on avoinna klo 8-20 kesäkautena ja lokakuun alusta huhtikuun loppuun ma-su klo 8-18.

Knossokselle menevän on hyvä olla tietoinen siitä, että jos aikoo käydä myös Iraklionissa sijaitsevassa, huippuluokan arkeologisessa museossa, voi sinne ja Knossokselle samalla ostaa yhteislipun 10 eurolla. Knossoksen palatsialueelle pääsee bussipysäkiltä niin, että kävelee noin 200 metriä samaan suuntaan mistä bussi tulikin. Silloin saapuu parkkipaikalle, ja sen takana sijaitsee sisäänkäynti, jonka luona on kahvila ja wc:t. Knossoksen bussipysäkin tienoilla on melkoinen määrä matkamuistomyyjiä, jotka myyvät lähinnä ylihintaista krääsää.

Faistos

Knossos ei ollut ainoa minolaiskulttuurin palatsikeskus, vaan minolainen kulttuuri kukoisti myös muun muassa Faistoksen muinaisessa kaupungissa. Faistos [kartalla] (engl. Phaistos) on Knossoksen jälkeen Kreetan toiseksi suurin minolaispalatsi, ja se sijaitsee saaren keskiosan etelärannan puolella. Palatsi rakennettiin ensimmäisen kerran noin 2000 eaa., ja se on tuhoutunut ja rakennettu uudelleen tämän jälkeen kolme kertaa. Palatsi oli loistelias, ja siihen kuului muun muassa teatterialue, kuninkaalliset huoneistot, pyhäkköjä sekä monia muita tiloja. Faistoksen palatsikeskuksesta löydettiin kuuluisa Faistoksen kiekko, jossa on molemmin puolin tuntematonta kirjoitusta spiraalin muodossa.

Samarian rotko

Minolaisen kulttuurin jäänteet eivät ole ainoita nähtävyyksiä Kreetalla, vaan saaren upea luonto tarjoaa myös paljon nähtävää. Siellä on esimerkiksi useita näyttäviä rotkoja, joista kuuluisin on Samarian rotko [kartalla] (engl. Samaria Gorge). Kreetan länsiosassa sijaitseva rotko on Euroopan suurin, ja se on suosittu paikka vaellella tai viettää muuten aikaa. Rotko sijaitsee Samarian kansallispuistossa, ja siellä kulkee noin 16 kilometriä pitkä polku, jota reunustavat satoja metrejä kohoavat, välillä hyvin lähellä toisiaan olevat jyrkät kallioseinämät. Kapeimmillaan rotko on niin sanottujen Rautaporttien kohdalla. Polku alkaa 1 250 metrin korkeudesta ja päättyy Välimeren rannalle. Vaellus rotkossa vaatii hyvää peruskuntoa, ja varsinkin kesähelteillä retki saattaa olla raskas. Matkalla tulee vastaan ainakin Samarian autiokylä sekä luultavasti muutama kri-kri eli kreetalainen villivuohi. Kansallispuisto on avoinna toukokuusta lokakuuhun, eikä puistossa saa yöpyä. Pääsylippuja puistoon voi ostaa polun molemmista päistä.

Samarian rotko (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kreetan upea luonto tarjoaa paljon nähtävää. Siellä on esimerkiksi useita näyttäviä rotkoja, joista kuuluisin on Samarian rotko.

Samarian rotkoon voi mennä omatoimisesti kulkemalla ensin bussilla Haniasta Xyloskaloon, mistä voi kävellä varsinaiselle rotkolle. Sinne voi myös mennä paikallisen toimijan järjestämälle retkelle, joita tekevät esimerkiksi Diana ja Keytours.

Kreikkalaiseen mytologiaan liittyvät nähtävyydet

Kreeta on osana kreikkalaisen mytologian tarustoja, ja saarella on myös siihen liittyviä nähtävyyksiä. Taruston mukaan ylijumala Zeus syntyi ja varttui Kreetalla. Hän syntyi Lasithin tasangolla Dikti-vuoren luolassa [kartalla] (engl. Cave of Psychro) salassa, sillä Zeuksen äidin Rhean piti synnyttää poikansa Zeuksen isän Kronoksen tietämättä, jottei tämä olisi syönyt poikaansa. Kronos pelkäsi lastensa syöksevän hänet vallasta ja oli jo syönyt Zeuksen sisarukset. Kreetalaiset ovat käyneet pyhässä luolassa jo jopa tuhannen vuoden ajan, ja luolasta on löydetty alttari, patsaita ja muita esineitä sekä pieni maanalainen järvi, jossa Zeuksen kerrotaan kylpeneen. Tällä Lasithin alueella sijaitsee muitakin luolia.

Toinen kreikkalaiseen mytologiaan ja myös Zeukseen liittyvä paikka Kreetalla on Górtynin muinainen kaupunki [kartalla] Méssaran tasangolla Kreetan saaren keskivaiheilla, melko lähellä Rethymnonia. Górtynissa on monia raunioita, kuten muinaisen basilikatyyliin rakennetun kirkon ja odeionin eli puoliympyränmuotoisen teatterin rauniot. Kreikkalaisen mytologian mukaan Zeus toi prinsessa Europan härän muodossa Kreetalle, ja Górtynissa on paikka, jossa he rakastelivat ensimmäisen kerran plataanipuun alla. Puusta tuli ikivihreä, ja sen kerrotaan kasvavan edelleen Górtynissa. Tästä suhteesta syntyivät taruston mukaan Kreetan kolmen minolaispalatsin kuninkaat.

Arkadin luostari

Arkadin luostari sijaitsee Rethymnonin kunnassa, mutta saaren keskiosissa, noin 25 kilometrin päässä itse kaupungista. Se perustettiin Kreetan kuuluessa Bysantin valtakuntaan, mutta alueen rakennukset ovat peräisin kuitenkin ajalta, jolloin Bysantti oli jo kaatunut, eli 1500-luvulta. Tällöin luostarista tuli nopeasti tieteen ja taiteen keskus, ja se oli sijaintinsa ja paksujen ja korkeiden muuriensa vuoksi myös hyvä puolustuspaikka. Luostari onkin surullisen kuuluisa juuri puolustuspaikkana ottomaaneja vastaan käydyssä taistelussa vuonna 1866. Ottomaanien valtaa vastustanut vastarintaliike kokoontui luostarissa, ja myöhemmin luostariin pakeni myös lähistön asukkaita ottomaanien hyökätessä. Kun tappion hetki oli käsillä, sadat kreetalaiset päättivät sytyttää ruutivaraston palamaan ja kuolla myös itse räjähdyksessä. Tätä päivää juhlistetaan nykyään sekä Rethymnonin kaupungissa että luostarialueella, marraskuun 8. päivänä. Nykyisin Arkadin luostari on kunnostettu ja alueella on pieni museo, kaunis puutarha sekä kirkko, jossa on vaikutteita renessanssin aikakaudelta.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Shadowgate /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Spinalonga (entinen laprasiirtola), joka suljettiin vasta vuonna 1957, on uskomattoman kaunis ja historian havinaa sykkivä nähtävyys. Se on kalliosaari, jonne voi matkata mm. Agios Nikolaoksesta veneellä/ laivalla. Matka kestää n. tunnin. Sinne tehdään myös järjestettyjä päiväretkiä. /Hellu

Elafonisin kaunis ranta on myös näkemisen arvoinen ja kuuluu Natura 2000 luonnonsuojelualueeseen. /Rebecca

Knossoksella kannattaa käydä, jos tykkää historiasta ja historiallisista paikoista. Siellä voi paikalla aistia millaista elämä on ollut silloin ennen ja raunioilla kävellessä vanhan ajan historia on koko ajan läsnä. /vm

Olemme menossa maaliskuun lopulla kolmeksi viikoksi Chaniaan. Retkeilyä, historiaan tutustumista, ruoka- ja viinikulttuuria ihmettelemään. Jos vinkkejä, kirjoita! /Erkki&Marja

Vuokratkaa ihmeessä auto, kartalle netistä ylös kaikki mahdollinen - ja ei muuta kuin sopivat päivät ja kiertelemään! Vaikuttavin kokemus on ehdottomasti Samarian rotko, jota voi mainiosta myös kuumalla ja liikuntaesteisetkin katsella autosta. Tiet ovat paikka paikoin "jännittäviä", mutta maalaisjärjellä ja varovaisuudella pärjää. Älkää menkö järjestetyille retkille, niissä ei jää aikaa ihmettelyyn. /Kulkija

Lassithin tasanko tuulimyllyineen on myös näkemisen arvoinen. /Kreetan kävijä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti