Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Worpswede
Worpswedessä erinomainen ja tunnelmallinen vierailupaikka on Grosse Kunstschau. Sen yhteydessä sijaitsevat myös Künstlerhäuser eli taiteilijoiden talot, joissa asuivat ja tekivät töitään monet taiteilijat.
Kuva: Peter Forsberg

Nähtävyyksiä Bremenin lähistöllä

Bremenin lähistöllä on mielenkiintoisia päiväretkikohteita, joissa voi käydä ihan lyhyelläkin vierailulla. Bremenin kaupungin rajojen sisäpuolella oleva ”merimaili” on helpoimman matkan takana. Worpswedeen pääsee paikallisbussilla rautatieaseman ulkopuolelta, ja Bremerhaveniin voi matkata niin bussilla kuin lautallakin. Parhaimmillaan kaikki nämä päiväretkikohteet ovat kesäkaudella, etenkin silloin kun on lämmintä ja aurinkoista, eli toukokuulta syyskuulle. Kaikki päiväretkikohteet ovat kesät talvet vilkkaampia viikonloppuisin kuin viikolla, ja etenkin viikonloppuiltapäivisin niille kauniilla ilmoilla suuntaa paljon vierailijoita.

Ympäri vuoden hyvä päiväretkikohde tai myös kaupunki pidempään kestävälle oleskelulle on Hampuri, Pohjois-Saksan suurin kaupunki, joka on vain noin tunnin juna- tai bussimatkan päässä Bremenin keskustasta. Sivulla olevien vierailupaikkojen lisäksi myös Oldenburg on varteenotettava päiväretkikohde, jonne voi mennä kesäisin laivalla.

Päiväretkiä ja muita kaupungin ulkopuolelle suuntautuvia matkoja varten parhaat tavat matkustaa ovat juna ja linja-auto, joista erityisen hyviä ovat FlixBusin yhteydet.

Maritime Meile

Bremen-Vegesack-paikallisjuna-aseman vieressä sijaitseva ”merimaili” (engl. Maritime Mile) [kartalla] on erinomainen kesäajan vierailukohde. Se on sopiva paikka lähteä käymään noin 20 kilometrin päässä keskustasta paikallisjunalla kesällä, ja siellä viihtyvät parhaiten perheet.

Merimaili on 1852 metrin pituinen entisille satama-alueille luotu alue, jonka alalla on kaikenlaista merenkäyntiin ja merellisyyteen liittyvää. Rekvisiitta havainnollistaa Vegesackin tärkeää roolia satamana ja telakka-alueena, ja täällä oppii kaikenlaista mielenkiintoisella ja mieleenpainuvalla tavalla. Täällä on paljon vanhoja rakennuksia, ja monet niistä kuten Havenhaus, jossa nykyisin on hotelli, ovat yli 300 vuotta vanhoja. Monet tärkeimmät nähtävyydet kuten Havenhaus ovat satama-altaan ympäristössä, ja tällä Saksan vanhimmalla satama-altaalla on nähtävänä kaikenlaisia vanhanaikaisia veneitä ja laivoja. Sen vieressä on yksi alueen päänähtävyyksistä, Schulschiff eli harjoittelulaiva, jossa oppii kauppalaivojen käytöstä ennen vanhaan ja jossa voi nykyisin yöpyäkin. Satama-alueesta vähän edempänä, Vegesackin varsinaisen jokirantapromenadin varrella sijaitsee Stadtgarten-puisto [kartalla], jossa on ympäri maailman peräisin olevia eksoottisia kasveja.

Vegesackiin voi lähteä koska tahansa kesäkauden aikana, mutta siellä on lukuisia suuria tapahtumia, joiden aikana siellä tietenkin on vilkasta. Erityisen vilkas on elokuun alun festivaalin aika. Ostoksille tänne voi lähteä koska tahansa rautatieaseman vieressä olevaan Haven Höövt -keskukseen, mutta sitä parempi tunnelma on kahdesti vuodessa joenrannalla pidettävillä markkinoilla. Loggarmarkt pidetään toukokuun loppupuolella ja syyskuun alkupuolella sunnuntaina, ja sekin on satama-altaan ympäristössä.

Vegesackiin pääsee usein kulkevalla RS1-junalla Hauptbahnhof-asemalta, mutta junaa joutuu vaihtamaan Burg-asemalla. Vaihtoehtoja voi tutkia BSAG:n sivuilta.

Vegesackiin voi myös mennä risteilyn kyydissä.

Worpswede

Helppo päiväretkimatka Bremenistä on Worpswedeen, jonne mennään päärautatieaseman edestä bussilla numero 670 tai sitten kesäisin risteilyn yhteydessä. Worpswedeen kulkevan on hyvä sijoittaa päivälippuun, jolla voi matkustaa paitsi perille asti myös Bremenissä saman vuorokauden aikana, ja tällaisen saa kunhan ottaa kortille tarpeeksi monta vyöhykettä. Hyvä pysäkki jäädä pois Worpswedessa on turisti-infon lähellä oleva pysäkki ”Hemberg” ja paras katu vaellella on Bergstrasse [kartalla].

Worpswede sijaitsee 26 kilometrin päässä Bremenistä, ja sen löysivät omia tarkoituksiaan varten taiteilijat kuten Otto Modersohn 1880-luvulla. Kylä sijaitsee Teufelsmoorin eli Pirunsuon alueella, jolla on paljon muitakin kyliä, mutta tämä erottuu niistä nykyisin edukseen. Täällä on paitsi kaunista luontoa ja rauhallista tunnelmaa myös hyviä vierailupaikkoja, joista oppii täällä eläneistä taiteilijoista ja näkee heidän teoksiaan.

Erinomaisia vierailupaikkoja taiteenystäville ovat Worpsweden museot, joista etenkin Grosse Kunstschau on erinomainen ja tunnelmallinen vierailupaikka. Sen yhteydessä sijaitsevat myös Künstlerhäuser eli taiteilijoiden talot. Siellä asuivat ja tekivät töitään monet taiteilijat kuten Heinrich Voegler ja runoilija Rainer Maria Rilke, ja varsinaisen museon parhaaseen antiin kuuluvat näyttelyt. Niissä esitellään tietenkin vanhojen tunnettujen tekijöiden töitä, mutta myös uutta tältä alueelta tulevaa taidetta. Museo on avoinna päivittäin klo 10–18, mutta talvella vain klo 17 asti.

Museoita on muitakin, kuten Kunsthalle [kartalla], aivan turisti-infon vieressä, ja useassa museossa käyvän kannattaa hankkia museokortti. Sivulta näkyvät museoiden pääsymaksut ja aukioloajat, ja kaikki museot ovat kävelymatkan etäisyydellä, lähellä turisti-infoa, josta kannattaa ensimmäiseksi hakea kartta. Turisti-infon ja usean museorakennuksen naapurissa on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joilla on kesäterassit. Vähän edempänä tältä alueelta sijaitsee kaunis Grosse Kunstschaun (Künstlerhäuser) kompleksi, jolla on hyvä viettää aikaa vaikka museoon ei sisään menisikään, ja siitä kannattaa ehdottomasti kävellä pyöreälle Käseglocke-rakennukselle [kartalla]. Jos tästä haluaa vielä jatkaa eteenpäin, voi kävellä Heinrich Voeglerin koko tuotannon sisällään pitävälle Barkenhoffin rakennukselle [kartalla].

Linja-autoreitti 670 kulkee päärautatieasemalta Worpswedeen vähän alle tunnissa, ja aikatauluja voi katsella BSAG:n sivuilta.

Sukellusvene, Bremerhaven (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Bremerhavenissa eniten nähtävää on satama-altaan ympäristössä. Täältä löytyy mm. Klimahaus, laivanvarustukseen pureutuva museo, hyvä näköalat antava Radarturm ja sukellusvene.

Bremerhaven

Bremerhaven eli Fischstadt (Kalakaupunki) perustettiin vuonna 1827 korvaamaan Altstadtin edustalla ollut satama, joka nopeasti tuli lietteen takia käyttökelvottomaksi. Tämä on nykyisin Hampurin jälkeen Saksan suurin satama, mutta lähes koko paikka pommitettiin toisen maailmansodan aikana maan tasalle, eikä siellä tule vastaan vanhoja taloja vaan lähinnä uutta ja käyttökelpoista. Tämä on vilkas satama, jossa on hyvin vähän mitään turhaa rekvisiittaa, mutta Bremerhavenin valttikortteihin kuuluvat maailman pisin satamalaituri ja erinomainen maahanmuutosta kertova museo. Bremerhavenissa on muitakin museoita ja vierailupaikkoja, pienille lapsille tarkoitettu eläintarha [kartalla] ja hyvät kalaruoat. Bremerhavenin kautta kulkee yli puolet Saksassa syötävästä kalasta, ja tästä syystä niin Bremen kuin monet muutkin lähistön kaupungit tarjoavat maan parhaita kalaruokia.

Deutsches Auswanderen Museum [kartalla] on uudessa uljaassa rakennuksessa alueella, jolla on paljon nähtävää. Museo kertoo niiden tarinaa, jotka Bremerhavenin kautta lähtivät kohti uusia maailmoja vuosina 1830–1974, jolloin tämä oli maahanmuuton suhteen Euroopan suurin matkustajasatama. Sen ja eläintarhan lähellä, satama-altaan ympäristössä, onkin eniten nähtävää koko melko laajassa kaupungissa. Täältä löytyy myös Klimahaus, laivanvarustukseen pureutuva museo, hyvä näköalat antava Radarturm, sukellusvene ja myös Weser-Strandbad-hiekkaranta [kartalla].

Satama-altaan ympäristössä on muun lisäksi melkoisesti hyviä ravintoloita kalaruokia ajatellen, ja melko lähellä vielä muun lisäksi suuri ostosalue, jossa on Columbus-ostoskeskus [kartalla]. Kaupat ja kauppakeskukset ovat kävelykadun varrella, ja tämä on varsin miellyttävä paikka tehdä ostoksia. Maineeltaan hyvä kalaruokaravintola on Schaufenster [kartalla], joka sijaitsee Fischereihafen-kalasatamassa. Sen vieressä on paljon kaikenlaista, kuten kalaan erikoistunut kauppahalli, hyvää tunnelmaa ja lukuisia ravintoloita, joille kesäisin ilmaantuu eksoottisia terasseja.

Bremerhavenissa on sen verran tekemistä ja näkemistä ja se on sen verran laaja paikka, että sinne voisi mennä useamman päivän vierailuille. Siellä on hotelleja, ja sieltä voi myös vierailla läheisessä Helgoland-saaristossa (engl. Heligoland), jonne lautat lähtevät eläintarhan läheltä.

Bremerhaveniin voi tulla junalla 30–45 minuutissa päärautatieasemalta, sinne voi tulla toukokuun alusta syyskuun loppuun laivalla ja sinne voi myös ajaa taksilla noin kolmessa vartissa.

Lisätietoa

Bremenin turistisivut esittelevät lisää päiväretkikohteita.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Clemens Vasters /Flickr
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti