Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Väkeä Piazza della Signoria -aukiolla
Piazza della Signorialla voi ilmaiseksi nähdä kuuluisien veistosten kopioita, joita on katetussa tilassa (Loggia dei Lanzi).

Firenzen kaupunginosia ja alueita

Firenze ei ole mikään valtava kaupunki etenkään keskustan osalta, mutta se on sokkeloinen paikka, jossa eksyy helposti. Lyhyellä lomalla kannattaa karttaa tutkia jo ennen kuin lähtee kiertelemään nähtävyyksiä, ja mikäli haluaa pelata varman päälle, voi keskittyä turistien suosimaan reittiin [kartalla], joka kulkee tuomiokirkolta (Duomo) Piazza della Signorian kautta Ponte Vecchio -sillalle ja sitä pitkin suoraan Palazzo Pittille, joka sijaitsee joen toisella puolella, Oltrarnossa. Sen lähellä on muutakin nähtävää, ja vähintään pari kolme tuntia kannattaa jättää joen toisella puolella kiertelyyn.

Vanhan ytimen pääaukiot: Piazza del Duomo – Piazza della Repubblica – Piazza della Signoria

Suuri osa Firenzessä vierailevista turisteista pyörii ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella. Tällä alueella sijaitsevat kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet, kahvilat, ravintolat ja ostosmahdollisuudet.

Piazza del Duomo [kartalla] on tunnettu Firenzen tuomiokirkosta Santa Maria del FiorekuvaSanta Maria del Fiore ] ja sen yhteydessä olevasta museosta, samoin kuin kastekappelista, joka on tuomiokirkon julkisivua vastapäätä. Tuomiokirkon huomattavia piirteitä ovat myös julkisivun vieressä oleva kellotorni, jonka suunnitteli täydellisen ympyrän punaisella kynällä Vatikaanin kardinaaleille maalannut Giotto, ja kirkon kupoliTuomiokirkon kupoli, jonka suunnitteli monesta Firenzen hienosta yksityiskohdasta vastuussa oleva Brunelleschi.

Piazza della Repubblica [kartalla] on hyvä paikka tehdä ostoksia ja tutustua kaikenlaiseen paikalliseen, ja etenkin sillä viikonloppuisin oleviin markkinoihin, joilla myydään eniten paikallisia elintarvikkeita. Lapsille aukiolla on karuselli, joka on vanhanaikainen ja viehättävä. Aukion laidoilla on useita kaupungin suosituimpia ja kuuluisimpia kahviloita ja ravintoloita. Aukion monista kahviloista etenkin Caffè Gilli, Caffè Concerto Paszkowski ja Giubbe Rosse ovat paikkoja, joihin voi mennä hintavalle mutta ikimuistoiselle kahville, aterialle tai drinkille. Kaikki Piazza della Repubblicalta lähtevät kadut ovat täynnä mitä erilaisimpia putiikkeja, ja muutenkin aukion tienoo on erityisen hyvää aluetta tehdä tyylikkäitä ja usein luksusluokan ostoksia.

Piazza della Signoria [kartalla] on nähtävyyksiltään huippuluokkaa, sillä sen laidalla sijaitsevat niin Palazzo Vecchio kuin Uffizin taidemuseokin. Ilmaiseksi aukiolla voi nähdä kuuluisien veistosten kopioita, joita on katetussa tilassaLoggia dei Lanzi (Loggia dei Lanzi). Aukiolla monet intoutuvat pitkin päivää ja etenkin alkuillasta siirtymään yhdelle sen terasseistaPiazza della Signorian terasseja koktailille, kahville tai jäätelölle, mutta se on tietenkin turistivoittoista ja ylihintaisia touhua.

Alueen ostosmahdollisuudet ovat erityisen hyvät, mutta paikallisväriä tällä seudulla on vähän ja suuri osa kaupoista, markkinoista ja muusta on turisteille suunnattua. Mikäli haluaa löytää edullisempia tuotteita ja viettää aikaa enemmän paikallisten parissa, kannattaa siirtyä vaikkapa toiselle puolelle jokea tai kohti Santa Crocea.

Santa Croce

Santa Crocen aukiollaPiazza di Santa Croce (Piazza di Santa Croce) sijaitseva Basilica di Santa Croce [kartalla] on ulkopuolelta Firenzen hienoimpia kirkkojaFirenzen hienoimpia kirkkoja, mutta sisältä se on monille vastaavaa näyttävyyttä odottaneille pettymys. Siellä kuitenkin Firenzen suurimpien kuuluisuuksien kuten Michelangelon, Galileon ja Machiavellin hautapaikat ja Giotton seinämaalaukset saavat monet unohtamaan kirkon varsinaisen sisustuksen.

Ostosmahdollisuudet ovat tällä alueella hyvät. Piazza Lorenzo Ghiberti -aukiolla [kartalla] sijaitseva Sant’Ambrogion kauppahallikuvaSant Ambrogion kauppahalli ] ja sen ulkopuolella oleva toriTori ovat hyvä paikka käydä kahvilla tai aterialla, tehdä elintarvike- tai viiniostoksia ja nauttia autenttisesta firenzeläisestä tunnelmasta.

Kauppahallia ympäröivällä alueella on huomattava määrä kahviloita ja ravintoloita, joiden joukossa on montakin myös paikallisten suosiossa olevaa ruoka- ja juomapaikkaa. Lähellä kauppahallia sijaitsee myös antiikki- ja keräilytavaroita kauppaava Mercato dei Pulci -kirpputori, joka pidetään täällä Piazza dei Ciompi -aukiolla [kartalla]. Aukiolla on myös melkoinen määrä antiikkiliikkeitä ja vanhojen tavaroiden kauppoja.

San Lorenzo

Piazza di San Lorenzon [kartalla] lähettyvillä on hyvä keskittymä niin erinomaisia ostosmahdollisuuksia kuin upeita nähtävyyksiäkin.

Kivenheiton päässä Piazza San Lorenzolta sijaitsee turistien suosiossa oleva keskuskauppahalli eli Mercato Centrale di Firenze, joka on hyvä paikka hankkia ruokia ja juomia, mutta kannattaa huomata, että paikalliset käyvät mieluummin Sant’Ambrogion kauppahallissa, jossa monet tuotteet ovat parempilaatuisia ja edullisempia. Keskuskauppahalli on kuitenkin turistiystävällisempi, sillä täällä myyjien kielitaito on usein parempi kuin Sant’Ambrogiossa ja kaupan on paljon erilaisia tyypillisiä firenzeläisiä tuliaisia.

Mercato Centrale di Firenze, ruokapaikkoja
Keskuskauppahallin ylemmässä kerroksessa sijaitseva ravintoloiden ja ruoka- ja juomapisteiden hallitsema alue on Firenzen trendikkäimpiä ja monipuolisimpia paikkoja syödä.

KeskuskauppahallissaKeskuskauppahalli [kartalla] on myös useita hyviä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi maistella tyypillisiä paikallisia ruokia. Nykyään keskuskauppahallin ylemmässä kerroksessa sijaitseva ravintoloiden ja ruoka- ja juomapisteiden hallitsema alue on Firenzen trendikkäimpiä ja monipuolisimpia paikkoja syödä. Siellä voi food court -tyylisesti hakea ruokia ja juomia eri pisteistä, mutta siellä on myös ravintoloita, joissa on pöytiintarjoilu. Se on hyvä paikka lähteä syömään niille, jotka eivät ole varmoja, mitä oikein haluaisivat syödä.

Kauppahallin ympärillä olevat kojut (Mercato di San Lorenzo) myyvät lähinnä halpaa turistikrääsää, kuten epäaitoja merkkilaukkuja, joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Aukion laitamilla olevat liikkeet ovat kuitenkin hyviä niille, jotka kaipaavat jotakin käyttötarvikkeita, ja nämä pitkät perinteet omaavat perusliikkeet ovat ainoastaan paikallisten suosiossa. San Lorenzon pohjoispuoli on eksoottista, maahanmuuttajien suosimaa aluetta, jolla myydään afrikkalaisia tuotteita ja jolla on aivan toisenlaista tunnelmaa kuin muualla Firenzessä.

Piazza San Lorenzon ympärillä on huomattava määrä hyviä nähtävyyksiä, joista merkittävimpiä ovat Cappelle Medicee eli Medici-suvun pääasiallinen hautapaikka [kartalla], joka on varsin hulppeasti sisustettu, samoin kuin Palazzo Medici-Riccardi [kartalla], jonka mallin mukaisesti on monet myöhemmät Firenzen palatsit rakennettu.

San Marco

Piazza San Marcon [kartalla] vilkkaalla aukiolla käy jatkuva kuhina lähinnä Galleria dell’Accademian alkuperäisen David-patsaan takia, mutta täällä on mukava viettää aikaa vaikka ei olisikaan menossa itse museoon sisään. Aukion ympäristössä on muitakin nähtävyyksiä, kuten Pyhän Markuksen kirkko (Basilica di San Marco) ja sen yhteydessä oleva upea museo. Alueella on myös lukuisia puistoja, joista osa on palatsien yhteydessä, ja niissä kannattaa kesäkauden aikana ainakin käväistä.

Lisää nähtävää on läheisen Piazza della SS Annunziatan [kartalla] liepeillä. Esimerkiksi kesäkuulta syyskuulle tänne voi tulla kuuntelemaan korkeatasoista musiikkia Jazz & Co. -festivaaleille.

Aukion laidalla on Euroopan ensimmäinen orpokoti, Ospedale degli Innocenti. Täällä ollessa kannattaa kiinnittää huomio sen erikoiseen, Duomon kupolinkin suunnitelleen Brunelleschin katettuun pylväskäytäväänPylväskäytävä. Jotkut kipaisevat mielellään myös rakennuksen museossa, joskin sen tarjonta on melko samaa kuin monen muun kaupungin museon eli firenzeläisten kulta-ajan taiteilijoiden kuten Botticellin töitä. Mikäli mieli tekee nähdä antiikkia, voi käydä läheisessä arkeologisessa museossa, jossa voi tutustua etruskien taiteeseen.

Koska alueella pyörii paljon turisteja, on siellä paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Etenkin kadut Piazza Belle Arti -aukion ja Piazza del Duomon välillä [kartalla] ovat hyviä ostos- ja ateriointikatuja. Myös alue Belle Artin ja Mercato Centralen välillä [kartalla] on hyvää seutua aterioille ja ostoksille.

Santa Maria Novella -aukio
Santa Maria Novellan alue on hyvää tienoota miltei miltei mille tahansa turistien harrastamalle puuhalle. Alueella on runsaasti hotelleja, ja monet niistä ovat kaupungin parhaita.

Santa Maria Novella

Aluetta, joka on päärautatieaseman ja Ponte Santa Trinita -sillan välillä [kartalla], usein nimitetään sen pääkirkon eli Santa Maria Novellan nimellä. Se on hyvää tienoota miltei mille tahansa turistien harrastamalle puuhalle. Alueella on runsaasti hotelleja, ja monet niistä ovat kaupungin parhaita. Ostosmahdollisuudet ovat hyvät, ja etenkin korkeatasoisia merkkituotteita on paljon Via dei Tornabuoni -kadun [kartalla] varrella.

Nähtävyyksiä on laidasta laitaan: Palazzo Strozzi -palatsista Chiesa della Santa Trinita -kirkkoon ja Ponte Santa Trinita, jolta on erityisen hyvät näkymät paitsi Arnojoen rannoille myös Ponte Vecchia -sillalle, jota on aina hienoin ihailla vähän kauempaa.

Alue on myös turistille tärkeä liikenneyhteyksien takia, sillä Stazione di Santa Maria Novella -päärautatieasemalta voi kulkea hyvin päiväretkille, samoin kuin sen vieressä olevalta bussiasemalta [kartalla]. Aseman tienoo on vilkasta miltei ympäri vuorokauden, mutta sen liepeillä ei kannata öisin hortoilla turhanpäiten, sillä tämä on Firenzen keskustassa harvoja alueita, missä ei ole aina turvallista liikkua.

Oltrarno

Joen toisella puolella sijaitseva Oltrarno muodostuu useasta eri kaupunginosasta, mutta siellä vieraileva viihtyy lähinnä Santo Spiritossa, joka on opiskelijoiden suosimaa aluetta.

Piazza Santo Spirito -aukio [kartalla], jonka laidalla sijaitsee Brunelleschin suunnittelema kirkko, on hyvä paikka alkaa tutustua kaupunginosaan, sillä sen laidalla on hyviä kahviloita, ravintoloita ja baarejaKahviloita, ravintoloita ja baareja. Tämä on myös hyvää tienoota löytää illalla aperitivo- eli happy hour -paikka noin klo 18–21, ja tämä on muutenkin hyvää seutua tulla illalla nauttimaan ateria tai drinkki.

Kaikki Piazza Santo Spirito -aukion läheiset kadut ovat hyviä paikkoja löytää paitsi ruoka- tai juomapaikka myös elintarvikeliikkeitä ja mitä erilaisimpia tuotteita kauppaavia putiikkeja. Etenkin antiikki- ja keräilytavarat on hyvä tulla hakemaan täältä, ja alueella on myös hyviä elintarvikeliikkeitä. Muualla Oltrarnossa on sielläkin paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Majapaikalle Santo Spirito on keskiaikaista ydinkeskustaa rauhallisempi majapaikka, mikä saattaa olla varteenotettava seikka silloin, jos matka suuntautuu Firenzeen kiireimpinä matkustusaikoina.

Joen tämän puolen puistot ovat näköaloineen kaupungin parhaita. Paras puisto on Bardini [kartalla], ja parhaat näkymätNäkymät Arnojoelle Arnojoelle auringonlaskun aikaan on Piazzale de Michelangelolta [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti