Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Stureplanilla
Jokaisesta keskustan kaupunginosasta löytyy Tukholman ravintoloissa tyypillisesti tarjottavia ruokia, eikä mitään ruokia tarvitse erikseen metsästää tietystä kaupunginosasta tai paikasta.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Tukholma on nykyään Euroopan parhaita paikkoja ruokiensa ja ravintoloidensa takia, ja nykyään sinne lähdetäänkin ahkerasti paitsi tutustumaan nähtävyyksiin ja tekemään ostoksia myös syömään normaalia parempia ruokia. Ravintolat tarjoavat perinteisiä ruotsalaisia ja muita pohjoismaalaisia ruokia, kuten kalaruokia, pihvejä, poroa ja avovoileipiä, ja siellä on myös paljon fuusiotyylisiä ravintoloita, jotka yhdistelevät ruotsalaisia ja monia muitakin keittiöitä toisiinsa.

Tukholman ravintolavalikoima on kuitenkin laaja, ja siellä voi syödä mistäpäin maailmaa tulevia ruokia tahansa, ja joukossa on niin kalliita kuin kohtuuhintaisiakin vaihtoehtoja. Ravintoloita on valtavat määrät niin ydinkeskustassa kuin muuallakin, niiden hintahaitari on melkoinen ja ne pystyvät tarjoamaan jokaiselle jotakin.

Tukholman parhaat ravintolaseudut

Tukholmasta on helppo löytää monenmoisia ravintoloita missä sitten sattuu olemaankin, eivätkä hinnat edes juuri suuresti vaihtele kaupunginosasta toiseen. Jokaisessa keskustan kaupunginosassa on Tukholman ravintoloissa tyypillisesti tarjottavia ruokia, eikä mitään ruokia tarvitse erikseen metsästää tietystä kaupunginosasta tai paikasta.

Nyrkkisääntönä hintojen suhteen voidaan pitää sitä, että Östermalmissa ja Gamla stanissa ravintolat ovat vähän kalliimpia kuin muilla seuduilla ja että Södermalm tarjoaa nykyisin kenties parhaan hinta-laatusuhteen ja siellä on myös monipuolisimmat pikaruoat.

Ydinkeskusta - Norrmalm

Norrmalm eli Tukholman ydinkeskusta [kartalla] Drottninggatanin ja Kungsträdgårdenin ympärillä on turistille kaikin tavoin hyvä vaeltelupaikka, ja siellä on erinomainen valikoima kaikenlaisia ravintoloita.

Ruokapaikkoja on pelkästään Drottninggatanin varrella valtava määrä. Hinnat kerrotaan selkeästi ravintoloiden ulkopuolella, ja kadun varrella ja sivukaduilla on ravintoloita, joista osa on lähinnä turisteille suunnattu mutta joista valtaosa on myös paikallisten suosiossa. Kadun Gamla stanin puoleinen pää on enemmänkin turistiseutua, mutta Hötorgetin jälkeen kadun varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita [kartalla], joiden lounastarjoukset ovat ma-pe noin klo 11-15.00 erinomaisia mutta joissa on tarjolla kohtuuhintaisia ruokia ja juomia myös muihin aikoihin.

Itse Hötorget [kartalla] on hyvä paikka monenmoisille ruoille, ja niin Kungshallen-halli kuin Hötorgetin kauppahallikin ovat paikkoja, joissa on mitä erilaisimpia ruokapaikkoja - Hötorgetin kauppahalli tosin on enemmänkin tyypillinen kauppahalli, jossa on parhaiten pikkupurtavia. Norrmalm onkin mitä parhainta seutua kävellä ja löytää itselleen mieleinen ravintola, jossa lounas maksaa salaatteineen ja juomineen 7-15 euroa ja joiden joukosta löytyy jotakin kaikille kukkaroille.

Södermalm

Södermalm [kartalla] on Norrmalmin tavoin kaupunginosa, jonka ravintolat ovat varteenotettavia monipuolisuutensa ja hintatasonsa puolesta. Täällä on valtava valikoima erilaisia ravintoloita, jotka sopivat kaikille kukkaroille.

Götgatanin Slussenin puoleinen pää [kartalla] on monien korkeatasoisten ravintoloiden seutua. Medborgarplatsenin aukio [kartalla] on pikaruokakojujen valtaama, ja sen laitamilla on myös muita ruokapaikkoja, kuten Söderhallarna-kauppahallin ruokatiskit, joilta saa kaikenlaista lihasta kasvisruokiin.

Götgatanin loppupää tästä eteenpäin on sekin erittäin hyvää maastoa ravintolalle, ja myös Folkungagatanin varrella on ravintoloita. Götgatanin monien paikkojen joukossa huomionarvoinen on legendaariseen maineeseen noussut Jerusalem-kebabpiste (Götgatan 59), joka on hyvin avoinna ja jonka kebabit kuuluvat kaupungin parhaisiin.

Södermalmilla on suuri määrä myös erittäin tasokkaita ruokapaikkoja, ja SoFo-alue Folkungagatanin eteläpuolella [kartalla] on tienoota, jolla on erinomaisia ruokia tarjoavia ravintoloita, trendikkäistä uusista paikoista vuosisadan pystyssä olleisiin. Täällä Nytorget-aukion [kartalla] tuntumassa on kaikenlaista. Täällä on ravintoloita, jotka tarjoavat eri puolilta maailmaa tulevia ruokia ja huomattavasti vähemmän ruotsalaisia ruokia kuin esimerkiksi Norrmalmissa tai vanhassakaupungissa. Aukion laidalla sijaitseva Urban Deli on paitsi ruokailu- ja kahvittelupaikka myös suosittu tapaamispaikka paikallisten keskuudessa. Alueella on monenmoista ruokalaa. Kansainvälistä ruokapaikkaa, joka tarjoaa tapaksia tai aasialaisia ruokia, ei kauan tarvitse etsiä, mutta jos haluaa tyypillisiä ruotsalaisia ruokia, on tällä tienoolla Pelikan (Blekingegatan 40) [kartalla]. Toinen ehdoton paikka nauttia korkeatasoisia ruotsalaisia ruokia mutta myös istua baari-iltaa on legendaarinen Kvarnen [kartalla], johon tosin on pitkiäkin jonoja viikonloppuöisin.

Södermalm oli aikoinaan edullinen kaupunginosa, mutta nykyään sen hintataso on kaikin puolin kohonnut muiden kaupunginosien tasolle. Oikeastaan vain Medborgarplatsenin grillikioskit, joiden joukossa on myös kreikkalaisia pikaruokia myyvä koju, ovat ainoat edulliset vaihtoehdot. Poikkeuksen kuitenkin muodostaa Hornsgatan-katu Mariatorget- ja Zinkensdamm-metroasemien välisellä matkalla [kartalla]. Mariatorget on miellyttävä aukio. Alue on pelkästään paikallisten suosima, ja täällä on niin kalliita kuin edullisiakin vaihtoehtoja, niin aterialle kuin drinkillekin.

Edullinen baari, josta saa pihvejä ja muitakin ruokia, on myös Kungsholmenilla toimiva Dovas (Hornsgatan 84), jossa "stor stark" eli iso olut maksaa 30 kruunua ja josta saa pyttipannun 89 kruunulla ja sipulipihvin 99 kruunulla. Paikka on hyvin avoinna, ja keittiö on avoinna myöhään. Kadun varrella on myös toinen Dovas (Hornstull 90), jonka vieressä on kebabravintoloita ja aasialaisia ravintoloita, joista aterian saa iltaisinkin 80-100 kruunulla.

Ravintola Gamla Stanissa
Gamla Stanissa on hyvä määrä kaikenlaisia ruokapaikkoja, etenkin, jos niitä osaa etsiä sivukaduilta.

Gamla stan - vanhakaupunki

Gamla stan [kartalla] on turistien suosikkina hankala paikka lähteä nimenomaan syömään. Siellä on kuitenkin hyvä määrä kaikenlaisia ruokapaikkoja, etenkin, jos niitä osaa etsiä sivukaduilta. Yleensä vilkkaiden katujen ja aukioiden kuten Österlånggatanin, Stortorgetin ja Järntorgetin varrella olevat ravintolat ovat harvoin edullisia, ja ne ovat usein täynnä turisteja ja Gamla staniin vierailemaan tulleita paikallisia.

Parhaat paikat löytää ravintola Gamla Stanissa ovat metroaseman ympäristössä. Täällä on melkoinen määrä ravintoloita, jotka tarjoavat noin 100 kruunulla tyypillisiä ruotsalaisia lounaita, kuten graavia lohta ja uusia perunoita. Metroaseman lähellä on paitsi hyviä lounasravintoloita myös aasialaisia ruokapaikkoja, muita kansainvälisiä ravintoloita ja eräitä kaupungin kaikkein parhaita ravintoloita. Niitä on etenkin Mälartorget-aukion [kartalla] tuntumassa, missä sijaitsee esimerkiksi kahden Michelin-tähden Flying Elk, joka viikolla on avoinna vasta klo 17 alkaen.

Seuraava katu on Lilla Nygatan, ja sen varrella on myös kaikenlaisia kahviloita ja ravintoloita, kuten yksi kaupungin parhaimpiin kuuluvista illallispaikoista, Restaurang Frantzén (Lilla Nygatan 21), johon on ehdottomasti oltava pöytävaraus ja jossa lyömätön ateriakokonaisuus maksaa 2 500 kruunua per henki ja vielä 1 500 kruunua lisää viinitarjoilusta. Tästä seuraava katu eli Stora Nygatan on sekin yhtä hyvä ravintolakatu. Sen varrella on esimerkiksi thaimaalainen ravintola ja monta kahvilaa, joista monet tarjoavat kohtuuhintaisia lounaita.

Gamla stanissa on paljon kaikenlaisia ravintoloita, ja jos haluaa täälläpäin nauttia aterian aivan ylittämättömässä ympäristössä, on Nobel-lautakunnan suosiossa oleva Den Gyldene Freden (Österlånggatan 51) tähän erinomainen vaihtoehto. Tämä vuonna 1722 perustettu ravintola kuuluu maailman vanhimpiin, ja huhujen mukaan Nobelin palkinnot päätetään siellä samalla kun maistellaan ravintolan tarjontaa. Pöytävaraus on hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Östermalm

Östermalm [kartalla] on Tukholman hienostokaupunginosa, ja siellä on yhtä paljon ravintoloita kuin kolmessa muussakin ydinkeskustan kaupunginosassa. Hintataso on siellä kuitenkin usein korkeampi ja ravintolat hienompia, ja niiden ruoat ovat poikkeuksetta korkeatasoisia.

Kauppahalli, Östermalm
Östermalmin kauppahalli on erinomainen paikka tyypillisille ruotsalaisille avovoileiville, kalaruoille ja monille muille ruoille.

Östermalmin kauppahallin tienoille [kartalla] on hyvä tulla nauttimaan kaupungin parhaista kalaruoista, ja lounasaikaan täälläkin selviää melko edullisesti. Kauppahalli on erinomainen paikka tyypillisille ruotsalaisille avovoileiville, kalaruoille ja monille muille ruoille. Perinteinen, äärimmäisen korkeatasoinen paikka täällä paitsi hankkia elintarvikkeita myös syödä paikan päällä lounas on Lisa Elmqvist, johon tosin puolenpäivän jälkeen ilmaantuu jonoja. Jos mielii syödä lounaansa siellä tai jossakin muussa kauppahallin monesta tasokkaasta paikasta, kannattaa tänne tulla ennen puoltapäivää tai sitten varsinaisen lounasajan loppupuolella kahden jälkeen.

Östermalmstorg-aukion tuntumassa on paljon hyviä ravintoloita. Itse aukiolla on kesäterasseja, ja aukiolle tuleva Nybrogatan on katu, jolla on monenmoista ruokapaikkaa silläkin. Jos haluaa kadun varrella syödä puitteiltaan hulppeassa ja ruoiltaan täysin moitteettomassa ravintolassa, on Dramaten-teatterin vieressä sijaitseva Teatergrillen siihen oiva vaihtoehto kadun numerossa 3.

Stureplan-aukion ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita, joista monet ovat erittäin hintavia myös lounaalle. Niillä kaikilla on kesäisin ja osalla talvisinkin lämmitetyt terassit. Yksi paikallisen kerman ykköspaikoista täällä on Sturehof, jossa on upea sisustus ja erinomaiset merenelävät.

Vasastan ja Kungsholmen

Vasastaden eli Vasastan, jonka pääpaikat ovat Odenplan- ja Sankt Eriksplan -aukioiden tuntumassa, on sekin hienostokaupunginosa, jonka alueella on jonkin verran ravintoloita mutta ei samalla tavalla kuin Norrmalmissa tai Östermalmissa.

Rådmansgatan-metroaseman ja pääkirjaston välimaastossa on useita kahviloita ja muita ruokapaikkoja. Alue on huomionarvoinen siitä, että täällä on erityisen paljon pikaruokapaikkoja ja myös pizzerioita. Jos haluaa syödä normaalia parempia ruokia, on hyvä suunnata pohjoismaisia ruokia tarjoavaan Knut-ravintolaan [kartalla], jonne on hyvä siirtyä lounaalle tai illalliselle kadun antiikkiliikkeisiin tutustuttuaan.

Kungsholmen on varsin hyvä paikka löytää ravintola sekin. Sankt Eriksgatanin varrella on useita kebabia, pitsoja ja muita suosittuja pikaruokia myyviä pisteitä, ja kohti kaupungintaloa kulkeva Hantverkargatan on monien korkeatasoisten ravintoloiden ja kahviloiden katu.

Sankt Eriksgatanin varrella on paljon hyviä ruokapaikkoja Fleminggatan-kadun risteyksen tienoilla. Täällä on myös edullinen Dovas (Skt Eriksgatan 53), samoin kuin kebabpaikkoja, aasialaisia ravintoloita ja muita vaihtoehtoja lähellä Hantverkargatanin risteystä [kartalla] ja Fridhemsplan-aukiota.

Hantverkargatanilla on hyviä ravintoloita, jotka ovat hyviä niille, joiden majapaikka on täälläpäin. Hantverkargatan on monipuolinen ravintoloiltaan. Niitä on erityisen hyvä valikoima Sankt Eriksgatanin risteyksen tienoilla mutta myös lähempänä kaupungintaloa, ja kadun varrella on hyvin monipuolinen valikoima eri puolilta tulevia ruokia, etenkin pitsapaikkoja, muita italialaisia ravintoloita ja aasialaisia ravintoloita, samoin kuin ranskalaistyylisiä kahviloita.

TripAdvisorin käyttäjät laittavat Tukholman ravintoloita paremmuusjärjestykseen

Lihapullia ja perunaa
Östermalmissa Stureplan-aukion ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita, joista monet ovat erittäin hintavia. Yksi ykköspaikoista on Sturehof.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Tukholman ravintolat tarjoavat sekä tyypillisiä ruotsalaisia ja pohjoismaisia herkkuja että erilaisia muualta maailmasta saapuneita ruokia kebabeista mitä kekseliäimpiin fuusioruokiin. Pohjoismaiden keittiöistä Ruotsin keittiöllä on paras maine, ja Tukholman ravintoloihin saavutaan kaikkialta maailmasta nauttimaan kalaruokia ja huippukokkien uusimpia luomuksia.

Toisin kuin monessa muussa maassa, Ruotsissa kaikkein edistyksellisimmätkin kokit arvostavat yli kaiken tyypillisiä ruotsalaisia ruokia, ja myös kadunmiehelle niin sanottu husmanskost eli kotiruoka käy hyvin ateriaksi ravintolassa. Tästä syystä Tukholman ravintoloissa on mahdollista syödä edullisesti varsin terveellisiä ja täyttäviä perinteisiä herkkuja, ja siellä tapaa myös perinteisiä ruotsalaisia ruokia yhdistettyinä muihin Euroopan ja joskus Aasiankin ruokiin.

Suomalaiselle ruotsalaiset ruoat ovat tuttuja. Parhaita paloja edustavat tietenkin köttbullar eli lihapullat yhdessä perunamuusin kanssa ja gravlax eli graavattu lohi, samoin kuin monet muut kalaruoat, etenkin sill eli silli, jota syödään erityisen ahkerasti elo- ja syyskuussa surströmming -nimisenä yhdessä tunnbröd-leivän, keitettyjen perunoiden, sipulin ja snapsien kanssa. Samoihin aikoihin vuodesta rapukausi tuo tietenkin oman lisänsä Tukholman ravintoloihin, mutta kuten Suomessakin, rapujen syöminen on hintavaa puuhaa.

Ruotsalaiset ruoat ovat usein myös kaikkein arvostetuimpien ravintoloiden listalla, joskin niitä nykyisin yhdistellään mielellään muihin, usein Ranskasta tai Italiasta tuleviin ruokiin. Myös fuusioita, jotka yhdistelevät vaikkapa ranskalaista ja italialaista keittiötä, on saatavilla.

Ruotsalaisia ruokia on tarjolla monessa paikassa, ja parhaita lounaspaikkoja ovatkin usein ravintolat, joissa on niin sanottu dagens rätt -lounastarjous, johon kuuluu ruotsalainen pääruoka, salaatti, leipä ja ruokajuoma. Ruoat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: talvisin on tarjolla tukevia lämpimiä aterioita, kesäisin graavattu lohi, salaatit ja kevyet keitot ovat suosiossa. Monet ravintolat ovat ruotsalaisten ruokien lisäksi mieltyneet Välimereltä lähtöisin oleviin ruokiin, ja kreikkalaistyyliset salaatit, italialainen lasagne ja monet pastaruoat ovat usein listalla ruotsalaisten ruokien kanssa. Miltei paikassa kuin paikassa on Tukholmassa myös lämpimiä aterioita kasvisruokailijoille, ja laktoosi-intoleranssista kärsivät ja muut erityisruokavaliota noudattavat on poikkeuksetta otettu huomioon kaupungin ravintoloissa.

Ruotsalaisten ruokia ja Välimeren herkkuja tarjoavat etenkin monet kahvilat ympäri kaupungin. Konstailemattomat, paikallisten lounastajien suosimat paikat tarjoavat normaalisti myös näitä ruokia, mutta kaupungin ravintoloissa on valittavana muitakin ruokia. Kebabit ja muut vastaavanlaiset, usein pikaruoaksi mielletyt ruoat ovat varsin suosittuja edelleenkin niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin, ja nämä ovat poikkeuksetta varsin edullisia aterioita, joiden laatu vaihtelee joskus melkoisestikin paikasta toiseen. Heikoin laatu on usein vilkkaissa paikoissa Hötorgetin ja Drottninggatanin vilkkaimpien osien tienoilla. Laatu ei kuitenkaan koskaan ole mitenkään erityisen huono, ja usein täällä nautitut ateriat vain yksinkertaisesti maksavat jonkin verran enemmän kuin vaikkapa Södermalmissa nautittu kebabateria.

Aasialaiset ravintolat ovat jo pitkään kuuluneet varteenotettaviin ruokapaikkoihin miltei missä tahansa Tukholman osassa. Nykyään kiinalaisista ravintoloista on tulossa harvinaisia, mutta ne ovat korkeatasoisia, ja etenkin sushia ja japanilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on ydinkeskustassa entistä enemmän. Nämä eivät ole halpoja paikkoja, ja ne ovat usein niin trenditietoisten kuin liikeihmistenkin suosiossa. Thaimaalaisia ja muita vähän edullisempia aasialaisia ravintoloita Tukholman katukuvasta ei puutu, ja niillä on usein myös hyviä lounastarjouksia. Hyvä määrä aasialaisia ravintoloita on tätä nykyä Södermalmin SoFo-alueella Nytorget-aukion ympäristössä.

Veranda (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Grand Hôtellin yhteydessä on monta korkeatasoista ravintolaa, ja niistä Veranda on kuningasperheenkin suosiossa.

Gourmettason ravintolat

Äärimmäisen korkeatasoiset ruoat kuuluvat olennaisesti Tukholman ravintolamaailmaan, ja siellä on melkoisesti hyvin korkeatasoisia ravintoloita, jotka tarjoavat kaikkialta maailmasta tulevia ruokia. Valtaosa niistä on jo pitkään toiminnassa olleita ravintoloita, kuten Den Gyldene Freden (Österlånggatan 51), josta vastaa Ruotsin Akatemia ja jossa huhujen mukaan ruokien ja juomien maistelemisen ohella päätetään syksyisin Nobelin palkintojen saajat. Tällaisia ravintoloita, joissa on äärimmäisen korkeatasoiset ruoat, joskus viikkojenkin jonot ruokailemaan ja korkeat hinnat (pääruoat alkaen 200-250 kruunua), on tosin ympäri kaupungin. Niin Norrmalm, Östermalm, Gamla stan kuin muutkin kaupunginosat ovat kaikki paikkoja, joissa voi tulla vastaan normaalia tasokkaampia ravintoloita.

Hyvä paikka aivan keskustassa on Grand Hôtel, jonka yhteydessä on monta korkeatasoista ravintolaa. Veranda on kuningasperheenkin suosiossa oleva ravintola, jossa käydään syömässä jouluaterioita ja yli 200 kruunua maksavia uudenvuoden illallisia, mutta siellä tarjotaan myös lounaita ja normaaleja illallisia. Huhujen mukaan täällä tarjottava Wallenbergin pihvi on kaupungin parasta, ja sellaisen saa täältä 250 kruunulla. Pöytävaraus on hyvä tehdä etukäteen, aivan kuten jos haluaa syömään Grand Hôtelin muihinkin ravintoloihin, joista vastaa Matias Dahlgren. Täällä on lounaita tarjolla klo 12-14, mutta ravintola on kiinni joulunalusajalta aina tammikuun ensimmäisen viikon loppupuolelle.

Keskustassa on paljon keskinkertaisia ravintoloita mutta myös äärimmäisen tasokkaita ja korkeatasoisia, joissa niin puitteet, tarjoilu kuin ruoatkin ovat mieleenpainuvia. Perinteinen paikka huippuluokan aterialle on Grand Hôtelin naapurissa, oopperatalon yhteydessä sijaitseva Operakällaren [kartalla], johon tietenkin kannattaa tehdä varaus ympäri vuoden. Ydinkeskustan pääpaikoilla sijaitsee taiteilijoiden ja kulttuuriväen suosiossa oleva Prinsen (Mäster Samuelsgatan 4) [kartalla], jossa on erinomaista artisokkakeittoa alkuruoaksi ja yksi parhaista Rydbergin pihveistä koko kaupungissa.

Södermalmilla on paljon kaikenlaisia ravintoloita, myös korkeatasoisia. Slussenin metroasemalla oleva Eriks Gondolen [kartalla] on upein näkymin varustettu huippuluokan ravintola, josta saa lounaan 135 kruunulla ja jossa on korkeatasoisia vaihtoehtoja myös kasvissyöjille.

Kesällä on mukava syödä merenrannalla, ja tähän tarkoitukseen korkeatasoinen vaihtoehto on Mälarpaviljongen [kartalla]. Tämä Kungsholmenissa sijaitseva meripaviljonki tarjoaa lähinnä ruotsalaisia ruokia, ja tässä vain kesäisin avoinna olevassa ravintolassa edullisimmat ruoat maksavat noin 175 kruunua eli noin 20 euroa.

Michelin esittelee Tukholman Michelin-tähtiä saaneet ravintolat, joita on peräti 75

Kasvisruoat

Tukholmassa on melkoinen määrä kasviruokia tarjoavia ravintoloita, ja siellä myös lähes kaikissa ruokapaikoissa on ainakin jonkin verran vaihtoehtoja kasvissyöjille. Ilman sen kummempaa etsimistä tavallisista ravintoloista löytyy kasvissyöjille oikeastaan automaattisesti vain salaatteja, mutta aasialaiset ravintolat tarjoavat lähes aina kasvisruokia ja entistä useammalla muullakin ravintolalla on kasvisruokalistoja tai ainakin pieni valikoima kasvisruokia.

Happy Cow -sivusto esittelee Tukholman kasvisravintoloita

Kahvilat

Kuten Suomessakin, Ruotsissa kahvihetki on normaali tauko iltapäivisin. Kahvin tai teen juomista yhdessä kahvileivän kanssa kutsutaan nimellä "fika", ja kahvileipää, johon kuuluu niin makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja, nimellä "fikabröd." Kahviloita Tukholmassa on kaikkialla, ja kahvia myydään kaikissa kioskeissa ja valintamyymälöissä. Siellä lomailevan onkin mukava ainakin kerran päivässä siirtyä kahvittelemaan, joko kahvileivän kanssa tai ilman. Edullisimpia paikkoja ovat kioskit, kuten Pressbyrån ja 7-11, joista monella on esimerkiksi päärautatieasemalla, Cityterminalen-terminaalissa, Sergelin torin ympäristössä ja Drottninggatanin varrella mukavia tuoleja, joissa kahvin voi nauttia, ja hinnat ovat eri tasoa kuin varsinaisissa kahviloissa.

Kahvilan terassi SoFo-alueella
Södermalmissa on SoFo-alueella tuhottomasti hyviä kahviloita, joista valtaosa on hienosti sisustettu.

Varsinaisia kahviloita on myös kaikkialla. Niistä saa kupin kahvia alkaen yleensä 25 kruunulla. Valittavana on yleensä niin kioskeissa kuin kahviloissakin suodatinkahvia ja erikoiskahveja, ja edullisin kahvi oikeassa kahvilassa maksaa yleensä ainakin 25 kruunua. Hyviä kahviloita on melkoisesti esimerkiksi Sergelin torin ympäristössä, mutta jos haluaa nauttia kahvin näkymiä katsellen, on Kulturhusetin toisessa kerroksessa oleva Panorama-kahvila tähän hyvä paikka myös kahvileipiensä takia.

Normaalin kahvilan löytäminen ydinkeskustasta tai Gamla stanista ei ole temppu eikä mikään, mutta jos Tukholmassa haluaa nauttia kahvinsa normaalia hulppeammassa ympäristössä tai vähän eri lailla kuin kotosalla, on tähän melkoisesti vaihtoehtoja niin ydinkeskustassa kuin muuallakin. Tunnetuimpia korkeatasoisia kahviloita on Vete-katten (Kungsgatan 55) lähellä Drottninggatania. Vanhassakaupungissa pääaukio Stortorgetin laidalla oleva Grillska Huset erottuu edukseen aukion ja tienoon monista muista kahviloista kattoterassinsa ja leivonnaistensa takia.

Södermalmissa on SoFo-alueella tuhottomasti hyviä kahviloita, joista valtaosa on hienosti sisustettu, kuten 60-luvun tyyliin sisustettu Café String (Nytorgsgatan 38) [kartalla]. Hienostokaupunginosassa Östermalmissa sijaitseva Tössebageriet (Karlavägen 77) on leipomo-kahvila, jossa voi helmikuussa ottaa vaikka laskiaispullia. Samalla kadulla sijaitseva Karla Café (Karlavägen 71) vie suoraan klassisten wieniläisten ja pariisilaisten kahviloiden tunnelmiin, ja jos Djurgårdenissa haluaa lähteä normaalia paremmille kahveille, on hyvä vaihtoehto paitsi Junibackenin [kartalla] terassilla varustettu kahvila myös Blå Porten (Djurgårdsvägen 64), jossa on erinomaiset leivonnaiset ja myös kevyitä ruokia. Kahvila sijaitsee Abba-museon vieressä, aivan Gröna Lundin aidan takana.

Hintataso

Ruokailu Tukholmassa on joskus yllättävänkin halpaa, ja kuten odottaa saattaakin, joutuu kaupungin hienoimmiksi luokitelluissa ravintoloissa pulittamaan pelkästä pääateriasta melkoisia summia.

Edullisimpia ruokia ovat kebabit, joita saa suuren rullan tai pitakebabin 4-5 eurolla, ja kebablautasenkin saa yleensä 6-8 eurolla, etenkin Södermalmista. Lounastarjoukset maksavat nykyisin alkaen 69 kruunua, joskin nykyään normaalimpi lounaan hinta on 89 tai 99 kruunua. Illallinen tai viikonloppuna syöty ateria edullisessa kahvilassa tai ravintolassa, joka ei ole pikaruoka- tai kebabpaikka, maksaa sekin varsin kohtuulliset 80-100 kruunua (9-11 euroa). Ruokajuoma on Tukholmassa niin halutessa aina ilmainen, ja miltei paikka kuin paikka tarjoaa ilmaista kylmää vettä, usein itsepalvelumenetelmällä. Hienoimmissa illallispaikoissa, joihin pitää tehdä pöytävaraus, pääruokien hinnat alkavat 20 eurosta ja viinistä tai muusta alkoholipitoisesta ruokajuomasta rokotetaan aivan samalla tavalla kuin Suomessakin, 5-6 eurosta ylöspäin per lasi.

Ruokailuajat

Tukholman ravintolat ovat varsin hyvin auki, ja monet kansainväliset pikaruokaketjut ja jotkin kebabpaikat niin Norrmalmissa kuin Södermalmissakin ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa tai ainakin valtaosan ajasta. Suuri osa kaupungin kahviloista avaa ovensa aamiaiselle viimeistään klo 9.00, lounasta aletaan varhaisimmissa paikoissa tarjota klo 10.30 ja lounasaika jatkuu aina klo 15.00 asti. Illallisaika on sekin varsin laaja käsite, ja paikat, jotka avautuvat vain illalliselle, avaavat ovensa 18-19.00 ja pitävät keittiön auki klo 23-24.00 asti. Kahvilat sulkevat ovensa aiemmin kuin normaalit ravintolat ja tarjoavat ruokia usein klo 19-20.00 asti. Normaalit yksinkertaiset ravintolat sulkevat ovensa klo 22.00-01.00, paikan luonteen ja viikonpäivän mukaan. Sunnuntaisin monet ravintolat sulkevat ovensa aiemmin kuin muina viikonpäivinä.

Juomarahat ja maksukortit

Tukholmassa ei ole tapana jätellä juomarahoja, ja siellä tarjoilupaikoissa on tarjoilupalkkio jo hinnassa mukana.

Maksukortit käyvät erittäin hyvin Tukholmassa ravintolassa kuin ravintolassa, ja niillä voi maksaa myös kahviloissa, pikaruokapaikoissa ja jopa ruokakojuissa. Tukholmassa voi myös etenkin kesäisin tulla vastaan kahvilakojuja, jotka ottavat vastaan vain maksukortteja. Visa ja Mastercard ovat yleisimpiä kortteja, ja debit-ominaisuudella varustettu maksukortti riittää kaupungissa aivan hyvin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Krebs Stockholm /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tukholmassa Hermansin kasvisravintola oli aivan huippu. Suosittelen. Hyvä arvio ja pari muutakin ravintolavinkkiä löyisin täältä: http://www.kaikkipaketissa.fi/2016/05/tukholman-ravintolavinkit.html /Sari

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti