Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Brandenburger Tor
Berliinin kuuluisin portti (Brandenburger Tor) vetää vierailijoita puoleensa. Pitkään kestäneet remontit sen ympäristössä alkavat myös olla aika valmiita.

Kesä ja syksy 2018 Berliinissä

Berliini on ehdoton kesäkaupunki, ja siellä on kesäisin paljon terasseja ja ajanvietemahdollisuuksia, jotka eivät talvikaudella niin innosta. Kesä jatkuu Berliinissä yleensä koko syyskuun ajan, ja joinain vuosina lokakuun alku voi olla vielä varsin kesäistä aikaa. Lokakuussa siirrytään pikkuhiljaa talvikauteen, terassit katoavat ja sisällä tapahtuu kesää enemmän. Berliinin syksy on mukava ajankohta vierailla kaupungissa, ja loka-marraskuussa on useita hyviä tapahtumia. Syyskausi huipentuu joulumarkkinoilla, joita on eri puolilla kaupunkia ja joita on marraskuun viimeiseltä viikolta joulun tienoille.

Remontteja ja uutta Berliinissä vuonna 2018

Berliini on jo yli neljännesvuosisadan ollut valtava rakennustyömaa, ja vieläkin remontit ja muutostyöt jatkuvat. Edelleen eräät suurimmat remontit ja rakennustyöt ovat Alexanderplatzin ja Branderburger Torin välissä, missä Berliinin 1930-luvun pääkatu ja kaunein katu Unter den Linden Unter den Linden ei edelleenkään ole entisensä tai edes kovin houkutteleva paikka oleskella. Osia kadusta on saatu hyvään kuosiin, ja etenkin Pariser Platzilla, jolla Berliinin kuuluisin portti (Brandenburger Tor) vetää vierailijoita puoleensa ja sen ympäristössä alkaa olla aika valmista.

Brandenburgin portille ei kuitenkaan ole kovin miellyttävää kävellä Alexanderplatzilta vaan sinne on mukavampi porhaltaa esimerkiksi bussilla. Mukavia kyytejä Unter den Lindeniä pitkin ovat kuuluisat “nähtävyyslinjat” 100 ja 200, joiden kyytiin nouseva voi normaalin matkalipun hinnalla nähdä paljon erilaisia kuuluisia nähtävyyksiä. Linja 100 kulkee Alexanderplatzin ja Kurfürstendammin varrella olevan Zoo-aseman väliä, ja Linja 200 kulkee Prenzlauer Bergin ja Zoo-aseman välillä. Jos haluaa suoraan Brandenburger Torille ilman pitkiä siirtymäaikoja, voi sille tulla useilla S-junilla (S1, S2 ja S25), ja melko lähelle tulee myös U6-linja.

U5-linjan laajennustyöt

Unter den Lindenin ja monen muun tämän alueen paikan remontin syynä on ainakin osin U5-metrolinjan laajennusprojekti. Siitä tulee neljäs metrolinja, joka kulkee idän ja lännen välillä, ja se kulkee Unter den Lindenin alapuolella Branderburger Torin kautta päärautatieasemalle (Hauptbahnhof). Päärautatieasemalta voi jo nyt kulkea U55-linjalla Branderburger Torin asemalle, mutta lähivuosina tämä väliaikainen linja korvautuu laajennetulla U5-linjalla. Tämä 525 miljoonaa euroa maksava projekti valmistuu vuonna 2020, mutta sitä saatetaan vielä siitäkin jatkaa. Asiasta voi lukea lisää ja sen kehitystä voi seurata asiaan vihkiytyneiltä verkkosivuilta.

Brandenburger Torilta Potsdamer Platzille

Branderburger Torilta monet kääntyvät oikealle, missä on Saksan eduskuntatalo kuuluisine kupoleineen, mutta uusia näkymiä tulee vastaan jos kääntyy portilta Ebertstrassella vasempaan eli Potsdamer Platzin suuntaan.

Jos Berliinissä on vieraillut muutama vuosi sitten tai jopa vuosikymmen sitten, on uuden näkemisen arvoinen juutalaisten kohtaloa muistava monumentti, joka muodostuu lähes kolmesta tuhannesta pilarista. Itse muistomerkki, joka vetää puoleensa vähemmän ihmisiä kuin voisi luulla, ei ole muuttunut mutta sen ympäristössä on toisenlaista kuin vielä muutama vuosi sitten.

Potsdamer Platz

Vain parin sadan metrin päässä tiedekeskuksesta oleva Potsdamer PlatzkuvaPotsdamer Platz ] on jo 1990-luvun alusta lähtien tunnettu “maailman suurimpana rakennustyömaana”. Se ei vieläkään ole täysin valmis, mutta nyt se alkaa saada pysyvää ilmettä. Asema on täysin toimiva, uusia rakennuksia on ilmaantunut ja vaikka Potsdamer Platz ei olekaan mikään kaikkein miellyttävin paikka viettää aikaa, on se oiva ikkuna suureen maailmaan ja valtaviin rakennusprojekteihin, joista pienissä maissa voidaan vain haaveilla.

Uusi vierailupaikka aukiolla on Potsdamer Platz ArkadenkuvaPotsdamer Platz Arkaden ] [kartalla], jonka sisään pääsee suoraan Kollhoff-talonKollhoff-talo vierestä, aseman takaa. Se on suuri uusi ostoskeskus, jossa on monenmoista ketjuliikettä, paljon penkkejä joilla voi istua, internet ja wc:t. Kauppojen lisäksi siellä on taidegalleria, joka tarjoaa tilaisuuden nähdä palkittua nykytaidetta, päivittäin klo 11–18. Ostoksia keskuksessa voi tehdä muulloin kuin sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10–21.

Laitureita Treptower Parkissa
Treptower Park on Spreejoen rannalla, ja sieltä lähtee aluksia paikallisten suosimille jokiristeilyille.

Berliini kesällä ja alkusyksystä

Berliini on kesäkaudella parhaimmillaan, mutta tietenkin heinä- ja elokuu ovat lomakuukausia, jolloin berliiniläiset lomailevat ja matkustavat muualle. Kaupunki kuitenkin elää keskikesälläkin, mutta syyskuussa kun arki pyörähtää taas käyntiin on enemmän ohjelmaa. Loppukesästä ja alkusyksystä erityisen huomion ansaitsevat risteilyt ja venekierrokset, terassit joita on ympäri kaupungin ja Prenzlauer Berg, jonka uudehko vetonaula on entisiin panimorakennuksiin perustettu kulttuurikeskus.

Jokiristeily
Risteilylle tai venekierrokselle on helppo päästä esimerkiksi tuomiokirkon vierestä, ja ylipäätään alueelta, joka on Alexanderplatzin ja Brandenburger Torin välisellä alueella.

Tekemistä kesäksi ja alkusyksyksi

Berliini on loistava kesäkaupunki, jossa on mielin määrin tekemistä ja kaikenlaista nähtävää. Kesällä voi paikalliseen tyyliin mennä jokiristeilylle, nauttia iltapäivistä ja illoista puistoissa ja etenkin olutterasseilla ja seurata tapahtumia, joita on elo- ja syyskuussa.

Jokiristeilyt

Risteilyt ja venekierrokset ovat olennainen osa saksalaista kulttuuria, ja Berliini on myös kaupunki, jossa etenkin kesällä mutta myös muulloin voi mennä risteilylle. Risteilylle tai venekierrokselle on helppo päästä esimerkiksi tuomiokirkon vierestä ja ylipäätään alueelta, joka on Alexanderplatzin ja Brandenburger Torin välisellä alueella. Tämä on kuitenkin hyvin turistimaista touhua, ja jos mieluummin haluaa osallistua risteilyille, jotka ovat enemmän paikallisten kuin vierailijoiden suosiossa, kannattaa kulkea itäisen Berliinin asemalle nimeltään Treptower Park. Se on Spreejoen rannalla, ja aivan sen vieressä on laitureita, joilta lähtee aluksia. Paikan päällä on myös aikatauluja, mainoksia ja kojuja, joista saa lippua, ja aivan laivalaiturien vieressä on kioskeja, joista saa kohtuuhintaisia virvokkeita ja ruokia.

Hafen Treptow [kartalla] on kesäkauden aikana mukava ja vilkas paikka, josta voi lähteä monenmoisille veneretkille. Tämä ei suinkaan ole ainoa paikka, vaan on useita muitakin, ja niitä voi nähdä laivayhtiön sivuilta. Erilaisia vaihtoehtoja on paljon, ja täältä voi lähteä katsastamaan keskustan nähtävyyksiä, jolloin saa tuntumaa myös Spreejoen itäisiin osiin. Hinnat vaihtelevat 15 eurosta ylöspäin, ja mahdollisuuksia on niin valtava määrä, että niihin kannattaa tutustua etukäteen. Normaalien risteilyjen lisäksi on myös biletys- ja brunssilaivoja ja monia muita mahdollisuuksia. Vaikka erilaiset risteilyt ovat suosituimpia kesäkaudella, myös muulloin niitä on viikonloppuisin. Poikkeus on kuitenkin joulukuu, jolloin risteilyjä on monta kertaa viikossa.

Prater Garten
Yksi itäisen Berliinin suurimpia ja kuuluisimpia olutterasseja on Prater.

Terassit

Saksa on tunnettu jokiristeilyistään, mutta myös suuret olutterassit ovat osa sikäläistä kulttuuria. Maaliskuulta lokakuulle terassit valtaavat monia puistoja ja joenrantoja, ja on tavallista, että kaikki perheistä pariskuntiin ja porukoihin vierailevat ainakin muutaman kerran kesässä oluella, makkaralla tai isolla aterialla. Berliinissä on monenmoisia terasseja, joista useimmissa on itsepalvelu, eikä varsinaisilla terasseilla ole itäisessä Berliinissäkään mitään hullunhalpaa, vaan 0,4 litran tuoppi maksaa vähintään 3,50 euroa, joskus 4,50 euroa. Monen terassin lähellä on myös ajanvietemahdollisuuksia kuten soutuveneiden tai kanoottien vuokrausta, ja soutelu onnistuu hyvin esimerkiksi Treptower Parkissa ja Tiergartenissa.

Insel der Jugend
Insel der Jugend -saarella on rentoa, vapaamielistä tunnelmaa ja maaseudun rauhaa.

Edullinen paikka mennä ottamaan puolen litran pullo-olut vaikka paikallista Berliner Pilsneriä on Treptowerin laivalaiturien vieressä oleva alue, joka tosin ei pidemmän päälle ole kovin mukava paikka. Jos tästä kävelee muutaman sata metriä eteenpäin, tulee vastaan iso olutterassiZenner-olutterassi [kartalla], jossa tuoppi maksaa neljä euroa. Terassia ylläpitää ravintola Zenner, ja siellä voi syödäkin hyvin. Toinen alueen terassi on aivan vastapäätä olevalla saarella (Insel der Jugend), jossa on rentoa, vapaamielistä tunnelmaa ja maaseudun rauhaa.

Muualla itäisessä Berliinissä terassit ovat enemmänkin kivikaupungissa, ja helpoin on aina käydä Alexanderplatzin terasseilla. Ne ovat tornimaisen hotellin vieressä, ja täällä on paitsi kesäterasseja myös syys- ja joulumarkkinoita ja muita vuodenaikoihin liittyviä juhlia. Alexanderplatz on myös paikka, jossa oluen kanssa voi ottaa makkaraa tai muuta hiukopalaa, ja valinnanvaraa riittää.

Yksi itäisen Berliinin suurimpia ja kuuluisimpia olutterasseja on Prater [kartalla], jossa on paljon tilaa, esityslava konsertteja ja muita tapahtumia varten ja maineeltaan hyvät makkarat. Sekä tuoppi että makkara maksavat molemmat 3,50 euroa, ja tämä Eberswalder Strasse -metroaseman vieressä oleva terassi on aivan ehdoton paikka viettää iltaa aina syyskuun loppupuolelle asti.

Läntisessä Berliinissä on paljon terasseja, eikä siellä tarvitse mennä kuin Tiergarteniin eli kaupungin suurimpaan puistoon, ja sieltä voi valita mieleisensä terassin. Café au Neuen See [kartalla] on suosittu terassi, joka ei ole aivan lähellä metroasemaa. Toinen hyvä terassi on Schleusenkrug [kartalla], jossa voi syödäkin, ja se on melko lähellä Tiergarten-metroasemaa.

Berliinin olutterasseja on mainittu jonkin verran lisää Visit Berlinissä.

KulturBrauerei

Prater Gartenin vieressä olevan entisen olutpanimon alue on paikka, jossa on kesäisin terasseja ja ruokakojuja. KulturBrauerei [kartalla] on monipuolinen, pääosin nuorekas paikka, jossa voi syödä, ottaa virvokkeen tai mennä museoon. Se on paikka, jossa kannattaa käydä talvellakin mutta joka on parhaimmillaan ja monipuolisimmillaan kesäkauden aikana, huhtikuulta lokakuulle. Siellä on esityksiä laidasta laitaan, ja Berliinissä vierailevan on aina kannattavaa katsoa mitä siellä tapahtuu. Jos ei muuta ehdi tehdä, siellä kannattaa ainakin mennä pääsymaksuttomaan museoon, jonka pysyvä näyttely kertoo elämästä DDR:ssä eli Itä-Saksassa 1940-luvulta 1980-luvun loppuun. Museo on avoinna ti–su klo 10–18, to klo 20 asti. Alueen lähin metroasema on Eberswalder Strasse.

Kesäkauden tapahtumia

Loppukesästä eli elokuun puolivälistä lokakuun alkuun on paljon ulkoilmatapahtumia. Lokakuusta lähtien Berliini siirtyy talvikaudelle, ja vaikka leudossa kaupungissa on paljon kaikenlaista ulkosalla talvellakin, on se aivan erilainen aika kuin kesäkausi, jolloin Berliini on eläväisimmillään ja monin tavoin parhaimmillaan.

Berliinin Oktoberfest
Lokakuun pari ensimmäistä viikkoa kuluvat Berliinin oman Oktoberfestin humussa.

Elokuvanystäville yksi hyvä kesäajan ajanviete on mennä ulkosalla oleviin elokuvaesityksiin, joita on ympäri kaupungin. Niitä on vielä syyskuussa melkoisesti, mutta kuun loppua kohden ulkoilmaesitykset vähenevät.

Elokuun alusta syyskuun alkuun pidetään yhdet Euroopan parhaat tanssifestivaalit. Festivaalissa voi nähdä ammattimaisia tanssijoita kautta maailman, ja tämä on festivaali nimenomaan nykytanssista kiinnostuneille.

Berliinin kirjallisuusfestivaali on tapahtuma, joka pidetään syyskuun alusta kuun puoliväliin. Tapahtumia on kuten monien muidenkin tapahtumien yhteydessä etenkin talossa nimeltään Berliner Festspiele, joka on läntisessä Berliinissä, aivan Kurfürstendammin vieressä.

Syyskuussa juostaan Berliinin maraton, ja syyskuun viimeinen viikko ja lokakuun pari ensimmäistä kuluvat Berliinin oman Oktoberfestin humussa.

Lisää aiheesta:

Visit Berlin esittelee kesän mahdollisuuksia

Berlin.de näyttää lisää loppukesän tapahtumia.

Berliini syksystä jouluun

Kesäkausi ja talvikausi ovat aivan toisistaan poikkeavia aikoja Berliinissä, mutta kummallakin kaudella on omat hyvät puolensa. Syyskuun lopulta marraskuun alkuun säät muuttuvat dramaattisesti, ja monina vuosina nimenomaan syyskuun viimeiset päivät ja lokakuun ensimmäinen viikko tuovat aivan toisenlaisen tunnelman kaupunkiin. Lokakuussa on hädin tuskin 15 astetta päivisin, öisin jo reilusti alle 10, ja hämärää alkaa tulla jo alkuillasta. Aurinko ei juuri enää paista mutta syksy on vähäsateinen aika ja loka-, marras- ja joulukuussa sataa vähemmän kuin kesällä. Säät pysyttelevät yleensä varsin leutoina jouluun asti tai tammikuun alkuun, mutta jossain vaiheessa talvi yllättää Berliininkin. Talvella Berliiniin tulee ajoittain reilusti pakkasta ja lunta, mutta yleensä vain muutamaksi päiväksi kerrallaan.

Tekemistä syksylle ja talvikauden alkupuoliskolle

Syksy on hyvää aikaa vierailla toreilla, joilla on kesän antimia, ja se on myös hyvä aika käydä museoissa, joita Berliinissä riittää. Talvikaudella Berliinin suuret tavaratalot ja ostoskeskukset ovat parhaimmillaan, ja marraskuun lopulta lähtien joulukoristeet ja joulutorit tuovat myös ulos normaalia enemmän väriä.

Potsdamer Platz
Potsdamer Platz on nykyään yksi Berliinin monista keskuksista, ja sillä on paljon erilaisia vierailupaikkoja.

Potsdamer Platz, vakoilijamuseo, Dalí-museo ja Mall of Berlin

Potsdamer Platz, joka pitkään oli valtava rakennustyömaa, on nykyään yksi Berliinin monista keskuksista. Sillä on paljon erilaisia vierailupaikkoja, joihin kuuluu Deutsches Spionagemuseum eli vakoilijamuseo [kartalla], joka on erinomainen vierailupaikka talvikauden aikana. Museossa oppii siitä, minkälaista oli kylmän sodan aikaan Berliinissä, joka oli jaettu kaupunki ja jossa kävi vakoilijoita niin idästä kuin lännestäkin. Museossa, joka soveltuu erityisen hyvin perheille, on mahdollista oppia erilaisista tekniikoista, joita salaiset palvelut käyttävät, ja siellä on etenkin vanhaa materiaalia, jonkalaista ei kaikkialla tule vastaan, kuten tappavia sateenvarjoja ja Hitlerin Enigma-kone. Siellä on myös uusinta teknologiaa, sillä kaikkeen voi tutustua parin sadan HD-ruudun avulla, ja tämä on kaikin tavoin ensiluokkainen vierailupaikka. Museo on avoinna klo 10–20, ja sinne on aikuisilta 12 euron ja 6–18-vuotiailta 8 euron pääsymaksu (alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään).

Niille, jotka mieluummin tutustuvat taiteeseen kuin vakoilijoiden temppuihin, voi suositella vieressä olevaa Dalí-näyttelytilaa, jossa on lähes 500 taiteilijan työtä. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että siellä ei ole yhtään kuuluisaa työtä vaan lähinnä piirustuksia ja muuta materiaalia, josta ovat kiinnostuneet todelliset Dalín fanit. Museo on avoinna klo 12–20, ja pääsymaksu aikuisilta on 12 euroa.

Näitä vastapäätä sijaitseva Mall of Berlin on hyvä oleskelupaikka talvikauden aikana, ja siellä ovat monet tunnetut ketjuliikkeet, H&M:stä Zaraan. Se on avoinna kuten Berliinin ostoskeskukset usein ovat ma–la klo 10–21.

Berliner Unterwelten
Berliinin alapuolella olevat bunkkerit ja käytävät ovat erityisen hyviä vierailupaikkoja. Berliner Unterwelten on paikka, jonne tehdään opastettuja kierroksia, ja se on erityisesti nuorisoryhmien mieleen.

Berliner Unterwelten

Niille, jotka ovat nähneet Hitlerin viimeisistä kuukausista kertovan elokuvan Perikato, Berliinin alapuolella olevat bunkkerit ja käytävät ovat erityisen hyviä vierailupaikkoja. Maanalainen maailma on osin muotoiltu elokuvan innoittamana, mutta paikassa on paljon muutakin näkemistä. Berliner Unterwelten [kartalla] on paikka, jonne tehdään opastettuja kierroksia, ja se on erityisesti nuorisoryhmien mieleen. Sisään ei oteta alle 7-vuotiaita, ja se on parhaimmillaan vierailupaikkana ainakin teini-ikään ehtineille (ei suositella alle 13-vuotiaille). Yksi kierroksista eli kierros 2 on sallittu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Maanalaisessa maailmassa on neljä eri kierrosvaihtoehtoa, ja niitä tehdään eniten kesäkauden aikana (huhtikuun alusta lokakuun loppuun). Jos paikalle ei pääsee lokakuun loppuun mennessä, on siellä viikonloppuisin kierroksia ja myös viikolla muutama. Kierrokset kestävät 90–120 minuuttia, ja isot ryhmät voivat saada oman kierroksen.

Maanalainen maailma sijaitsee Gesundbrunnen-metroaseman vieressä. Kierroksia tehdään ympäri vuoden yleensä vain loppuviikosta, ja marraskuun alusta maaliskuun loppuun se on avoinna klo 11–16. Paikalle voi mennä muutenkin kuin opastetun kierroksen yhteydessä, ja tällöin lippu ostetaan vieressä olevasta kaupasta käteisellä (6 euroa aikuisilta, 5 euroa nuorilta). Muitakaan lippuja ei myydä muualla, ja ne pitää ostaa paikan päällä käteisellä ennen kierrokselle osallistumista. Valokuvia tai videota ei saa ottaa, mitään käsilaukkua suurempaa kantamusta ei voi ottaa mukaan eivätkä liikuntarajoitteiset pääse maan alla kunnolla liikkumaan. Monet kierrokset ovat myös sen verran vaativia, että kenkien on oltava hyvät, eivätkä sandaalit, korkokengät tai varvastossut käy. Alhaalla on myös sen verran viileää, että kesät talvet kannattaa ainakin laittaa takki päälle.

Tropical Islands

Talvikausi on pitkä ja pimeä, ja Berliini on leutoudestaan huolimatta talvisin pääosin ikävä paikka. Monet matkustavat ulkomaille, mutta se vaatii aikaa, ja yksi huvitus, joka on lähellä Berliiniä, on vierailu “trooppisilla saarilla”.

Tropical Islands (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Tropical Islands on valtava halli, jossa on hiekkarantoja, rantamökkejä ja aina trooppisen lämmintä.

Tropical Islands [kartalla] sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Berliinistä, ja se on suosittu vierailupaikka paitsi itäisen Saksan myös lähimaiden asukkaiden keskuudessa. Sinne tullaan pitkienkin matkojen takaa nauttimaan trooppisesta ilmanalasta, saunomaan, uimaan, mässäilemään ja juhlimaan. Alue on valtava halli, jossa on hiekkarantoja, rantamökkejä ja aina trooppisen lämmintä, ja vaikka se on avoinna ympäri vuorokauden, voi sinne mennä sisään vain klo 6–24. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon, siellä voi vain olla tai sitten siellä voi olla aktiivinen ja viettää pidemmänkin aikaa.

Verkkosivut kertovat kaiken oleellisen tarjonnasta, mutta pääasiallisesti ihmiset lähtevät sinne päästäkseen edes hetkeksi pois kylmästä ja pimeästä ulkoilmasta ja viettääkseen jonkin aikaa valossa ja lämmössä. Tämä entinen lentokonehalli on maailman suurin sisähalli, ja se on samalla myös maailman suurin sisällä oleva vesipuisto. Alueesta voi lukea englanniksi Wikipediasta.

Paikan päällä voi yöpyä, varauksen voi tehdä monin eri tavoin ja yksi mahdollisuus on käyttää suomeksi Booking.comia. Tropical Islandsin verkkosivujen kautta voi myös varata itselleen mitä erilaisimpia yösijoja, kuten teltan, mutta valtaosa majapaikoista on kuplahallin ulkopuolella. Tänne tullaan kesäisinkin auton tai asuntoauton kanssa, ja alue toimii myös leirintäalueena.

Julkisilla paikalle pääsee menemällä RE2-paikallisjunalla esimerkiksi Berliinin päärautatieasemalta (Hauptbahnhof) asemalle nimeltään “Brand, Tropical Islands”. Sieltä on junien saavuttua ilmainen bussikuljetus itse kuplahallille. Junamatka maksaa reilut 8 euroa ja kestää noin tunnin. Aikatauluja ja hintoja voi katsoa VBB:n sivuilta.

Syksyn ja talvikauden tapahtumia

Syksy ei ole kenties yhtä suurta tapahtumien aikaa kuin kevät ja kesä, mutta syksyllä on vuodenaikoihin liittyviä festivaaleja ja yhä enemmän tapahtumia sisätiloissa. Markkinat ovat kuitenkin lokakuun alussa hyviä, niitä on ympäri Berliinin ja esimerkiksi Alexanderplatzilla on syysmarkkinat. Alexanderplatz on hyvä paikka syksyllä ja talvellakin, sillä jos säät pettävät, on siellä melkoinen määrä ostoskeskuksia ja tavarataloja, kuten myös muita vierailupaikkoja. Alexanderplatzilla voi myös nousta näköaloja katsomaan tv-torniin, ja sen juurella on erikoinen Menschen Museum, joka pureutuu ihmiskehoon ja sen saloihin.

Tapahtuma, Brandenburger Tor
Pariser Platzilla olevalla Brandenburger Torilla järjestetään tapahtumia.

Lokakuun alussa on Saksan yhtenäisyyspäivä (Tag der Deutschen Einheit), jolloin melko lyhyen matkan päässä Pariser Platzilla olevalla Brandenburger Torilla [kartalla] on lava ja esityksiä. Päivä ei itäisessä Saksassa ole suurta juhlaa, joten juhlallisuuksia näkee Berliinissäkin lähinnä länsipuolella. Päivä on 3.10., ja se on pyhäpäivä ja päivä, jolloin monet paikat ovat kiinni ja ihmisiä on normaalia enemmän liikkeellä. Se ei ole kaikkein paras päivä olla Berliinissä, mutta jos säät ovat hyvät, kannattaa Brandenburger Torilla vierailla.

Lokakuun alussa alkaa myös Berliinin syksyä reilun viikon valaiseva valofestivaali. Monet nähtävyydet ja merkittävät rakennukset valaistaan tavalla, joka antaa niille aivan uusia ulottuvuuksia, ja esimerkiksi Brandenburger Tor on tällöin näyttävästi valaistu. Lokakuun 5.–14. päivä niin berliiniläiset kuin turistitkin kiertelevät iltaisin kaupunkia, ja lokakuun ensimmäisellä puoliskolla onkin vielä kaduilla kaikenlaista tekemistä ja tapahtumaa.

Marraskuun alussa JazzFest Berlin tuo pitkän viikonlopun ajaksi jatsia ja muuta vastaavaa musiikkia Berliner Festspieleen [kartalla], joka on Kurfürstendammin vieressä oleva suuri konserttitalo. Koko talven ajan kannattaakin tutustua talon ohjelmaan, sillä siellä on paljon hyviä konsertteja ja muitakin tapahtumia.

Marraskuussa on päivä, jota joissain maissa juhlistetaan ainakin tavalla tai toisella, ja se on 11.11. eli Martinpäivä (Martinstag). Se ei perinteisesti ole suomalaisille mikään juhlava päivä, mutta Keski-Euroopassa sitä saatetaan juhlia railakkaastikin ja etenkin aivan Saksan läntisimmissä osissa, Düsseldorfissa ja Kölnissä on tällöin suuria, keväänodotuksen alkamista juhlistavia tapahtumia. Merkittävä asia päivässä on se, että 11.11.1918 klo 11.11 loppui ensimmäinen maailmansota, ja tästäkin syystä sillä on suurta merkitystä. Berliinissä ei tämä päivä ole mikään varsinainen juhlapäivä, mutta lyhtykulkueita voi tulla vastaan ja kirkoissa kannattaa tällöin vierailla. Tämä on myös päivä, jolloin uusi viini saapuu, ja Suomessa ajankohta tunnetaan ranskalaisen Beaujolais-viinin saapumisesta Alkoon. Samantyylistä viiniä on Saksassakin, ja 11.11. kannattaa maistella ja ostaa tätä uutta viiniä, joka saattaa muutaman päivän sisällä jo olla loppu. Martinpäivästä voi lukea lisää Time and Datesta.

Pari viikoa Martinpäivän jälkeen alkavat joulumarkkinat, joita Berliinissä on melkoinen määrä. Helpoin on mennä jollekin keskeiselle paikalle, kuten Alexanderplatzille, mutta Berliinissä on paljon muitakin joulutoreja. Viehättävä joulutori on etenkin Charlottenburgin palatsin pihamaalla pidettävä tori, joka on avoinna päivittäin. Erikoinen joulutori on Kreuzbergissä pidettävä Kreuzboerg Flowmarkt, joka pidetään vanhassa leipomossa ja jossa on paljon design-tuotteita. Alexanderplatzia kannattaa kierrellä enemmänkin, sillä siellä on myös kaupungintalon edustalla, lähellä tv-tornia ja suihkulähdettä, vanhanajan joulutori, jolla on karuselli. Toinen Alexanderplatzin joulutori on kenties kaikkein vauhdikkain ja värikkäin Berliinin joulutoreista, “Wintertraum”, jonka yhteydessä on yli 100 kojua. Joulutorien tarkat päivät tiedetään yleensä alkusyksystä, mutta monet torit avautuvat marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja jatkuvat aatonaattoon ja osa yli joulun. Jos Berliiniin lähtee nimenomaan joulumarkkinoille, on niillä vähemmän tungosta viikolla, mutta viikonloppuisin voi tietenkin olla kaikenlaista tapahtumaa, jota arkena ei ole. Berliinin joulutoreista voi lukea Berlin.destä.

Lisää aiheesta:

Berlin.de näyttää lähipäivien tapahtumia
Visit Berlin esittelee tapahtumia
Berliinin Pieni matkaopas

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Tropical Islands Resort /Wikimedia
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti