Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Christ Church College
Suurin ja kaunein Oxfordin yliopiston kampus on Christ Church College, joka myös on yliopiston suosituin kampus, niin vierailijoiden kuin opiskelijoidenkin keskuudessa.

Oxfordin tärkeimmät nähtävyydet

Tällä sivulla luodaan katsaus Oxfordin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia nähtävyyksiä, museoita, puistoja ja muita kaupungissa vierailulla olevaa kiinnostavia paikkoja.

Yliopistot ja niiden yhteydessä olevat nähtävyydet

750 vuoden ajan Oxfordin kaupungissa on toiminut University of Oxford -yliopisto, jossa harvat asiat ovat näinä vuosisatona muuttuneet ja joka kuuluu maailman parhaiden ja tunnetuimpien yliopistojen joukkoon. Yliopisto muodostuu kampuksista, joita tätä nykyä on 39. Opiskelijat asuvat ampuksilla, ja kaikilla kampuksilla on omia traditioitaan ja jatkokoulutuksiaan.

Suurin ja kaunein kampus on Christ Church College, joka myös on yliopiston suosituin kampus, niin vierailijoiden kuin opiskelijoidenkin keskuudessa. Se perustettiin vuonna 1525, jolloin sen alueelta hävitettiin 22 luostaria tekemään tilaa yliopiston rakennuksille. Tulosta on vuosisatojen saatossa tullut, sillä täällä ovat opiskelleet filosofi John Locke, Albert Einstein ja 14 Britannian pääministeriä. Hienoja yksityiskohtia kampuksella ovat Tom Tower -torni, Meadow-rakennus ja sen takana oleva Christchurch Meadow -puisto, joka on laaja ja niittymäinen. Alueella on mukava vaellella ilmaiseksi, mutta itse Christ Churchin kampukseen voi tutustua vain pääsymaksua vastaan.

Eri kampuksia voi kierrellä hyvin päivän tai kaksikin. Niiden lomassa on kaikenlaista nähtävää, ja puistoalueet monen kampuksen ulkopuolella ovat upeita, etenkin syksyisin. Kampusten ympärillä on myös pieniä kujia, hienoja yksityiskohtia ja hiljaisia kortteleita, joissa kouluvuoden aikanakin voi usein kävellä aivan ylhäisessä yksinäisyydessä, kesällä kenties vähän vilkkaammissa olosuhteissa. Hyvä laaja vierailupaikka on Magdalen-kampus, jota ympäröi 40 hehtaaria ruohikoita ja metsämaita, ja sen alueella sijaitsee myös Botanic Garden eli kasvitieteellinen puutarha. Sen kuoro on kaupungin arvostetuin, ja siellä opiskelivat esimerkiksi Oscar Wilde ja Seamus Heaney.

Yliopistolla on paljon hienoja kampuksia, joihin voi moniin tutustua varsin perusteellisestikin pääsymaksua vastaan mutta vain tiettyinä ajankohtina. Tietoa sekä maksuista että sisäänpääsyajoista saa kunkin kampuksen pääportilta. Hyvä vierailupaikka on New College (Holywell Street), joka on vanhimpia ja jonka kuoro laulaa kouluvuoden aikana Evensong-jumalanpalveluksessa kampuksen kappelissa. Merton College (Merton Street) on vanhin kampus vuodelta 1264. Sinne on rajoitetut sisäänpääsyajat mutta ei pääsymaksua. Vauraimpia ja myös arvostetuimpia on All Souls (High Street), johon voi tutustua ilmaiseksi ma-pe klo 14-16.00.

Kampusten yhteydessä Oxfordin keskustassa on paljon kaikenlaista nähtävää, etenkin hienoja rakennuksia. Erikoinen mutta upea on Radcliffe Camera (Radcliffe Square), johon ei ole sisäänpääsyä mutta jonka ympärillä on mukava pyöriä. Tämä vuonna 1749 valmistunut pyöreä rakennus edustaa pohjoisitalialaista palladiolaista arkkitehtuuria, joka on Britanniassa ainutlaatuista.

Hyvin lähellä Radcliffe Camera -rakennusta ja Broad Streetiä sijaitsee Bodleian Library (Broad Street), kirjastotalo, joka on yksi maailman vanhimmista. Sen suojissa on 190 hyllykilometrin verran kirjoja, ja siellä voi kerrallaan opiskella 2 500 opiskelijaa. Kirjaston sisään tehdään opastettuja kierroksia, ja sen ympäristössä on mukava viettää aikaa etenkin hämärtyvässä alkuillassa.

Bodleian Libraryn vieressä sijaitsee Sheldonian Theatre (Broad Street), joka on saanut innoitteensa Marcelluksen teatterista Roomasta. Tätä hulppeaa entistä teatteritaloa käytetään nykyään yliopiston seremonioissa, ja siellä on konsertteja ja muita virallisia tilaisuuksia. Teatteriin voi tutustua pientä pääsymaksua vastaan. Sisällä ollessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sen kauniisti koristeltuun kupoliin, jonne kannattaa kiivetä, jolloin avautuvat hyvät näkymät lähiympäristöön.

University Museum - Yliopiston museo

Jos aikoo perehtyä kunnolla yliopiston historiaan ja vaiheisiin, on hyvä vierailla yliopistomuseossa (Parks Road), jossa historian lisäksi oppii paljon luonnonhistoriasta. Sen luonnonhistoriaa valottavat osiot ovat valtavia, sillä sen kokoelmat ovat yli 5 miljoonan näyttelykappaleen kokoisia. Tämä on erinomainen paikka lapsiperheille vierailla, ja kuka tahansa luonnonhistoriallisissa museoissa viihtyvä voi oleskella täällä puolikin päivää. Museo on avoinna joka päivä klo 10-17.00.

Oxford Castle - Linnake

Oxfordin linnake on paikka, jossa tapahtuu, ja sitä kutsutaankin Oxford Castle Unlocked -nimellä (44-46 New Road). Tämä on kauhukierroksineen lapsiperheille passeli vierailupaikka. Siellä voi viihdyttävästi oppia linnakkeen 1000-vuotisesta historiasta, johon kuuluu torneissa viruneita vankeja ja St George’s Chapel -kappeli, joka oli ensimmäinen yleinen luentopaikka koko kaupungissa. Linnakkeeseen voi mennä sisään ottamalla osaa vauhdikkaisiin opastettuihin kierroksiin, mutta sen ulkopuolella on usein markkinoita ja kaikenlaista toimintaa, joihin voi tutustua ilmaiseksi.

Ashmolean Museum

Massiivinen antiikin aikojen museo on Ashmolean Museum (Beaumont Street), joka on kuten monet muutkin kaupungin museot pääsymaksuton vierailupaikka. Museo on Britannian vanhin edelleen avoinna oleva museo, joka perustettiin vuonna 1683. Se perustuu kuninkaan entisen puutarhurin tekemiin matkoihin, ja esillä on tavaraa, jota hän on tuonut takaisin kotimaahansa maailman eri kolkista.

Egyptiläinen, arabimainen ja kiinalainen taide ovat museossa hyvin esillä. Harvinaisia posliiniesineitä, musiikki-instrumentteja, eurooppalaista taidetta kuten Michelangeloa ja Raphaelia sekä paljon muuta on saman katon alla, niin että pintapuoliseenkin tutustumiseen siihen menisi aikaa päivätolkulla. Vanhaa rakennusta on viime vuosina uudistettu. Se on nyt aivan kehityksen kärjessä, ja siellä on myös uusi näyttelyosio, jossa käydään läpi valtavan kokoelman parhaimmistoa. Museo on avoinna ti-la klo 10-17.00, su 12-17.00.

Museum of Oxford
Museum of Oxford kertoo Oxfordin kaupungin ja sen yliopiston historiasta.

Modern Art Oxford - Nykytaiteen museo

Oxfordin nykytaiteen museo (30 Pembroke Street) on kuten monet muutkin kaupungin museot pääsymaksuton, ja sitä pidetään yhtenä Britannian parhaista alallaan. Lapsiperheet viihtyvät täällä erityisen hyvin, sillä heille on täällä usein aivan omaa ohjelmaakin. Museossa on kokoelmia ja usein vaihtuvia näyttelyitä, jotka edustavat kaikkia taiteenaloja ja suurimpia nykytaiteen nimiä. Museo on avoinna ti-la klo 10-17.00, su klo 12-17.00.

Museum of Oxford - Kaupunginmuseo

Oxfordin kaupunginmuseo (St Aldate’s) on hyvä ilmainen vierailukohde lähellä Carfax-tornia. Museo keskittyy kertomaan Oxfordin kaupungin ja sen yliopiston historiaa, ja asiaa riittää esihistoriallisista ajoista uusimpiin Morris Minin tehtaiden saavutuksiin. Museo on avoinna ti-pe klo 10-17.00, la-su 12-17.00.

Museum of the History of Science - Tieteen historian museo

Oxfordin Tieteen historian museo (Broad Street) on hyvä keskeinen, ilmainen museo, jossa voi nähdä esimerkiksi Einsteinin käyttämän liitutaulun, maailman parhaan kokoelman vanhanajan tieteellisiä instrumentteja ja paljon muuta tieteen historiaan liittyvää. Avoinna ti-pe klo 12-17.00, la klo 10-17.00 ja su klo 14-17.00.

Carfax Tower

Yksi Oxfordin maamerkeistä on Carfax Tower -torni (Cornmarket Street), jonka väitetään olevan aivan Oxfordin keskellä ja joka on ainoa jäljelle jäänyt merkki keskiaikaisesta St Martin -kirkosta. Torni on 23 metrin korkuinen, eikä yksikään kaupunkiin rakennettava rakennelma saa olla sitä korkeampi. Torniin voi pientä maksua vastaan kavuta, jolloin eteen avautuvat parhaat näkymät kaupungin keskustaan.

Oxford City Guide -sivustolla on lisätietoa Oxfordin nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti