Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Iittala-kauppa, Skomakaregatan
Skomakaregatan on erinomainen, pikkuputiikkeja täynnä oleva katu.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Malmön parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Malmön pääasiallinen shoppailuseutu sijaitsee alueella Stortorget-Triangeln, joka muodostaa yhtenäisen, lähinnä kävelykaduilla yhdistetyn laajahkon alueen. Stortorget-aukiolta kohti Gustav Adolfs torg -aukiota kulkee Södergatan, kävelykatu, jonka varrella ja lähistöllä on etenkin suurten muotiketjuliikkeiden kauppoja, tavarataloja ja ostoskeskuksia, kuten Åhlens City (Södergatan 15).

Södergatanin vieressä kulkeva Kalendegatan on sekin varteen otettava shoppailukatu, sillä täällä on kenties hienoin Malmön ostoskeskus, Hansa (Stora Nygatanin kulmaus). Uusi korkealaatuinen ostoskeskus, jossa on hyvät ateriointimahdollisuudet, on Caroli (Östergatan 12). Se sijaitsee lähellä Hansaa ja Malmön uutta modernin taiteen museota.

Toisella puolella Södergatania ennen Gustav Adolfs torg -aukiota tulee vastaan oikealla Skomakaregatan, joka on erinomainen, pikkuputiikkeja täynnä oleva katu, jolla etenkin muodikkaat vaatteet ja herkut ovat hyvin tarjolla. Se johtaa Lilla torg -aukiolle, joka on vanhankaupungin keskus, ja sen tarjontaan kuuluu eritoten sisustustarvikkeita ja kaikenlaista kotiin. Hyvä vierailupaikka inspiraatiota antamaan täällä on Form/Design Center (Lilla torg 9), joka esittelee ruotsalaista ja pohjoismaalaista sisustusta ja muotoilua maksutta.

Gustav Adolfs torg -aukio on keskeinen vilkas paikka, jossa on jonkin verran liikkeitä, kuten H&M-vaateliike, mutta shoppailumielellä olevien kannattaa siirtyä siltä kohti Davidshallstorg-aukiota ja sen lähialueita, missä on kaikenlaista trendikästä ja vähän boheemiakin. Hyviä shoppailukatuja täällä ovat aukion lisäksi esimerkiksi Erik Dahlbergsgatan ja Helmfeltsgatan, jonka pikkuputiikit myyvät etenkin kirjoja, keramiikkaa, retrotavaraa, sisustustavaroita ja huonekaluja.

Toinen varteenotettava suunta, johon lähteä Gustav Adolfs torgilta, on kävelykatu Södra Förstadsgatan. Sen tarjontaan kuuluu pikkuputiikkeja, joista saa kaikenlaista muodista herkkuihin, ja se johtaa Triangeln-alueelle, jolla on kenties kaupungin parhaat mainstream-henkiset shoppailumahdollisuudet. Etenkin perheet viihtyvät Triangelnin ostoskeskuksessa ja suurissa kaupoissa hyvin. Siellä on paljon kaikenlaista muutakin nähtävää ja ruokapaikkoja on niitäkin joka lähtöön.

Vähän keskustan ulkopuolella sijaitseva Möllevångstorget-aukio on monikulttuurisen Malmön etnisiä keskuksia, jolla on paljon ruokakauppoja ja muita kauppoja, joista usein saa kaikenlaista eksoottista. Eksoottisten torikojujen ja kauppojen lisäksi täällä on paikallisia elintarvikkeita, joita saa esimerkiksi monipuolisesta Möllans Ost -putiikista (Bergsgatan 32).

Malmön keskustassa on muutama ostoskeskus, ja niihin mieltyneiden kannattaa panna merkille, että lokakuussa 2012 kaupunkiin avattiin uusi ostoskeskus, Emporia. Kauppakeskukseen pääsee kulkemalla junalla Centralstation- tai Triangeln-asemilta alle 10 minuutissa Hyllie-asemalle, jonka vieressä keskus sijaitsee. Kauppakeskus on 200 kaupallaan ja miltei 100 000 neliömetrillään Pohjoismaiden suurimpia.

Lisätietoa shoppailusta Malmössä on esimerkiksi Malmö Town -sivustolla.

Mitä ostaa Malmöstä?

Malmöstä on erityisen hyvä hankkia vaatteita, joista etenkin nuorten suosimat muodikkaat vaatteet ovat hyvin esillä. Kaupan on toki klassista tyyliä ja kaikenlaista ajatonta samoin kuin muodikkaita vaatteita aikuiseen makuun ja myös hyvät valikoimat varsin kohtuuhintaisia kenkiä, asusteita, laukkuja ja muita vastaavia tuotteita.

Sisustustarvikkeet, kaikenlainen muotoilu, kodintarvikkeet ja huonekalut ovat tietenkin Malmössä helposti saatavissa hyvin valikoimin. Liikkeitä on paljon, mutta yksi miellyttävimmistä on Village (Linnévägen 5).

Muista ostoksista jotkin elintarvikkeet ovat houkuttelevia. Kaupan on etenkin Möllevångstorget-aukion tienoilla kaikenlaista eksoottistakin ja varmasti tuotteita, joita voi olla kotipuolesta vaikea saada. Myös makeiset, etenkin suklaa ja salmiakki, ovat valtavin valikoimin tarjolla monissa kaupoissa, ja kuten Suomessakin, parhaat salmiakkivalikoimat ovat usein videoliikkeissä, joista Ruotsissa Hemmakväll on hyvin yleinen.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikkeita ei Malmöstä ole vaikea hankkia juuri milloinkaan, sillä ruokakauppoja on monessa paikassa niin pieniä kuin suuriakin. Kilpailun takia hinnat ovat kohtuullisia, ja ruokakaupat ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa, usein hyvin myöhään. Pieniä kioskeja on ympäri kaupunkia, ja niistä saa kaikenlaista kuten Suomessakin, nopeasti, myöhäänkin illalla ja vähän normaalia kauppaa kalliimmalla.

Hyviä suuria ruokakauppoja keskustassa ovat esimerkiksi Triangeln-ostoskeskuksesssa sijaitseva Ostibit ja lähellä sitä sijaitseva Hemköp (Södra Förstadsgatan 58). Lähellä sijaitsee myös ICA:n suuri liike (Södra Förstadsgatan 83). Hyvä Coop Konsum -liike (Norra Parkgatan 1) sijaitsee aivan Folkets Park -teemapuiston vieressä.

Västra Hamnen -satama-alueella sijaitsee suuri ICA-liike (Stora Varvsgatan 7), ja alueella Turning Torso -pilvenpiirtäjän vieressä on kaupungin ensimmäinen vain luomuelintarvikkeita myyvä ruokakauppa, Green Matmarknad, jonka eteen pääsee bussilla numero 2.

Hintataso ja aukioloajat

Malmön hintataso on vähän alhaisempi kuin Tukholmassa, mutta silloin kun Ruotsin kruunun kurssi on vahva , on siellä kallista shoppailla mitä tahansa. Yleisesti ottaen etenkin vaatteiden hintataso on jonkin verran Suomea alhaisempi, mutta Malmössä on paljon korkeatasoisia putiikkeja ja tuotteita, joiden hinnat ovat kalliimpia. Elintarvikkeet ovat jonkin verran kotimaata kalliimpia.

Monet pienet liikkeet ovat avoinna ma-pe klo 10-18.00 ja la 10-15.00, suuremmat liikkeet ovat avoinna vähän myöhempään, joskus 22.00 asti, ja ovat yleensä avoinna myös sunnuntaisin klo 12-16.00.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos paljon. Tästä tulee olemaan hyötyä uudessa maassa. Olen muuttamassa Malmön keskustaan perheeni kanssa. /DW

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti