Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Saksan korkein hotelli
Berliini on jatkuvasti muuttuva kaupunki, johon ilmestyy joka vuosi paljon kaikenlaista.

Uutta ja huomionarvoista Berliinissä loppuvuonna 2015

Berliini on jatkuvasti muuttuva kaupunki, johon ilmestyy joka vuosi paljon kaikenlaista uutta. On hyvä aina pitää mielessä, että etenkin kesäisin sen metrossa on kaikenlaisia korjaustöitä. On hyvä myös tietää, että Neues Rathaus -kaupungintalon ja Reichstag-eduskuntatalon välimaastossa olevat alueet ovat täysin remontissa vielä usean vuoden ajan. Näihin alueisiin kuuluvat osa Unter den Linden -katua ja Bebelplatz-aukio [kartalla] entisine oopperataloineen.

Erikoisjärjestelyjä joukkoliikenteessä

Berliinin metro on kaupungin joukkoliikenteen tärkein osa, ja sitä käyttämällä on nykyisin mahdollista saumattomasti liikkua Itä- ja Länsi-Berliinin välillä. Kätevät linjat U1 ja U2 ovat kuitenkin remontissa marraskuun loppuun 2015, ja ne on yhdistetty osin linjaksi U12. Näin ollen siirtyminen Alexanderplatzille linja-autoasemalta (asema: Kaiserdamm) ja muualta Charlottenburgista, esimerkiksi Deutsche Oper- ja Bismarckstrasse-asemilta, ei onnistu metroa vaihtamatta eikä aina paikallisiltakaan ilman sekaannuksia. U12-linjalla kuitenkin pääsee vaihtamatta pitkän matkan Warschauer Strasselle Friedrichshainiin, mutta matka kestää melko kauan ja Warschauer Strasselle asti menevän on varauduttava siihen, että linjan loppuosassa liput tarkastetaan hyvin usein. Näin ollen aina marraskuun loppupuolelle tälle linjalle menevän on hyvä varautua sekaannuksiin ja viivytyksiin. Jos on Berliinissä lyhyellä visiitillä eikä halua tuhlata aikaansa metrossa harhaillen, on hyvä etsiä etukäteen vaihtoehtoisia tapoja liikkua Charlottenburgin ja Alexanderplatzin välillä.

Erikoisjärjestelyt johtuvat U5-metrolinjan laajennuksesta, sillä tämä aiemmin vain idän puolella kulkenut linja kulkee vuodesta 2016 eteenpäin myös läntisen Berliinin puolella. Lännen puolella suurten rakennustöiden myllertämä alue niin sanotussa hallintokortteleissa Reichstag-eduskuntatalon tienoilla tulee osaksi tämän metron Kanzlerlinie-linjaa. Täällä esimerkiksi uutena asemana on ensi vuonna Altes Rathaus, ja linjan uudeksi päätepysäkiksi tulee Hauptbahnhof eli päärautatieasema.

Tietoa joukkoliikenteen erikoisjärjestelyistä saa BGV:n sivuilta, ja metron karttaa voi tarkastella Berlin.de-sivuilta. Täällä samoin kuin metroasemien reittikartoilla näkyvät työn alla olevat osat ja muut ongelmapaikat.

Uusia museoita

Berliinin museotarjonta hakee vertaistaan, ja kaupungin museoissa voisi kierrellä lähes loputtomiin. Vuonna 2015 kaupunkiin avataan lisää mielenkiintoisia museoita. Paljon museoihin mieliville ja niille, jotka haluavat nähdä edullisemmin muitakin nähtävyyksiä, saattaa Berlin Pass -kortti olla hyvä hankinta. Sillä pääsee ilmaiseksi sisään esimerkiksi Dahlem-museoon ja sen vieressä olevaan Brücke-museoon, ja sillä voi myös ajella ilman lisälippujen hankkimista Berliinin julkisilla koko kortin voimassaoloajan.

Kunsthaus Dahlem

12.6. avattiin Dahlemin kaupunginosaan Kunsthaus Dahlem [kartalla], joka esittelee sodanjälkeistä, vuosina 1945-1961 valmistunutta modernia taidetta. Täällä on sekä kokoelmat että vaihtuvia näyttelyitä, ja aina elokuun puoliväliin siellä on paljon esitelmiä ja muita erikoistapahtumia. Rakennus on sinänsä mielenkiintoinen, sillä se oli natsiaikojen kuuluisan kuvanveistäjän, Arno Brekerin, ateljee, ja sodan jälkeen se oli sotilaskäytössä pitkän aikaa. Eteisessä on rakennuksen vaiheita käsittelevä näyttely, ja rakennusta on muuteltu uutta roolia varten melkoisesti. On hyvä olla tietoinen myös siitä, että vieressä sijaitsee lisäksi kansantaiteeseen pureutuva Brücke-museo.

Kunsthaus Dahlem on avoinna ke-su klo 11-17. Liput aikuisilta maksavat 6 euroa, ja jos haluaa vierailla myös Brücke-museossa, saa yhteislipun 8 eurolla. Paikalle pääsee linja-autolla numero 115, johon voi nousta vaikkapa Hohenzollerndamm-asemalta ja josta jäädään pois Finkenstrasse-pysäkillä.

Menschen Museum

Helmikuussa 2015 avattiin Berliiniin kohua herättänyt Menschen Museum [kartalla] eli MeMu, joka esittelee "Tohtori Kuolemaksikin" kutsutun Gunther von Hagensin ristiriitaisen vastaanoton saaneita näyttelyitä. Suuri 1 200 neliön näyttelytila sijaitsee Alexanderplatzilla, kaikkialle näkyvän tv-tornin ja St. Marienkirche -kirkon välimaastossa. Täällä on nähtävissä 20 ruumista, joiden anatomisia yksityiskohtia voi tarkastella. Ruumiit ovat erilaisissa asennoissa, niin että niiden erilaisiin piirteisiin on näin mahdollista tutustua. Tämän näyttelyn nähtyään moni on parantanut elintapojaan - kymmenes sen nähneistä lopetti tupakoinnin, neljännes alkoi liikkua enemmän ja lähes kolmannes muutti ruokavaliotaan terveellisemmäksi ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Museo ei ole miellyttänyt kaikkia ja sitä on jopa yritetty sulkea, mutta ainakin toistaiseksi museo on avoinna ma-su klo 10-19. Aikuisten liput maksavat 14 euroa, alle 18-vuotiaat pääsevät sisään 9 eurolla ja perhelippuja kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle (tai 1 aikuiselle ja 3 lapselle) on tarjolla 40 eurolla.

Kesän ja syksyn 2015 parhaita tapahtumia

Berliinissä on suuren luokan tapahtumia kuukausi toisensa jälkeen, ja niitä on kaupungissa luvassa kaikilla aloilla koko loppuvuoden ajan. Kulttuurin ja urheilun lisäksi on hyvä pitää mielessä joulumarkkinat, jotka pidetään kauniilla Gendarmenmarkt-aukiolla [kartalla] 23.11. -31.12.2015 päivittäin klo 11-22.

Olympiastadion
Olympiastadionilla pidetään kovan luokan yleisurheilukilpailuja, kuten syyskuussa järjestettävä Berliinin ISTAF eli Stadion-festivaali.

Urheilutapahtumia

Berliini ei ehkä ole niin suuri urheilukaupunki kuin voisi ajatella. Siellä ei ole oikeastaan ollut menestynyttä jalkapallojoukkuetta, eikä jääkiekko ole siellä mikään hirveän suosittu laji. Kaupungissa on kuitenkin suuren luokan urheilutapahtumia, joihin tänä vuonna kuuluvat huippuluokan yleisurheilukilpailut ja maraton.

Berliinin ISTAF eli Stadion-festivaali on pidetty vuodesta 1921 (ja vuodesta 1937 lähtien tällä samalla paikalla). Tänäkin vuonna 6. syyskuuta klo 12 alkavat olympiastadionilla [kartalla] kovan luokan yleisurheilukilpailut. Niitä on usein seuraamassa niin paljon ihmisiä, että liput on hyvä ostaa etukäteen. Kilpailujen suosio ei ole ihme, sillä täällä on tehty vuosien saatossa lukuisia maailmanennätyksiä.

Syyskuun 27. päivänä juostaan kesäkauden päätteeksi 42. kerran Berliinin kovatasoinen maraton. Reitti on tullut tutuksi monelle maailman nopeimpana maratonreittinä, ja täällä on hyvä ainakin katsella huippuluokan juoksijoita. Heihin kuuluvat vuosi toisensa jälkeen kovimmat maratoonarit, joiden joukossa ovat tänä vuonna tietenkin Emmanuel ja Geoffrey Mutai.

Taide- ja kulttuuritapahtumia

Berliini on tunnettu suuren luokan kulttuurikaupunkina, jossa on aina tarjolla vaikka mitä, mutta vuonna 2015 siellä on taas normaalia suurempia tapahtumia vähän väliä. Niihin kuuluu etenkin musiikkia, elokuvia, tanssia ja taidetta.

Musiikkitapahtumista odotetuimpia on vuosi toisensa jälkeen syksyn konserttikauden avaava Musikfest. Tämä 2.-20. syyskuuta pidettävä klassisen musiikin tapahtua tuo yli 30 tapahtumaa ja saman verran orkestereita kaupunkiin, ja tänä vuonna Arnold Schönbergin sävellykset ovat erityisen suuressa roolissa. Konsertteja on erityisen paljon Philharmonie-salissa [kartalla] ja sen yhteydessä olevassa kamarimusiikkisalissa, jotka sijaitsevat aivan Potsdamer Platzin vieressä.

Jatsin ystäville Berliini on aina hyvä vierailupaikka, mutta jatsia kannattaa erikseenkin lähteä kuuntelemaan 5.-8. marraskuuta, jolloin JazzFest pidetään. Ohjelma julkistetaan verkkosivuilla 19.9., ja lippujen ennakkomyynti aloitetaan 25.9. Tämähän on suosittu tapahtuma, johon liput on hyvä hankkia etukäteen.

Elokuvan ystäville Berliini on ykköskaupunkeja koko maailmassa. Sen talvella järjestettävät elokuvafestivaalit ovat turhan suuren luokan tapahtuma tavalliselle kansalle, mutta lyhytelokuvafestivaalit ovat tapahtuma, jonne voi saada helposti lippuja ja johon voi myös yrittää saada oman tekeleensä esiin. Festivaalit pidetään heti jazz-tapahtuman jälkeen 10.-15. marraskuuta, ja valtaosa esityksistä on Kino Babylonissa [kartalla].

Nykytanssin ystäville Berliini on tietenkin Euroopan ykköspaikkoja, ja 27. kerran pidetään tänä vuonna Tanz im August -tapahtuma. Täällä on luvassa huippuluokan tanssia, kuten maailmanensi-iltoja ja Berliinin omia luomuksia 13.8.-4.9., ja mikäs suomalaisia sen enemmän hivelee kuin se, että tapahtuman korkeatasoisuuden varmistaa tänäkin vuonna Virve Sutisen rooli tapahtuman kuraattorina.

Berliini on taidekaupunki vailla vertaa, ja sinne on hyvä lähteä koska tahansa tutustumaan maailmanluokan taiteeseen. Tänäkin vuonna Berlin Art Week tuo syyskuussa monipuolisen tapahtumapaketin kaupunkiin. Tämähän on varsin uusi tapahtuma, ja sen annista voi nauttia 15.-20.9.2015.

Visit Berlin -sivusto esittelee lisää huippuluokan tapahtumia Berliinissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti