Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Sopparavintola kauppahallissa Göteborgissa
Saluhallen-kauppahallin tienoilla on paljon ravintoloita, kuten myös kauppahallissa itsessään.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistäpäin Göteborgia voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Göteborgin parhaat ravintolaseudut

Göteborgin parhaat ravintolaseudut ovat keskustassa ja sen liepeillä, missä kauppakadut ovat hyviä paitsi shoppailulle myös ruokailulle. Göteborgin pääkatu eli Avenyn (Kungsportsavenyn) on kalliiden ruokapaikkojen tyyssija, jolla aterioivat lähinnä turistit ja juhlatuulella olevat paikalliset.

Toinen paikka, jossa on paljon ruokapaikkoja, on Saluhallen-kauppahallin tienoo Kungstorget-aukion tuntumassa. Täällä on paljon edullisia tai konstailemattomia ruokapaikkoja. Esimerkiksi kauppahallista saa monipuolisia mutta edullisia ruokia ja Kungstorgetilla on laidasta laitaan ruokia tarjoavia kojuja. Kauppahallin edessä olevat kadut, kuten Vallgatan, ovat hyviä pikaruoille, esimerkiksi hampurilaisille, kebabeille ja pizzoille, ja alueella on myös paljon kahviloita, joista saa etenkin kevyitä välipaloja ja lounaita.

Lisää kahviloita, pikaruokia ja kaikenlaisia ravintoloita, jotka ovat selvästi Avenynin paikkoja edullisempia, on hivenen keskustan ulkopuolelta Hagassa, Vasastanissa ja Linné-kaupunginosassa. Ne ovatkin erinomaisia paikkoja lähteä syömään, ja niiden kaduista Linnégatan on erityisen monipuolinen ravintolakatu.

Pienellä budjetilla

Pienellä budjetilla matkustaville juuri etniset ravintolat ja kebab-paikat ovat hyviä valintoja, mutta kaikkialla kaupungissa olevat nakkikioskit ovat nekin varsin varteenotettavia ruokapaikkoja. Göteborgin snagarit ovat nimittäin usein kokonaan sisätiloissa, niin että niiden yhteydessä voi talvisinkin lämpimässä istuskellen nauttia paitsi tyypillisiä grilliherkkuja myös kaikenlaisia muitakin aterioita. Nakkikioskien lisäksi ruokakojut, joita on hyvä valikoima kauppahallin ulkopuolella Kungstorget-aukiolla, tarjoavat kaikkea thairuoista kebabeihin. Niillä on kesäkauden aikana istumapaikat, ja niissä saa mukavasti ja edullisesti mahansa täyteen.

Kalaruoat

Kalaruoat ovat tietenkin Göteborgissa hyviä ja suosittuja, ja niitä on tarjolla monessa eri ravintolassa. Merenelävien syöminen ei ole kaupungissa tietenkään pilkkahintaista, mutta Saluhallen-kauppahalli (Kungstorget) ja sen lähellä sijaitseva Feskekörka-kalahalli (Fisktorget) tarjoavat mahdollisuuden paitsi nähdä kalakauppaa maanantaista lauantaihin myös haukata kalavoileipiä tai syödä suurempiakin kala-aterioita kohtuuhinnalla. Lounasaikana Saluhallen-kauppahallissa voi hyvin syödä lohipihvin ja uusia perunoita 6–7 eurolla.

Lisätiedot: Tietoa Göteborgin ravintoloista Göteborg.com:ssa | TripAdvisor-sivujen vinkit Göteborgin ravintoloihin

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Göteborgin ravintoloissa on monipuolinen valikoima kaikenlaisia ruokia, ja yhtä hyvin paikalliset voivat lähteä syömään husmanskost-kotiruokaa kuin toiselta puolelta maailmaa tulevia outoja pöperöitäkin. Ruotsalaiset ruoat ovat suosiossa ympäri vuoden. Kalaruoat ja lihapullat ovat aina muodissa, ja niitä voi maistella monissa ravintoloissa etenkin lounasajalla (noin klo 10.30–14.00), samoin kuin Saluhallen-kauppahallissa, josta tyypillisten ruotsalaisruokien lisäksi saa kaikenlaisia eksoottisiakin ruokia kebabeista arabialaisiin keittoihin.

Ulkomaisista ruoista kebabit ja muut vastaavat lähi-idän ruoat, pizzat ja muut italialaiset ruoat sekä aasialaiset ruoat ovat suuressa suosiossa Göteborgissa. Thaimaalaiset ruoat ovat viime vuosina nousseet hyvin suosituiksi ja kiinalaiset menettäneet suosiotaan. Kaupungissa on hyvä valikoima ravintoloita, jotka tarjoavat myös muita ruokia, kuten vietnamilaisia ja etenkin japanilaisia, kuten sushia . Linné-kaupunginosa on erityisen hyvä paikka kebabille, pizzalle ja aasialaisille ruoille. Siellä on paljon ravintoloita keskitetysti Linnégatanin varrella ja sen lähistöllä.

Kasvisruokailijat ja muut erikoisruokavalioita noudattavat on otettu Göteborgin kaikissa ravintoloissa huomioon. Suuressa osassa pikaruokapaikkoja, kojuja ja ravintoloita on kasvisannoksia, ja aina on myös tarjolla ruokia, joissa ei ole maitotuotteita. Kaupungissa on hyvä määrä pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, joista Happy Cow -sivusto antaa tietoa.

Hintataso ja ruokailuajat

Göteborgin aterioiden hinnat voivat parhaassa tapauksessa olla hyvinkin edullisia, ja siellä saa parhaimmillaan erinomaisia ruokia pikkurahalla. Paras hintalaatusuhde on ehdottomasti Saluhallen-kauppahallissa, josta saa kaikenlaisia aterioita 3–6 eurolla. Ruokailu onnistuu täällä kuitenkin oikeastaan vain viikolla päiväsaikaan eikä illallisella tai sunnuntaisin. Hallin ympärillä olevat kojut ja kebab-paikat ovat nekin hyvin edullisia, mutta kojut ovat varteenotettavia ruokailupaikkoja vain kesäkautena ja kuivalla säällä. Nakkikioskit, joita kaupungissa on katettuina joka paikassa, ovat myös hyvin halpoja, joskin ruoat niissä tuppaavat olemaan rasvaisia ja muutenkin epäterveellisiä.

Varsinaisissa ravintoloissa on joskus hyviäkin tarjouksia, ja lounasaikana ruoan juomineen ja jälkiruokineen voi hyvinkin saada 6–8 eurolla. Lounasajalla buffet-noutopöydät ovat Ruotsissa nykyisin suosittuja, ja ne sopivat hyvin niille, jotka haluavat kunnolla mässäillä. Ravintolat mainostavat buffet-pöytiään näkyvästi maanantaista perjantaihin päiväsaikaan. Lounasaikojen lisäksi joillain ravintoloilla on viikonloppuisin päivällä noutopöytiä, jotka ovat hivenen kalliimpia kuin viikolla, ja noutopöytäateria juomineen maksaa koska tahansa 8–12 euroa. Ruokaileminen on hintavaa normaalissa ravintolassa, jossa tarjoilija ottaa tilaukset vastaan ja tuo ruoat pöytään. Illallinen Avenynin hienoissa paikoissa maksaa viineineen maltaita, vähintään 25 euroa per nuppi.

Ruokailuajat ovat Göteborgissa samoja kuin Suomessa, ja vain edulliselle lounaalle mielivän pitää katsella kelloa ainakin sen verran, että ei myöhästy noin klo 14.00 loppuvista lounastarjouksista. Lounas syödään kaupungissa 10.30–14.00. Illallisaika alkaa monessa paikassa klo 19.00 ja jatkuu aina 23.00:een asti. Illallisella käyminen ei ole mitenkään hirveän suosittua puuhaa, eikä muihin kuin kaikkein suosituimpiin ravintoloihin tarvitse tehdä varausta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti