Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Komos-ranta Kreetalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Monet Kreetan rannoista ovat energisiä ja kansoitettuja, mutta siellä on myös hiljaisia ja melkein koskemattomia rantoja, mikä tekeekin Kreetasta monipuolisen paikan rantojensa suhteen.

Lisää ajanvietevinkkejä

Kreetan rannat ovat kuuluisia ja niiden sanotaan olevan jopa Kreikan parhaimpia. Ei siis ole ihme, että monet matkailijat tulevat saarelle jo pelkästään rantojen vuoksi. Rantojen lisäksi muita ajanvietemahdollisuuksia Kreetalla ovat esimerkiksi snorklaus saaren kirkkaissa vesissä ja maastopyöräily vuoristoteillä. Näiden lisäksi patikointi ja golf ovat hyviä ajanvietteitä Kreetalla.

Rannat

Kreetan pitkällä ja kauniilla rannikolla on sadoittain uimarantoja, ja monille matkailijoille yhdet Kreikan upeimmista rannoista ovat ykköskohde Kreetan lomalla. Jotkin rannoista ovat pikkukivirantoja, mutta hienoja hiekkarantojakin on saarella runsaasti. Hiekkarannat miellyttävät ihmisiä enemmän, mutta kannattaa ottaa huomioon, että etenkin keskikesän kuivilla säillä hiekka pöllyää häiritsevästi, sitä menee etenkin lasten silmiin ja tällöin pikkukivirannat ovat ehdottomasti parempia auringonotolle ja muille ajanvietteille.

Monet Kreetan rannoista ovat energisiä ja kansoitettuja, mutta siellä on myös hiljaisia ja melkein koskemattomia rantoja, mikä tekeekin Kreetasta monipuolisen paikan rantojensa suhteen. Monet rannoista ovat pienen kävelymatkan päässä tieltä, ja rannalle kulkeminen pientä polkua pitkin luo oman hienon tunnelmansa rantapäivälle. Oman lisänsä rannalla oleskeluun tuovat taustalla kohoavat Kreetan korkeat vuoret.

Kreetan ehkä suosituin ja valokuvatuin uimaranta on Váin ranta [kartalla], joka sijaitsee saaren itäosassa, hyvin kaukana saaren pääpaikoilta. Suositun rannasta tekevät ennen kaikkea siellä kasvavat kotoperäiset palmut, jotka ovat ainutlaatuisia Euroopassa.

Suurimmat lomakeskukset ja kaupungit sijaitsevat Kreetan pohjoisrannikolla, ja täällä rannat ovat suosittuja ja suuria. Esimerkiksi Hanian lähistöllä sijaitsevat yhdet Kreetan kauneimmista rannoista, samoin Agios Nikolaoksen lähistön rannat ovat suosittuja. Iraklionin prefektuurissa sijaitseva Mália taas on erityisesti nuorten matkailijoiden suosiossa, ja sen rannoille on myönnetty tunnustus puhtaudesta.

Kreetan etelärannikolla puolestaan on paljon vähemmän matkailijoita kuin pohjoisrannikolla, ja sielläkin on monia hyviä, tosin vähän pienempiä rantoja. Tunnettuja kohteita ovat esimerkiksi Mátala [kartalla], jonka rannoilla on monia mielenkiintoisia luolia, Plakias [kartalla] ja Paleohora [kartalla]. Etelärannikolla sijaitsee myös nudistirantoja syrjäisen sijainnin vuoksi, ja niistä tunnetuimpiin kuuluu Mátalan lähellä sijaitseva "punainen ranta" [kartalla] (engl. Red beach).

Lisätietoa Kreetan rannoista saa esimerkiksi Cretan Beaches -sivuilta ja Greeka-sivuilta.

Snorklaus ja sukellus

Snorklaus on Kreetalla suosittu ajanviete ja sopii varsinkin niille, jotka eivät halua vain maata rannalla koko päivää mutta joita veden läheisyys kuitenkin houkuttelee. Snorklaus avaa parhaimmillaan kokonaisen uuden maailman.

Kreeta sopii erityisen hyvin snorklaukseen, sillä näkyvyys Kreetan merillä on erinomainen, jopa 30 metriä. Veden alla riittää myös paljon värikkäitä kaloja ja muuta nähtävää, vesi on hyvin lämmintä varsinkin kesällä eikä voimakkaita virtauksia juuri ole. Parhaiten snorklaukseen soveltuvat kiviset ja syvähköt rannat: niissä on enemmän elämää kuin matalilla hiekkarannoilla.

Kreetalla voit myös lähteä päiväretkelle merelle snorklaamaan, ja esimerkiksi monet sukellusseurat järjestävät päiväretkiä myös snorklaajille. Mahdollisuuksia lähteä snorklaamaan tulee vastaan hotelleilla ja rannoilla, ja monet paikalliset matkatoimistot ja muut toimijat voivat auttaa asiassa. Jos haluaa päästä paikallisen toimijan kanssa snorklaamaan, ovat esimeriksi Divers Club Crete, jonka pisteet ovat Iraklionin lähellä, ja Haniassa toimiva Omega Divers hyviä sekä snorklaukselle että sukellukselle.

Maastopyöräily

Maastopyöräily on suosittu harrastus Kreetalla ja erittäin hyvä tapa nähdä saarta hieman eri näkökulmasta. Maastopyörällä välillä henkeäsalpaavien maisemien katselu ja pienten maalaiskylien kiertely onnistuu myös nopeammin kuin esimerkiksi patikkaretkellä, joka on myös suosittu ajanviete saarella. Oman lisänsä ja haasteensa maastopyöräilyyn Kreetalla tuovat saaren vuoristot, joita on yhteensä neljä. Suurin osa saaren pinta-alasta sijaitsee yli sadan metrin korkeudella merenpinnasta, ja vuoristojen lomassa sijaitsee useita tasankoja.

Älä lähde pyöräretkelle yksin, sillä varsinkin kuumaan kesäaikaan eksyminen yksin suurella saarella voi olla vaarallista. Jos et halua tai voi ottaa omaa pyörääsi mukaan Kreetalle, niin voit helposti vuokrata laadukkaan maastopyörän monista paikoista. Esimerkiksi Olympic bike vuokraa pyöriä koko Kreetalla, ja Cretan Adventures järjestää opastettuja pyöräilykierroksia ja muuta pyöräilyyn liittyvää Kreetalla.

Patikoimassa Samarian rotkolle (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Talvella, keväällä ja syksyllä Kreeta on erinomainen paikka tehdä niin lyhyitä kuin pitkiäkin kävelyretkiä, ja sinne lähdetään paljon patikoimaan upeissa maisemissa.

Patikointi

Talvella, keväällä ja syksyllä Kreeta on erinomainen paikka tehdä niin lyhyitä kuin pitkiäkin kävelyretkiä, ja sinne lähdetään paljon patikoimaan upeissa maisemissa. Kesäkuun puolivälin jälkeen lämpötilat tosin kohoavat melko korkeiksi ja pysyvät sellaisina aina syyskuun puoliväliin, eikä tämä ajankohta ole hyvä patikoinnille tai oikeastaan edes maastopyöräilylle. Myös syysmyrskyt, jotka alkavat yleensä lokakuun kahden viimeisen viikon aikana ja joita esiintyy pitkin talvikautta, tekevät olosuhteista hankalia niin patikoinnille kuin maastopyöräilyllekin. Muina aikoina Kreetalla on paljon patikointimahdollisuuksia, ja sinne voivat lähteä luonnossa kävelemään niin vasta-alkajat kuin kokeneetkin erävaeltajat.

Patikointi onnistuu hyvin omin nokin, jolloin tietoa reiteistä, parhaista patikointiajoista ja muusta asiaan liittyvästä tarjoavat esimerkiksi Hiking in Crete ja West Crete, joka on erikoistunut Länsi-Kreetan patikointimaastoihin. Opastettuja patikointikierroksia järjestävät esimeriksi Cretan Adventures ja Crete Walks.

Golfaus

Kreeta ei ehkä ole perinteinen paikka lähteä golfaamaan, eikä saarella olekaan samanlaisia mahdollisuuksia lajiin kuin esimeriksi Turkissa tai Espanjassa, mutta siellä on yksi 18-reikäinen kenttä, joka täyttää kaikki laatuvaatimukset. Tällä Hersonissos-lomakylän lähellä sijaitsevalla [kartalla] golfklubilla on PGA-mitat täyttävä kenttä, ja sen näkymät sekä vuoristoon että Välimerelle ovat vertaansa vailla. Tämä on ympäri vuoden avoinna oleva kenttä, jolla lämpötila on kylmimpinäkin päivinä 10-15 astetta mutta yleensä vähintään 15-20 astetta. Oikeastaan ainoat ajat, jolloin golfaus ei ole mukavaa, ovat syksyn ja talven myrskyt ja heinä-elokuun helteet.

Lisätietoa

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät lisää tekemistä Kreetalla.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti