Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Baari Rethymnossa
Kreeta ei ole yhtä tunnettu yöelämästään kuin jotkin muut Kreikan saaret, mutta siellä on kuitenkin hyvä valikoima mitä erilaisimpia illanviettopaikkoja.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Kreetan yöelämä on vilkkaimmillaan keskikesällä, ja muina vuodenaikoina vain Malian ja Hersonissoksen bailupaikat ovat vireinä kevät- ja syyskuukausina. Suurista kaupungeista Iraklion on aina eläväinen yöelämän keskus, jonne voi lähteä etenkin saaren länsiosista, ja Rethymnon on opiskelijoiden takia aina nuorekas paikka vaihtaa vapaalle. Hania on sekin varsin eläväinen kesäkuukausien aikana, joskin enemmän bileitä on usein sen lähellä olevilla lomapaikoilla.

Matkusti Kreetalla minne tahansa, on siellä aina rentoa yöelämää tiedossa ainakin jonkin verran, keskikesällä muille riesaksikin asti. Muissa paikoissa kuin yökerhoissa juomien hinnat ovat kohtuullisia. Kreetalla on myös melkoisesti tapahtumia ympäri vuoden, ja niistä on hyvä olla tietoinen, jos haluaa nähdä jotakin uutta ja erikoista.

Ilta- ja yöelämä

Kreeta ei ole yhtä tunnettu yöelämästään kuin jotkin muut Kreikan saaret, mutta siellä on kuitenkin hyvä valikoima mitä erilaisimpia illanviettopaikkoja. Kreetalla on eri kaupungeissa ja rantapaikoilla erilaista tarjontaa, mutta kaikenlaisia anniskelupaikkoja riittää. Sellaiset kaupungit kuin Agios Nikolaos, Rethymnon, Hania ja Iraklion ovat hyviä niin baareille kuin klubeillekin, eikä muualtakaan saarelta tule vaikeuksia löytää menopaikkaa kesällä.

Eniten äänekästä juhlintaa on kesäisin ja kevään ja syksyn lomien aikaan, mutta muina vuodenaikoina meininki voi olla melko laimeaa. Kreikkalaiset oluet ovat varsin hyviä, ja puolen litran tuopin saa 2-4 eurolla. Viineistä yleisintä on retsina, kuiva valkoviini, joka on hyvin edullista, niin että sitä saa tyypillisen puolen litran pullon baarista tai ravintolasta 3-5 eurolla. Ouzo on yleistä ja melko edullista, niin että pienen pullon saa ravintolasta veden ja jääpalojen kanssa 5-8 eurolla. Varsinaiset yökerhot ovat kalliimpia ja niihin on usein pääsymaksuja. Etenkin Haniassa on paikkoja, jotka ovat varsin epäilyttäviä ja joissa naiset voivat tuntea olonsa epämukavaksi. Tällaiset paikat ovat yleensä vähän hämäriä, äänekästä länsimaista musiikkia soittavia paikkoja, joissa pyörii suhteettoman paljon laittautuneita naisia mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Eniten normaaleja baareja ja edullisia illanviettopaikkoja on luvassa juuri kolmessa suurimmassa kaupungissa - rantapaikoilla voi olla kalliimpaa ja vähemmän normaaleja baareja. Lähes kaikki paikat myyvät Kreetalla alkoholia, ja usein baareja edullisempia ovat esimerkiksi gyrospaikat ja muut ruokapaikat, joissa voi normaalien baarien vähyyden takia aivan hyvin pelkästään nauttia olutta, viiniä tai ouzoa.

Tunnettuja illanviettopaikkoja erityisesti nuorille matkailijoille ovat Mália ja Hersonissos, joissa on vieri vieressä matkailijoiden suosimia baareja ja klubeja. Máliassa etenkin vilkas rantakatu on paikka, joka on täynnä klubeja ja baareja, myös rantabaareja. Musiikkitarjonta on R&B:n ja suosituimpien hittien tapaista ja menoa riittää viikon jokaiselle päivälle, eikä rantapaikoilla juuri soiteta paikallista musiikkia. Hersonissokseen tulee sinnekin juhlijoita ympäri Euroopan. Paikallisia on liikkeellä vähemmän, ja railakkaasta juhlinnasta vastaavat perinteisesti brittiläiset ja pohjoismaalaiset. Klubeja on vähän vähemmän kuin Máliassa, mutta ne ovat isompia ja meno vieläkin hektisempää. Hersonissokseen saapuvat illanviettoon uusimpien musiikkityylien ystävät. Tämä on trenditietoista bailumaastoa, jossa kuulee uusimpia musiikkityylejä ja kaikenlaista erikoistakin uuden tanssimusiikin saralta.

Niille, jotka eivät halua tanssia tai katsella äänekästä juhlintaa, löytyy paikasta kuin paikasta mutta parhaiten neljästä suuresta lomapaikasta tavernoja, normaaleja baareja ja muita illanviettopaikkoja, joissa voi kuunnella paikallista musiikkia, syödä jotakin ja katsella terassilta iltojen aina vilkasta elämänmenoa. Palvelu pelaa monella kielellä, hinnat ovat kotimaahan verrattuna kohtuullisia ja terasseilla on mukava etenkin kaupunkien satamien tuntumassa nauttia lämpimistä illoista.

Lisätietoa Kreetan ilta- ja yöelämän tarjonnasta: http://www.greeka.com/crete/crete-night-life.htm  |  http://www.malia.co.uk/clubs/

Seksuaaliset vähemmistöt - homot ja lesbot

Homot ja lesbot viihtyvät Kreetalla kuten monilla muillakin Kreetan saarilla, ja täälläpäin samaa sukupuolta olevaa parit ovat tavallinen, normaali näky. Kreetan yöelämä on kuumaa ja vilkasta keskikesällä, ja sinne matkaavan on hyvä päättää haluaako yöpyä bailupaikkojen lähellä vai haluaako vain kerran pari upota yöelämään oikein kunnolla. Jos haluaa nukkua yönsä keskikesälläkin rauhassa, ovat etenkin Iraklionin, Hanian, Rethymnonin ja suurimpien turistikeskusten kuten Malian keskustat äänekkäitä, muille kuin juhlimaan lähteneille rasittavia paikkoja viettää yönsä. Keskikesällä matkaan lähtevän on hyvä tutkia hotellivarausjärjestelmien kuvauksia melusta ja muutenkin vähän tutkia, minkä verran menopaikkoja on hotellin välittömässä läheisyydessä ja miettiä kuinka kaukana niiden haluaa olevan.

Kreetalla lomailevan ja bailaamaan mielivän on hyvä olla tietoinen siitä, että Kreetalla on toistaiseksi vain yksi varsinainen homobaari eli Eros, joka sijaitsee Maliassa.

Hyvää tietoa Kreetalle lähteville tarjoavat esimerkiksi Gay Crete ja Ville Ralfa, jonka sivuilla esitellään myös hyviä hotelleja.

Pääsiäinen Haniassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tärkein uskonnollinen juhla Kreetalla ja koko Kreikassa on pääsiäinen, jonka vietolla täällä on pitkät perinteet.

Juhlat ja tapahtumat

Kreeta tarjoaa kävijöilleen jatkuvasti erilaisia tapahtumia, kuten monenlaisia festivaaleja ja juhlia. Monet tapahtumat ovat uskontoon liittyviä, ja tärkein uskonnollinen juhla Kreetalla ja koko Kreikassa on pääsiäinen, jonka vietolla täällä on pitkät perinteet. Ortodoksien pääsiäinen on yleensä hieman eri aikaan kuin esimerkiksi Suomessa, joten pääsiäisen ajankohta kannattaa tarkistaa. Monet kreetalaiset suuntaavat kotisaarelleen pääsiäisenä, ja lentokoneet ja laivat ovat silloin täynnä, joten matka kannattaa varata ajoissa, jos haluaa Kreetalle pääsiäisen viettoon. Pääsiäinen ei välttämättä ole vilkkauden ja vapaapäivien takia paras mahdollinen ajankohta matkustaa Kreetalle tai Kreikkaan yleensäkään, eikä useimpina vuosina esimerkiksi uima- tai rantakausi ole pääsiäisenä vielä alkanut.

Pääsiäistä edeltävä paastonaika alkaa helmi- tai maaliskuussa karnevaaleilla, joita nimitetään Kreikassa nimellä Apokries. Se alkaa 40 vuorokautta ennen pääsiäisen alkua ja kestää kolme viikkoa, jonka aikana järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Yhdet parhaimmista juhlista järjestetään Rethymnonin kaupungissa. Juhlan kohokohtana on paraati, jolloin koko kaupunki on tulvillaan musiikkia ja värikkäisiin asuihin ja naamioihin pukeutuneita ihmisiä.

Rethymnonissa järjestetään myös paljon muita tapahtumia varsinkin kesällä. Esimerkiksi heinäkuussa kaupungissa on musiikkifestivaalit, klassisen musiikin renessanssifestivaali, jossa esitetään klassista musiikkia, sekä Rethymnonin viinijuhlat, jossa tarjolla on lukuisien viinien lisäksi myös esimerkiksi monenlaisia musiikkiesityksiä. Myös Kreetan muissa osissa tapahtuu. Esimerkiksi Sitiassa pidetään elokuussa Sultana-festivaali. Sultana on makea rypälelajike ja kaupunki on tunnettu sen tuotannosta, joten Sultanaa juhlitaan joka vuosi kaupungin keskusaukiolla tanssiesityksin ja maistiaisin.

Kreetan pääkaupungissa Iraklionissa järjestetään vuosittain taidefestivaalit, jotka ovat yhdet taiteellisesti monipuolisimmista tapahtumista. Tapahtumiin lukeutuvat mm. ooppera- ja balettiesitykset, ja vuosittain festivaaleille saapuu vierailevia tähtiä ympäri maailmaa: sekä tunnettuja esiintyjiä että myös uusia kykyjä. Erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia, kuten esimerkiksi Iraklionin Nikos Kazantzakis -teatterissa. Teatteri on suuri ulkoilmateatteri, jossa festivaalin esitysten lisäksi on mm. teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä ja tanssi- ja kansanmusiikkiesityksiä.

Haniassa on paljon tapahtumia sielläkin, ja myös Agios Nikolaos on paikkakunta, jolla on normaalia enemmän tapahtumia.

Tapahtumakalenteri

Crete Focus -sivusto esittelee tapahtumia laidasta laitaan

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg, Martin Belam /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti