Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Form/Design Center
Lilla torg -aukiolla sijaitseva Form/Design Center on paikka pohtia muodon, arkkitehtuurin ja designin merkitystä ihmiselle ja yhteiskunnalle.

Malmön tärkeimmät nähtävyydet

Tällä sivulla luodaan katsaus Malmön tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia nähtävyyksiä, museoita, puistoja ja muita kaupungissa vierailulla olevaa kiinnostavia paikkoja.

Vanhankaupungin aukiot: Lilla torg, Stortorget ja Gustav Adolfs torg

Malmön Gamla Staden eli vanhakaupunki on melko pieni mutta monipuolinen alue heti päärautatieaseman edessä. Sen alueella on mukava katsella nähtävyyksiä, käydä syömässä, shoppailla ja viettää iltaa.

Lilla torg

Vanhakaupungin huomionarvoisimmat osat ovat aukioita, joista etenkin pieni aukio eli Lilla torg on Tudor-tyylisine julkisivuineen ja viehättävine yksityiskohtineen turistien suosikkipaikkoja kaupungissa. Sen laitamilla on kahviloita ja ravintoloita, joilla kaikilla on terassit, ja ne ovat aamusta iltaan kesäaikaan suosittuja.

Nähtävääkin Lilla torgilla on, sillä niin sanottu Hedmanska Gården -piha rakennuksineen tarjoaa historiallisissa puitteissa tilaisuuden tutustua pohjoismaalaiseen suunnitteluun, muotoiluun ja arkkitehtuuriin. Form/Design Center -tilaan (Lilla torg 9) on vapaa pääsy, ja siellä on hyvä kahvila, jossa voi lukea kymmeniä lehtiä sekä hyvä myymälä.

Stortorget

Stortorget on kuninkaanpatsaineen enemmän arkisen Malmön vilkas pääaukio kuin Lilla torg, jolla ihmiset viettävät aikaa vapaa-aikanaan ja juhlien yhteydessä. Täällä on kesäviikonloppuisin kaikenlaisia tapahtumia sunnuntaisista ulkojumalanpalveluksista musiikkiin ja esityksiin. Aukion laitamilla on hyviä kauppoja, ja siltä lähtevä Södergatan on kaupungin parhaita merkkivaatteiden shoppailukatuja.

Gustav Adolfs torg

Södergatan johtaa Gustav Adolfs torg -aukiolle, joka on suurin ja vilkkain näistä kolmesta vanhankaupungin aukiosta. Liikenteen solmukohtana se on kaupungin suurimpia, ja kaikki bussit kiertävät sen kautta. Kohtuuhinnalla syömään mieliville tämä on hyvä paikka, sillä lounastarjoukset ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia, hyvällä ilmalla voi syödä ulkona ja valinnanvaraa riittää. Shoppailukin onnistuu aukiolla esimerkiksi suuressa H&M-vaateliikkeessä. Aukiolta lähtevä Södra Förstadsgatan -kävelykatu on kaupungin parhaita etenkin uniikkien ostosten shoppailukatuja.

Gustav Adolfs torgin laitamilla on myös Rörsjökanalen-kanavan rannalla mukavia puistoja, joissa voi istahtaa hetken kauniina kesäpäivinä. Bussipysäkkien takana sijaitsee Malmön keskustan hautausmaa, jolla on pitkä historia. Sen takaa alkavatkin ydinkeskustan hienoimmat puistoalueet.

Slottsmöllan
Slottsmöllan-tuulimylly sijaitsee Slottsparken-puistoalueella.

Slottsparken & Kungsparken -puistoalue

Rautatieaseman ja vanhankaupungin vieressä sijaitsee suuri vehreä puistoalue, joka muodostuu kahdesta, Parkkanalen-kanavalla erotetusta puistoalueesta, jotka ovat Slottsparken ja Kungsparken. Täällä ei uskoisi olevansa yhden Pohjoismaan suurimman kaupungin keskustassa, vaan tunnelma on jo puiston laitamilta asti mukavan metsäistä. Luonnon helmassa viihtyykin paljon kaikenlaisia ihmisiä koko kesän ajan, nuorisoporukoista perheisiin ja vanhuksiin.

Kanavalla voi soudella tai polkea veneellä, Slottsmöllan-tuulimylly tuo tuulahduksen entisistä ajoista, ja sen vieressä on monipuolinen, pääsymaksuton kasvitieteellinen puutarha. Puistoalueelta on myös hyvät näkymät kohti Västra Hämnen -satama-aluetta ja sen Turning Torso -pilvenpiirtäjää. Puiston yhteydessä sijaitsee kaupungin hienoin kasino, tietenkin kanavan rannalla, ja sen yhteydessä on myös Malmöhus slott -linnake museoineen ja muine nähtävyyksineen.

Malmöhus slott & Malmö museer

Malmöhus slott -linnoitus (Malmöhusvägen 6) on vallihaudoin ympäröity rakennelma, jonka suojissa on museoita ja muuta sellaista, mikä kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä. Itse linnake on moneen kertaan tuhottu, ja nykyinen linna onkin vain funkkistyylinen punatiilirakennus vuodelta 1937.

Museoita linnassa on useita, ja niitä on myös lähistöllä muuallakin. On akvaariota, luonnonhistoriallinen museo, taidemuseo, U3-sukellusvene (ti ja su klo 13–16.00), teknologian näyttelyitä ja paljon muita näyttelyitä ja nähtävää. Ennen joulua, yleensä joulukuun alussa sunnuntai-iltapäivänä, täällä on joulujuhla, johon kuuluu musiikkia, markkinakojuja ja hyvää tunnelmaa. Linnake on koko vuoden avoinna klo 10–16.00, joskin sunnuntaisin linnake avataan vasta klo 12.00 ja kesällä se on avoinna tunnin myöhempään.

St. Petri kyrka

Punatiilistä rakennettu Pyhän Pietarin kirkko sijaitsee aivan Stortorget-aukion naapurissa, vanhassakaupungissa. Tämä on Malmön vanhin kirkko 1300-luvun alkupuolelta, joskin sitä on sen jälkeen melkoisesti paranneltu ja esimerkiksi lähes 100-metrinen torni valmistui vasta 1890-luvulla. Kirkon sisällä kannattaa käydä katsomassa vuodelta 1555 peräisin olevia maalauksia, jotka tosin välillä tuhottiin ja sitten maalattiin uudelleen. Kirkon kohokohtana pidetään vuonna 1611 valmistunutta alttaritaulua. Kirkon sisällä on muutakin nähtävää, kuten vene, joka muistuttaa toisen maailmansodan aikana merellä henkensä heittäneistä.

Folkets Park

Folkets Park (Amiralsgatan 37) sijaitsee Möllevången-kaupunginosassa, melko lähellä Triangeln-aluetta, jonkin verran ydinkeskustan ulkopuolella. Puistoalueella on kaikenlaista, mutta sen tivoli ja matelijoiden talo on lähinnä tarkoitettu pienille lapsille, eivätkä teini-ikään ehtineet enää välttämättä pidä laitteita tarpeeksi rajuina. Alue on monipuolinen paikka, sillä siellä on kaikenlaista lapsille esityslavasta tivoliin ja matelijoiden taloon, mutta siellä on myös kahvila, ravintola ja yökerho, joka kuuluu kaupungin yöelämän ikisuosikkeihin. Puistoon on ilmainen sisäänpääsy. Se suljetaan melko aikaisin muulloin kuin kesäkautena, ja näin verkkosivuja on hyvä tutkia ennen paikalle porhaltamista.

Moderna Museet – Nykytaiteen museo

Malmön uusi nykytaiteen museo (Gasverksgatan 22) sijaitsee vanhankaupungin laitaosissa, entisen voimalaitoksen tiloissa. Jo tila sinänsä on näkemisen arvoinen entinen teollisuustila, joka on upeasti muokattu nykyiseen punertavaan muotoonsa. Sisäänpääsy aulaan ja kahvilaan on maksuton . Maksua vastaan näkee erinomaista nykytaidetta, josta täällä vastaavat kaikkein parhaat nykytaiteilijat ja modernin taiteen mestarit. Museo on hyvä vierailukohde lapsiperheille, ja siellä on ajoittain päiviä, jotka on suunnattu nimenomaan lapsiperheille. Museo on avoinna ti–su klo 11–18.00. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja aikuisilta pääsymaksu on reilut viisi euroa.

Malmö Konsthall – Taidehalli

Malmö Konsthall -taidehalli (S:t Johannesgata 7) avattiin vuonna 1975, ja se on tätä nykyä Euroopan suurimpia nykytaiteen esittelypaikkoja. Tilaa ja luonnonvaloa riittää tässä hienossa rakennuksessa, jossa voi nähdä kaikenlaista nykytaidetta suurilta nimiltä. Poikkitaiteellisuus on täällä avainsanoja, joten luvassa on kaikenlaista taidetta perinteisistä esitystavoista valokuvaan, installaatioon ja säännöllisiin elokuvaesityksiin. Museo sijaitsee aivan oopperatalon naapurissa, hyvin lähellä Triangelnia, ja se on avoinna joka päivä klo 11–17.00.

Lisätietoa Malmön nähtävyyksistä on Malmö Town -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti