Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Inre hamnen
Inre hamnen -kanavan tienoot ovat kesäaikaan mukava paikka istahtaa terassille. Alueen rakennukset edustavat uusinta uutta tai vanhojen rakennusten parantelua.

Malmön osia ja alueita

Tällä sivulla käydään läpi Malmön merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Sillä annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Malmön tärkeimmät alueet turistin näkökulmasta

Malmö on Pohjoismaiden kuudenneksi suurin kaupunki, jonka alueella asuu 300 000 ihmistä, joskin Malmön niin sanotulla metropolialueella asuu 650 000 asukasta ja koko joukkoliikenteeltä integroidun Öresund-alueen sisällä Ruotsissa ja Tanskassa asuu 3½ miljoonaa ihmistä.

Malmö oli vielä parikymmentä vuotta sitten alamaissa: työttömyyttä oli paljon ja vanhat teollisuuslaitokset seisoivat tyhjinä. 1990-luvun laman aikoihin homma alkoi kuitenkin muuttua, ja 2000-luvun alussa Juutinrauman silta (Öresundsbron) antoi alueelle lisäpotkua. Nykyisin Malmö ja Öresund ovat ehdottomasti yhdessä Kööpenhaminan kanssa Pohjoismaiden ja Pohjois-Euroopankin dynaamisin alue, jolle edelleenkin kohoaa jatkuvasti uutta.

Vaikka vuonna 2013 Malmö vaikuttaa aika valmiilta paikalta, ovat etenkin Västra Hämnen -kaupunginosa ja päärautatieaseman lähitienoot edelleenkin suurten rakennusprojektien muokkaamia. Vasta muutaman vuoden päästä nähdään, minkälaisen muodon kaupungin uusimmat osat saavat.

Centralstation-rautatieaseman tienoot

Valtaosa Malmöhön saapuvista näkee ensimmäisenä Centralstation-rautatieaseman, joka sijaitsee vanhankaupungin ja Västra Hämnen -sataman välimaastossa, ydinkeskustaan ulottuvien kanavien vieressä. Asema on hiljattain saatu valmiiksi monen vuoden remontin jälkeen. Sitä kannattaa jonkin aikaa katsellakin, sillä uuden ja vanhan yhdistely ja uusi lasihalli ovat uraauurtavaa nähtävää alallaan.

Asemalta lähtee junia Kastrup-lentoasemalle, Kööpenhaminaan, muualle Ruotsiin ja Eurooppaan, ja sen edestä kulkevat kaikki kaupungin bussilinjat. Asemalta saa ostettua automaatista tai tiskiltä lippuja juniin ja muihin joukkoliikennevälineisiin. Mikäli haluaa jatkaa bussilla toiseen kaupunkiin tai toiseen maahan, kannattaa siirtyä Inre hamnen -kanavan rantaa pitkin Svävarterminalen-bussiasemalle Skeppsbron- ja Hans Michelsengata- katujen risteyksessä.

Inre hamnen -kanava ja Västra Hämnen-kaupunginosa

Inre hamnen -kanava on kesäaikaan mukava paikka istahtaa terassille. Siellä on erikoinen, toimistotalojen luoma moderni tunnelma, ja kaikki rakennukset edustavat uusinta uutta tai vanhojen rakennusten parantelua ja uutta käyttöön ottoa. Kanavan laidalla on Malmön korkeakoulu, ja sen takana sijaitsee uusin kaupunginosa, Västra Hämnen. Tänne on viime vuosikymmenen aikana kohonnut uusia asuintaloja, joista kaikkialle kaupunkiin näkyy Turning Torso. Tämä vuonna 2005 valmistunut pilvenpiirtäjä on nykyajan kenties arvostetuimman arkkitehdin, Santiago Calatravan, suunnittelema. Sen lähelle ilmaantuu koko ajan uutta, ja koko alue on hieno paikka bongata huippuluokan asuintaloja ja tulevaisuuden arkkitehtuuria.

Koko alueella on hieno kävellä, mutta pääpaikat ovat Scaniaplatsen-aukion tienoilla, aivan Turning Torson vieressä, jossa on myös bussipysäkki. Täällä on hyviä terasseja, parikin merenrantapuistoa ja Scaniabadet-uimaranta, joka kesän kuumina päivinä on erittäin suosittu. Västra Hämnenin toisella puolella sijaitsee lisää sen pääpaikkoja. Niitä on etenkin niin sanotun Dockplatsen-aukion tienoilla, missä on hyviä ravintoloita ja Skånes Dansteater -tanssiteatteri, samoin kuin yliopiston rakennuksia ja Malmön kaupunginarkisto.

Slottsparken- ja Kungsparken-puistojen alue

Västra Hämnista voi kävellä takaisin päärautatieasemalle vartissa. Kesäaikaan rautatieaseman vieressä sijaitseva Slottsparken- ja Kungsparken-puistojen alue on edelleenkin yhtä suosittu oleskelupaikka kuin uusi satama-aluekin. Puiston alueella on valtavasti tilaa ja hyvä määrä monipuolista nähtävää, kuten Malmön linnake, Slottsträdgården- kasvitieteellinen puutarha, Slottsmöllan-tuulimylly, kasino, kanavia, joilla voi soudella tai liikkua polkuveneellä, ja kaupunginkirjasto, jossa on ilmainen internet. Puistossa on erityisen mukava viettää aikaa kesäiltoina. Sinne saapuu kirjava mutta yleensä täysin rauhallinen joukko ihmisiä, jotka nauttivat tästä ainutlaatuisesta puistoalueesta aivan suuren kaupungin sydämessä.

Gamla Staden, Malmön vanhakaupunki

Slottsparken- ja Kungsparken-puistojen vieressä sijaitsee Gamla Staden, Malmön vanhakaupunki, jossa kylläkin on niin keskiaikaisia kuin varsin uusiakin osia. Tämä on mukava urbaani alue, joka on hyvin monipuolinen: sen alueella on merkittäviä aukioita ja kirkkoja, ostoskatuja, museoita, kuten entiseen teollisuustilaan rakennettu Moderna Museet eli nykytaiteen museo, ja hyvä määrä yöelämää ja ravintoloita. Turistin näkökulmasta Lilla torg -aukion ympäristössä olevat vanhat korttelit ovat hienoimpia, sillä täällä on Tudor-tyylisiä julkisivuja, mukulakivikatuja ja sellaista viehättävää tunnelmaa vuosisatojen takaa, jota Suomesta ei helposti löydy. Aukion laidalla oleva Hedmanska Gården -piha on sisustusmuseoineen erinomainen vierailupaikka kenelle tahansa mutta etenkin lapsiperheille, ja aukion laitamilla olevilla terasseilla on mukava hörpätä olut tai nauttia ikimuistoinen ateria.

Södergatan
Stortorget-aukiolta lähtevä Södergatan-kävelykatu on kaupungin johtavia ostoskatuja.

Lilla torg -aukion vieressä sijaitseva Stortorget on sekin monipuolinen aukio, jonka laitamilla on kaikenlaisia kauppoja, kuten suomalainen sisustus- ja muotoiluliike. Aukiolla on kesäaikaan paljon joukkotapahtumia, ja siltä lähtevä Södergatan-kävelykatu on kaupungin johtavia ostoskatuja. Kadun varrella ja lähimaastossa on ostoskeskuksia ja muotiliikkeitä, jotka ovat etenkin muotitietoisten nuorten ja mainstream-henkisten shoppailijoiden mieleen. Lisää putiikkeja mutta myös ravintoloita on luvassa Gustav Adolfs torg -aukiolla. Siltä kohti Triangeln-aluetta lähtevä Södra Förstadsgatan -kävelykatu on sekin hyvä shoppailukatu, jolla on paljon uniikkia tavaraa myyviä kauppoja. Gustav Adolfs torgin vieressä sijaitsee myös historiallisia suurnimiä täynnä oleva hautausmaa, samoin kuin Rörsjökanalen-kanava, jonka laidalla olevassa puistossa on mukava kesällä nauttia piknikistä.

Lugnet- ja Davidshall-kaupunginosat

Södra Förstadsgatan johtaa pois vanhastakaupungista kohti Lugnet- ja Davidshall-kaupunginosia. Ne ovat yhä osa ydinkeskustaa, joka Malmössä onkin varsin laaja. Ne ovat hyviä paikkoja shoppailla, käydä oopperassa tai teatterissa ja käydä syömässä tai viettää iltaa.

Davidshalltorget-aukio on hieno paikka kesällä istahtaa vaikka jäätelölle. Sen laitamilla ja lähikaduilla on paljon kaupungin parhaita shoppailumahdollisuuksia etenkin muotitietoisille ja sisustajille, jotka ovat vähän tasokkaamman tavaran perässä. Lähellä aukiota sijaitsee Malmön oopperatalo samoin kuin taidehalli, ja niiden takana suurin keskustan puistoalue, Pildammsparken, jonka alueella on suuri järvi, urheilumahdollisuuksia, valtava määrä tilaa ja hyvä tilaisuus nauttia kesäpäivistä kuin metsässä ikään.

Triangeln-alue

Malmön Konsthall -taidehallin ja oopperatalon vieressä sijaitsee Triangeln-alue, jolle Södra Förstadsgatan johtaa Gustav Adolfs torgilta. Triangeln on vilkas moderni alue, joka ei ole kaikkien mieleen. Siellä on hyvä ostoskeskus, joka on etenkin perheiden mieleen, pikaruokapisteitä, jonkin verran muitakin ravintoloita ja uusi rautatieasema, jolta pääsee hyvin lentokentälle tai Kööpenhaminaan.

Alueella on hotelleja, ja lähellä on paljon yöelämääkin, etenkin jos kulkee kohti Möllevången-kaupunginosaa. Siellä Folkets park -puisto on lapsiperheiden suosikki ja muutenkin hyvä paikka kesäaikaan nähdä ja kokea kaikenlaista huvipitoista, ja sen vieressä on paljon hyviä yökerhoja ja muita illanviettopaikkoja.

Alueen varsinainen pääkallopaikka juhlimiselle ja aterioille on kuitenkin Möllevångstorget-aukio, joka on paikallisten suosikkipaikka aterialle ja illanvietolle. Täällä on paljon ravintoloita, joiden joukossa on erityisen paljon thaimaalaisia ja muita aasialaisia samoin kuin Lähi-idän ruokia tarjoavia ravintoloita. Pubeja on vähemmän mutta kyllä muutama baarikin täällä on, yökerhoja ja klubeja, joissa voi kuunnella live-musiikkia viikonloppuisin.

Alue on varsin laaja, ja siellä on hyvä kesäiltoina harhailla ja bongailla paikkoja. Päivisin sinne kannattaa myös lähteä syömään tai tekemään elintarvikeostoksia etenkin alueen eksoottisia ruokatarvikkeita myyvissä kaupoissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti