Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Karuselli Brighton Pear -laiturilla
Brighton Pier -laiturilla on melkoinen määrä kaikenlaista huvipuistolaitteista pikaruokia myyviin kojuihin ja tuoleihin, joilla aurinkoisilla ilmoilla voi nauttia rantaviivan näkymistä.

Brightonin tärkeimmät nähtävyydet

Tällä sivulla luodaan katsaus Brightonin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia nähtävyyksiä, museoita, puistoja ja muita kaupungissa vierailulla olevaa kiinnostavia paikkoja.

Brighton Pier -laituri

Brightonin ranta on parhaimmillaan Brighton Pier -laiturin tienoilla, ja tämä suuri turistimagneetti tunnetaan joskus myös nimellä Palace Pier. Tämä vuonna 1889 avattu laituri on vähän yli puolen kilometrin pituinen, ja sillä on melkoinen määrä kaikenlaista huvipuistolaitteista pikaruokia myyviin kojuihin ja tuoleihin, joilla aurinkoisilla ilmoilla voi nauttia rantaviivan näkymistä ja merellisestä tunnelmasta.

Laiturille ei ole pääsymaksua, mutta kaikki sillä on yhden ja saman yhtiön omistuksessa. Niinpä siellä ei tule vastaan mitään tarjouksia, vaan hinnat ovat samoja koko laiturilla.

Laiturin tarjontaan kuuluu paljon sellaista, mistä lapsiperheet innostuvat, mutta siellä on myös baareja aikuiseen makuun. Meininki on räikeän kaupallista ja turistivoittoista, eivätkä kaikki laiturilla viihdy, mutta sillä on hyvä kauniina päivänä käydä ainakin vähän jaloittelemassa. Monet kojut myyvät kaikenlaista Brightonista helposti muualtakin saatavaa ruokaa kuten fish & chipsiä, mutta laiturilla ne ovat jonkin verran muuta kaupunkia kalliimpia eivätkä kojujen ruoat kuulu kaupungin parhaimpien joukkoon.

Brighton beach

Brightonin pikkukiviranta on reilun 10 kilometrin mittainen melko kapea ranta, jolla suuren osan vuodesta on runsaasti tilaa mutta joka keskikesällä viikonloppuisin täyttyy viimeistä sijaa myöten. Rannan suosituimmat paikat ovat kahden laiturin välissä, joista West Pier suljettiin jo 70-luvulla. West Pier on sen jälkeen kokenut kovia, tulipaloja ja myrskyn aiheuttamia suuria vauriota, ja sitä valtaosa turisteista mielellään jonkin verran kuvaileekin. Aivan lähiaikoina tämän laiturin yhteyteen on nousemassa i360-torni.

Rannalla on mukava käydä istuskelemassa ja katselemassa merelle muulloinkin kuin kesäpäivinä, ja siellä on hyvää tunnelmaa ympäri vuoden, sillä päivät voivat talvellakin olla varsin mukavia. Rannalla on paljon kaikenlaisia palveluita, ja sen alueella voi harrastaa vaikka mitä, vesiurheilulajeista rantalentikseen. Kaikenlaisia välinevuokraamoita on paljon, ja myös erilaisia kojuja ja kauppoja on niitäkin melkoinen määrä.

Huomionarvoinen on myös Brighton Pier -laiturin vieressä oleva Artist Quarter, jossa entisissä kalastajien valtaamissa holvikaarissa on taiteilijoiden työpajoja. Rannalla on kesäisin hyvää yöelämää, siellä on päivisin mukava istuskella Brighton Coalition -pubin ja ravintolan terassilla mutta sen sokkeloisissa sisätiloissa on yöaikaan keikkoja ja kaupungin parhaisiin kuuluvaa yöelämää.

Oli sitten mikä vuodenaikana tahansa, ainakin kauniina päivinä Brightonissa on hyvä suunnata kohti rantaa. Rannalla on mukava kävellä ja nauttia merituulista, ja sillä on mukava myös syödä kalaruokia tai istahtaa hetkeksi kahville.

The Lanes

Paras shoppailupaikka Brightonissa on The Lanes, kujien muodostama alue Market Street -kadun vaiheilla, jossa valtaosa kujista on kävelykatuja. Täällä on erityisen hyvä valikoima koru- ja jalokiviliikkeitä, mutta täällä on kaikenlaista muutakin, kaupoista kahviloihin. Sen kaupat ovat monipuolisia, siellä on hyvä valikoima levyliikkeitä ja sen tuntumassa on myös hyvä määrä ravintoloita ja pubeja.

Royal Pavilion

Brightonin paras vierailupaikka rannan lisäksi turistille on Royal Pavilion, joka on vuosina 1787-1823 rakennettu paviljonki. Kompleksi on suuri ja kaunis, ja sen sisään on melkoinen pääsymaksu. Kaupungissa ollessa on silti hyvä käydä ainakin sen ulkopuolella vähän kävelemässä. Ulkopuolelta kompleksi on intialais- ja arabialaistyylinen, ja sisältä se on upeasti sisustettu itämaiseen tapaan. Erilaisia yksityiskohtia sen sisustuksissa on melkoisesti, ja näin sisään menevien on hyvä ottaa tiskiltä lipun hintaan sisältyvä audio-opas mukaan kierrokselle.

Royal Pavilion
Royal Pavilion on suuri ja kaunis paviljonki, joka on ulkopuolelta intialais- ja arabialaistyylinen, ja sisältä upeasti sisustettu itämaiseen tapaan.

Royal Pavilion on paitsi nähtävyys rakennuksena myös muutakin, sillä sen suojissa ovat Brighton Museum and Art Gallery -museo ja Brighton Dome -teatteri ja konserttisali (lippukassa New Road). Kompleksin yhteydessä on myös upea teehuone, jossa voi paitsi nauttia ne kuuluisat iltapäiväteet myös syödä muita ruokia. Kannattaa huomata, että paviljongilla on varsin rajalliset aukioloajat, jotka pätevät kaikkiin muihin osiin paitsi Brighton Domeen: loka-maaliskuussa klo 10-16.30 ja huhti-syyskuussa 9.30-17.00. Merkillepantava asia on myös se, että Brighton Museum and Art Galleryyn ei ole ollenkaan pääsymaksua.

Booth Museum of Natural History

Brightonissa on hyvä valikoima museoita, ja näistä vierailun arvoinen on ainakin luonnonhistoriaan pureutuva Booth-museo (194 Dyke Road). Museo on hyvä kokoperheen vierailupaikka, mutta sen suojissa on kaikenlaista erikoista ja vähän karmaisevaakin nähtävää, kuten jättiläismäisiä perhosia. Museo on avoinna ma-la klo 10-17 ja su klo 14-17, mutta se on torstaisin kiinni. Museo sijaitsee vähän alle kilometrin päässä keskustasta, ja paikalle pääsee julkisilla parhaiten busseilla 27 ja 27A pysäkille Dyke Road. Museoon ei ole pääsymaksua.

Brighton Sea Life Centre

Maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva merenelämää valottava keskus on Brighton Sea Life Centre (Brighton Pier), joka on hyvä vierailupaikka etenkin lapsiperheille. Sen suojissa aika kuluu mereneläviä katsellen, mutta se on hintava vierailupaikka. Lippujen hinnat ovat melkoisesti edullisempia, jos ne varaa verkkosivujen kautta. Kannattaa huomata, että tähän keskeisellä paikalla sijaitsevaan keskukseen tulee väkeä melkoisesti etenkin viikonloppuisin vierailemaan. Sea Life Centre on avoinna ma-su klo 10-19.00.

Hove Museum and Art Gallery

Brightoniin vuonna 2000 liitetty Hoven kylä on merkittävä paikka brittiläisen elokuvan näkökulmasta, sillä siellä kuvattiin maan ensimmäinen lyhytelokuva vuonna 1898. Nykyisin viktoriaanisen ajan kartanossa sijaitsevassa Hove Museum and Art Gallery -kompleksissa (19 New Church Road) voi katsoa tuon lyhytelokuvan ja muitakin mielenkiintoisia elokuvia. Lisäksi samassa talossa on paljon kaikenlaista nähtävää, ja siellä on lapsille oma suosittu huone, jossa he viihtyvät tuntitolkulla.

Museoon ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna ma-la klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 14-17, mutta keskiviikkoisin se on kiinni. Keskus sijaitsee pienen matkan päässä Brightonin ydinkeskustasta länteen, ja sinne on mahdollista mennä joutuisasti linja-autolinjoilla 1, 1A ja 6.

Lisätietoa

Visit Brighton -sivusto esittelee lisää näkemistä ja tekemistä kaupungissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti