Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Dachau
Suuri osa Dachaun kaupunkiin suuntaavista tutustuu keskitysleiriin. Se on ankea mutta mieleenpainuva vierailupaikka.

Nähtävyyksiä Münchenin lähistöllä

Münchenissä riittää näkemistä ja kaikenlaista tekemistä pitkäksi ajaksi, mutta suurin osa siellä vierailevista käy ainakin yhdellä päiväretkellä kaupungin ulkopuolella.

Helpoin päiväretkikohde on Dachau, jonne yleensä lähdetään sen synkän keskitysleirin takia mutta jolla on myös mukava keskusta lyhyen matkan päässä Münchenin keskustasta. Hyvä vierailukohde Baijerissa on satumaisten linnojen Füssen, ja jos haluaa nähdä kunnolla Alpit tai haluaa lasketella, on Garmisch-Partenkirchen Saksan korkeimman vuoren juurella siihen sopiva paikka. Münchenissä ollessaan moni myös käyttää tilaisuuden hyväksi ja käy rajan takana Salzburgissa, jonne on lyhyt ja edullinen junamatka Münchenin päärautatieasemalta. Myös Innsbruckiin, joka on Itävallan puolella, on parin tunnin matka, ja matka taittuu junan lisäksi parissa tunnissa usein liikkuvilla ja edullisilla linja-autokyydeillä.

Matkustaminen

Muualle kuin Dachauhun mielivien kannattaa hankkia Bayern-Ticket-lippu, jolla voi matkata kaikkialla Baijerin alueella ja aina Itävallan Salzburgiin asti. Lipun saa internetistä tai automaatista paria euroa edullisemmin kuin lippuluukulta Münchenistä. Lipulla voi matkustaa samalla hinnalla 1-5 ihmistä, joten ryhmille päiväretket Münchenistä tulevat todella edullisiksi. Yhdellekin hengelle lippu on kannattava, sillä lipulla voi matkustaa koko vuorokauden ajan, viikolla klo 9 alkaen ja viikonloppuisin läpi koko vuorokauden niin halutessaan.

Saksassa on nykyään junien lisäksi linja-autoyhtiöitä, joiden busseilla voi edullisesti ja joustavasti matkustaa Saksassa ja myös Saksan ulkopuolelle. Linja-autoyhtiöistä Flix on hyvä vaihtoehto, jos haluaa pikkurahalla esimerkiksi Itävaltaan tai Tšekkiin ja myös Saksan sisällä.

Dachau

Dachau [kartalla] on 40 000 asukkaan kaupunki Münchenin naapurissa. Kuuluisaksi se tuli ensin taidemaalareistaan, sitten 1930-luvulla Saksan ensimmäisestä keskitysleiristä, joka edelleenkin vetää sinne väkeä kaikkialta maailmasta. Dachaun historia on pitkä, parin vuosituhannen mittainen, ja merkittävän kylän siitä tekivät aikoinaan Baijerin hallitsijat ja ylimystö, jotka vetäytyivät sinne lomiaan viettämään. 1800-luvun puolivälistä se niitti mainetta taiteilijakylänä, jossa etenkin impressionistista suuntausta suosineet maalarit viihtyivät. 1930-luvulla natsihallitus valitsi Dachaun poliittisesti epäilyttävien ihmisten vangitsemispaikaksi, ja myöhemmin se muuttui keskitysleiriksi, jossa satojatuhansia ihmisiä kuoli. Nykyisin Dachaun keskitysleiri on kaupungin turistimagneetti, mutta tämä kaunis kaupunki on hyvä vierailupaikka muutenkin, ja sen vireään kulttuurielämään kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua.

Dachaun vanhakaupunki on hieno paikka kävellä ja nauttia rauhallisesta ilmapiiristä, samoin kuin Dachaun linna ja sitä ympäröivä puistoalue. Dachau Gemäldegalerie on hyvä taidegalleria, sillä siellä saa tuntumaa kaupungin menneisyyteen yhtenä Saksan kaikkein merkittävimmistä taiteilijayhteisöistä. Bezirksmuseum eli Dachaun kaupunginmuseo on sekin hyvä vierailupaikka niille, jotka mieluusti oppivat lisää alueen historiasta. Dachaun viralliset sivut esittelevät lisää kaupungin museoista ja taidegallerioita.

Suuri osa kaupunkiin suuntaavista menee kuitenkin vain keskitysleirille [kartalla], joka on avoinna ti-su klo 9-17.00. Se on ankea mutta mieleenpainuva vierailupaikka, ja siihen on monen mielestä hyvä tutustua pimeään vuodenaikaan iltapäivällä, kun alkaa hämärtää. Keskitysleirille pääsee hyvin erilaisilla Münchenistä järjestetyillä kierroksilla, joita mainostetaan ympäri kaupungin ja jotka maksavat yleensä noin 20 euroa henkeä kohti, mutta sinne voi mennä myös omin nokin, mikä onkin järkevin ratkaisu. S2-juna kulkee Münchenin keskustasta Dachaun rautatieasemalle, josta hyvällä tuurilla voi nousta ilmaiseen keskitysleirille vievään bussiin. Mikäli bussia ei näy, kulkevat bussilinjat 724 ja 726 rautatieasemalta leirille ja takaisin. Dachauhun pääsee hankkimalla München XXL -matkakortin, Bayern-Ticket-lipulla tai hankkimalla Münchenissä päivän tai kauemmin voimassa olevaan lippuun lisälipun, jota kannattaa tiedustella metroaseman lippuluukulta.

Füssen

Lähellä Itävallan rajaa sijaitseva Füssen [kartalla] on tunnettu Ludwig toisen linnoista, joista Neuschwansteinin epäillään olleen suuri innoite Disneyn satulinnalle. Vaikka vierailijoista valtaosa on kiinnostunut vain linnoista, kannattaa aikaa jättää myös kauniiseen Füsseniin tutustumiseen. Myös kaupungin ympäristössä on paljon nähtävää, ja varsin suosittua puuhaa on käydä uimassa alueen upeissa järvissä, joihin kuuluvat Alpsee ja Obersee. Tegelbergissä puolestaan voi kesällä patikoida, talvella lasketella, ja sen köysijuna on sekin maailmankuulu.

Füsseniin saapuvat suuntaavat yleensä heti linnoihin, joista Hohenschwangau on Ludwigin lapsuudenlinna ja Neuschwanstein hänen yhdessä teatterilavastajan kanssa suunnittelema linna 1800-luvun loppupuolelta. Liput linnoihin ostetaan niiden alapuolella sijaitsevasta Hohenschwangaun lippupisteestä, joten liput täytyy hankkia, ennen kuin lähtee kapuamaan linnoituksille. Füssenin rautatieasemalta Hohenschwangaun lippupisteelle pääsee helpoiten alle 10 minuutissa bussilla, mutta sieltä on kiivettävä noin puoli tuntia Neuschwansteinin linnakkeelle. Matkaa voi lyhentää hevoskyydillä tai minibussilla, mutta jonkin verran joutuvat linnaan haluavat kiipeämään rinnettä ylös. Ajoissa paikalle saapuvat näkevät ja nauttivat huomattavasti enemmän kuin ne, jotka saapuvat paikalle iltapäivän turistiruuhkien aikaan.

Füsseniin pääsee Münchenin päärautatieasemalta kahdessa tunnissa, ja suorat junat kulkevat kahden tunnin välein. Yhdensuuntainen lippu maksaa parikymmentä euroa, mutta Bayern-Ticket-lipun hankkineille ei lisäkustannuksia matkasta tule.

Garmisch-Partenkirchen

Saksan korkeimman vuoren eli Zugspitzen juurella sijaitseva Garmisch-Partenkirchen [kartalla] on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu yhtenä Keski-Euroopan mäkiviikon pitopaikoista. Mikäli Münchenin-matkalla mielii laskettelemaan tai katsomaan Alppeja kunnolla, on tämä siihen mitä parhain kohde. Vuoden 1936 talviolympialaisten pitopaikka sijaitsee vain puolentoista tunnin junamatkan päässä Münchenin päärautatieasemalta, ja Bayern-Ticket-lipun hankkineille sinne matkaaminen on hyvin edullista. Pelkästään maisemat ovat matkan varrella sellaisia, että mihin vuodenaikaan tahansa ajan ja olosuhteiden niin salliessa kannattaa tämä päiväretki tehdä.

Garmisch-Partenkirchen (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Garmisch-Partenkirchen on oiva paikka, mikäli Münchenin-matkalla mielii laskettelemaan tai katsomaan Alppeja kunnolla.

Garmisch-Partenkirchen on kaunis paikka, jossa on miellyttävä kävellä, katsella huikeita maisemia ja tutustua hienoihin, usein ulkoa taiteella koristeltuihin taloihin. Lähistön suurin nähtävyys on Partnachklamm-rotko, joka on hyvin suosittu vierailupaikka. Aamulla rotkossa on vähiten väkeä, päiväsaikaan esiintyy suuriakin tungoksia, ja yön pimettyä rotkoon pääsee ilman pääsymaksua, mutta silloin sinne mennään omalla vastuulla ja mieluiten taskulampun kanssa.

Kesäisin Garmisch-Partenkirchenin tienoo ja Zugspitzen rinteet ovat Baijerin suosituimpia ja parhaita patikointimaastoja. Polut on hyvin merkitty, maisemat ovat vertaansa vailla, ja kesän kohokohtia on nousta hammasratasjunalla Saksan korkeimman vuoren huipulle tai laskea sieltä alas. Toinen vastaava elämys on Ausserfernbahn-juna, joka vie uskomattomien alppimaisemien halki Kemptenin kaupunkiin Itävaltaan. Bayern-Ticket-lippu kattaa matkan, jonka varrella tulee nähtyä myös Füssenin kuuluisa linna.

Talvisin Garmisch-Partenkirchenin tienoo on Baijerin ykköspaikkoja lähteä laskettelemaan. Baijerin lisäksi "Happy Ski Pass" antaa mahdollisuuden käyttää neljää eri rinnettä, jotka ovat sekä Saksan että Itävallan puolella. Niihin kuuluvat Garmisch-Partenkirchenin lisäksi Seefeld ja Mittenwald.

Zugspitze-vuoren juurelle pääsee tunnin välein noin 80-90 minuutissa. Junamatka on ilmainen Bayern-Ticket-lipun hankkineille, mutta vain, jos he käyttävät paikallisjunia, sillä nopeat junat eivät kuulu tarjouksen piiriin. Mikäli haluaa päästä perille nopeammin, kestää matka pikajunalla tunnin. Tietoa junien liikkeistä saa DB:n internetsivuilta.

Salzburg

Itävallassa sijaitseva Salzburg [kartalla] on tuttu kaupunki niillekin, jotka eivät ole ikinä lähellä käyneetkään, sillä se on Mozartin kotipaikka ja Sound of Music -elokuva on sekin tuonut sille lisäsuosiota. Unescon suojelema Salzburgin keskusta on hämmästyttävä kävelypaikka. Päiväretken aikana siellä pystyy hyvin tutustumaan sellaisiin kohokohtiin kuin Festung Hohenslzburg -linnaan vuodelta 1077, Schloss Mirabell -linnaan, jota ympäröivät barokkipuutarhat, ja taloihin, joissa Mozart on asunut, kuten hänen syntymäpaikkaansa Geburtshausiin ja aikuisiän asuintaloonsa Wohnhausiin.

Salzburgissa monet ottavat automaattisesti osaa Sound of Music -kierrokselle, joka tosin kestää päiväretkeläiselle pitkät 3-4 tuntia. Kierroksen aikana ei juuri tule nähtyä Salzburgia vaan lähinnä sen vieressä olevaa Salzkammergutia. Salzach-joen risteilyt ovat nekin suosittuja ja kestävät siedettävät 40-50 minuuttia. Laituri on Salzach Insel -saarella, Makart-sillan vieressä. Jos mielii vain kävellä, Salzburgin keskusta on mukava kävelypaikka, ja mitä aiemmin paikalle tulee, sitä paremmin siihen voi rauhassa tutustua.

Salzburgiin pääsee Münchenin rautatieasemalta parissa tunnissa, ja Deutsche Bahnin verkkosivut antavat tietoa junien liikkeistä. Bayern-Ticket-matkalipun hankkineet voivat käydä Salzburgissa eivätkä tarvitse muita lippuja. Junat ovat hyviä ja nopeita, mutta linja-autot ovat vaihtoehtoja nekin, ja esimerkiksi Flixbus kulkee Münchenistä Salzburgiin.

Innsbruck (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Itävallan Tirolissa sijaitseva Innsbruck on Salzburgin kaltainen vierailupaikka, jolle loistoa antavat sekä Alpit että kuninkaallisten hallitsema menneisyys.

Innsbruck

Itävallan Tirolissa sijaitseva Innsbruck [kartalla] on Salzburgin kaltainen vierailupaikka, jolle loistoa antavat sekä Alpit että kuninkaallisten hallitsema menneisyys. Kaupunki on Salzburgin tavoin parin tunnin matkan päässä Münchenistä, ja esimerkiksi Flixbus-linja-autolla tänne saapuvat tulevat Alppien läpi ja näkevät esimerkiksi Seefeldin. Busseilla pääseekin Innsbruckiin huomattavasti edullisemmin kuin Zaha Hadidin suunnittelemalla Hungerburgbahn-junalla, jolla voi noin 30 eurolla nousta 20 minuutissa Seegrubeen. Siellä, kuten muuallakin seudulla, on hyvä vierailla kesät talvet, ja siellä on 350 pilvetöntä päivää vuodessa.

Innsbruckiin tulevien on hyvä kävellä vierekkäin sijaitsevilta juna- ja bussiasemilta ensin Salurner Strassea pitkin Triumphforte-rieumukaarelle, mistä Maria-Theresien-Strasse johdattaa kohti vanhaakaupunkia. Siellä on toinen toistaan upeampia rakennuksia ja katunäkymiä, ja kaupoista saa tyypillistä tirolilaista tavaraa ja herkkuja, jotka ovat tänne saapuvien ostoslistalla. Vanhassakaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä on paljon upeita palatseja, kirkkoja ja tietenkin Stadtturm eli kaupungintorni, joka antaa parhaat näkymät ydinkeskustaan yläilmoista.

Ravintoloita on niitäkin melkoisesti. Täällä voi syödä paikallisia herkkuja kuten makkaroita, samoin kuin muualta tulevia ruokia, joista italialaiset täällä ovat erityisen korkeatasoisia. Jos haluaa nähdä muutakin kuin kauniin vanhankaupungin, on hyvä hankkia päivälippu, jonkalaisen saa raitiovaunu- tai bussikuskilta. Näin voi matkustaa katsomaan Zaha Hadidin suunnittelemaa Bergisel-hyppymäkeä, lähellä sitä sijaitsevaa Ambras-linnaa tai sitten joen toiselle puolelle ylös Hungerburgiin, jonne voi nousta normaalilla bussilla ja josta voi sitten jatkaa ylös kalliilla köysijunalla. Innsbruckissa on mukava tunnelma suuren osan vuodesta, ja vain parin kuukauden ajan siellä ei ole vuosittain turisteja, sillä käytännössä laskettelukausi kestää marraskuusta maaliskuulle ja patikointisäät ovat parhaimmillaan toukokuulta lokakuulle.

Innsbruckiin on helppoa ja edullista kulkea Flix-yhtiön busseilla, jotka kulkevat parin tunnin välein, ja sinne pääsee myös rautateitse.

Lisätietoa

Muenhen.de -sivusto kertoo järjestetyistä päiväretkistä Münchenin lähistölle.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Matthew Black/Flickr, Stephan Mosel/Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tämä oli paras ja selkein matkailuvinkkisivu, jonka olen lukenut, siis menoksi. Kiitos, Peter
/Hannele

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti