Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Terassi Lilla torg -aukiolla.
Yksi tunnelmallisimmista ateriointipaikasta on Lilla torg -päätori, jonka laitamilla on useita terassiravintoloita.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistäpäin Malmöä voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Malmön parhaat ravintolaseudut

Malmössä on hyviä ruokapaikkoja ympäri kaupungin, mutta yksi tunnelmallisimmista ateriointipaikasta on Gamla Staden -vanhakaupunki ja etenkin sen Lilla torg -päätori, jonka laitamilla on useita terassiravintoloita. Myös aivan lähellä aukiota on monia hyviä katuja, joilla on ravintoloita, ja Malmössä lähes joka ravintolalla on kesäkautena terassi niin vanhassakaupungissa kuin syrjemmälläkin.

Arkisempi ja edullisempi ruokailupaikka on Gustav Adolfs torg -aukio, jolla on kaikenlaisia vaihtoehtoja eri puolilla laajaa aukiota. Kebabeja ja muita pikaruokia saa täältä ympäri miltei vuorokauden, aasialaisia ja muita eksoottisia vaihtoehtoja on tarjolla ja aukion keskellä on myös ravintola, joka myy tyypillisiä ruotsalaisia ruokia.

Lähellä sijaitseva Davidshallstorg-alue on sekin hyvää tienoota aterialle ydinkeskustassa. Yksi hyvä trendikäs esimerkki täällä on lähinnä italialaisia ruokia tarjoa Moonlitlounge (Davidshallstorg 7).

Seuraava pikaruokapiste- ja ravintolaetappi on Triangeln-alueella, jolla on paljon hotelleja, shoppailumahdollisuuksia ja rautatieasema. Triangeltorget-aukiolla on pikaruokapisteitä ja edullisia vaihtoehtoja, kuten grillikioskeja ja kebab-paikkoja, ja sen liepeillä etenkin Södra Förstadsgatan on hyvä ravintolakatu. Pienellä matkakassalla liikkeellä olevat ja perheet etenkin suuntaavat täällä mielellään Kööpenhaminastakin tuttuun Ankara-buffetravintolaan (Södra Förstadsgatan 58), jossa turkkilaisia ruokia voi syödä noutopöydästä niin paljon kuin jaksaa reilulla 8 eurolla.

Triangeln ei ole kaukana kenties Malmön parhaasta ravintolaseudusta eli Möllevångstorget-aukiosta. Sekä tällä aukiolla että sen lähikaduilla on huomattava määrä kaikenlaisia ravintoloita, joissa voi syödä hyviä ruotsalaisia kalaruokia tai autenttisia persialaisia keitoksia, monien muiden lisäksi. Krua Thai on hyvä thaimaalainen ravintola aukiolla ja samanlaisia thairuokia tarjoaa aukiolla myös Råå. Ganesha puolestaan on aukion intialainen ravintola, ja Middle East myy nimensä mukaisesti kebabeja, falafeleja ja muita Lähi-idästä tulevia ruokia. Monilla lähikaduilla ja seuduilla on niilläkin ravintoloita. Amiralsgatanilla numerossa 6 CurryWok myy hyviä aasialaisia ruokia, ja Lönngatanilla numerossa 24 Aras-ravintola myy autenttisia iranilaisia ruokia.

Vielä yksi uusi, varteenotettava tienoo ravintolalle on Västra Hamnen -satama-alue. Se on kesäaikaan varsin mukava paikka viettää aikaa etenkin alkuillasta, jolloin sinne saapuukin melkoisesti paikallisia merinäkymistä nauttimaan. Täällä on jonkin verran ravintoloita, joilla kaikilla on terassit kesällä ja joillain talvellakin. Sen ravintolat ovat varsin korkeatasoisia, ja monet tarjoavat kaupungin muiden ravintoloiden tavoin edullisia lounaita viikolla. Yksi tasokas vaihtoehto on Glasklart (Dockplatsen 1), toinen White Shark (Östra Varvsgatan 9A). Salt & Brygga (Sundspromenaden 7) on ruotsalaisia ruokia tarjoava, slow food -perinnettä jatkava luomuruokaravintola aivan Turning Torso -pilvenpiirtäjän naapurissa.

Lisätietoa Malmön ravintoloista on esimerkiksi Malmö Town -sivuilla.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Malmö on ravintoloidensa puolesta monipuolinen kaupunki, jossa on hyviä ruotsalaisia ruokia mutta myös erinomaisia, usein täysin autenttisia ruokia eri puolilta maailmaa, etenkin Aasiasta ja Lähi-idästä.

Ruotsalaiset ruoat ovat hyviä, ja suomalaiset tuntevat ne hyvin, mutta kaikkein parhaita paikallisia ruokia ovat kalaruoat, jotka etenkin kesäkautena ovat erinomaisia. Yksinkertaiset annokset ovat usein parhaita, ja kesällä terassilla syöty lohipihvi uusien perunoiden ja hyvän kastikkeen kanssa voi olla lyömätön makuelämys.

Ulkomaalaisista ruoista kebabien ja muiden Lähi-idän ruokien kanssa suosituimpia ovat thaimaalaiset ja muut aasialaiset ruoat Aasialaiset ravintolat ovat hyviä myös kasvissyöjille, sillä niissä on aina tofu-annoksia ja muita lihattomia vaihtoehtoja, ja kebab-paikat tarjoavat nekin miltei poikkeuksetta falafelia ja muitakin lihattomia aterioita. Monet kebab-paikat tarjoavat Malmössä myös pizzaa, ja pizzaa ja muita italialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on kaupungissa siellä täällä - yksi on Gustav Adolfs torg -aukion vieressä oleva Vespa (Kanalgatan 3). Ravintola on hintava, mutta se myy maineensa mukaan paitsi Malmön myös läheisen Lundin (Karl XI gata 1) parhaat pizzat.

Kalapihvi ja perunoita
Kaikkein parhaita paikallisia ruokia ovat kalaruoat.

Kasvisruokailijat saavat Malmössä mahansa helposti täyteen. Kaupunkia kutsutaan "Ruotsin falafelpääkaupungiksi", eikä syyttä. Falafeleja myyviä ravintoloita tulee vastaan todella usein. Yksi parhaista falafel-kioskeista on edullinen pikkukioski, joka sijaitsee Nobelvägenin ja Spånehusvägenin kulmassa. Lisää kasvisruokailijoille soveltuvia ravintoloita löytyy Happy Cow -sivuilta.

Hintataso, juomaraha ja ruokailuajat

Malmön aterioiden hintataso on varsin vaihteleva, niin että kebab- ja falafel-kioskeista voi saada aterian 5-7 eurolla, mutta hienoissa ruotsalaisia ruokia tai kalaruokia myyvissä ravintoloissa 25-30 euron hintaiset ateriat ovat yleisiä. Lounasaika ma-pe noin klo 11-15.00 tarjoaa parhaan mahdollisuuden maistella kaikenlaisia ruokia normaalia edullisemmin hinnoin, yleensä 59-89 kruunulla (7-11 eurolla), ja lounastarjouksia on kaikenlaisilla ravintoloilla pizzapaikoista hampurilaispisteisiin.

Juomarahaa ei ole Malmössä tapana jättää, mutta monessa ravintolassa tippi kyllä otetaan vastaan, jos sellaisen haluaa antaa.

Malmön ruokailuajat ovat samanlaisia kuin Suomessakin. Lounasaika on viikolla noin 11.00 alkaen aina klo 14-15.00 asti. Illallista tarjotaan aikaisin. Pian klo 18.00 jälkeen on ihmisiä jo syömässä, eikä illallistamista kannata jättää viime tippaan, sillä monet varsinaiset ravintolat sulkevat keittiönsä viimeistään klo 22-23.00.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti