Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Hania
Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki, ja monet matkailijat tulevat kaupunkiin ostoksille, syömään ja katsomaan nähtävyyksiä.

Kreetan kaupunkeja

Kreetan saari sijaitsee Aigeianmeressä, hivenen syrjässä Kreikan muusta saaristosta, ja se on noin 8 300 neliömetrin pinta-alallaan Kreikan suurin ja Välimeren viidenneksi suurin saari. Kreeta on pituudeltaan 250 kilometriä ja leveimmältä kohdaltaan 60 kilometriä, ja saarella asuu reilut 620 000 ihmistä pysyvästi. Saaren yksi tärkeä elinkeino on matkailu. Sinne suunnataan sankoin joukoin etenkin pakettimatkoille huhti- ja lokakuun välisenä aikana, ja siellä käy noin kolme miljoonaa turistia vuodessa. Kreetalla on virallisesti kuusi asutuskeskusta, joista seuraavassa esitellään neljä suurinta.

Iraklion

Iraklionin prefektuurin ja koko Kreetan pääkaupunki on Iraklion (myös Heraklion, Herakleion ja Irakleio), joka sijaitsee saaren keskiosan pohjoisrannikolla. Iraklion on 140 000 asukkaallaan Kreetan suurin kaupunki ja saaren talouselämän keskus.. Kaupungin lähellä sijaitsee Kreetan kansainvälinen lentokenttä sekä satama, jonne suurin osa matkustaja-aluksista saapuu. Iraklionista on linja-autolla hyvät kulkuyhteydet eri puolille Kreetaa, ja sieltä on myös lautalla helpoin päästä saarelta muuallekin kuin Pireukseen. Iraklion tarjoaa runsaasti tekemistä ja nähtävää, ja kaupungissa riittää erilaisia kulttuuritapahtumia erityisesti kesäaikaan.

Iraklionin kuuluisimmat nähtävyydet ovat arkeologinen museo [kartalla], joka sisältää minolaisen taiteen ja kulttuurin upean ja arvokkaan kokoelman, ja siitä viiden kilometrin päässä sijaitseva Knossos, muinainen minolainen palatsialue. Museon tunnetuimpiin esineisiin lukeutuu Faistoksen kiekko, jonka kirjoitusta ei ole edelleenkään pystytty selvittämään. Lisäksi museossa on esineitä ja koristeita Iraklionin lähellä sijaitsevasta Knossoksen minolaispalatsin raunioista. Arkeologisen ja muiden museoiden sekä palatsien lisäksi Iraklionissa on monia näyttäviä kirkkoja, vanhoja linnoituksia, kahviloiden reunustamia aukioita ja hienoja suihkulähteitä, joista kuuluisin on niin sanotulla Leijona-aukiolla [kartalla]. Tämä aukio on aivan kaupungin ytimessä, ja sen alueella ja lähellä on paras syödä, tehdä ostoksia ja katsella nähtävyyksiä. Aukion lähistön nähtävyyksiä ovat niin kirkot kuin kauniit palatsitkin.

Toinen hyvä alue kaupungissa vierailevalle on venetsialainen satama, jolle kuljetaan 25is Avgoustou -kävelykatua pitkin sen kauppoja katsellen. Satamassa on kaunis linnake, kalastaja-aluksia ja hyvää välimerellistä tunnelmaa. Kaupungin matkustajasatama ja sen vieressä oleva päälinja-autoasema, jolta lähtee busseja etenkin kohti Rethymnonia ja Haniaa, sijaitsevat lähellä venetsialaista satamaa. Iraklion on mäkinen kaupunki, jossa on hyvä olla kunnolliset kengät mukana. Siellä on runsaasti liikennettä joillain kaduilla etenkin aamu- ja iltapäivisin. Siellä kuitenkin kannattaa kävellä mahdollisimman paljon, sillä siellä on hyvä torikatu [kartalla], upeita kirkkoja ja rakennuksia siellä täällä keskustassa. Merenrantaa kävellessä tulee vastaan kaikenlaista, kuten kaupunginmuseo [kartalla] ja perheitä erityisen paljon kiinnostava luonnontieteellinen museo [kartalla].

Hania

Hania (myös Chania) on Hanian prefektuurin pääkaupunki ja läntisen Kreetan suurin ja tärkein kaupunki. Kauniissa satamakaupungissa on asukkaita noin 60 000. Hanian alueelle tulee matkailijoita vuosittain erittäin paljon, ja kaupungista levittäytyy pitkä rivistö rantalomakohteita pitkin rannikkoa ja hienoja hiekkarantoja. Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki, ja monet matkailijat tulevat kaupunkiin ostoksille, syömään ja katsomaan nähtävyyksiä.

Hanian kaupunki voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: moderniin kaupunkiin sekä vanhaankaupunkiin. Hania on tunnettu erityisesti vanhasta venetsialaisesta satamasta, joka on kaupungin tärkein nähtävyys ja jonka ympärille sokkeloinen ja viehättävä vanhakaupunki on muodostunut. Hanian vanhaakaupunkia pidetään koko Kreetan kauneimpana taajama-alueena, erityisesti juuri vanhan sataman alueella. Hanian luultavasti kuuluisin maamerkki on satamassa sijaitseva venetsialainen majakka. Vanhassakaupungissa on monia matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita, ja varsinkin kesäisin satamassa näkee paljon katutaiteilijoita.

Vanhankaupungin lisäksi Haniassa on esimerkiksi kauniita ja mielenkiintoisia aukioita, kauppahalleja, kirkkoja, ottomaanien aikaisia moskeijoita sekä museoita, kuten merenkulkumuseo [kartalla] (engl. Nautical Museum) ja arkeologinen museo [kartalla], jotka molemmat sijaitsevat vanhankaupungin liepeillä. Hanian modernimpi osa ei ole yhtä perinteinen kuin vanhakaupunki, mutta siellä on tästä huolimatta monia viehättäviä ja mielenkiintoisia paikkoja. Modernin kaupungin vanhin alue on Nea Hora eli "Uusi kaupunki", joka on merenrannalla satamasta länteen, ja myös Halepan alue historiallisine rakennuksineen on mielenkiintoinen, ja se on merenrannalla satamasta itään. Kummankin alueen vetonauloihin kuuluvat rannat ja uimapaikat, ja Halepan vesissä viihtyvät paikalliset lähes ympäri vuoden.

Hanian kaupunki oli toisen maailmansodan pommitusten keskipisteenä Kreetalla, ja kaupunki tuhoutui tuolloin niin pahasti, että vielä nykyäänkin voi nähdä jälkiä tuhoista.

Rethymnon
Rethymnon on hyvä paikka ravintoloiltaan, ja siellä on melkoinen määrä opiskelijoiden budjetille soveltuvia rentoja ruokapaikkoja. Kaupunki on myös hyvä illanviettopaikka, ja siellä on monenmoista baaria.

Rethymnon

Rannikolla Kreetan pohjoisosassa sijaitseva Rethymnon (myös Retimnon ja engl. Rethymno) on samannimisen prefektuurin pääkaupunki ja Hanian lailla myös hyvin viehättävä kaupunki. Hanian tavoin Rethymnon alkoi kukoistaa venetsialaisten hallintokaudella, ja monet kaupungin kauneimmista rakennuksista ovat peräisin juuri tältä ajalta.

Suurin osa Rethymnonin vanhankaupungin rakennuksista on venetsialaisten rakentamia, ja vanhakaupunki on yksi Kreetan parhaiten säilyneistä. Kaupungin tunnelmalliseen keskustaan tuovat oman lisänsä turkkilaisaikaiset rakennukset ja korkeat minareetit. Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on suuri venetsialaisaikainen linnoitus Fortezza [kartalla], joka on yksi Kreetan parhaiten säilyneistä linnoista. Muita Rethymnonin nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Neratzen moskeija [kartalla] ja Rimondin aukio [kartalla] suihkulähteineen.

Kaupunki on hyvä paikka lähteä muualtakin Kreetalta, sillä siellä on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet. Sieltä saa hyvin etenkin käsitöitä ja kaikenlaista uniikkia, ja sen putiikit ovat saaren parhaita. Siellä pidetään linja-autoaseman lähellä kirpputori torstaisin ja lauantaisin. Rethymnon on myös hyvä paikka ravintoloiltaan, ja siellä on melkoinen määrä opiskelijoiden budjetille soveltuvia rentoja ruokapaikkoja. Kaupunki on myös hyvä illanviettopaikka, ja siellä on monenmoista baaria. Rethymnon on parhaimmillaan varsinaisen turistikauden alettua toukokuun alkupuolelta aina lokakuulle, mutta siellä on melko hiljaista talvikauden aikana.

Kaupungin keskustasta sataman läheltä alkaa pitkä hiekkaranta, jota reunustavan rantakadun varrella on useita ravintoloita ja hotelleja. Oman lisänsä Rethymnonin kaupunkiin tuovat opiskelijat, sillä Rethymnonissa sijaitsee Kreetan yliopiston pääpaikka. Kaupungissa järjestetään lukuisia kulttuuritapahtumia, ja etenkin heinäkuussa pidettävät Rethymnonin viinijuhlat ovat tunnetut. Nämä vuoteen 2012 viinijuhlina tunnetut kaksiviikkoiset karkelot ovat nykyään "ruokavaliofestivaalit" (engl. Cretan Diet Festival), jotka kestävät enää viikon, joka on yleensä heinäkuun ensimmäinen viikko.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos sijaitsee Kreetan pääkaupungin Iraklionin itäpuolella, Välimeren rannalla. Agios Nikolaos on Kreetan neljännen prefektuurin eli Lasithin pääkaupunki ja 20 000 asukkaallaan prefektuurien pääkaupungeista pienin. Agios Nikolaos tunnetaan parhaiten turistikaupunkina, joka toimii sitä ympäröivien kylien ja matkailukohteiden keskuksena. Pienessä kaupungissa on monia nähtävyyksiä, kuten Voulismenin järvi, jolla on nykyisin yhteys mereen. Legendan mukaan järvi on pohjaton. Oletus perustuu järven suhteettomaan syvyyteen sen kokoon nähden - järvi on 137 metriä pitkä mutta peräti 64 metriä syvä. Kerrotaan myös, että vetäytyessään alueelta toisen maailmansodan aikana Saksan armeija upotti syvään järveen aseita ja kulkuneuvoja, eikä niitä ole sen koommin nähty.

Agios Nikolaoksen kaupunki on rakennettu järven ympärille kauniin ja Kreetan suurimman lahden Mirabellon luoteispuolelle, ja se on syystäkin suosittu ja aina trendikäs lomapaikka. Järven lisäksi sen ympäristössä on monia kauniita luonnonnähtävyyksiä, kuten luolia ja rotkoja. Muutaman kilometrin päässä Agios Nikolaoksesta sijaitsee Eloundan [kartalla] suosittu lomakeskus sekä muinaisen kaupungin Olouksen rauniot, jotka ovat läheisellä kannaksella, osittain meressä. Osa kaupungin muinaisesta esineistöstä ja kirjoituksista on esillä Agios Nikolaoksen arkeologisessa museossa [kartalla]. Muihin alueen nähtävyyksiin kuuluu myös läheinen asumaton Spinalongan saari [kartalla], joka on suosittu vierailupaikka. Asumattomalla saarella on linnake, joka aikoinaan toimi leprasiirtolana.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Rethymonin vanha kaupunki ja Fortezzan linnoitus kannattaa käydä paikan päällä katsomassa! /vm

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti