Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Giardini Margherita
Bolognan pääpuisto on Giardini Margherita, joka perustettiin vuonna 1879. Puistossa on tilaa, paljon kauniita puita ja hienoa tyypillistä italialaista puistotunnelmaa.

Puistoja ja puutarhoja

Monen italialaisen suuren kaupungin tavoin Bologna on ollut asutettuna jo pitkään, eikä sen ydinkeskustan lähimailtakaan löydy mitään täysin luonnonmukaista. Bolognassa ei toisin kuin useimmissa muissa Italian kaupungeissa ole edes jokea, mikä antaa sille todellisen sisämaan kaupungin vaikutelman. Kaupungin puistot ovat kuitenkin hyviä vierailupaikkoja etenkin perheille kuumina kesäpäivinä, ja niihin menemistä voi suositella touko- ja lokakuun välisenä aikana. Kaupungin keskustan liepeillä on muutama hyvä puistoalue, ja kaupungin yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha sijaitsee myös keskustassa. Puistoihin ei ole pääsymaksuja, ja osassa niistä on ravintoloita ja erilaisia ajanvietemahdollisuuksia.

Mikäli Bolognan matkalla haluaa siirtyä luonnon helmaan, kannattaa suunnata retkelle kaupungin ulkopuolelle. Vaihtoehtoja on useita, ja mahdollista on esimerkiksi pyöräily upeiden maisemien halki vaikkapa Modenaan. Lisää tietoa aiheesta löytyy Muuta tekemistä -sivulta.

Giardini Margherita

Bolognan pääpuisto on Giardini Margherita (Viale Giovanni Gozzadini) [kartalla], joka perustettiin vuonna 1879. Puistossa on tilaa, paljon kauniita puita ja hienoa tyypillistä italialaista puistotunnelmaa.

Giardini Margheritan alueella on myös paljon penkkejä, pieni järvi ja sillä olevalla saarekkeella kartano, jossa on yökerho, ravintola ja viinibaari. Puiston alueella on myös tenniskeskus [kartalla], joka on tämän varsin laajan puiston eteläosissa. Tässä 26 hehtaarin kokoisessa puistossa on myös jonkin verran nähtävää etruskien ajoilta, ja siellä on edelleen nähtävissä Savena-kanava, joka otettiin käyttöön vuonna 1176. Puistoon voi lähteä myös ihailemaan puita, jotka ovat lähinnä englantilaisia ja Italiassa harvinaisia, ja puisto on muutenkin saanut paljon vaikutteita englantilaisista puutarhoista.

Puisto sijaitsee aivan Bolognan ydinkeskustan kiertävän kehätien eteläosissa, ja se on avoinna päivittäin, yleensä klo 6–24. Puistolle on jonkin verran kävelymatkaa, mutta sen vieressä olevalle pysäkille nimeltään ”Porta Castiglione” pääsee bussilinjoilla 16, 33, 39 ja 51.

Orto Botanico dell'Università di Bologna – Yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha

Lähellä päärautatieasemaa ja Porto Mascarella -porttia sijaitseva Bolognan kasvitieteellinen puutarha (Via Irnerio 42) [kartalla] perustettiin vuonna 1568, ja se on alallaan yksi maan vanhimpia. Kasvitieteellinen puutarha on yliopiston ylläpitämä ja pystyy näin tarjoamaan jotakin vaativillekin alan harrastajille ja ammattilaisille, mutta se on hyvä vierailupaikka kesäkauden aikana myös muille.

Puutarha on kahden hehtaarin kokoinen, ja siellä on yli 5000 eri kasvilajia. Siellä on paljon Välimeren alueen subtrooppista kasvillisuutta, mutta siellä on kolmessa eri kasvihuoneessa myös kaktuksia, palmuja ja muita eksoottisia trooppisia kasveja. Puistossa on myös lääkekasvillisuutta, kukilla koristeltu alue ja luonnonmukaisia metsikköjä.

Kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee helposti kääntymällä Via dell'Indipendenzalta heti Parco della Montagnolan jälkeen vastaan tulevalle Via Irneriolle, jota pitkin ei tarvitse kävellä kuin muutama sata metriä. Puutarha on avoinna ma–pe klo 8.30–15.30, la klo 8–13. Puistoon ei ole pääsymaksua.

Parco della Montagnola

Lähellä päärautatieasemaa ja kasvitieteellistä puutarhaa sijaitsee Bolognan helpoiten löydettävissä oleva ja vanhin puisto, Parco della Montagnola (Piazza XX Settembre) [kartalla], joka on paikallisen nuorison keskuudessa suosittu hengailupaikka. Sen liepeillä on Rooman aikaisia portteja ja muureja, mutta sitä on vuosisatojen saatossa muokattu monin eri tavoin. Uusin lisäys on 1800-luvulta oleva lampi keskellä puistoa, ja sen ympäristö onkin hyvä oleskelupaikka kuumina kesäpäivinä. Puistoalue on varsin likainen eikä ole paikallisten suuressa suosiossa, mutta jotkut voivat siellä viihtyäkin. Puisto on avoinna joka päivä klo 7–24.

Parco Cavaioni

Cavaioni-puisto (Via Cavaioni 1) [kartalla], joka sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella kukkuloilla, on 38 hehtaarillaan Bolognan tienoon suurin puisto. Tänne on hyvä lähteä, jos haluaa päästä reissulla katsomaan paikallista luontoa. Puistoon ei ole helppo päästä, mutta taksilla, vuokra-autolla tai sitten pyöräilemällä sinne pääsee melko nopeasti. Puiston alueella on niittyjä, puita ja järvi, ja täällä voi todellakin nauttia Italian luonnosta.

Puistossa on lisätäkynä Ca Shin, kompleksi jossa on teatteri, kahvila, ravintola, kirjasto, kuntosali ja puutarha. Siellä on myös erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia, kuten kokkauskursseja.

Cavaioni sijaitsee vain 10 minuutin matkan päässä Bolognan keskustasta. Sinne pääsee julkisilla kulkemalla bussilinjalla 52 Piazza Cavour -aukiolta pysäkille nimeltään ”Cavaioni”, joka on lähellä Ca Shiniä. Puisto on avoinna huhti–syyskuussa klo 6–24, talvisin klo 7–18.

Lisätietoa

Bologna Welcome esittelee lisää kaupungin puistoja ja puutarhoja

Teksti: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti