Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Poseidon-patsas Götaplatsenilla
Kulttuuria eri muodoissa on tarjolla Götaplatsenilla ja sen laidalla.

Tekemistä ja ajanvietettä Göteborgissa

Tällä sivulla luodaan katsaus siihen, millaisia ajanvietemahdollisuuksia Göteborgissa on ja kannattaako siellä lomaillessa käydä tutustumassa lähistön päiväretkikohteisiin.

Musiikki- ja kulttuurielämä

Göteborg on erinomainen kulttuurikaupunki, jossa on hyvä lähteä katsomaan oopperaa, kuuntelemaan klassista musiikkia, jazzia tai rokkia tai tutustua kaupungin teatterielämään. Satamassa sijaitseva upea Oopperatalo avattiin vuonna 1994, ja oopperan lisäksi siellä on klassisen musiikin konsertteja, tanssia ja musikaaleja.

Lisää kulttuuria on Avenyn-bulevardin päässä olevan Götaplatsenin laidalla. Siellä voi kuulla kaupungin sinfoniaorkesteria mutta myös rock- ja pop-konsertteja Konserthus-musiikkitalossa, jossa järjestetään muitakin tapahtumia. Götaplatsenin laidalla sijaitsee myös Stadsteater-kaupunginteatteri. Sekä ruotsin- että englanninkielisiä näytelmiä voi nähdä Folksteatern-teatterissa, jossa toimiin englanninkielinen GEST.

Jazz, blues, rock ja pop

Kevyttä musiikkia Göteborgissa on tarjolla ympäri vuoden melkoisesti, ja suurimmat konsertit ovat perinteisesti olleet Ullevin stadionilla. Toinen suuri keikkapaikka on Scandinavium.

Pienempiä keikkapaikkoja on kaupungissa paljon, ja vuosikymmenien aikana legendaariseen maineeseen on kohonnut Nefertiti, jossa on hyvä seurata jazzia ja bluesia.

Keikkoja ja muutakin ohjelmaa on Pustervik-klubissa, ja klubi-iltoja ja tiskijukkia on luvassa Röda Sten -klubissa, jossa Göteborgin vuotuiset elokuvafestivaalitkin talvisin pidetään.

Urheilu

Göteborg on tunnettu urheilukaupunki, jonka vuoden 1958 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin valmistunut Ullevi-stadion on edelleenkin kesäisin kaupungin urheiluelämän keskipiste. Kesäkautena huhtikuusta lokakuuhun siellä voi seurata hyvätasoista jalkapalloa, sillä yksi Euroopan menestysjoukkue eli IFK Göteborg pelaa siellä kesäisin All Svenskan -sarjaa ja ainakin joinain vuosina talvisin Euroopan liigan otteluita. Stadionilla on kesän mittaan kaikenlaisia urheilutapahtumia yleisurheilusta motocrossiin, ja muutaman vuoden välein siellä nähdään myös legendaarinen Finnkampen eli Suomi–Ruotsi-maaottelu, joka perinteisesti otellaan kesän päätteeksi.

Talvisin jääkiekko on kaupungissa suosittua, ja Scandinavium-halliin voi mennä seuraamaan Frönlunda Indiansin otteita.

Tapahtumat

Göteborgissa on ympäri vuoden valtava määrä kiinnostavia tapahtumia laidasta laitaan. Göteborg.com-sivustolla on kattava ohjelmisto tapahtumista.

Ilta- ja yöelämä

Göteborg on hyvä kulttuurikaupunki, jossa on illalla mukava lähteä ainakin kerran kaupungin yöelämään. Kenties parhaiten aina vähän seesteisessä Ruotsissa tämä tapahtuu joko pitkän illallisen tai pikkutunneille ajoitetun diskoillan merkeissä.

Göteborgin keskusta on Avenyn-bulevardin johdolla hyvä paikka vaihtaa vapaalle hyvän illallisen ja muutaman drinkin kanssa, mutta kaikille lienee selvää, että kyse ei ole mistään edullisesta illasta. Samoin klubi-illat ja diskot ovat varsin hintavia vierailupaikkoja, niitä on ympäri Göteborgin keskustan ja sen ulkopuolellakin. Pohjoismaiseen tyyliin niissä käydään lähinnä viikonloppuisin, otetaan ensin pohjia kotona tai halvassa baarissa ja liitytään pitkään jonoon aikaisintaan klo 23.00.

Näiden vaihtoehtojen lisäksi Göteborgissa voi juhlia edullisemmin etenkin Vasastan- ja Linné-kaupunginosissa, joissa niin ateriat kuin juomatkin ovat ydinkeskustaa edullisempia ja yöelämä eläväisempää. Niissä on eniten opiskelijoiden suosimia edullisia kuppiloita ja muita mahdollisuuksia vaihtaa vapaalle ilman, että miettii koko ajan hintoja.

Göteborg.com-sivusto listaa hyviä illanviettopaikkoja.

Päiväretket lähistölle

Göteborgissa ollessa voi käydä hyvin päiväretkellä kauniissa saaristossa ja muuallakin.

Marstrand

Suosittu vierailupaikka on Marstrandin saari, joka sijaitsee noin tunnin matkan päässä keskustasta. 1600-luvulta peräisin oleva linna ja kauniit maisemat pitävät otteessaan koko kesäpäivän. Paikalle pääsee helposti kulkemalla Göteborgin keskustasta bussilla numero 312 Arvidsvik-lahdelle, joka ylitetään tiuhaan tahtiin kulkevalla lautalla. Noin 100 kruunua maksavia matkalippuja saa Nils Ericson -terminaalista ja Pressbyrån-kioskeista.

Strömstad

Toinen hyvä päiväretkikohde on Strömstad, joka on kalastajakylä, lomapaikka ja kylpyläkaupunki. Se sijaitsee reilun tunnin matkan päässä keskustasta. Kuvankauniit kadut, lähistöllä sijaitseva kivimuodostelma ja miellyttävä lomatunnelma ovat kylän valttikortteja. Paikalle pääsee parhaiten Bohuståg-junilla, jotka kulkevat paikalle muutaman kerran päivässä Centralstationen-päärautatieasemalta.

Väst Sverige -sivustolla on lisätietoa Länsi-Ruotsin vierailupaikoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti