Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Balnea Esplanade Spa
Piešťany tunnetaan kylpylöistään, ja siellä sijaitsee maailmanluokan kylpylähotelli Balnea Esplanade.

Nähtävyyksiä Bratislavan lähistöllä

Bratislavasta on helppo lähteä päiväretkelle muualle Slovakiaan, Tšekkiin tai Itävaltaan, eikä Unkarikaan ole kaukana. Slovakiassa muihin kaupunkeihin pääsee parhaiten rautateitse, ja myös lähimaihin pääsee rautateitse tiiviiseen tahtiin ja kohtuuhinnalla. Edestakainen matka tulee yleensä aina edullisemmaksi kuin kaksi yhdensuuntaista, ja on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi perjantaisin Bratislavan rautatieasemalla on pitkiä jonoja, koska bratislavalaiset siirtyvät viikonloppu toisensa jälkeen maaseudulle. Joihinkin kaupunkeihin, kuten Brnoon ja Wieniin, on mahdollista päästä edullisesti ja usein bussilla, ja myös Budapestiin kulkee busseja, jotka etenkin vain yhteen suuntaan matkaaville tulevat yleensä junaa edullisimmiksi.

Rautateitse muualle siirtyvän on hyvä tutustua verkkosivuihin, joilta saa tarkat tiedot junien aikatauluista ja hinnoista ja joiden kautta voi myös varailla lippuja. Bratislavan rautatieasemalla virkailijat puhuvat tai ainakin ymmärtävät englantia, ja siellä on muutama automaatti, joista saa kolikoilla lippuja korkeintaan 50 kilometrin päähän. Nämä liput riittävät Trnavaan. Jos haluaa mennä Piešťanyyn asti ja luukuilla on pitkiä jonoja, kannattaa ostaa lippu Trnavaan ja junasta konduktööriltä sitten vielä lippu välille Piešťany-Trnava.

Ulkomaille suuntaavan on hyvä ottaa huomioon samat seikat kuin Slovakiaankin matkatessa, etenkin jos menee Brnoon tai Budapestiin. Wieniin ei ole juuri koskaan tungosta, mutta jos mielii tehdä matkan edullisemmin kuin se rautateitse nykyään on mahdollista, kannattaa käyttää linja-autoa.

Muualle kuin Piešťanyyn ja Trnavaan voi mennä myös linja-autolla. Hyviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Slovak Lines, Student Agency, Tšekin Eurolines ja Orangeways.

Bratislavan Mlynské nivy -linja-autoasema sijaitsee noin kilometrin päässä Tescosta, ja sinne pääsee esimerkiksi johdinautoilla 202 ja 205, ja johdinauto 210 kulkee päärautatieaseman ja linja-autoaseman välillä. Obchodná-kauppakadun varrelta pääsee nopeasti päärautatieasemalle raitiovaunulla numero 1.

Piešťany

Tunnin junamatkan päässä Bratislavasta rautateitse sijaitseva Piešťany on hyvä vierailupaikka, jonne kannattaa lähteä erityisesti, jos haluaa päästä saunomaan ja rentoutumaan termaalikylpylässä. Piešťanyssa on pieni vanhakaupunki, joka sijaitsee parin kilometrin päässä rautatieasemasta, ja siitä parin kilometrin päässä sijaitsee niin sanottu kylpyläsaari, jolla on nimensä mukaan kylpylöitä ja kylpylähotelleja.

Edullisinta on pulahtaa kaupungin uimahallissa, mutta jos haluaa päästä maailmanluokan kylpylähotelliin, on Balnea Esplanade siihen hyvä vaihtoehto. Täällä voi vaikka koko päivän nauttia hoidoista, kylvyistä, uima-altaista, kuntosalista ja saunasta, ja lippu kuntosaliin, saunaan ja uima-altaisiin, joissa on termaalivesi, maksaa 15 euroa. Muunkinlaisia paketteja on, ja monet yöpyvät täällä päästääkseen todellakin sisään tämän rentouttavan paikan parantaviin puoliin.

Piešťanyyn pääsee junalla kerran tunnissa. Siellä bussi kulkee rautatieasemalta keskustaan ja kylpyläsaarelle, mutta yleensä se liikkuu vain kerran tunnissa. Taksit, joita odottelee asemaa vastapäätä, ovat edullisia ja niillä pääsee vaivattomasti sinne, minne haluaakin. Varoituksena voidaan sanoa, että vaikka rautatieasemalta keskustaan on kohtalaisen lyhyt kävelymatka, on matka kylpyläsaarelle pitkä, eikä ainakaan lyhyellä visiitillä kannata missään nimessä yrittää kävellä tätä väliä. On hyvä myös huomioida, että takseja on monen hintaisia, ja niistä voi nousta aivan mihin haluaa. Edullisimmat taksit vievät eurolla, kalleimmat kahdella per kilometri.

Trnava

Ennen Piešťanya tulee vastaan noin 40 minuutin päässä Bratislavasta Trnava, joka on vanhoista kirkoistaan tunnettu 70 000 asukkaan kaupunki. Vaikka sen voi yhdistää vierailuun Piešťanyssa, on kummassakin käynti haaste, etenkin jos aikoo käydä Piešťanyssa kylpylässä. Trnavassa on sopivasti nähtävää aamu- tai iltapäivän ajalle, ja sen merkittävyys syntyi siitä, että se on sekä Praha-Budapest- että Wien-Krakova-kauppareiteillä, joiden ansioista siellä on edelleenkin kaikenlaista mielenkiintoista.

Rautateitse tänne pääsee kuten Piešťanyynkin kerran tunnissa, mutta on hyvä pitää mielessä, että perjantai-iltapäivät ja sunnuntai-illat ovat aina kiireisiä matkustusaikoja. Viikonloppuisin on huomattavasti vähemmän vuoroja kuin viikolla. Junat liikkuvat hyvin varhain aamulla, mutta jo klo 18 jälkeen viikollakin niitä kulkee dramaattisesti harvemmin. Slovakialaisessa pikkukaupungissa vierailevan on aina hyvä tarkastella, miten junat klo 17-18 jälkeen kulkevat.

Brno

Brno on Tšekin toiseksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee parin tunnin matkan päässä Bratislavasta. Se on hyvä paikka tutustua tyypilliseen tšekkiläiseen kaupunkiin, mutta on hyvä pitää mielessä, että kuten Bratislavastakin, paikalliset katoavat sieltä lähes tyystin lauantain puolipäivästä maanantaiaamuun, eikä siellä ole hyvin kauppoja avoinna viikonloppuisin. Rautatieasema ja linja-autoasema ovat vierekkäin keskustassa. Tästä voi kävellä vanhaan keskustaan, jossa on hyviä kauppakatuja, paljon ravintoloita, mahdollisuus maistella tšekkiläisiä oluita mitä erilaisimmissa paikoissa ja myös nähtävyyksiä ja kauniita katunäkymiä.

Wien, Kunsthistorisches Museum
Itävallan pääkaupunki Wien on lähimpänä Bratislavaa sijaitseva merkittävä kaupunki.

Wien

Itävallan pääkaupunki Wien on lähimpänä Bratislavaa sijaitseva merkittävä kaupunki, ja sinne pääsee noin tunnissa sekä bussilla että rautateitse. Wien on suuri kaupunki, jossa on helppo liikkua paikasta toiseen metrolla, ja siellä on hyvä sijoittaa päivälippuun, jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon päivän aikana. Wienissä on vilkasta viikonloppuisinkin, mutta sunnuntaisin kaupat eivät ole avoinna. Wien on aivan eri hintatason vierailupaikka kuin Bratislava, mutta sinne pääsee käymään edullisesti, 5-15 eurolla suuntaansa junalla tai bussilla.

Budapest

Unkarin pääkaupunki Budapest sijaitsee parin tunnin matkan päässä Bratislavasta, ja se on Bratislavan tavoin edullinen, aina yllättävä kaupunkilomakohde, jossa on rento tunnelma ja joka on huomattavasti Bratislavaa suurempi kaupunki. Siellä voi nähdä melko vähän yhden päivän aikana, mutta jos tutustuu tarjontaan etukäteen, voi siellä muutamassakin tunnissa nähdä paljon oleellista. Kaupat ovat hyvin avoinna Budapestissa, viikonloppuisinkin on vilkasta ja Budapestissa on ylittämätön valikoima erilaisia kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa oleskelu kuuluu asiaan.

Lisätietoa

Bratislava Info -sivusto esittelee lisää päiväretkikohteita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti