Booking.com
Väkeä Piazza della Signoria -aukiolla
Suuri osa Firenzessä vierailevista turisteista liikkuu ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella, kuten kuvan Piazza della Signorialla.

Firenzen kaupunginosia ja alueita

Firenze ei ole mikään valtava kaupunki etenkään keskustan osalta, mutta se on sokkeloinen paikka, jossa eksyy helposti. Lyhyellä lomalla kannattaa karttaa tutkia jo ennen kuin lähtee kiertelemään nähtävyyksiä, ja mikäli haluaa pelata varman päälle, voi keskittyä turistien suosimaan reittiin [kartalla], joka kulkee Duomo-katedraalilta Piazza della Signorian kautta Ponte Vecchio -sillalle ja sieltä Palazzo Pitti -palatsille, joka sijaitsee joen toisella puolella, Oltrarnossa.

Olemme jakaneet ydinkeskustan kirkkojen ja aukioiden ympärillä oleviin osiin, joihin keskittymällä ydinkeskustan keskiaikaiset kujat on helpompi hahmottaa ja ydinkeskustassa suunnistaminen on vaivattomampaa.

Aukiot: Piazza del Duomo – Piazza della Repubblica – Piazza della Signoria

Suuri osa Firenzessä vierailevista turisteista pyörii ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella. Tällä alueella sijaitsevat kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet, kahvilat, ravintolat ja ostosmahdollisuudet.

Piazza del Duomo [kartalla] on tunnettu Santa Maria del Fiore -tuomiokirkosta ja sen yhteydessä olevasta museosta, samoin kuin San Giovannin battisterosta eli kastekappelista, joka sijaitsee viereisellä aukiolla turistien suosimien markkinoiden keskellä.

Piazza della Repubblica [kartalla] on hyvä paikka tehdä ostoksia ja tutustua sillä etenkin viikonloppuisin oleviin markkinoihin, joilla myydään mm. paikallisia elintarvikkeita. Lapsille aukiolla on karuselli ja muita huvituksia. Aukion laidoilla on useita kaupungin suosituimpia ja kuuluisimpia kahviloita ja ravintoloita. Aukion monista kahviloista etenkin Caffè Gilli, Caffè Concerto Paszkowski ja Giubbe Rosse ovat paikkoja, joihin voi tulla hintavalle mutta ikimuistoiselle kahville, aterialle tai drinkille. Kaikki Piazza della Repubblicalta lähtevät kadut ovat täynnä mitä erilaisimpia putiikkeja, ja muutenkin aukion tienoo on erityisen hyvää aluetta tehdä hyviä hankintoja.

Piazza della Signoria [kartalla] on nähtävyyksiltään huippuluokkaa, sillä sen laidalla sijaitsevat niin Palazzo Vecchio kuin Uffizin taidemuseokin – ja ilmaiseksi aukiolla voi nähdä kuuluisien veistosten kopioita ja nauttia aukion turistien suosimista kahviloista ja jäätelöpaikoista.

Alueen ostosmahdollisuudet ovat erityisen hyvät, mutta paikallisväriä tällä seudulla on vähän ja suuri osa kaupoista, markkinoista ja muusta on turisteille suunnattua. Mikäli haluaa löytää edullisempia tuotteita ja viettää aikaa enemmän paikallisten parissa, kannattaa siirtyä vaikkapa toiselle puolelle jokea tai kohti Santa Crocea.

Santa Croce

Santa Crocen aukiolla sijaitseva Basilica di Santa Croce [kartalla] on ulkopuolelta Firenzen hienoimpia kirkkoja, mutta sisältä se on monille vastaavaa näyttävyyttä odottaneille pettymys – joskin Firenzen kuuluisuuksien kuten Michelangelon, Galileon ja Machiavellin hautapaikat ja Giotton freskomaalaukset saavat monet unohtamaan kirkon varsinaisen sisustuksen.

Ostosmahdollisuudet ovat tällä alueella hyvät. Piazza Lorenzo Ghiberti -aukiolla [kartalla] sijaitseva Sant’Ambrogion kauppahalli ja sen ulkopuolella oleva tori ovat hyvä paikka käydä kahvilla tai aterialla, tehdä elintarvike- tai viiniostoksia ja nauttia autenttisesta firenzeläisestä tunnelmasta. Kauppahallia ympäröivällä alueella on huomattava määrä kahviloita ja ravintoloita, joiden joukossa on montakin myös paikallisten suosiossa olevaa ruoka- ja juomapaikkaa. Lähellä kauppahallia sijaitsee myös antiikki- ja keräilytavaroita kauppaava Mercato dei Pulci -kirpputori, joka pidetään täällä Piazza dei Ciompi -aukiolla [kartalla].

San Lorenzo

Piazza San Lorenzon [kartalla] lähettyvillä on hyvä keskittymä niin erinomaisia ostosmahdollisuuksia kuin upeita nähtävyyksiäkin.

Kivenheiton päässä Piazza San Lorenzolta sijaitsee turistien suosiossa oleva keskuskauppahalli eli Mercato Centrale di Firenze, joka on hyvä paikka hankkia ruokia ja juomia, mutta kannattaa huomata, että paikalliset käyvät mieluummin Sant’Ambrogion kauppahallissa, jossa monet tuotteet ovat parempilaatuisia ja edullisempia. Keskuskauppahalli on kuitenkin turistiystävällisempi, sillä täällä myyjien kielitaito on usein parempi kuin Sant’Ambrogiossa ja kaupan on paljon erilaisia tyypillisiä firenzeläisiä tuliaisia.

Mercato Centrale di Firenze, ruokapaikkoja
San Lorenzon aukion lähellä sijaitsevassa Mercato Centrale di Firenze -keskuskauppahallissa on myös useita hyviä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi maistella tyypillisiä paikallisia ruokia.

Mercato Centrale di Firenze -keskuskauppahallissa on myös useita hyviä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi maistella tyypillisiä paikallisia ruokia. Nykyään keskuskauppahallin toisessa kerroksessa sijaitseva ravintoloiden ja ruoka- ja juomapisteiden hallitsema alue on trendikkäimpiä ja monipuolisimpia paikkoja syödä kaupungissa. Siellä voi food court -tyylisesti hakea ruokia ja juomia eri pisteistä, mutta siellä on myös ravintoloita, joissa on pöytiintarjoilu. Se on hyvä paikka lähteä syömään niille, jotka eivät ole varmoja, mitä oikein haluaisivat syödä.

Alueen putiikit ja kojut myyvät lähinnä halpaa turistikrääsää, kuten epäaitoja merkkilaukkuja, joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. San Lorenzon pohjoispuoli on eksoottista, maahanmuuttajien suosimaa aluetta, jolla myydään afrikkalaisia tuotteita ja jolla on aivan toisenlaista tunnelmaa kuin muualla Firenzessä.

Piazza San Lorenzon ympärillä on huomattava määrä hyviä nähtävyyksiä, joista merkittävimpiä ovat Cappelle Medicee eli Medici-suvun pääasiallinen hautapaikka [kartalla], joka on varsin hulppeasti sisustettu, samoin kuin Palazzo Medici-Riccardi -palatsi [kartalla], jonka mallin mukaisesti on monet myöhemmät Firenzen palatsit rakennettu.

San Marco

Piazza San Marcon [kartalla] vilkkaalla aukiolla käy jatkuva kuhina lähinnä Galleria dell’Accademia -museon alkuperäisen David-patsaan takia, mutta täällä on mukava viettää aikaa vaikka ei olisikaan menossa itse museoon sisään. Aukion ympäristössä on muitakin nähtävyyksiä, kuten Pyhän Markuksen kirkko (Basilica di San Marco) ja sen yhteydessä oleva upea museo.

Lisää nähtävää on läheisen Piazza della SS Annunziatan [kartalla] liepeillä – ja kesäkuulta syyskuulle tänne voi tulla kuuntelemaan korkeatasoista musiikkia Jazz & Co. -festivaaleille. Aukion laidalla on Euroopan ensimmäinen orpokoti, Ospedale degli Innocenti. Täällä ollessa kannattaa kiinnittää huomio sen erikoiseen, Duomon kupolinkin suunnitelleen Brunelleschin katettuun pylväskäytävään. Jotkut kipaisevat mielellään myös rakennuksen museossa, joskin sen tarjonta on melko samaa kuin monen muun kaupungin museon eli firenzeläisten kulta-ajan taiteilijoiden kuten Botticellin töitä. Mikäli mieli tekee nähdä antiikkia, voi käydä läheisessä arkeologisessa museossa tutustumassa etruskien taiteeseen.

Koska alueella pyörii paljon turisteja, on siellä paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Etenkin kadut Piazza Belle Arti -aukion ja Piazza del Duomon välillä [kartalla] ovat hyviä ostos- ja ateriointikatuja. Myös alue Belle Artin ja Mercato Centralen välillä [kartalla] on hyvää seutua aterioille ja ostoksille.

Santa Maria Novella -aukio
Santa Maria Novellan alue on hyvää tienoota miltei mille tahansa turistien harrastamalle puuhalle. Alueella on myös runsaasti erinomaisia hotelleja.

Santa Maria Novella

Aluetta, joka on päärautatieaseman ja Ponte Santa Trinita -sillan välillä [kartalla], usein nimitetään sen pääkirkon eli Santa Maria Novellan nimellä. Se on hyvää tienoota miltei mille tahansa turistien harrastamalle puuhalle. Alueella on runsaasti hotelleja, ja monet niistä ovat kaupungin parhaita. Shoppailumahdollisuudet ovat hyvät, ja etenkin korkeatasoisia merkkituotteita on paljon Via dei Tornabuoni -kadun [kartalla] varrella.

Nähtävyyksiä on laidasta laitaan, Palazzo Strozzi -palatsista Chiesa della Santa Trinita -kirkkoon ja Ponte Santa Trinita -siltaan, jolta on erityisen hyvät näkymät paitsi Arnojoen rannoille myös Ponte Vecchia -sillalle, jota on aina hienoin ihailla vähän kauempaa.

Alue on myös turistille tärkeä liikenneyhteyksien takia, sillä Stazione di Santa Maria Novella -päärautatieasemalta voi kulkea hyvin päiväretkille, samoin kuin läheiseltä bussiasemalta [kartalla], jolta on hyvä kulkea Sienaan ja moneen muuhunkin päiväretkikohteeseen. Aseman tienoo on vilkasta miltei ympäri vuorokauden, mutta sen liepeillä ei kannata öisin hortoilla turhanpäiten, sillä tämä on Firenzen keskustassa harvoja alueita, missä ei ole aina turvallista liikkua.

Oltrarno

Joen toisella puolella sijaitseva Oltrarno muodostuu useasta eri kaupunginosasta, mutta siellä vieraileva viihtyy lähinnä Santa Spiritossa, joka on opiskelijoiden suosimaa aluetta.

Piazza Santa Spirito -aukio [kartalla], jonka laidalla sijaitsee Brunelleschin suunnittelema kirkko, on hyvä paikka alkaa tutustua kaupunginosaan, sillä sen laidalla on hyviä kahviloita, ravintoloita ja baareja. Tämä on myös hyvää tienoota löytää illalla aperitivo- eli happy hour -paikka klo 18-21.00, ja tämä on muutenkin hyvää seutua tulla illalla nauttimaan ateria tai drinkki.

Kaikki Piazza Santa Spirito -aukion läheiset kadut ovat hyviä paikkoja löytää paitsi ruoka- tai juomapaikka myös elintarvikeliikkeitä ja mitä erilaisimpia tuotteita kauppaavia putiikkeja – etenkin antiikki- ja keräilytavarat on hyvä tulla hakemaan täältä. Muualla Oltrarnossa on sielläkin paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Hotellille Santo Spirito on keskiaikaista ydinkeskustaa rauhallisempi majapaikka, mikä saattaa olla varteenotettava seikka silloin, jos matka suuntautuu Firenzeen kiireimpinä matkustusaikoina.

Joen tämän puolen puistot ovat näköaloineen kaupungin parhaita. Paras puisto on Bardini [kartalla], ja parhaat näkymät Arnojoelle auringonlaskun aikaan on Piazzale de Michelangelolta [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti