Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dresden
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kulturpalast, Vanhakaupunki
Kulturpalast-kompleksissa on konsertteja varsin tiuhaan tahtiin, mutta siellä ei ole vain klassisen musiikin konsertteja vaan muitakin esityksiä, musiikista säestettyihin elokuviin.

Kulttuurielämä, tapahtumat, tekemistä perheille, päiväretket ja yöelämä

Dresden on paikka, jonne pitkienkin matkojen takaa lähdetään varta vasten oopperaan, klassisen musiikin konserttiin tai muita esityksiä seuraamaan. Siellä on monenmoista kulttuuririentoa, johon kuuluvat Neustadtin baarit ja klubit, ja siellä on myös ympäri vuoden kaikenlaisia tapahtumia, karnevaaleista markkinoihin. Dresden ei ole suuri urheilukaupunki, mutta tällaisia puutteita paikkailee kaupungin legendaarisiin mittasuhteisiin noussut yöelämä, joka on parhaimmillaan Neustadtin Alaunstrassen ympäristössä. Dresdenin ympäristössä on hyviä päiväretkikohteita, ja myös perheet viihtyvät Dresdenissä ja sen ympäristössä.

Kulttuurielämä – ooppera, baletti ja klassisen musiikin konsertit

Dresden on erinomainen kulttuurikaupunki, jossa on hyvä kuunnella klassista musiikkia, seurata balettia ja mennä oopperaan.

Semperoper (Theaterplatz) [kartalla] on Saksin osavaltion valtionoopperan päämaja, ja siellä esiintyy myös Semperoper Ballett. Talon suunnitteli Gottfried Semper, se valmistui vuonna 1841 mutta vuoden 1869 tulipalossa se vaurioitui pahoin ja nykyinen oopperatalo valmistui vuonna 1878. Se oli alusta lähtien arvostettu oopperatalo, jossa 1800-luvulla oli Wagnerin ja Straussin oopperoiden ensi-iltoja. Edelleenkin siellä esiintyy vuodesta 1548 kaupunkia viihdyttänyt Staatskapelle Dresden -orkesteri, joka takaa tason pysymisen korkeana. Semperissä on oopperaa, balettia ja esityksiä lapsille, ja lippuja saa alkaen noin 8 eurolla mutta yleensä liput maksavat suurin piirtein 35–85 euroa. Lippuja saa paitsi verkkosivuilta myös päiväsaikaan avoinna olevasta lippukioskista, joka on Zwingerin Theaterplatzin sisäänkäynnin vieressä.

Dresdenissä on korkeatasoinen filharmoniaorkesteri, Dresdner Philharmonie. Filharmoniaorkesteri esiintyy Kulturpalast-kompleksissa [kartalla] Altmarkt-aukion laidalla, ja tämä sosialistiaikojen kulttuuripyhättö on nyt pitkän remontin jälkeen entistä paremmassa iskussa. Siellä on uusittu konserttisali, jossa on konsertteja varsin tiuhaan tahtiin, mutta siellä ei ole vain klassisen musiikin konsertteja vaan muitakin esityksiä, musiikista säestettyihin elokuviin. Liput, joita voi ostaa verkkosivuilta, kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen, sillä monet konsertit ovat loppuunmyytyjä.

Dresdenissä on paljon konsertteja kirkoissa, joissa on erityisen paljon ohjelmaa sellaisten juhla-aikojen kuten pääsiäisen ja joulun tienoilla. Joka keskiviikko ja lauantai voi mennä klo 11.30–12 urkumusiikin ilmaiskonsertteihin, joita on Zwingeriä ja Semperiä vastapäätä olevassa Hofkirchessä [kartalla].

Jazz, rock ja pop

Albertinumin vieressä oleva Jazzclub Tonne [kartalla] on klubi, jolla on pari kolme kertaa viikossa lähes ympäri vuoden lähinnä jazz-konsertteja mutta myös esimerkiksi electrojazzia ja downbeatpopia.

Alter Schlachthof [kartalla] on entinen teurastamo, jossa on nykyään varsin suurenkin luokan konsertteja. Se on vähän hankalassa paikassa Neustadtin rautatieaseman takana, mutta paikalle pääsee samannimiselle pysäkille raitiovaunulinjoilla 4 ja 9.

Alaunstrassen varrella on aina jotakin menoa. Scheune [kartalla] on hyvä vierailupaikka silloinkin kun siellä ei ole elokuvia, musiikkia tai muita esityksiä. Sen terassiScheunen terassi on eläväinen paikka koko kesäkauden ajan, ja siellä pääsee kaupunginosan menoon parhaiten kiinni.

Sen vieressä oleva Katy’s Garage on perinteinen, edullinen ja joskus pääsylipuiltaan ilmainen klubi, jossa on niin sisällä kuin ulkonakin konsertteja aika laidasta laitaan. Konsertteja ei ole kovin usein mutta tiskijukkia ja teemailtoja on, ja klubi avataan vasta yleensä klo 20 ja se on avoinna klo 04 asti.

Kulturpalast vanhankaupungin keskusaukion eli Altmarktin laidalla on paikka, jossa on kaikenlaisia konsertteja. Viime vuosina siellä on esiintynyt useita legendaarisia esiintyjiä, jotka ovat parhaat päivänsä nähneet mutta joiden konsertit kiinnostavat, lähinnä nostalgiasyistä. Syksyllä 2017 siellä esiintyi esimerkiksi 1990-luvun tähti Chris Rea.

Rundkino-elokuvateatteri
Rundkino on DDR:n ajoilta peräisin oleva elokuvateatteri, joka nykyään esittää täysin mainstream-tuotantoa.

Elokuvat

Dresden ei ole mikään suuri elokuvakaupunki, mutta siellä on kaksi arkkitehtonisesti huomionarvoista, DDR:n ajoilta peräisin olevaa elokuvateatteria, jotka sijaitsevat vierekkäin rautatieaseman lähellä ja joita kannattaa käydä vilkaisemassa.

Rundkino [kartalla] ja Kristallpalast ovat nykyään täysin mainstream-tuotantoa esittäviä viihdepaikkoja, mutta arkkitehtuuri on sen arvoista, että tämän kautta kannattaa koukata.

Dresdenissä on elokuvia vähän ikävä mennä katsomaan, sillä monet elokuvat dubataan saksaksi. Nykyään kuitenkin alkukielisinä esitettävät elokuvat ovat yleistyneet (merkitty yleensä OV tai OmU), ja tällaisia elokuvia on kahdessa Dresdenin suuressa elokuvateatterissa jonkin verran.

Teatteri

Saksaa hyvin hallitseville teatteriesityksiä on luvassa Schauspiel-talossa [kartalla], joka on Zwingerin vieressä. Siellä on korkeatasoisia näytelmiä, usein klassikoita kuten Goethea, ja lippuja saa alkaen noin 5 eurolla mutta useimpiin näytelmiin liput maksavat 10–27 euroa.

Tapahtumat

Dresdenissä on saksalaiseen tyyliin paljon markkinoita, karnevaaleja ja muita tapahtumia, jotka usein liittyvät vuodenaikoihin. Keskeinen Altmarkt-aukio on paikka, jossa on esimerkiksi joulumarkkinat sekä kevät- ja syyskarnevaalit, ja ne ovat tyypillisiä saksalaisia juhlia, joilla tarjoillaan olutta, viiniä ja makkaraa ja joissa lapsia viihdyttävät maailmanpyörä, karusellit ja värikkäät, yleensä vanhanajan tyyliä edustavat pelit. Tapahtumista juuri joulumarkkinat vetävät eniten ihmisiä puoleensa muualta kuin Dresdenistä, mutta muut vuodenaikoihin liittyvät juhlat ovat lähinnä paikallisten iloksi. Altmarktin kautta kiertävät kaikki Dresdenissä käyvät, joten sieltä voi hyvin matkan aikana bongata jonkinlaisen tapahtuman.

Maailmankuulu tapahtuma Dresdenissä on toukokuun alkupuolelta kesäkuun alkupuolelle pidettävä Musikfestspiele eli musiikkifestivaali, joka tuo klassista musiikkia eri esityspaikkoihin.

Elokuun alkupuolella pidettävä urbaani taidefestivaali on vilkas loma-ajan tapahtuma, jolloin kaupungissa on normaalia enemmän hulinaa.

Dresdenissä on muitakin tapahtumia, joiden takia ei kenties erikseen kaupunkiin kannata lähteä, mutta on kannattavaa vilkasta parhaita tapahtumakalenteria ennen matkaan lähtöä.

Kunsthofpassage
Kunsthofpassage Neustadtissa on paikka, jossa perheet viihtyvät, ja siellä on kauppoja mutta myös kahviloita ja ravintoloita.

Perheen kanssa Dresdenissä

Dresden on siisti, turvallinen, mielenkiintoinen ja edullinen vierailupaikka lapsiperheille. Siellä on hyvät ostospaikat, hyvät kohtuuhintaiset ruoat ja paljon nähtävää laidasta laitaan. Lapsiperheet voivat tulla Dresdeniin päiväretkelle Berliinistä tai Prahasta, mutta sinne voi tulla myös yksikseen 3–7 päivän lomalle.

Joenrannan hiekkaranta
Lapsiperheet viihtyvät joenrannan hiekkarannalla, joka on Augustusbrücke -sillan vieressä.

Ostospaikkoja on erityisen hyvin rautatieaseman edestä vanhaankaupunkiin johtavalla Prager Strassella, jolla on paljon ostoskeskuksia ja suuria liikkeitä. Vanhassakaupungissa tehdään lähinnä tuliaisostoksia, mutta mielenkiintoisia ostospaikkoja on lisää Neustadtissa, joen toisella puolella. Siellä on erilaisia kauppoja, ja paras katu ainakin nuorille on Alaunstrasse. Sen numerossa 70 oleva Kunsthofpassage on paikka, jossa perheet viihtyvät, ja siellä on kauppoja mutta myös kahviloita ja ravintoloita.

Ruoat ovat Dresdenissä lasten ja nuorten mieleen, sillä kaikkialla on pikaruokia ja ruokapisteitä, joista saa varsin kelvollisia välipaloja. Kebabit, aasialaiset ruoat, italialaiset ruoat ja saksalaiset perinneruoat kuten makkarat ovat hyviä. Aasialaiset ruoat ovat hinta-laatusuhteiltaan parhaita, ja niitä on erityisen hyvä valikoima Neustadtin Alaunstrassen varrella. Myös kebabpaikkoja on samoilla seuduilla lukuisia, ja kebabit, joiden joukossa on suuria ”superdürumeita”, ovat paitsi maukkaita myös edullisia. Yksi parhaita kebabpaikkoja on Alaunstrassen Babos.

Dresdenissä on mukava kävellä vanhassakaupungissa, ottaa hevoskyyti joenrannalla, nousta kesäisin jokiristeilylle tai vain ihastella kaupungin uskomattomia kirkkoja, palatseja ja muita nähtävyyksiä. Lapsiperheet viihtyvät kaupungissa joenrannalla olevissa puistoissa kuten myös joenrannan hiekkarannalla, joka on Augustusbrücke -sillan vieressä. Tietenkin myös muut puistot ovat huhtikuulta lokakuulle takuuvarmasti hyviä vierailupaikkoja ja lapsiperheiden suosikki on Grosser Garten [kartalla], jossa on eläintarha ja oma junarata ja josta kerrotaan enemmän Nähtävyydet-osassa.

Neustadt on tietenkin Alaunstrassen ympäristössä mielenkiintoinen ja värikäs vierailupaikka, ja sinne kannattaa ainakin teinien kanssa lähteä. Sinne voi kävellä vanhastakaupungista reilussa vartissa tai hurauttaa muutamassa minuutissa ratikalla Alaunstrassen edustalla olevalle Albertplatzille.

Dresden Central esittelee perheille soveltuvia vierailupaikkoja.

Leipzig
Hyvä päiväretkikohde Dresdenistä on esimerkiksi alueen vilkkain kaupunki Leipzig.

Päiväretket

Dresdenistä on hyvä ajan kanssa tehdä retkiä ympäristöön, ja hyviä vinkkejä vierailupaikoista saa turisti-infoista, jonkalaiset ovat rautatieasemalla lähellä raiteita 1 ja 2 ja Kulturpalastissa Altmarktin laidalla.

Päiväretkikohteisiin pääsee parhaiten linja-autoilla, joista Flixbus on kaikkein edullisin ja aktiivisin. Perinteisesti liikkeelle pääsee myös DB:n junilla, jotka voivat viedä vierailulle moneen paikkaan varsin nopeasti. Junalla liikkeelle mielivien on hyvä ottaa etukäteen selvää lippuvaihtoehdoista, sillä joillain Dresdenin päivälipuilla pääsee toisiin kaupunkeihin ja viikonloppuisin on kaupan alennuksia antavia ryhmälippuja.

Hyviä vierailupaikkoja ovat esimerkiksi alueen vilkkain kaupunki Leipzig, posliinikaupunki Meissen ja Halle, joka on tunnettu paitsi Saksan sateisimpana kaupunkina myös kesäkuun alun nurmikentällä pelattavasta tennisturnauksesta.

Lisätietoa Saksin osavaltion vierailupaikoista

Yöelämä

Dresden on moneen makuun sopiva illanviettopaikka, jossa erihenkisille on hauskanpitoon omat alueet.

Altstadt-vanhakaupunki ja etenkin sen Altmarkt- ja Neumarkt-aukiot ovat hyviä varttuneelle väelle, perheille ja muille seesteiseen illanviettoon mieltyneille, kuten myös pääsiallinen ravintolakatu Weisse Gasse. Vanhankaupungin pääaukioiden tienoilla voi yleensä lämpiminä kesäiltoina istua pitkälle iltaan terassilla, syödä, ottaa virvokkeen ja nauttia alueen kauniista rakennuksista ja hyvästä tunnelmasta. Parhaimmillaan Dresdenin vanhakaupunki onkin iltaisin, kun päiväretkeläiset ovat lähteneet, ja siellä on mukava kävellä ja istahtaa drinkille iltaisin kenen tahansa. Hinnat kuuluvat kaupungin korkeimpiin, eikä paikallisia juurikaan näy vanhankaupungin illanviettopaikoissa. Oluen saa vanhastakaupungista kuitenkin alkaen 3–4 eurolla, pöytiintarjoilu on tavallista ja alkoholia tarjoillaan ilman turhia rajoituksia.

Wenzel Prager Bierstuben
Yksi hyvä ja mieleenpainuva oluttupa, jossa voi syödäkin hyvin, on Wenzel Prager Bierstuben.

Neustadt-alueella joen toisella puolella Königstrasse on Altstadtin kaltainen illanviettopaikka, jossa on tunnelmallisia baareja ja ravintoloita, ja ne sijaitsevat kauniiden rakennusten hallitsemalla alueella. Täällä on kaikenlaista tapas-paikoista olutkellareihin, ja tänne pääsee helposti muualta kaupungista kulkemalla raitiovaunulla Albertplatzille. Yksi hyvä ja mieleenpainuva oluttupa, jossa voi syödäkin hyvin, on Wenzel Prager Bierstuben (Königstrasse 1), josta tuopin tšekkiläistä olutta saa 4,50 eurolla.

Albertplatzin pohjoispuolella sijaitsevat varsinaiset yöelämän keskukset, ns. Äussere Neustadt -alueella. Täällä on baareja, joissa on edullista olutta, usein live-musiikkia ja tarjoilua aamuun asti. Etenkin Alaunstrassen varrella ja Louisenstrassen kulmauksen tienoilla on sen verran baareja, ravintoloita ja muita illanviettopaikkoja, että alue tunnetaan Saksassa paikkana, jossa on itäisen Saksan vauhdikkain ja vilkkain yöelämä. Oluttuopin saa täältä alkaen reilulla parilla eurolla, meininki on rentoa ja kesäterassit huhtikuulta syyskuulle ovat eläväisiä. Useimmilla baareilla ja ravintoloilla on kesäterassit, joilla on vähän rajoituksia aukioloaikojen ja hauskanpidon suhteen, eikä näillä tienoin juurikaan näy ovi- tai turvamiehiä. Monet paikat ovat aamuun asti avoinna, eikä täälläpäin tarvitse pelätä rikoksia tai väkivaltaa.

Dresden Nightlife esittelee kattavasti saksaksi mitä kaupungin baareissa ja klubeilla tapahtuu.

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Dresden on yksi itäisen Saksan vapaamielisimpiä kaupunkeja, jossa homot ja lesbot viihtyvät hyvin. Siellä on paljon klubeja, saunoja ja tapahtumia homoille ja lesboille, ja siellä etenkin Neustadt Alaunstrassen johdolla on paikka, jossa alan ihmiset viihtyvät. Esimerkiksi Alaunstrassen numerossa 80 oleva BOYs Bar on paikka, josta joka yö klo 20–03 löytyy kavereita.

This is Dresden esittelee jonkin verran muitakin vierailupaikkoja

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti