Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kiertoajelulla Parkkanalen-kanavalla
Kiertely veneellä pitkin Parkkanalen-kanavaa on monien mieleen kauniina päivänä. Veneilemään pääsee Slottsparken-puistosta.

Tekemistä ja ajanvietettä Malmössä

Tällä sivulla luodaan katsaus Malmön harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksiin ja tutustutaan kaupungin tapahtumatarjontaan ja yöelämään. Lopuksi vilkaistaan Malmön lähistön päiväretkikohteita.

Tapahtumat

Malmön kesäkausi on hyvä tapahtumiensa puolesta, ja koko kesän kansalaisia viihdyttää Sommarscen (noin 9.6.–12.8.), joka tuo kesäkuukausien ajaksi yli 200 pääsymaksutonta esitystä Malmön keskustaan, yli 40 eri esityspaikkaan. Monet esitykset ovat musiikkipitoisia, mutta ohjelmassa on kaikenlaista, kuten elokuvaa ulkosalla, tanssia, teatteria ja taidetta, eikä minkään näkeminen tai kuuleminen maksa mitään.

Toinen suuri kesän tapahtuma on Malmö Festivalen, joka pidetään elokuun puolenvälin jälkeen 8 vuorokauden ajan. Luvassa on kaikenlaista kulttuuripitoista, ja hyviä ruokia on niitäkin koko ajan tarjolla.

Mielenkiintoinen vuotuinen tapahtuma on Gallerinatten eli Museoiden yö, jolloin syyskuussa yhtenä iltana kaupungin museot ja muut taidepaikat pitävät ovensa avoinna klo 18–24.00 eivätkä velota ollenkaan pääsymaksua.

Muista tapahtumista maanviljelijöiden markkinat ovat hyvä paikka käydä hakemassa mansikoita ja nauttia hyvästä tunnelmasta. Ne järjestetään Drottningtorget-torilla vanhassakaupungissa hyvin lähellä päärautatieasemaa säännöllisesti joka sunnuntai keväästä syksyyn klo 9–14.00.

Kaikki Malmön tapahtumat on listattu Malmö Town -sivuilla.

Urheilu

Ruotsin ehkä suosituin jalkapallojoukkue Malmö FF pelaa Swedbank Stadionilla (Eric Perssons väg 31) Allsvenskan-sarjassa, jonka se onkin voittanut useammin kuin mikään muu joukkue. Stadionille mahtuu reilut 20 000 katsojaa, ja liiga pyörii maaliskuulta lokakuun loppuun. Euroopan liigan otteluita ja maaotteluita stadionilla voidaan nähdä tämänkin ajanjakson ulkopuolella.

Jääkiekko ei Malmössä ole kovin suosittua, eikä sen pääjoukkue Malmö Redhawks ole vuosiin pelannut pääsarjassa. Joukkue pelaa Malmö Arenalla, jolla on paljon muitakin tapahtumia.

Kulttuuri- ja yöelämä

Ooppera, teatteri, klassinen musiikki ja tanssi

Malmön Intiman-oopperatalo (Östra Rönneholmsvägen 25) esittää pääsiassa oopperaa, mutta siellä on myös kamarimusiikki- ja muita esityksiä. Huomionarvoista on, että oopperatalon katsomo 1 511 paikallaan yksi Pohjoismaiden suurimmista auditorioista ja sen lava on Euroopan suurimpia. Täällä on myös hyvä tilaisuus kuulla uutta ruotsalaista oopperaa ja muutakin modernia musiikkia. Kaiken lisäksi talossa esitetään teatteria.

Malmön sinfoniaorkesteri soittaa Malmö Konserthuset -talossa (Föreningsgatan 35) syyskuusta toukokuun loppuun. Konsertteja on erityisen hyvin torstaisin ja viikonloppuisin.

Nykytanssia ja muutakin tanssia voi lähteä seuraamaan Västra Hämnen -satama-alueelle Skånes Dansteater -tanssiteatteriin (Östra Varvsgatan 13A).

Rock ja pop

Hyvä illanviettopaikka syömiselle, juomiselle ja bändien live-esitysten seuraamiselle on Debaser (Norra Parkgatan 2). Se sijaitsee Folkets park -huvipuiston (Amiralsgatan 35) yhteydessä, melko lähellä Triangelnia. Toinen vastaava illanviettopaikka, jossa on paljon ohjelmaa, on Inkonst (Bergsgatan 29), jossa on klubi-iltoja, tiskijukkia ja kaikenlaista ohjelmaa. Myös Inkonst sijaitsee lähellä Folkets park -huvipuistoa ja Triangeln-aluetta.

Suuremman luokan rock- ja pop-konsertteja sekä erilaisia näytöksiä on luvassa Malmö Arenassa (Hyllie Stationstorg 4), jonne pääsee nopeasti matkustamalla Hyllie-asemalle junalla.

Elokuvat

Elokuvat esitetään Ruotsissa alkukielisinä, ja hyvä elokuvateatteri aivan ydinkeskustassa on Biograf Spegeln (Stortorget 29).

Lisätietoa Malmön kulttuuriannista on Malmö Town -sivuilla.

Malmön yöelämä

Malmössä on varsin eläväinen yöelämä, joskin hinnat ovat baareissa ja etenkin yökerhoissa melko korkeita ja niinpä valtaosa juhlijoista ottaa ensin porukalla kotona pohjia ja lähtee sitten muutamaksi tunniksi juhlimaan kaupungin yöhön. Normaaleista kaupoista saa vain rapakaljaa, joten Systembolagetissa esimerkiksi Hansa-ostoskeskuksessa (Malmborgsgatan 6) kannattaa vierailla, jos haluaa itse ostaa vahvempia juomia. Oluen ja muidenkin juomien nauttiminen puistoissa on sallittua, kunhan ei aiheuta häiriötä muille. Etenkin Slottsparken on suosittu piknik-paikka kaikenlaisille porukoille opiskelijoista varttuneempiin viikonloppuisin.

Rockia ja muuta musiikkia kuulee Malmössä edellä mainituissa Debaser- ja Inkonst- klubeissa iltaisin ja viikonloppuisin. Nimenomaan Folkets park -huvipuiston ympäristö on hyvä nuorekkaalle illanvietolle, samoin kuin sen lähellä sijaitseva Möllevångstorget-aukio lähitienoineen. Kummallakin tienoolla on erilaisia bailupaikkoja mutta myös ruokapaikkoja, joissa voi syödä myöhäänkin illalla, ja terasseja, joista osa pysyttelee lämmitettyinä ja avoinna ympäri vuoden.

Malmön keskusta on toinen suosittu paikka vaihtaa vapaalle, mutta siellä luvassa on enemmän mainstream-tyylistä huvia ja vähemmän yllätyksiä. Hinnat ovat alueella korkeita. Etenkin Lilla torg -aukio on kallis paikka istahtaa oluelle tai drinkille, mutta tunnelmaa täällä riittää eikä Malmössä kesän kauniina iltoina parempaa paikkaa juhlistaa iltaa olekaan.

Tietoa yksittäisistä illanviettopaikoista on Malmö Town -sivuilla.

Päiväretket

Malmöstä on helppo tehdä päiväretkiä muualle Skåneen ja Tanskankin puolelle, ja siellä ollessa kannattaakin käydä ainakin kääntymässä jossakin lähellä.

Ystad

Ystad on yksi parhaista vierailupaikoista Skånessa. Monelle kaupunki on tuttu rikoskomisario Wallander -kirjoista ja -elokuvista, ja siellä ollessa voikin tehdä Wallander-kierroksen tai vain nauttia pikkukaupungin merellisestä tunnelmasta. Ystadiin pääsee Malmöstä helpoiten junalla noin 50 minuutissa.

Kulturen-näyttelykortteli, Lund
Lundin Kulturen-näyttelykorttelissa on vanhoja taloja ja muuta mielenkiintoista.

Lund

Lund on sekin erinomainen vierailupaikka vain vartin päässä Malmön keskustasta. Tämä on tunnettu yliopistokaupunki, jossa on sen takia sivistynyt ilmapiiri. Tänne kannattaa tulla etenkin lapsiperheiden, jotka viihtyvät Kulturen-näyttelykorttelissa, jossa on vanhoja taloja ja kaikenlaista mielenkiintoista. Lundiin on helppo päästä Malmöstä bussilla tai junalla. Bussi kulkee vartin Malmöstä Lundiin, mutta helpompi on mennä junalla, sillä kaikki Göteborgista tai Tukholmasta Malmöhön tulevat junat pysähtyvät myös Lundissa.

Helsingborg

Jos haluaa nähdä toisen suuren ruotsalaisen kaupungin lomansa aikana Skånessa, on Helsingborg tähän hyvä vaihtoehto. Helsingborgissa on mukava kävellä, tehdä ostoksia ja käydä syömässä. Sen keskusta on kompakti, meri on vieressä ja etenkin kesäisin tunnelmaa riittää, kun satamaan saapuu jatkuvalla syötöllä lauttoja Tanskan puolelta Helsingöristä. Hyvä nähtävyys lapsiperheille on merenrannassa oleva Dunkers Kulturhus (Kungsgatan 11). Muutenkin keskustassa on jonkin verran nähtävää, kuten uusi Norra Hamnen -satama-alue ja Kärnän-linnakkeen rauniot. Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee mielenkiintoinen ulkoilmamuseo Fredriksdals Friluftsmuseum, jonne pääsee hyvin keskustasta bussilla numero 1 tai 7 (pysäkki: Zoegas).

Kööpenhamina

Kööpenhamina on tietenkin erinomainen päiväretkikohde Malmöstä, sillä sinne pääsee reilussa puolessa tunnissa, vähän yli 10 eurolla 20 minuutin välein, ja päälle päätteeksi junalippua voi käyttää sekä Malmössä että Kööpenhaminassa loppuvuorokauden julkisilla samaan hintaan matkustellen.

Tietoa Skånessa matkustamisesta on Resa Skåne -sivuilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti